Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amiksen tähti

Sunnuntai
 
Niko Nieminen (vas.), Joonas Halttunen ja Taija Liimatainen rakentavat koulussa leikkimökin kattoa.
Niko Nieminen (vas.), Joonas Halttunen ja Taija Liimatainen rakentavat koulussa leikkimökin kattoa.

Keltaisessa työmaakypärässä lukee Puuha-Liimatainen. On maanantaiaamu Jyväskylän ammattiopistossa, ja Taija Liimatainen, 17, kuuntelee, kun opettaja selittää alajyrsimen käyttöä.

Se on Liimataiselle tuttua. Hän teki yläasteella itselleen pöydän ja tuolin, mihin tarvittiin samaa työkalua. Pöydän pintaan hän maalasi Union Jack -lipun.

Tänä maanantai-aamuna Liimatainen on nukkunut pommiin ja ollut myöhästyä bussista. Hän asuu 45 kilometrin päässä Äänekoskella. Matkahuollon pihaan on

Täällä näkee, miten koulutus Suomessa periytyy.

kotoa kymmenen minuutin skootterimatka.

Liimatainen on yksi Suomen 130 000:sta ammatillista perustutkintoa opiskelevasta nuoresta. Hänestä tulee rakentaja. Niin kuin hänen isästään ja isoisästään.

Ennen lukioon päästiin ja amikseen mentiin. 2000-luvun alussa ammatillisen koulutuksen alkoi valita moni sellainenkin, joka olisi päässyt lukioon. Entistä useampi valitsee ylipäätään jonkin koulun.

Nyt ammatilliseen koulutukseen on enemmän hakijoita kuin paikkoja. Lukiopaikkoja taas oli viime vuonna 6 000 enemmän kuin ensisijaisia hakijoita. Jyväskylässä lukioon pääsi viitosen keskiarvolla.

Kukaan ei ole kunnolla selvittänyt, mistä muutos johtui. Vaikka amiksia on melkein puolet ikäluokasta, heistä tiedetään melko vähän ja lähinnä ikäviä asioita. He ryyppäävät ja tupakoivat lukiolaisia enemmän. Koulu jää monelta kesken.

Yksi arvioitu syy ammattikoulutuksen suosioon on, että sen markkinointi on parantunut. Samaan aikaan akateemisten alojen epävarmuus on lisääntynyt.

Myös entistä useampi aikuinen hakee ammattiopistoon.

Syyt ovat silti enimmäkseen vain arvailuja. On paras mennä ammattiopistoon katsomaan, mitä siellä tapahtuu.

Joona Nissinen opiskelee toista vuotta putkiasentajaksi. Tähän Jenni Pöngän (oik.) ja hänen miehensä taloon hän asensi yhdessä luokkakavereiden kanssa maalämmön. Pöngät tulivat tuomaan pojille mikron, jotta nämä saivat koulusta annetut eväät lämmitetyksi.
Joona Nissinen opiskelee toista vuotta putkiasentajaksi. Tähän Jenni Pöngän (oik.) ja hänen miehensä taloon hän asensi yhdessä luokkakavereiden kanssa maalämmön. Pöngät tulivat tuomaan pojille mikron, jotta nämä saivat koulusta annetut eväät lämmitetyksi.

Iltapäivällä kolme rakentajapoikaa lampsii teorialuokkaan myöhässä.

"Pojat oli pelaamassa, niinkö?" talonrakennuksen 13B-luokan luokanvalvoja Kari Niittylä kysyy.

"Ei. Kahvilla."

Vastaus kelpaa opettajalle. Ensimmäisellä tunnilla kerrataan, toisella on koe. Opiskelijat protestoivat. Milloin siitä on kerrottu? Vaikuttaako se arvosanaan?

"Tehdään tsekkaus, että mikä on mennyt perille", Niittylä selittää.

Tämä on luokan ensimmäinen lukukausi. Opiskelua on takana seitsemän viikkoa.

"Tiedetäänhän se muutenkin, ettei tästä mitään tule", Joonas Halttunen, 16, sanoo.

"Tulee siitä."

Halttunen vähättelee itseään turhaan. Hän pärjää koulussa hyvin. Peruskoulussa keskiarvo oli melkein kahdeksan, ja käytännön työtkin sujuvat.

Tauon jälkeen alkaa koe. Takarivissä kuiskitaan kaverille:

"Vähän vilperi on. Mutta töitä tekee."

"Miten kuutio lasketaan?"

Seitsemän minuutin päästä ensimmäinen on valmis ja pyytää lupaa poistua.

"Jääkää te paskat laskemaan."

Kokeen ja koulupäivän jälkeen Taija Liimatainen lähtee Kelaan. Hän haluaa kysyä, paljonko saisi opintotukea, jos muuttaisi omilleen Jyväskylään.

17-vuotiaana Liimatainen on jo haudannut yhden haaveen. Kiusaamisen takia hän oli paljon poissa peruskoulusta. Se näkyi todistuksessa, jolla ei ollut asiaa Kallion ilmaisutaidon lukioon.

Kymppiluokalla keskiarvo nousi kahdella numerolla melkein yhdeksään. Kallion lukioon sekään ei riittänyt. Muihin lukioihin Liimatainen ei hakenut, joten hänestä ei tule suvun kolmatta ylioppilasta. Talonrakennuslinjalle hän pääsi korkeimmilla mahdollisilla pisteillä.

Asia Kelassa on nopeasti hoidettu. Jos Liimatainen löytää Jyväskylästä asunnon, hän saa täydet toisen asteen opintotuet.

"Mulle raha on tosi tärkeää. Rahaa ei voi olla, jos ei ole työtä. Ja työtä ei saa ilman koulutusta."

Liimatainen suunnittelee opintoja ammattikorkeakoulussa.

"Toivon, että mulla olisi hyvä palkka. Ettei tarvitsisi miettiä sitä, että kohta rahat loppuu."

On työssä muukin tärkeää. "Ehkä sellainen kunnioitus. Että ihmiset kuuntelisivat ja oppisivat mun kautta asioita niin, että pystyvät tekemään niitä myös itse."

Sellainen tunne Liimataiselle rakentaessa tulee: hän osaa jotakin. Hän luo jotain uutta ja näkee sen valmiina. Vähän kuin teatterissa.

Kauneudenhoitoa opiskeleva Kaisu Huuskonen lakkasi Salkkareiden jälkeen nuoriso-ohjaaja Mira Huotarin kynnet asuntolassa.
Kauneudenhoitoa opiskeleva Kaisu Huuskonen lakkasi Salkkareiden jälkeen nuoriso-ohjaaja Mira Huotarin kynnet asuntolassa.

Tiistai. Kaksi minuuttia yli kahdeksan opiskelijat parveilevat luokan edustalla. Opettaja huutaa sukunimiä. Luokka jaetaan ryhmiin sen mukaan, miten eilinen koe meni.

"Ai paskat ja vähemmän paskat?" joku kysyy.

"Ei siitä ole enää täällä kysymys", opettaja Anne Melasalmi vastaa.

"Siltä se tuntuu."

"Te olette täällä oppimassa ammattia. Teidän pitää osata nämä asiat työmailla."

Luokanvalvoja Niittylä toistaa samaa monta kertaa päivässä. Jopa pipon käytöstä sisätiloissa löytyy linkki työmaille: "Voit ottaa pipon pois päästä. Sitten, kun päästään ulkohommiin, tarvitaan lämmikettä."

Ulkohommiin opiskelijat pääsevät viimeistään ensi vuonna. Toisen ja kolmannen vuoden opiskelijat viettävät lähes kokonaan työmailla. Väitteet siitä, että ammattikoulutus olisi etäällä työelämästä, eivät pidä ainakaan täällä paikkaansa.

Opettajien on pidettävä jatkuvasti yhteyttä yrityksiin, jotta opiskelijoille löytyy työmaita. Opiskelijat joutuvat silti itse hakemaan harjoittelupaikkansa. Työnhakua halutaan opettaa.

Yleissivistäviä aineita, kuten äidinkieltä, matematiikkaa ja kieliä, on yksi jakso kuudesta vuodessa.

Eilisessä kokeessa pärjänneet avaavat tietokoneet. He etsivät rakennusmateriaaleja nettikaupoista ja tekevät Exceliin kustannusarviota. Luokassa on hiljaista, kaikki keskittyvät tehtäviin.

"Täällä on niin täydellistä, etten uskalla sanoa mitään", opettaja Melasalmi kuiskaa.

Valoisassa työsalissa tapahtuu nuorten muodonmuutos. Eikä vain siksi, että he ovat pukeneet työvaatteet ja kypärät.

Tuntia aiemmin he röhnöttivät pulpetissa ja maleksivat luokkaan myöhässä. Nyt he kantavat lautoja, vasaroivat, poraavat ja sahaavat. Keskustelevat keskenään siitä, miten kannattaa rakentaa. On keskittyneitä ilmeitä, onnistumisen hymyjä.

Näkee, että tähän kouluun on tultu tekemään eikä lukemaan.

"Perfetto!" Valtteri Peltonen, 17, sanoo sahattuaan käsisirkkelillä leikkimökin kattolaudat tasaisiksi.

Opettaja kiertää neuvomassa vain tarvittaessa. Opiskelijoiden ryhmät työskentelevät itsenäisesti.

Liimataisella on monen vuoden kokemus rakentamisesta. Saman ryhmän Lotta Jokinen, 16, taas oli peruskoulussa tekstiilikäsityössä eikä ollut ennen tätä syksyä koskenut sirkkeliin. (Aluksi pelotti, enää ei.) Ajatus on, että kokeneemmat opettavat kokemattomampia.

Taija Liimatainen aloitti kesätyöt 12-vuotiaana porrassiivoojana. Isä ja tytär aikovat rakentaa isän omistamaan vanhaan navettaan yhteisen verstaan.
Taija Liimatainen aloitti kesätyöt 12-vuotiaana porrassiivoojana. Isä ja tytär aikovat rakentaa isän omistamaan vanhaan navettaan yhteisen verstaan.

Amis on nykyään heterogeeninen paikka. On Liimataisen kaltaisia ysin keskiarvon tyyppejä.

Toisaalta 10 prosentilla Jyväskylän ammattiopiston oppilaista on HOJKS, eli henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma. Se tulee laatia oppilaille, joille on tehty hallinnollinen päätös erityisopetuksesta. Heille oppiminen on vaikeaa.

Usein vertaisoppiminen toimii. Motivoituneet nuoret vetävät muitakin mukanaan.

"Tosin se voi tarkoittaa myös sitä, että meille kokemattomille jäävät aina helpoimmat työt", Lotta Jokinen sanoo, kun kävelemme koulusta keskustaan.

Valmistuttuaan ammattiin Jokinen suunnittelee lähtevänsä armeijaan. Hän haaveilee urasta rajavartijana.

Jokinen ahkeroi koulussa sitkeästi koko viikon. Monen muun tahti hiipuu. Kun perjantai lähestyy, mökeissä istuskelee entistä useammin hiljaisia ryhmiä, jotka näpräävät kännyköitä.

Illalla koulun ruokalaan on kerääntynyt sata rakentajien vanhempaa. Heille tarjotaan samaa kouluruokaa kuin päivällä opiskelijoille: nakkikastiketta ja perunamuusia tai kasvispiirakkaa.

"Suomalainen yhteiskunta tarvitsee tekijöitä. Esimerkiksi tämä rakentaminen, en usko, että se ihan heti loppuu", rakennusalan koulutuspäällikkö Matti Jurvanen sanoo puheessaan.

Koulutuksessa ei ole kyse vain yhteiskunnan tarpeista. Jurvanen sanoo, että vuodet ammattiopistossa ovat monelle elämän merkittävimpiä. Ne ovat kasvun, itsenäistymisen ja itsensä löytämisen aikaa. Herkkää aikaa.

"Täällä puhutaan valtavasti ammatillisuudesta, mutta toinen asia on ihmisenä kasvu. Opettajan on oltava elämän opettaja."

Puheen jälkeen ensimmäisen luokan opettajat vievät oppilaidensa vanhemmat auditorioon ja esittäytyvät. Kari Niittylä kertoo opiskelleensa lukion jälkeen rakennusinsinööriksi. 1990-luvun laman aikaan hän siirtyi opettajaksi, "kun kävi niin hiljaiseksi tuo rakennusala".

Hän sanoo, että luokalla on monta opiskelijaa, jotka voisivat jatkaa insinööriopintoihin, jos malttaisivat valita ylimääräistä matematiikkaa ja fysiikkaa.

Koko maassa 30 prosenttia amiksista jatkaa ammattikorkeakouluun. Heistä kolme prosenttia päätyy yliopistoon.

Osan pitäisi malttaa ylipäätään tulla kouluun – ja mielellään ajoissa.

"Miten sää torut sitä, kun se tulee myöhässä?" äiti tivaa.

Vaikka amiksia on melkein puolet ikäluokasta, heistä tiedetään melko vähän ja lähinnä ikäviä asioita.

"Kyllä me torutaan", Niittylä vakuuttaa, mutta hän on kyllä aika lempeä mies.

A-luokan opettaja Ismo Postareff valaa vanhempiin tulevaisuudenuskoa.

"Kiinasta ei taloja tänne tuoda, vaikka Virosta vähän tekijöitä tuleekin."

Vanhemmista moni on työntekijäammateissa itsekin. On parturi-kampaajia, bussikuskeja, hitsaajia, putkimiehiä, Metson tehtaan miehiä ja Pandan tehtaan naisia.

Täällä näkee, miten koulutus Suomessa periytyy. Vuonna 2010 kolmella prosentilla ammattiin opiskelevista oli maisteriäiti. Joka kolmannen äidillä ei ollut mitään peruskoulun jälkeistä tutkintoa.

Siitä voi ajatella myös näin: joka kolmas opiskelija kouluttautuu äitiään korkeammin. Ilman paperia ei enää pärjää.

Vanhempainillan lopuksi mennään tutustumaan lasten töihin. Isät kyselevät, tekevätkö nuoret vesieristyksiä ja minkä värisen tulityökortin koulusta saa. Entä mitä työkaluja kuuluu hintaan, jonka opiskelijat maksavat oppimateriaaleistaan? Ihmisenä kasvusta ei puhuta.

Eräs isä ihailee opiskelijoiden rakentamaa leikkimökkiä.

"Tässähän tulee ihan kateelliseksi. Tuntuu niin selkeältä tämä homma."

Selkeys on osin harhaa, sillä ammattikoulu ei takaa työllistymistä. Mitä pidempi koulutus, sitä pienempi työttömyysprosentti.

Kaikista ammattiin valmistuneista työttömiä oli vuosi valmistumisen jälkeen 12 prosenttia. Lukua laskevat lähihoitajat, joista työttömiä oli viitisen prosenttia. Suurin työttömyysprosentti oli datanomeilla: 19 prosenttia.

Korkeakoulutetut ovat edelleen paremmassa asemassa. Kaikista korkeakoulutetuista työttömiä oli vuosi valmistumisen jälkeen vain vajaat 5 prosenttia.

Tilastot kertovat Suomen muutoksesta. Ammattikorkeakoulun kulttuurialalta valmistunutkin työllistyy varmemmin kuin metallimies. (Tilasto ei tosin kerro, vastaako työ koulutusta.)

Ammattikoululainen voi arvioida, haluaako hän varman mutta kapean leivän hoitoalalla vai isomman tilin suhdanneherkällä rakennusalalla. Vuosien opiskelun vai mahdollisimman nopeasti töihin?

Usein korkeasti koulutetut ansaitsevat paremmin kuin amikset, mutta poikkeuksia on. Esimerkiksi hotellin vastaanottovirkailijan keskipalkka on saman verran kuin lastentarhanopettajan. Kaivostyöntekijän palkka on suurempi kuin kieliä opiskelleen filosofian maisterin.

Joonas Halttunen (oik.) tulee lähes joka päivä koulun jälkeen kävelykadulle Jyväskeskuksen ja Foorumin väliin. Siellä odottavat kaverit, kuten Tomi Talso (vas.) ja Riku Puronaho. Yhdessä skeitataan tai vain hengataan. Keskiviikkoisin Halttunen jakaa mainoksia, perjantaisin on bänditreenit, ja viikonloppuna hän pelaa tietokonepelejä.
Joonas Halttunen (oik.) tulee lähes joka päivä koulun jälkeen kävelykadulle Jyväskeskuksen ja Foorumin väliin. Siellä odottavat kaverit, kuten Tomi Talso (vas.) ja Riku Puronaho. Yhdessä skeitataan tai vain hengataan. Keskiviikkoisin Halttunen jakaa mainoksia, perjantaisin on bänditreenit, ja viikonloppuna hän pelaa tietokonepelejä.

Kaikki työelämä on nykyään epävarmaa, mutta epävarminta se on vähän koulutetuille. Se on ehkä yksi syy siihen, miksi ammattiopistoihin on tunkua. Monet kouluttautuvat uudestaan.

Jyväskylän ammattiopiston opiskelijayhdistyksen puheenjohtaja otti 24-vuotiaana lähtöpaketin Nokian Salon-tehtaalta ja opiskelee nyt lähihoitajaksi.

Nuoret itse ovat jo koulussa ylpeitä tulevasta ammatistaan. Osa kulkee työvaatteissa kotiinkin. Haalarit kertovat, että kuuluu joukkoon.

Keskiviikkoaamuna henkilökunnalla on kokous, jossa käydään läpi, miten opiskelijat selvisivät ensimmäisestä jaksosta. Kenellä on paljon poissaoloja? Kenestä on huolta?

Paikalla ovat kaikki talonrakentamisen luokanvalvojat ja opinto-ohjaaja, erityisopettaja, kuraattori sekä terveydenhoitaja. Se on moniammatillisuutta.

Kokouksessa puhutaan avoimesti ja suoraan. Suurin osa opiskelijoista jää ilman sen kummempaa mainintaa. He eivät aiheuta murheita.

"Tunnollinen poika."

"Vähän vilperi on. Mutta töitä tekee."

Sitten on niitä, jotka eivät saa itseään aamulla kouluun.

"Kun on täällä, niin ihan mukavasti tekee hommia. Ei vaan pääse sängystä ylös."

Joillakin kierre on pidemmällä.

"Sossu on kuulemma antanut ukaasia, että leikkaavat tuista 20 prosenttia, jos ei koulunkäynti lisäänny."

"Se yleensä tepsii."

Harvoin kyse on silkasta laiskuudesta. Monella on peruskoulusta huonoja kokemuksia, ja yhdeksän vuoden aikana syntyneet roolit istuvat tiukassa. On hankaluuksia kotona. Omaa tai vanhempien viinanjuontia. Diagnosoituja oppimisvaikeuksia. Monella on kotona tiukkaa rahasta, ja nuoret käyvät töissä.

Kokous jatkuu toista tuntia.

"Ei kerta kaikkiaan ole itsetuntoa. Sitten, kun se näkee, että toiset osaavat, niin se lamauttaa vielä enemmän."

"On vähän sellainen olo, että siinä on jotakin, mitä se ei ole kertonut."

Tämä kai on syrjäytymisen vastaista työtä. Kuraattori Tarja Viitala tosin vierastaa sanaa. Opiskelijat ovat uransa, aikuisuutensa ja elämänsä alussa. Ajatus siitä, että he joutuisivat lopullisesti syrjään, on hirveä. Viitala sanoo, ettei ole koskaan nähnyt toivotonta tapausta.

Kokouksessa käy ilmi, että osa aiemmin huolta aiheuttaneista opiskelijoista saa elämänsä hallintaan. Se ehkä on sitä ihmisenä kasvua. Peruskoulun jälkeen iskenyt vapauden huuma talttuu, ja vastuustakin aletaan ymmärtää jotakin.

Ammattiopinnot keskeyttää yhdeksän prosenttia opiskelijoista vuodessa. Keskeyttäneiden osuus on vähentynyt kymmenen vuotta.

Eikä kaikki keskeyttäminen ole pahasta. Moni löytää oikean alan vasta toisella yrittämällä. Kuraattorille menestys voi olla sitä, että nuori hakee apua mielenterveysongelmiinsa – vaikka se tarkoittaisikin koulun jäämistä toistaiseksi.

Surullisimpia ovat ne, jotka vain joudutaan katsomaan eronneeksi, koska heitä ei saada mistään kiinni. Heistä henkilökunta puhuu paljon.

Viitalan mielestä Jyväskylässä on paljon tahoja, jotka arvioivat vaikeuksissa olevaa nuorta. Apua on vaikeampi saada, varsinkin mielenterveysongelmiin.

Viime aikoina oppisopimuksesta on puhuttu ratkaisuna suunnilleen kaikkiin nuorten ongelmiin. Täällä siihen suhtaudutaan epäilevämmin.

Opinto-ohjaaja Anne Seilosen mielestä oppisopimuksessa pärjäävät usein ne, jotka pärjäävät koulussakin. Eivät työnantajat palkkaa muita. Työelämän vaatimukset ovat koventuneet. Apumiehen paikkoja ei enää ole.

Toisaalta ne, joilla on oppimisvaikeuksia, ovat usein kaikkein tunnollisimpia työntekijöitä. He tarvitsevat vain turvallisen työympäristön.

Haukanpesän uusi asuinalue on syntynyt Jyväskylän pohjoispuolelle viidessä vuodessa. Alueen perälle, järven rannalle, nousee hammaslääkärin ja hänen hierojavaimonsa omakotitalo. Nyt sinne pitäisi asentaa maalämpö.

Työhön on tilattu kolme toisen vuoden putkiasentajaopiskelijaa. Viime viikolla he tekivät jo taloon ja autotalliin lattialämmityksen. Silloin tuuli pieksi räntää ikkuna-aukoista sisään.

Nyt on harmaa, tyyni torstai. Jetro Kramer laskee, mitä kaikkia tarvikkeita pitää tilata.

"Euroopan pisin osalista", hän esittelee.

Kramer valitsi putkiasentajan ammatin, koska töitä pitäisi riittää. Valinta tuntuu oikealta. Hänen alansa on nykyisin yksi suosituimmista. Kymmenen vuotta sitten sille ei halunnut juuri kukaan.

Puhelin soi. Se on opettaja. Kramer kyselee neuvoja yksityiskohtiin.

"Ne on kakskasin lähdöllä siinä koneen päällä. Tarviiko meidän vaihtaa ne kolmevitosiin?"

Kuulostaa ammattimaiselta.

Usein unohtuu, että tällaisia kavereita on amisten suuri ja hiljainen enemmistö. Ne, jotka suorittavat tutkintonsa ja menevät sen jälkeen töihin. Perustavat perheen, hankkivat talon. Toivovat, että töitä riittää. Vaihtavat alaa, jos ei riitä.

Amisten oman järjestön Sakki ry:n puheenjohtaja Aleksej Fedotovin, 21, mielestä nuoriso on jakautunut kahtia. Osa hakee paikkaansa pitkään, opiskelee ja elää nuoruutta kymmenen vuotta. Toiset menevät töihin kaksikymppisinä. Eivätkä nämä ryhmät juuri kohtaa.

"En halua kaikista maistereita, mutta haluan kaikki sivistyksen pariin. Että uskallettaisiin rikkoa omia rajoja ja tavoitella suurempia unelmia."

Siksi hän kannattaa hallituksen suunnitelmia yleissivistävän opetuksen lisäämisestä. Hänestä ihailtu keskieurooppalainen mestari–kisälli-malli ei valmista muutoksiin, joita työntekijä nykyään väistämättä kohtaa.

"Suomalaiset yritykset pärjäävät, koska duunarit osaavat ja uskaltavat tehdä muutoksia."

Työssä syntyvät innovaatiot vain pitäisi saada paremmin käyttöön. Miksi start up -yrityksiä syntyisi vain Aalto-yliopistosta?

"Meillä on tyyppejä, jotka osaavat tuskin lukea, mutta opettavat tekemisessä kolmantena vuonna jo opettajaa."

Taija Liimataisen kotona asuu kaksi opiskelijaa: äiti ja tytär. Äiti Minna Siltanen, 35, otti keväällä lähtöpaketin vaneritehtaasta, jossa hän työskenteli 15 vuotta. Nyt hän opiskelee luonto- ja eräoppaaksi.

Ensimmäisellä yrityksellä tutkinto jäi saamatta, kun Siltanen alkoi odottaa Taijaa. Tämän lapsuudessa perhe muutti monta kertaa vuodessa. Nuoret vanhemmat erosivat. Mutta tytöstä kasvoi tasapainoinen. Isä opetti rakentamista ja työntekoa, äiti antoi vapautta.

"Se on sata kertaa fiksumpi kuin minä tuossa iässä", Siltanen kommentoi perheen keittiössä Äänekoskella.

Hän toivoo lapselleen terveyttä, mielekästä työtä ja onnea.

"Tosi kliseistä", tytär tuhahtaa.

Äiti jatkaa silti. "Toivon, ettei mies, ei nainen, ei kukaan muuttaisi sitä. Vaikka kuinka olisi painetta ja pakkoa, että se pysyisi omana, rohkeana itsenään."

Kodin pihalla on perunamaa, hedelmäpuita, kasvihuone ja uusi terassi. Sekä paikka varastolle.

"Kunhan Taija oppii rakentamaan", äiti sanoo.

"Mä osaan jo."

Taija Liimataisen hiukset ovat olleet violetit, vihreät, siniset, punaiset ja mustat. Hän etsi pitkään kampaajaa, joka osasi värjätä ne harmaiksi. Union Jack -pöydän hän on tehnyt itse.
Taija Liimataisen hiukset ovat olleet violetit, vihreät, siniset, punaiset ja mustat. Hän etsi pitkään kampaajaa, joka osasi värjätä ne harmaiksi. Union Jack -pöydän hän on tehnyt itse.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat