Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyväksikäyttäjillä jopa tuhansia uhreja

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Vanhoillislestadiolaisen liikkeen piiristä on Suomessa tiedossa noin 150 hyväksikäyttäjän nimet. Uhreja on aihetta tutkineen Johanna Hurtigin mukaan vähintään satoja, todennäköisesti tuhansia. Hurtigin tietoon tulleista tekijöistä joka viides on liikkeen puhujia tai muita vallankäyttäjiä. Tuomio on tullut tai oikeusprosessi on kesken Hurtigin tietojen mukaan 30–40 tapauksessa.

Teot ajoittuvat monen vuosikymmenen ajalle. Hurtigin mukaan hyväksikäyttö ei ole lestadiolaisuudessa välttämättä yleisempää kuin muussa yhteiskunnassa. Uskonliikkeessä siihen liittyy kuitenkin erityispiirteitä, kuten rippisalaisuuden käyttö tekojen peittelyssä.

Julkiseen keskusteluun ilmiö nousi, kun pietarsaarelainen Österbotten 2009 kirjoitti laajasta insestivyyhdestä, jossa tekijä ja uhrit kuuluivat toiseen lestadiolaisuuden haaraan. Vanhoillislestadiolaisen liikkeen johtajista ovat lausuntoja hyväksikäyttöasioista antaneet erityisesti puheenjohtaja Olavi Voittonen ja pääsihteeri Tuomas Hänninen. Hännisen ilmoitettiin eroavan tehtävästään henkilökohtaisten syiden vuoksi. Ilmoitus tuli vuodenvaihteen alla, samana päivänä, jolloin myös Olavi Voittonen vahvisti julkisesti, että hän aikoo jättää tehtävänsä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat