Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Šakin uusi maailmanmestari tutustui peliin lapsena Suomessa

Šakin ihmelapsi Magnus Carlsen kokeili peliä ensi kerran asuessaan nelivuotiaana Espoossa. Mitä hänen päässään on sittemmin tapahtunut, on vaikeampi selittää. Ainakin siellä pyörii 10 000 peliä.

Sunnuntai
 
Terje Pedersen ANB
Magnus Carlsen oli 22-vuotias voittaessaan maailmanmestaruuden. Hän täytti 23 vuotta eilen lauantaina.
Magnus Carlsen oli 22-vuotias voittaessaan maailmanmestaruuden. Hän täytti 23 vuotta eilen lauantaina. Kuva: Terje Pedersen ANB

Norjalainen šakkifani Lars Helge Hatlevik seisoo Gardermoenin lentokentän tuloaulassa hyvin varustautuneena. Päällä on pelipaita Norjan väreissä, yhdessä kädessä on Norjan lippu ja toisessa muovitorvi. "Norjan uusi kansallissankari saa ansaitsemansa vastaanoton", Hatlevik sanoo.

On keskiviikkoiltapäivä. Hatlevik odottaa kotiin šakin uutta maailmanmestaria Sven Magnus Øen Carlsenia. Kentällä on satakunta fania, satakunta toimittajaa ja koko Norjan šakkieliitti – tai ainakin se osa šakkieliittiä, joka ei saavu Carlsenin kanssa samalla lennolla Intian Chennaista, jossa maailmanmestaruuskisat pidettiin.

Artikkeliin liittyvät

"Tämä on hienointa, mitä Norjan urheiluhistoriassa on tapahtunut sataan vuoteen. En edes pelaa itse, mutta tempauduin tunnelmaan", Hatlevik sanoo.

Niin tempautui moni muukin. Carlsenin pelejä katsoi televisiosta kaksi miljoonaa norjalaista.

"Maailmassa yli 600 miljoonaa ihmistä pelaa šakkia, ja heistä kaikkein paras on norjalainen. Magnus Carlsen on vasta 16. šakin maailmanmestari 127 vuoteen. Kun vähän ynnää, tajuaa, että on vaikeampaa päästä šakin maailmanmestariksi kuin Yhdysvaltain presidentiksi tai paaviksi", Hatlevik sanoo.

Edellinen länsimainen maailmanmestari oli amerikkalainen Bobby Fischer, joka kukisti Neuvostoliiton Boris Spasskin Reykjavikissa 1972.

Ja sieltä hän saapuu!

Magnus Carlsen harppoo rauta-aitojen takana seisovien fanien ohi sellaista vauhtia, että yleisö ei oikein ehdi päättää, kummalla kädellä heiluttaa lippua ja kummalla räpsiä kännykkäkuvia.

Lentoaseman turvamiehet ovat rajanneet Carlsenille rauta-aidoilla karsinan, ja sen ulkopuolella tungeksivat toimittajat. Mutta ensimmäisen sanan saa Carlsenien kotipaikan Bærumin kunnanjohtaja Lisbeth Hammer Krog. Hän ojentaa Carlsenille kukkapuskan ja onnittelee. Vieressä Norjan šakkiliiton johtaja Jøran Aulin-Jansson nyökyttelee.

"Toivottavasti pokaali ei jää tulliin", hyväntuulinen Magnus Carlsen juttelee toimittajille. Hän kertoo aikovansa nyt ottaa iisisti ja nukkua. Tämän vuoden ottelut on pelattu.

Toimittajien ja tv-kameroiden takana seisoo Simen Agdestein. Hänen paluulentonsa Intiasta saapui tuntia ennen Carlsenia. Agdestein, Carlsenin entinen valmentaja, oli seuraamassa otteluita.

Agdestein on ilahtunut siitä, että Carlsen ylipäätään puhuu toimittajille. Siitä ei voi olla ihan varma. "Hän on hyvin ainutlaatuinen. Ei ole samanlaista. Ja uskon, että hän pysyy ihan itsenään myös maailmanmestarina."

Agdestein valmentaa nuorille huippu-urheilijoille tarkoitetun koulun NTG:n šakinpelaajia. Carlsenin hän tapasi ensimmäistä kertaa, kun tämä oli kahdeksanvuotias. "Tajusin heti, mikä lahjakkuus hän oli", Agdestein sanoo.

Kun Carlsen oli kymmenvuotias, Agdestein näki hänessä maailmanmestarin. "Valmentajana piti vain varoa pilaamasta häntä."

Kymmenvuotias Carlsen näytti ikäistään nuoremmalta, mutta Agdestein kertoo käyneensä hänen kanssaan keskusteluja, joita hän muutoin kävi yliopisto-opiskelijoiden kanssa.

Suurmestarin arvon Carlsen saavutti 13-vuotiaana, toiseksi nuorimpana siihen mennessä. Kun Carlsen oli 14-vuotias, suurmestari Lubomir Kavalek julisti hänet The Washington Postissa "šakin Mozartiksi", ihmelapseksi. Lempinimi jäi.

Nykyään Carlsenilla on korkein šakinpelaajien menestystä mittaava Elo-arvo kautta aikojen.

Enää Agdestein ei ole Carlsenin valmentaja, ei ole ollut moneen vuoteen.

"Hän pitää yksikseen työskentelystä", Agdestein sanoo.

Ensikosketuksensa šakkiin Magnus Carlsen sai nelivuotiaana Suomessa.

Alkuvuodesta 1995 Carlsenien perhe muutti Suomeen. Tarkalleen ottaen Espooseen, Länsiväylän varteen. "Vaahteratie kolmeen", Henrik Carlsen sanoo Gardermoenin lentokentällä matkalaukuilla lastattu rullakko vierellään.

Henrik Carlsen on Magnus Carlsenin isä. Hän saapuu tuloaulaan kymmenen minuuttia poikansa perässä.

Insinööripariskunta Henrik Carlsenilla ja Sigrun Øenillä on myös kolme tytärtä, Magnusta vuoden vanhempi Ellen, nyt 24, ja pikkusiskot Ingrid, 19, ja Signe, 16.

Kun Carlsenit muuttivat Suomeen, lapsia oli kolme. Signe ei ollut vielä syntynyt. "Magnus oli neljä vuotta kolme kuukautta", isä sanoo.

Suomen-keikka kesti vuoden. Henrik Carlsen oli saanut työnantajaltaan Essolta hyvän työtarjouksen. Carlsenista tuli Suomen Esson päähankinnoista vastaava osastopäällikkö.

Vuosi oli mielenkiintoinen, Henrik Carlsen sanoo, eikä vähiten siksi, että juuri Vaahteratiellä isä esitteli ensimmäistä kertaa pojalleen šakin.

Magnus ja Ellen menivät ruotsinkieliseen montessoripäiväkotiin. Ehkä uuden maan tai kielen vuoksi vanhemmista tuntui kuitenkin, ettei Magnuksella ollut aina riittävästi leikkiseuraa.

"Jossain vaiheessa havahduin ihmettelemään, kuinka nopeita lapsemme olivat kokoamaan palapelejä, rakentelemaan ja oppimaan. Siis hyvin varhaisessa vaiheessa", Henrik Carlsen sanoo.

Magnusta kiinnostivat Suomessa erityisesti Legot. Hän myös opetteli kaikki mahdolliset automerkit.

Myöhemmin hän oppi ulkoa kaikkien Norjan kuntien nimet, asukasluvut ja kuntakeskusten nimet. "Ja sen, millainen kunkin kunnan lippu on."

Isää nelivuotiaan Magnuksen keskittymiskyky ihmetytti. Poika rakensi Legoista kuusi tuntia junaa. "Hän pystyi seuraamaan nelikymmensivuisia ohjeita ja rakentamaan niiden mukaan."

Henrik Carlsen, itsekin oiva amatööripelaaja, huomautti vaimolleen, että Magnuksella voisi olla kykyjä šakkiin.

"Ehkä on vähän väärin sanoa, ettei šakki kiinnostanut Magnusta, kun esittelin hänelle peliä. Kyllä häntä kiinnosti, mutta ehkä aliarvioin šakin vaikeuden."

Kevät eteni, tuli kesä ja paljon muuta tekemistä. Šakki jäi.

Perhe pyöräili Espoonlahden rannoilla. Magnus vietiin parikin kertaa Naantalin Muumimaailmaan.

Kun perhe oli muuttanut takaisin Norjaan, Ellen-sisko innostui šakista. Seitsenvuotias Magnus alkoi seurata isän ja siskon pelejä.

Jälkikäteen Magnus on sanonut halunneensa päihittää siskonsa. Sen hän tekikin, vaikkei siskokaan ole huono. Ellen Carlsen on ollut kahdesti mukana Norjan euroopanmestaruusjoukkueessa ja pelaa yhä. Hän on niitä harvoja, jotka ovat joskus päihittäneet Magnus Carlsenin šakissa.

Myös toinen sisko Ingrid Carlsen pelaa.

Magnuksesta koulunkäynti oli tylsää. Hän on kertonut, ettei tehnyt lainkaan läksyjä kolmannella luokalla. Mutta šakkiin hän uppoutui: istui yksin laudan ääressä ja mietti siirtoja.

Hän muistaa tuhansia ja tuhansia šakkiotteluita, ne vain vellovat hänen päässään, on hän kuvaillut. Sen sijaan se, mikä ei häntä kiinnosta, ei jää hänen muistiinsakaan.

Carlsenin vanhemmilta on vuosien varrella useaan otteeseen kysytty, onko heidän pojallaan jokin diagnoosi. Ei ole. Tai koska poika on aina ollut sosiaalisesti oikein taitava, ei ole ollut syytä testauttaa häntä, isä on sanonut.

Carlsen näkee päässään koko ajan šakkilaudan ja visualisoi ja analysoi siirtoja. Omissa peleissään hän visualisoi ainakin kolmen mahdollisen siirron vaikutukset pelitilanteeseen.

Carlsen on sanonut pystyvänsä ajattelemaan 15–20 siirron päähän. Hänen arvioidaan muistavan ainakin 10 000 peliä.

Kun šakkilauta on vielä täynnä nappuloita ja peli alkaa, on pelaajalla 20 eri vaihtoehtoa tehdä ensimmäinen siirtonsa. Samoin on vastustajalla. Alku on siis varsin yksinkertainen, vaikkakin jo avaus tuottaa 400 erilaista pelitilannetta. Siirto siirrolta peli monimutkaistuu.

Šakkipelin voi pelata 10 potenssiin 120:llä eri tavalla. Auki kirjoitettuna luku tarkoittaa ykköstä, jonka perään on ladattu 120 nollaa. Se on enemmän kuin universumissa on atomeja.

Carlsenin hyvä ystävä ja sparraaja Jon Ludvig Hammer tekee Carlsenille silloin tällöin erilaisia harjoituksia. Hänkin on tänään lentokentällä, koska palasi Norjaan samassa koneessa sankarin kanssa. Ennen kuin Hammer lähtee kotiin, hän piipahtaa hyvästelemässä Henrik Carlsenin: "Nähdään taas."

Hammer on Magnus Carlsenille hyvin tärkeä. Chennaissa Hammer oli Carlsenin second, pelien ja pelinaloitusten analysoija ja tärkeä sparraaja.

Hammer saattaa asetella pelilaudalle jonkin tilanteen. Carlsenin pitää tietää, mistä ottelusta on kyse. Norjalaislehti VG dokumentoi yhden tällaisen harjoituksen, jossa Carlsen tunnisti pelitilanteet muutamissa sekunneissa – tämä on Botvinnik vastaan Capablanca, pelattiin Hollannissa vuonna 1938. Ja tämä taas Fischer–Taimanov, Vancouver vuonna 1971.

Magnus Carlsen on osin tyypillinen, osin erilainen ilmiö. Hän on kansallissankari, sanoo moni Norjassa.

Ja hän on myös hyvä tuote.

Markkinoinnin ammattilaisilla on silmää yllättäville yhdistelmille, ja sitä Carlsen on. Yhtenä ensimmäisistä Carlsenin nappasi vaatemerkki G-Star, jolle hän on poseerannut Anton Corbijnin ottamissa muotikuvissa. G-Starille Carlsen on unelma – näyttää nyrkkeilijältä, mutta edustaakin älykkölajia. Nörtti, jonka vatsalihakset ovat kunnossa.

Carlsen on ainoa šakinpelaaja, jolla on manageri ja joka tienaa pääasiassa sponsoroinnilla. Viime vuonna hän ansaitsi noin miljoona euroa, joista suurin osa tuli sponsoreilta.

"Magnus on tähti. Hän on nuori, eikä hän ole venäläinen. Auttaa, että hän on malli. Hän tekee šakista coolia. Hän on itse asiassa varsin tavallinen tyyppi eikä mikään hyypiö", brittiläinen suurmestari Nigel Short on luonnehtinut.

Kun Carlsen pelaa, hänen pikkutakkiaan koristavat sponsorien logot. Carlsen näyttää naamaansa sponsorien illanvietoissa, joissa valkokaulusväki haluaa tavata tähden. Hän on pelannut šakkia Red Hot Chili Peppersin kanssa, käynyt George Sorosin mökillä ja lounastanut Piilaaksossa Applen johdon seurana. Hänelle on tarjottu roolia Star Trekissä. Osana pr-kampanjaa hän on pelannut pikašakkia 30:tä vastustajaa vastaan – ja voittanut.

Tänä vuonna Time-lehti listasi Carlsenin maailman sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon, ja Cosmopolitan yhdeksi planeettamme seksikkäimmistä miehistä. Carlsen ei seurustele.

Teinitytöt tunnistavat hänet kadulla niin Norjassa, Intiassa kuin New Yorkissa. Vanhan koulun pelaajille tämä voi olla jo liikaa. Väistyvää maailmanmestaria, 43-vuotiasta pukumiestä Vishwanathan Anandia olisi vaikea kuvitella samanlaiseen pyöritykseen.

Jotkut ovat pelänneet, että seksivertailut ja muotihössötys alkavat viedä Carlsenin huomiota šakilta. Ihmelapset ovat usein osoittautuneet tähdenlennoiksi, mutta toistaiseksi Carlsen näyttäisi säilyttäneen fokuksensa pelissä.

Monen hyvän pelaajan tavoin Carlsen on myös loistavassa fyysisessä kunnossa. Hän on hypännyt mäkeä ja pelaa koripalloa, rantalentopalloa ja jalkapalloa, jota on kutsuttu vihreän veran šakiksi.

Entinen valmentaja Agdestein on ollut Norjan jalkapallomaajoukkueessakin. Hän on sanonut, että Carlsenilla on "kiva vasen jalka".

Kotona Carlsen ei juuri ota šakkilautaa esiin. Harjoittelu tapahtuu päässä. Carlsen on kertonut valmistautuvansa kisoihin vastustajiaan vähemmän. Hän on sanonut olevansa laiska.

Carlsen nukkuu paljon, 10–12 tuntia yössä. Hän pyrkii heräämään vasta tunnin pari ennen ottelua, sillä hän on silloin parhaimmillaan.

Noin 200 päivää vuodessa Carlsen kiertää pelimatkoilla. Mukana seuraa isä, joka huolehtii, että Magnus saa syödäkseen ja että hänellä on puhtaita vaatteita.

Carlsen on kertonut välttävänsä ravinnossaan nopeita hiilihydraatteja, sillä verensokeritason heilahtelut vaikeuttavat keskittymistä.

Syyskuussa Carlsen muutti vanhempiensa talosta omaan asuntoonsa Oslossa.

Urheilun lisäksi hänen on kerrottu harrastavan videopelejä ja nettipokeria ja laulavan perheensä kanssa Singstaria. Maailmanmestaruutta Chennaissa Carlsen juhli pelaamalla seurueensa kanssa pokeria. Norjan sŽakkiliiton johtaja J¸ran Aulin-Jansson hävisi hänelle 60 euroa.

Carlsen on antanut šakille uudet kasvot, mutta häntä pidetään myös tietokoneaikakauden pelaajana.

Koneesta tuli lopullisesti ihmistä parempi šakissa vuonna 1997, kun IBM:n suunnittelema Deep Blue voitti šakin silloisen maailmanmestarin Garri Kasparovin. Nykyään parhaimmatkin pelaajat voivat voittaa koneen vain vasaralla.

Koneiden kehitys ei ole silti lannistanut pelaajia, vaan šakin harrastajien ja huippupelaajien määrät ovat vain kasvaneet. Tietokoneet ovat kuitenkin muuttaneet pelitapaa, kun pelaajat analysoivat niiden tarjoamia ratkaisuja.

Carlsen on sanonut, ettei pidä koneiden pelejä lainkaan kiinnostavina.

"Käytän tietokoneita avausteni analysointiin, mutta turnauksissa oletan olevani paras pelaaja. Siksi etsin asemia, joissa tietokoneanalyysillä ei ole virkaa tai joissa pystyn analysoimaan konetta paremmin", hän sanoi lokakuussa The Observerille.

Garri Kasparov on ollut Carlsenille tärkeä innoittaja ja valmentaja. He kohtasivat pelilaudan eri puolilla ensi kerran, kun Carlsen oli 13-vuotias. Pikašakki päättyi tasapeliin, ja Kasparov raivosi ja poistui paikalta onnittelematta Carlsenia.

Vuonna 2009 Kasparovista tuli vuodeksi Carlsenin valmentaja. Sen vuoden tuloksena Carlsen nousi maailman ykköseksi tammikuussa 2010.

Garri Kasparov kirjoitti maanantaina Time-lehdessä, että Carlsen on tietokoneajan kasvatiksi hyvin inhimillinen pelaaja. Hän ei pyri suoraviivaisesti šakkiin ja mattiin, vaan tavoittelee laudan ja asemien hallintaa. Juuri tämä tekee hänestä vaikean, yllättävän vastustajan.

Carlsen on siis tavallaan palauttanut ihmisen šakkiin.

Ensi vuonna Carlsen puolustaa maailmanmestaruuttaan. Ketä vastaan, se selviää maaliskuussa. Ehkä laudan toisella laidalla on taas Vishy Anand, tai Levon Aronian tai ehkä Vladimir Kramnik. Uusia ihmelapsiakin on kasvamassa tuleviksi haastajiksi, kuten 10-vuotias intialainen Ram Aravind ja 14-vuotias kiinalainen Wei Yi, tämän hetken nuorin šakin suurmestari.

"Minulla on vielä paljon opittavaa tässä pelissä", Carlsen sanoo kentällä. Sitten hän nostaa tullin läpi selvinneen pokaalinsa päänsä päälle ja tuulettaa ennen kuin pyyhältää vaudikkaasti kentältä. Isä lähtee rullaamaan matkatavaroita poikansa perässä.

18 minuuttia, toimittajat katsovat kännyköistään aikaa. Carlsenhan oli kärsivällinen, joku sanoo.

Kaksi vuotta sitten Carlsen väitti The New Yorkerille, ettei hän ole koskaan asettanut itselleen tavoitteita, vaan on yksinkertaisesti nauttinut pelaamisesta.

"Olen aina yllättynyt iloisesti, kuinka hyvin olen pärjännyt."

Isä Henrik Carlsen on kertonut, että Magnus on aina tehnyt, mitä lystää. Häntä on ajanut eteenpäin uteliaisuus, ei itsekuri. Jos šakki lakkaisi kiinnostamasta häntä, hän tekisi jotain muuta.

Henrik Carlsen vaikuttaa hyvin pohjoismaiselta isältä, lapsiaan menetykseen piiskaavien aasialaisten tiikeriäitien vastakohdalta.

Hän on sanonut, ettei ole koskaan pitänyt Magnusta ihmelapsena. Kun pojan kiinnostus šakkia kohtaan lopahti Suomen alun jälkeen, isä ei pakottanut häntä laudan ääreen.

"Neuvoni vanhemmille on, että lasta ei pitäisi painostaa mihinkään. Lapsen on annettava itse päättää, mistä hän tykkää. Tämä voi viedä aikaa, mutta lopulta lapsi voi keskittyä johonkin, yrittää uraa siinä, mistä nauttii", Henrik Carlsen sanoi äskettäin The Wall Street Journalille.

Toki Magnus tietää, että hänen šakkimenestyksensä on tuottanut isälle tyydytystä.

"Magnus on vain tehnyt sitä, mitä rakastaa: pelannut šakkia", Henrik Carlsen sanoi WSJ:lle. "Me emme ole estäneet häntä seuraamasta intohimoaan."

Gorm K Gaare
Lehdistö piiritti šakkimestari Magnus Carlsenia lentokentällä Oslossa.
Lehdistö piiritti šakkimestari Magnus Carlsenia lentokentällä Oslossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat