Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olisipa pääministerillä Lipposen roti, Kataisen tyyneys ja Ahon supliikki

Kun pääministerin valta on paisunut, vaatimuksemme häntä kohtaan ovat kasvaneet.

Sunnuntai
 

Suomessa on 1980-luvun puolivälin jälkeen ollut kymmenkunta hallitusta. Kun ryhtyy arvioimaan niitä yksitellen, tulee todella pahalle tuulelle.

Jokainen hallitus on vuorollaan epäonnistunut maan taloudenpidossa ja tyrinyt muutenkin yhteisten asioiden hoidossa.

Pahimpia syypäitä ovat tietysti pääministerit, tämä nykyinen ja hänen edeltäjänsä.

Heitä voikin syystä moittia, sillä pääministeristä on juuri tänä aikana tullut Suomen politiikan ykkönen. Kun pääministerin valta on paisunut, myös vaatimuksemme pääministeriä kohtaan ovat kasvaneet.

Sen huomaa, jos yrittää rakentaa ihannepääministerin kuvaa. Hänen pitäisi johtaa hallitusta yhtä jämäkästi kuin Paavo Lipponen. Silti hänen tulisi käyttäytyä yhtä sovinnollisesti kuin Jyrki Katainen.

Politiikan yksityiskohdat hänen pitäisi taitaa yhtä sujuvasti kuin Matti Vanhanen. Ja tietysti ihannepääministerillä olisi oltava Esko Ahon selitystaidot.

Näin hyvää pääministeriä ei löydy ainakaan Suomesta. Joudumme tyytymään pääministereihin, joiden käytöksessä, osaamisessa ja päätöksentekotaidoissa on puutteita.

Alussa uusi pääministeri vaikuttaa raikkaalta ja tuoreelta. Parin vuoden päästä hän alkaa kuulostaa puhuvalta päältä. Usein hän toistaa sitä samaa mitä ennenkin.

Kuulemma Katainenkin on pitänyt melkein saman puheen viime maanantaina Heurekan seminaarissa ja keskiviikkona suurlähettiläspäivillä. Missä ovat pääministerin uudet ajatukset?

Vaalikauden puolivälissä on tapana ryhtyä pohtimaan, miksi pääministeri näyttää niin väsyneeltä. Ei hänestä taida löytyä enää virtaa.

Onneksi loppuun palaneesta pääministeristä pääsee usein eroon seuraavissa eduskuntavaaleissa. Hänen johtamansa puolue kärsiköön vaalitappion, ja niin vanha pääministeri saadaan sivuun.

Eikä hänelle löydy enää käyttöä korkeimpiin tehtäviin.

Ennen nimittäin oli tapana, että kokemus pääministerinä laskettiin ansioksi presidentinvaaleissa. Tämä traditio päättyi pääministeri Mauno Koiviston valintaan presidentiksi vuonna 1982. Sen jälkeen pääministeriä tai entistä pääministeriä ei ole valittu presidentiksi, vaikka peräti viisi miestä on sitä yrittänyt.

Harri Holkeri (1988) ja Matti Vanhanen (2006) pyrkivät pääministerin paikalta presidentiksi, mutta molemmat jäivät presidentinvaaleissa kolmanneksi.

Kalevi Sorsa (1994), Esko Aho (2000) ja Paavo Lipponen (2012) yrittivät presidentiksi vuosia pääministerikautensa jälkeen, mutta ei heitäkään kelpuutettu.

Kataisen kohdalla onkin puhuttu vain EU-komissaarin paikasta.

Onko se oikein? Onhan se, koska he ovat hoitaneet maan asioita niin huonosti.

Tosin Suomen ulkoinen asema on nyt paljon vakaampi ja parempi kuin silloin 1980-luvun puolivälissä. Eikä silläkään ole väliä, että suomalaisten elintaso on huomattavasti korkeampi kuin silloin ennen. Näin väittävät monet tilastot, joissa on mitattu kansakunnan vaurauden ja hyvinvoinnin kasvua.

Vai olisiko tässä käynyt niin kummallisesti, että pääministerit ovat kukin vuorollaan epäonnistuneet surkeasti, mutta yhdessä he ovat onnistuneet ainakin kohtalaisesti?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat