Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nerous paljastuu pelin lopussa

Sunnuntai
 
Manjunath Kiran AFP
Šakin edellinen maailmanmestari, intialainen Vishwanathan Anand mietti siirtoaan Magnus Carlsenia vastaan MM-kisoissa Chennaissa.
Šakin edellinen maailmanmestari, intialainen Vishwanathan Anand mietti siirtoaan Magnus Carlsenia vastaan MM-kisoissa Chennaissa. Kuva: Manjunath Kiran AFP

Suomalaiset vastustajat kuvaavat maailmanmestarin pelityyliä vaistonvaraiseksi.

Šakin maailmanmestarin Magnus Carlsenin salaisuuksista yksi on helppo paljastaa.

Hän on urheilullinen, suorastaan atleettinen šakinpelaaja, joka jaksaa jopa kuusi tuntia kestävät pelit loppuun asti tarkkana.

Mutta muutkin huippupelaajat voivat treenata ja osata šakin teoriaa paremmin kuin nuori norjalainen. Silti he häviävät Carlsenille.

"Hänellä on kyky ennakoida, mihin ruutuihin nappulat kuuluvat. Se on syvällistä šakin ymmärtämistä", sanoo kansainvälinen mestari Sampsa Nyysti.

Nyysti hävisi Carlsenille vuonna vuonna 2002, jolloin norjalainen oli 11-vuotias.

Silloinen kansainvälinen mestari Mika Karttunen joutui "yllättäen kiipeliin" nuoren lupauksen kanssa. Hän pelastautui tasapeliin.

Kansainvälinen mestari Tapani Sammalvuo voitti Carlsenin vielä vuonna 2002. Kahden vuoden päästä hän venyi tasapeliin 13-vuotiasta suurmestaria vastaan.

Nyysti, Karttunen ja Sammalvuo kertovat Carlsenin pelaavan vaistonvaraisesti ja psykologisesti tarkkanäköisesti. Hän ei vain laske siirtoja.

Avauspelissä eli ensimmäisten 15–20 siirron aikana Carlsenin nerokkuus ei vielä näy. Avauspelit perustuvat kirjatietoon.

Pelaajat ja teoreetikot väittelevät, millaisia siirtosarjoja pitää aluksi tehdä.

Sarjoja ja niiden muunnelmia on loputtomasti.

Carlsen ei yleensä yritä aluksi mitään erikoista. Hän pyrkii harvoin nopeaan tyrmäykseen. Mutta hän ei myöskään anna vastustajan pelata opeteltuja siirtosarjoja rauhassa.

Hän siirtää nopeasti ja voi vastata avausteorian mukaiseen siirtoon itse keksimällään liikkeellä.

Siitä ei ehkä ole hänelle aina etua, mutta vastustaja hämmentyy tai ainakaan ei voi pelata suunnitelmansa mukaisesti.

"Hän asettelee koko ajan psykologisia pulmia. Hän vaistoaa, millaiset tilanteet ovat vastustajalle hankalimpia. Siinä mielessä hän pelaa paremmin kuin tietokone", Sammalvuo sanoo.

Myöskään keskipelissä, joka kestää noin 40 siirtoon asti, Carlsen ei välttämättä tee taikatemppuja. Tavallinen katsoja ei ehkä huomaa, että laudalla tapahtuisi mitään erikoista.

Vastustaja sen sijaan alkaa tajuta, että jokainen oma siirto alkaa tuntua entistä huonommalta.

"Hän kasaa jatkuvasti pieniä pulmia vastustajalle, joka lopulta murtuu", Sammalvuo sanoo.

Pirullinen painostaminen huipentuu loppupelissä, jossa Carlsen on kaikkien aikojen paras, Karttunen sanoo.

Loppupelissä laudalla on vähän nappuloita. Pelaajalla on kuninkaan lisäksi ehkä muutama sotilas ja upseereista usein torni.

Sotilaat ovat nyt tärkeitä, koska ne voivat korottua vaarallisesti kuningattariksi. Jokainen siirto voi olla ensiaskel kohti voittoa tai tappiota. Pelaajat yrittävät pitää asemansa eivätkä ota riskejä.

Tällaisissa "kuolleissa asemissa" huippupelaajat monesti sopivat tasapelistä.

Carlsen pitää pelin hengissä, koska haluaa aina pelata loppuun asti. Ja koska hän pystyy.

"Hän vaistoaa heti, mihin suuntaan peliä pitää viedä. Hän pelaa sormenpäillä. Sitä ei pysty oikein selittämään", Sammalvuo sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat