Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tie vie Roomaan

Istanbulista Roomaan kulkee muinainen tie, joka yhdistää muslimit ja kristityt. Kirjeenvaihtaja Minna Nalbantoglu ja kuvaaja Mika Ranta lähtivät sotilaiden, ristiretkeläisten ja kauppiaiden jalanjäljille.

Sunnuntai
 
mika ranta HS
Vanhaa Via Egnatiaa on jäljellä vielä muutamissa paikoissa, kuten Komotinin kaupungin lähellä Kreikassa. Uusi moottoritie seurailee sen reittiä.
Vanhaa Via Egnatiaa on jäljellä vielä muutamissa paikoissa, kuten Komotinin kaupungin lähellä Kreikassa. Uusi moottoritie seurailee sen reittiä. Kuva: mika ranta HS
Kirjeenvaihtaja Minna Nalbantoglu matkustaa Istanbulista Roomaan ja raportoi kiinnostavista ilmiöistä muinaisen kauppatien varrelta. Tänään alkava sarja jatkuu HS:n ulkomaansivuilla.

Lihaisaa lenkkiä muistuttava makkaranpätkä on vielä lämmin, kun Kozma Kozmaoglu tarjoaa maistiaisia puodissaan Istanbulissa. Herkkupala on juuri valmistunut kaupan takahuoneessa, jossa Kozmaoglun veljekset työstävät sianruhoista makkaroita, leikkeleitä ja nakkeja.

Veljekset eivät pysty hillitsemään ylpeyttään vuosikymmenien hiomasta ammattitaidosta, mutta mielellään he eivät toimittajan kanssa puhuisi.

"Teemme riskialtista työtä, koska valmistamme sikatuotteita. Meillä on jo riittävästi ongelmia, emme halua niitä lisää", isoveli Lazari Kozmaoglu, 69, selittää.

Kozmaoglun veljekset pyörittävät Istanbulin ainoaa jäljellä olevaa possutuotteita valmistavaa kauppaa. Suurin osa istanbulilaisista on muslimeita, joiden uskonto kieltää likaisena pidetyn sian syömisen.

Ikivanha Istanbul, entiseltä nimeltään Konstantinopoli, on kuitenkin ollut muslimikaupunki vasta vaivaiset 560 vuotta.

Ennen turkkilaisvalloitusta se oli kristityn Itä-Rooman valtakunnan pääkaupunki. Länsi-Rooman luhistuttua 400-luvulla Bysantiksi nimitetty itäinen osa Rooman valtakuntaa oli jatkanut kukoistustaan. Kun turkkilaiset mursivat pääkaupungin massiiviset muurit ja tekivät Itä-Roomasta lopun toukokuussa 1453, valtakunta oli jo kuihtunut.

Valloitus oli ajalle tyypillinen, kuvaa Bysantin tutkija Mika Hakkarainen Helsingin yliopistosta. Sitä seurasi tavanomainen kahden päivän ryöstely, kunnes sulttaani Mehmet II määräsi rällästykselle lopun.

Valloituksen yhteydessä lähes kaikki Bysantin aikaiset arkistot tuhoutuivat. Hagia Sofia -kirkko muutettiin moskeijaksi, mutta ortodoksisen patriarkaatin sulttaani säilytti.

Valloitettujen alueiden kristityt saivat jatkaa elämäänsä, sianlihan syöntiä ja uskontonsa harjoittamista melko itsenäisenä yhteisönä.

Heidän perillisiään ovat Kozmaoglunkin veljekset. Istanbulin pieni ortodoksinen vähemmistö on yksi Itä-Rooman ajan elävistä jäänteistä.

Heitä kutsutaan turkiksi edelleen "roomalaisiksi", rumlar. Roomalaisiksi itseään kutsuivat myös bysanttilaiset.

Kahdelle mantereelle levittäytyvä Istanbul on paikka, jonne idän ja lännen rajaa on usein piirretty.

Historiankirjoituksella oli tapana kuvata jo Bysanttia mystisenä, peruuttamattomasti lännestä toisenlaisena itänä.

Valtakunta nimitettiin Bysantiksi osin juuri siksi, että tehtäisiin ero antiikin Roomaan, joka kuului itsestään selvästi "länteen".

Turkkilaisvalloituksen jälkeen Istanbulin erilaisuutta korostettiin entisestään. Aikanaan eurooppalaisille Istanbulista tuli Idän pikajunan päätepiste, se paikka, johon Eurooppa loppuu. Mika Waltarin tavoin monet suomalaisetkin ovat matkanneet kaupunkiin etsimään idän eksotiikkaa.

Istanbulin voi kuitenkin nähdä myös paikkana, josta Eurooppa alkaa.

Viime aikoina tutkijat ovat alkaneet nostaa esiin Bysantin roolia tärkeänä välittäjänä Euroopan antiikin ja keskiajan välillä. Myös Osmanien valtakunnan raunioille perustetulle Turkin tasavallalle keskeinen ajatus oli pyrkimys kohti länttä, Eurooppaa, irti itämaisesta takapajuisuudesta.

Niinpä tässä Helsingin Sanomien juttusarjassa matka tehdään perinteistä poiketen idästä länteen.

Tie entisestä Itä-Roomasta Länsi-Roomaan kulkee läpi maiden, joilla monet merkittävät valtakunnat ovat nousseet ja tuhoutuneet.

Nytkin kuohuu. Turkissa kesän mielenosoitusten kovaotteinen kukistaminen herätti pelot siitä, että maa kääntäisi selkänsä demokratialle. Kreikka ja Italia ovat huojuttaneet koko EU:ta talouskurimuksellaan. Molempien rajoilta tunkee unioniin laittomia siirtolaisia henkensä kaupalla. Rasismi nostaa päätään.

Nyt ollaan kuitenkin vielä Istanbulissa, ja on maistettava kinkkua. Kozmaoglut tarjoavat.

Istanbulissa käy nopeasti selväksi, että jos idän ja lännen raja onkin olemassa, se menee villillä kiharalla pitkin kaupungin mäkisiä kujia ja tuntuu välillä haihtuvan kokonaan. Jotkin korttelit voisivat olla yhtä hyvin missä tahansa Etelä-Euroopassa, toiset ovat silkkaa Lähi-itää – suurin osa jotakin tältä väliltä.

Hankala Kozmaoglunkaan veljeksiä on jollekin rajalle asettaa. Sitä paitsi he vakuuttavat, etteivät kaikki Istanbulin muslimeistakaan suinkaan pane pahakseen possumakkaraa silloin tällöin.

Veljesten juttusille kannattaa hankkiutua, sillä monet isot asiat kietoutuvat Istanbulin roomalaisten kohtaloon: Bysantin perintö, Turkin tasavallan rakentaminen osmanivaltakunnan raunioille, suhteet EU:hun ja vääntö siitä, mikä on koko maan identiteetti.

Muinaisten roomalaisten kohtelu Istanbulissa heijastelee sitä, miten kahden uskonnon rinnakkainelo onnistuu.

Sikafarmit ja -teurastamot joutuivat Turkissa muutama vuosi sitten vaikeuksiin, kun useiden hygienialupia evättiin.

Tämä herätti pelkoja, että taustalla on hallituksen pyrkimys tehdä maasta yhä islamilaisempi. Turkkia on kymmenisen vuotta johtanut maltillisen uskonnollinen Oikeus- ja kehityspuolue AKP. Monet maalliset turkkilaiset pelkäävät sen vievän Turkkia takaisin kohti itää ja islamismia.

Kozmaoglut osoittavat seinällään olevia virallisia lupia ja vakuuttavat, että viranomaisten kanssa asiat ovat kunnossa. Syvän epäluulon voi lukea rivien välistä.

"Meidän kuuluu sanoa, että ongelmia ei ole", Lazari Kozmaoglu murahtaa.

Istanbulin vanhan kaupungin puolella, Kultaisen sarven rannalla, kohoaa Konstantinopolin ekumeeninen patriarkaatti.

Patriarkka Bartolomeus on ortodoksien ylin hengellinen johtaja. Myös Suomen ortodoksinen kirkko kuuluu muodollisesti patriarkaatin alaisuuteen, vaikka se onkin autonominen.

Patriarkaatilla on ollut vuosisatojen ajan erikoinen näköalapaikka kristinuskon ja islaminuskon välissä. Sieltä uhat ovat näyttäneet olevan ihan muualla kuin islamismissa.

"Yleisesti ottaen turkkilaiset eivät ole fundamentalisteja", isä Dositheos Anagnostopoulos toteaa. "Tavalliset ihmiset ovat aina suhtautuneet patriarkaattiin kunnioittavasti."

Hän ei suostu tekemään numeroa edes siitä, että Bysantin ajalta peräisin olevat Iznikin ja Trabzonin Hagia Sofia -kirkot muutettiin juuri museosta moskeijoiksi. Puhetta on ollut myös Istanbulin tärkeimpiin nähtävyyksiin kuuluvan Hagia Sofian muuttamisesta museosta uudelleen moskeijaksi.

Anagnostopoulosin mukaan kiihkonationalistit ovat Turkissa olleet huomattavasti islamisteja suurempi riesa. Turkin valtion virallinen ideologia on ollut maallisuus, mutta siihen on kuulunut nationalistisia piirteitä.

Turkissa toimii myös äärinationalistisia ryhmiä, jotka ovat pahimmillaan syyllistyneet vähemmistöjen edustajien ja vasemmistolaisten murhiin.

Nationalistien hyökkäykset ovat viime vuosina huomattavasti vähentyneet, Anagnostopoulos sanoo. Patriarkaatin ympärillä ei enää näy samalla lailla poliiseja kuin ennen.

Nykyinen hallitus on myös pienin askelin pyrkinyt parantamaan vähemmistöjen asemaa. Patriarkaatille elintärkeää Halkin pappisseminaaria ei tosin ole avattu vieläkään, mutta useita vähemmistölle kuuluvia, viranomaisten haltuun ottamia rakennuksia on palautettu. Myös piispojen mahdollisuutta saada Turkin kansalaisuus on helpotettu.

Anagnostopoulosin mukaan ei kuitenkaan ole mitenkään varmaa, että hallituksen lauhkeus jatkuu. Turkkia on ajanut vähemmistöjen aseman parantamiseen etenkin pyrkimys EU-jäsenyyteen – sille tärkeä todiste kuulumisesta "länteen". Harva kuitenkaan enää uskoo Turkissakaan, että vuosikymmeniä tavoiteltu EU-jäsenyys voisi koskaan toteutua.

Jo vuonna 2005 aloitetut jäsenyysneuvottelut eivät ole edenneet juuri lainkaan, ja enää alle puolet turkkilaisista kannattaa jäsenyyttä. EU-maissa kannatus on vielä alhaisempi.

"Jos jäsenyysprosessi katkeaa, en tiedä, miten Ankara muuttaa suhtautumistaan meihin", Anagnostopoulos sanoo.

Lisäksi hallituksen tekemät myönnytykset vähemmistöille saattavat olla liian vähäisiä ja tulla liian myöhään. Bysantin perillisiä uhkaa ikääntyminen ja jopa sukupuutto.

Kaupungissa asuu enää arviolta kaksituhatta kreikkalaista. Aiemmin heitä oli kymmeniätuhansia. Kun Kozmaoglut alun perin valmistivat 49:ää eri sianlihatuotetta, nyt niitä on 14. Vanhaa kreikkalaista asiakaskuntaa ovat onneksi saapuneet korvaamaan muun muassa Istanbulin varakkaissa perheissä työskentelevät filippiiniläiset kotiapulaiset.

Kreikkalaisten joukkopaon ja possunlihakauppiaiden pelokkuuden syynä ovat vähemmistöjen kokemukset Istanbulissa.

Suhteita valtaväestöön on leimannut ristiriitaisuus: toisaalta kaikentaustaiset istanbulilaiset puhuvat itsestään selvästä suvaitsevaisuudesta ja hyvästä naapuruudesta, toisaalta epäluulo on ajoittain ollut molemminpuolista.

Kiihkonationalistit ovat usein nähneet kreikkalaiset ja muut vähemmistöt epäilyttävänä "sisäisenä vihollisena". Kreikkalaisvähemmistön kohtelu on sidoksissa myös siihen, miten Kreikka kohtelee turkkilaisvähemmistöään.

Vaikka kreikkalaisvähemmistöön kuuluvat ovat Turkin kansalaisia, monia heidän asioistaan hoitaa Turkissa ulkoministeriö.

"Turkin valtio ei ole koskaan kohdellut heitä tasa-arvoisina kansalaisina", sanoo Ateenasta Istanbuliin muuttanut kreikkalainen Haris Rigas, joka on tehnyt väitöskirjansa kreikkalaisvähemmistöstä.

Istanbulin häpeätahroihin kuuluu vuoden 1955 syyskuinen yö, jolloin kaupungissa riehuneet väkijoukot tuhosivat kreikkalaisten ja muiden vähemmistöjen koteja, liikkeitä ja kirkkoja.

Myös muun muassa Kyproksen kriisi ajoi kreikkalaisia maasta.

Virallisen Turkin epäluulo kreikkalaisia kohtaan juontuu useista sodista, joita se on käynyt Kreikkaa vastaan. Viimeksi maat sotivat Osmanien valtakunnan hajotessa, kun Kreikka yritti länsivaltojen tukemana valloittaa kreikkalaisten asuttamat alueet. Turkki voitti itsenäisyyssodan, ja tasavalta syntyi 1923.

Tämän peruja on Turkissa vähän väliä esiin ponnahtava väite, että ulkomaailman salattu tavoite on silpoa Turkki. Usein toistettu kiihkoisänmaallinen sanonta kuuluu: "Turkkilaisen ainoa ystävä on turkkilainen."

Paitsi Facebookissa. Nuorista sukupolvista monille moiset horinat ovat pölyn peittämää menneisyyttä. Viime kesän mielenosoituksissa esiin astuivat turkkilaiset, joille moniarvoisuus ja kansainvälisyys ovat itsestään selviä.

Viime vuosina historian kipeistäkin hetkistä on voitu keskustella uudenlaisella avoimuudella.

Samalla talouskriisin kurittamasta Kreikasta on muuttanut Istanbuliin paljon nuoria, joista osalla on sukusiteitä kaupunkiin. Kreikkalaisten tulijoiden joukkoon kuuluu myös 31-vuotias Haris Rigas, jonka isoäiti oli kotoisin Istanbulista. Hän on perustanut istanbulinkreikkalaisten ystäviensä kanssa kaupunkiin pienen kustantamon. Se julkaisee ja kääntää kirjoja sekä kreikaksi että turkiksi. Istos-kustantamo julkaisi viime vuonna ensimmäisen kreikankielisen kirjan Istanbulissa 60 vuoteen.

Rigas asui ennen Lontoossa, mutta Istanbuliin tultuaan hän tunsi olonsa heti kodikkaaksi. Hänen kokemuksensa Istanbulista on aivan toinen kuin Kozmaoglujen, jotka haikailevat menetettyä loiston aikaa. Hän haluaa jäädä Istanbuliin ja hakea Turkin kansalaisuutta.

"Istanbul on kuin tehty minua varten. Se on riittävän samanlainen kuin Kreikka, etten valita koko ajan – kuten tein Lontoossa –, mutta samalla riittävän erilainen, etten tylsisty", Rigas sanoo.

Samalla kun Istanbulin viimeisten roomalaisten rivit ovat huvenneet, turkkilaiset ovat alkaneet suhtautua kaihoisasti kaupungin monikulttuuriseen historiaan. On tavallista kuulla nostalgisia muisteloita siitä, miten ennen vanhaan Istanbulin naapurustoissa kunnioitettiin toisten juhlapyhiä. Ei ollut väliä, kuka oli juutalainen, kristitty tai muslimi.

Niin Istanbulin kreikkalaiset kuin turkkilaisetkin korostavat, että juuri kaupungin loputtomat historialliset kerrokset ja erilaisten ihmisten mosaiikki tekevät siitä ainutlaatuisen.

"Turkkilaiset itsekin aina sanovat, että tämä on monikulttuurinen kaupunki", isä Anagnostopoulos muistuttaa.

"Jos he haluavat todella sen pysyvän sellaisena, heidän pitäisi todistaa se teoillaan."

Samankaltainen mosaiikki on koko koillisen Välimeren alue. Tie Itä-Roomasta Länsi-Roomaan voi tuntua pitkältä, mutta yhteydet ovat olleet vuosisatojen ajan moninaiset. Kaupunkien välillä ovat halki vaihtuvien valtakuntien kulkeneet sotilaat, pyhiinvaeltajat, ristiretkeläiset ja kauppiaat.

Kun lähdemme Istanbulista kohti Roomaa, astumme siis hyvin tallatulle reitille. Tarkoituksena on ottaa selvää, mikä yhdistää ja erottaa entistä Itä- ja Länsi-Roomaa.

Reissu alkaa Istanbulin laitakaupungilta, linja-autoasemalta, jolta lähtevät bussit länteen. Nuhjuinen asema on Istanbulin Euroopan-puolella, mutta tunnelmaltaan selkeästi itää. Ravintolat tarjoavat lihaa miekkaa muistuttavissa vartaissa, pari äitiä kerjää sairaine lapsineen, ja vessa on reikä lattiassa.

Kun miljoonakaupunki jää taakse, tie jatkuu halki äestettyjen viljapeltojen ja lammaslaidunten kohti Kreikan rajaa. Sen takana kohoaa alueen nykyinen mahtivaltakunta, Euroopan unioni.

 

Harmaa viiva kuvaa vanhaa Via Egnatiaa Istanbulista muinaiseen Dyrrachiumiin. Musta viiva kuvaa uutta Via Egnatiaa eli E90-moottoritietä, jota myötäillen HS:n kirjeenvaihtaja kulkee. Italian puolella Via Appia jakautuu eteläiseen ja pohjoiseen haaraan, joista pohjoista kutsutaan Via Appia Traianaksi.
Harmaa viiva kuvaa vanhaa Via Egnatiaa Istanbulista muinaiseen Dyrrachiumiin. Musta viiva kuvaa uutta Via Egnatiaa eli E90-moottoritietä, jota myötäillen HS:n kirjeenvaihtaja kulkee. Italian puolella Via Appia jakautuu eteläiseen ja pohjoiseen haaraan, joista pohjoista kutsutaan Via Appia Traianaksi.
Jodi Hilton
Veljekset Lazari (vas.) ja Kozma Kozmaoglu sekä Lazarin poika Prodromos valmistavat ja myyvät puodissaan sianlihatuotteita.
Veljekset Lazari (vas.) ja Kozma Kozmaoglu sekä Lazarin poika Prodromos valmistavat ja myyvät puodissaan sianlihatuotteita.
Trendikkääksi muuttuneella Karaköyn alueella Istanbulissa on sekä kahviloita, baareja että vanhoja kirkkoja.
Trendikkääksi muuttuneella Karaköyn alueella Istanbulissa on sekä kahviloita, baareja että vanhoja kirkkoja.
Isä Dositheos Anagnostopoulosin mielestä turkkilaiset ovat aina suhtautuneet ortodoksiseen patriarkaattiin kunnioittavasti.
Isä Dositheos Anagnostopoulosin mielestä turkkilaiset ovat aina suhtautuneet ortodoksiseen patriarkaattiin kunnioittavasti.
Balatin kaupunginosa on kreikkalainen saareke Istanbulissa ja ortodoksisen patriarkaatin kotipaikka. Maisemaa hallitsee Fenerin kreikkalainen koulu.
Balatin kaupunginosa on kreikkalainen saareke Istanbulissa ja ortodoksisen patriarkaatin kotipaikka. Maisemaa hallitsee Fenerin kreikkalainen koulu.
Kreikkalainen Haris Rigas kotiutui heti Istanbuliin. Hän perusti ystävineen kustantamon, joka julkaisee teoksia kreikaksi ja turkiksi.
Kreikkalainen Haris Rigas kotiutui heti Istanbuliin. Hän perusti ystävineen kustantamon, joka julkaisee teoksia kreikaksi ja turkiksi.
Istanbulin maineikkaan kreikkalaislukion Zografyonin oppilasmäärä on kutistunut 40:een. Vielä 1960-luvulla oppilaita oli yli 700.
Istanbulin maineikkaan kreikkalaislukion Zografyonin oppilasmäärä on kutistunut 40:een. Vielä 1960-luvulla oppilaita oli yli 700.
Vierailijat sytyttävät kynttilöitä ortodoksisen patriarkaatin kirkossa. Patriarkaatti on säilynyt Istanbulissa Bysantin ajoista asti.
Vierailijat sytyttävät kynttilöitä ortodoksisen patriarkaatin kirkossa. Patriarkaatti on säilynyt Istanbulissa Bysantin ajoista asti.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat