Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lestadiolaisjohtaja antoi hyväksikäyttäjän välttää poliisin

Sunnuntai
 
Aimo Katajamäki
Pekka Fali
Olavi Voittonen.
Olavi Voittonen. Kuva: Pekka Fali

Pohjois-Pohjanmaa, kevät 2006. Joukko vanhoillislestadiolaisen suvun jäseniä oli kokoontunut miettimään, miten isoisän teoille pantaisiin piste. Tämä oli aikoinaan käyttänyt omia tyttäriään hyväksi ja jäänyt nyt uudelleen kiinni. Tällä kertaa uhreina oli ollut kolme lastenlasta, jokainen vuosien ajan.

Kokoukseen oli pyydetty uskonliikkeelle tyypilliseen tapaan ulkopuolisia sovittelijoita, liikkeen arvostettuja jäseniä. Heistä toinen johti puhetta. Hän oli Olavi Voittonen, Oulun rauhanyhdistyksen silloinen johtaja ja Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen SRK:n johtokunnan varapuheenjohtaja.

Nykyään Voittonen on SRK:n johtokunnan puheenjohtaja, Suomen suurimman herätysliikkeen ylin päättäjä ja ehdoton auktoriteetti, sen kasvot ja ääni. Tehtävässään hän jatkaa kesän suviseuroihin saakka: Voittonen vahvisti vuodenvaihteen alla julkisesti, ettei hän aio pyrkiä enää uudelle kaudelle. SRK:n johtokunnan tiedossa asia on ollut jo pitkään.

Helsingin Sanomat perehtyi lestadiolaissuvun kokoukseen ja sen jälkihoitoon marras-joulukuussa, ennen Voittosen ilmoitusta.

Lähteinä olivat muun muassa läsnäolijoiden, heidän avustajiensa, lestadiolaisvaikuttajien, tutkijoiden, poliisin ja syyttäjän haastattelut. Yhteensä haastatteluja oli yli 20. Lisäksi aineistona käytettiin Kalevan vuonna 2011 julkaisemaa kuvausta sekä muita kirjoituksia ja asiakirjoja.

Tavoitteena oli selvittää, vastaavatko rovasti Voittosen sanat ja teot toisiaan.

Yhtä lapsenlapsista isoisä oli ehtinyt käyttää hyväkseen yli kymmenen vuoden ajan.

Kysymys on oleellinen.

Voittonen on linjannut ja linjaa vielä kesään saakka lestadiolaisten ylimpänä vallankäyttäjänä sitä, miten liike suhtautuu lasten hyväksikäyttöön. Hän tekee sitä puheillaan, mutta ennen kaikkea teoillaan.

Johtajan esimerkki on äärimmäisen tärkeä niin uhreille, heidän läheisilleen kuin yhteisöllekin. Se, miten liikkeen johto suhtautuu hyväksikäyttöön, vaikuttaa muun yhteiskunnan kuvaan liikkeestä – myös siitä suuresta enemmistöstä, joka on viime vuosien keskustelussa saattanut tulla ilman omaa syytään leimatuksi.

Voittonen on julkisuudessa toistuvasti korostanut, että liikkeessä on aina osattu ohjata hyväksikäyttäjä poliisille. HS:n aineiston nojalla uhreilla, heidän läheisillään ja liikkeen yli 100 000 jäsenellä on kuitenkin syytä huoleen.

Isoisän tapauksessa Voittonen teki toisin kuin opettaa. Hän myös pyrki vaientamaan tekojensa arvostelijat sekä manipuloi eriävällä mielipiteellään lestadiolaisten sisäisen hyväksikäyttöselvityksen lopputulosta.

Suku pyysi isoisän tekojen tuomariksi alun perin toisen lestadiolaisvaikuttajan, yhden liikkeen puhujista. Hän ehdotti, että kokoukseen kysyttäisiin myös Voittosta, joka tunsi hyväksikäyttäjän ja kuului tämän kanssa Oulun rauhanyhdistykseen.

"Ajatus oli, että voisimme Voittosen kanssa olla yhdessä auttamassa, että teot, hyväksikäyttö, saataisiin loppumaan", puhuja kertoo.

Tuli kokouspäivä.

"Kyyneleet virtasivat, kun Voittosen korviin vuodatettiin suvun salaisuus toukokuisena iltana. Pappa oli aluksi hiljaa, hämillään. Lopulta hän myönsi väitteet oikeiksi", Kaleva kuvasi tapahtumia.

Mitä pappa oli tehnyt?

Se tuli osin julkiseksi, kun isoisä yli viisi vuotta myöhemmin, lokakuussa 2011, sai tuomion Oulun käräjäoikeudessa: 80 päivää ehdollista vankeutta.

Käräjäoikeuden laatiman julkisen selosteen mukaan isoisä oli kosketellut sukulaislastaan toistuvasti vaatteiden läpi rintojen alueelta ja suudellut tätä. Lapsi kävi tekojen aikaan koulua ja asui isoisän kanssa samassa taloudessa. Tällä perusteella oikeus arvioi, että isoisä oli lapseen nähden vanhempaan rinnastettavassa asemassa.

Poliisi epäili isoisää myös kahteen muuhun lapsenlapseen kohdistuneista teoista. Rikosnimikkeinä olivat lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaava käytös lasta kohtaan.

Syytteitä ei kuitenkaan nostettu, koska tuoreimmatkin teot olivat ehtineet täpärästi vanhentua.

Yhtä lapsenlapsista isoisä oli ehtinyt käyttää hyväkseen yli kymmenen vuoden ajan.

Siitä jokainen voi päätellä ainakin yhden asian: sen, miten pieni lapsen oli täytynyt olla, kun isoisä aloitti.

Kokoukseen osallistunut puhuja tunnustaa, ettei hän aikoinaan ymmärtänyt isoisän tekoja rikoksiksi.

"En minä tiennyt eikä tuntunut kukaan muukaan tietävän, että asiasta on säädetty rikoslaissa rangaistus. Hyväksikäyttötapaukset ovat tulleet yleiseen keskusteluun vasta myöhemmin. Vasta sen jälkeen itse kukin on ymmärtänyt, miten siinä tilanteessa olisi pitänyt menetellä", mies kuvailee.

Yksi sentään ymmärsi muita paremmin.

"Rikokseksihan se heti paljastui, kun kuunteli läsnä olleiden kertomuksia. Kyllähän se selvä oli", Olavi Voittonen kertoi marras-joulukuun taitteessa Helsingin Sanomille.

Voittonen kertoi tienneensä jo kauan ennen vuoden 2006 kokousta, mikä on oikea tapa suhtautua pedofiileihin ja hyväksikäyttäjiin.

"Minulle itselleni tämä on ollut selvä jo vuodesta 1978. Olimme erään silloin eläkkeellä olleen, nyt jo edesmenneen rovastin kanssa marjassa. Hän kertoi juurta jaksaen tällaisen murheellisen tapahtumasarjan, jossa hän ja eräs maallikko ohjasivat tekijän viranomaisen pakeille. Asianomainen istui aikanaan linnatuomion", Voittonen kuvasi.

Samansävyisesti Voittonen on linjannut liikkeen suhtautumista hyväksikäyttäjiin julkisuudessa aiemminkin. Selvimmin ja myös omakohtaisimmin hän ilmaisi kantansa Kalevassa syyskuussa 2010. Silloin suuren eteläsuomalaisen rauhanyhdistyksen entinen puheenjohtaja oli vangittu epäiltynä lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

"Läpi aikojen on ymmärretty ja opetettu, että pedofilia on yksiselitteisesti synti ja rikos", Voittonen sanoi lehdessä.

Hän korosti, ettei liikkeen johto ole pyrkinyt vaientamaan hyväksikäytöstä puhuvia tai peittelemään ongelmia. Voittonen myös sanoi, että jos joku saa tietoa hyväksikäytöstä, hän toimii maan lain mukaan.

"Itse toimisin niin, että käyn tekijän kanssa sielunhoidollisen keskustelun ja sitten ohjaan hänet poliisille. Tarkistan, että näin on myös tapahtunut", Voittonen sanoi Kalevassa.

Palataan Pohjanmaan-kokoukseen.

"Käytin siellä johdantopuheenvuoron, jossa tarkastelin seksuaalisesti ylikorostuneitten ihmisten toimintaa. Siinä tarvitaan joskus lääkehoitoa niin kuin joskus näissä hyväksikäyttö- ja pedofilia-asioissakin. Toinen vaihtoehto on tietysti se, että suoraan vaan kylmästi rikosasiana", Voittonen kertoo HS:lle.

"Kylmää rikosasiaa" Voittonen ei tapauksesta ryhtynyt tekemään, ei, vaikka on omien sanojensa mukaan aina tiennyt, kuinka menetellä pedofiilien kanssa. Sen sijaan hän saarnasi isoisälle tämän synnit anteeksi ja sovitteli parin muun sukulaisen tulehtuneita välejä. Voittosella, muististaan kuululla miehellä, ei ole enää mitään mielikuvaa siitä, mitä hän sanoi uhreille. "En jaksa muistaa."

Voittosella oli oman kertomansa mukaan tässä vaiheessa suunnitelma jatkosta. Sitä hän ei kokouksessa ääneen sanonut. Muiden, myös Voittosen puhujatoverin, käsitykseksi jäikin, että isoisä sai valita: hoito tai poliisi.

Isoisä valitsi hoidon.

Tapahtumista uutisoineen Kalevan mukaan osa läsnäolijoista tyrmistyi: sitoutuisiko pedofiili hoitoon, ja riittäisikö se estämään uudet teot? Voisiko sukupolvesta toiseen jatkuneista hyväksikäytöistä selvitä vastaamatta rikoksista lain edessä? Oliko teoista nyt lopullisesti vaiettava, kun ne oli anteeksiannolla "upotettu armonmereen", josta niitä ei lestadiolaisen perinteen mukaan enää ylös "ongita"?

"Lapsenlapsille, tytöille, jäi se käsitys, että tätä ei voi nyt poliisille viedä. Mielestäni Voittosen ratkaisu oli keskeinen syy sille, että teot pääsivät kahden uhrin osalta vanhenemaan. He jäivät Voittosen takia vaille oikeutta ja korvauksia", moittii tapaukseen perehtynyt mies. Hän avusti hyväksikäyttäjän sukulaista lastensuojeluilmoituksen teossa ja valvoi sukulaisen apuna asian etenemistä lopulta myös poliisille.

Kameleontti. Semmoinen otus tulee mieleen, kun kuuntelee Voittosen selitystä siitä, miksi hän toimi kokouksessa niin kuin toimi.

"Minä pappina lähestyin asiaa sielunhoidollisesta näkökulmasta. Jos olisi rikosoikeudellista näkökulmaa haluttu, olisi pyydetty jotakuta muuta", hän tulkitsee.

Voittosella näyttää olevan kaksi roolia. Uskonnollisen yhteisön johtajana hän pitää yllä yhteisön julkisivua, tai kuten lestadiolaiset sanovat, "kiillottaa kultaista kynttilänjalkaa". Käytännön tilanteessa hän pitäytyi sielunhoitajan rooliin.

Roolin rajaus oli puhtaasti Voittosen oma valinta. Papin vaitiolovelvollisuuden takia hän ei itse olisi voinut ilmiantaa isoisää poliisille vastoin isoisän tahtoa. Mikään ei kuitenkaan olisi estänyt Voittosta kehottamasta uhreja tai muita sukulaisia tekemään omin päin rikosilmoitusta.

Samaa asetelmaa kuvataan lastensuojelun tutkijan Johanna Hurtigin lokakuussa ilmestyneessä tutkimuksessa Taivaan taimet – Uskonnollinen yhteisöllisyys ja väkivalta. Lestadiolainen liike tuomitsee lasten hyväksikäytön abstraktina ilmiönä hyvinkin jyrkästi, mutta tositilanteissa tekijää ymmärretään ja uhrit vaiennetaan tai heitä estetään hakemasta oikeuksiaan. Tästä on Hurtigin tutkimuksessa kymmeniä esimerkkejä.

Ihmekö tuo. Johtaja näyttää mallia.

Mikä oli Voittosen salainen suunnitelma, josta hän ei kokouksessa puhunut?

"Ajattelin vanhan luterilaisen perinteen mukaan jättää Jumalan armolle vaikutusaikaa ja katsoa ensin rauhassa, lähteekö tekijä itse liikkeelle sen jälkeen kun on saanut syntinsä anteeksi. Myöhemmin kesällä 2006 kutsuin hänet kotiini ja neuvoin häntä menemään viranomaisen puheille. Hän sai valita, minkä viranomaisen", Voittonen kertoo HS:lle.

"Minulla on myös sellainen tieto, että lastensuojelussa on asiaa vuonna 2006 selvitelty."

Olavi Koistinen
Olavi Koistinen

Lastensuojelusta asiaa ei voi salassapitomääräysten vuoksi tarkistaa, eikä Voittosella ole esittää kertomuksensa tueksi muuta näyttöä kuin oma sanansa. HS:lle on kerrottu myös aivan toisenlainen tarina siitä, kuinka tapaus päätyi ensin lastensuojeluun, sitten kahteenkin eri kertaan poliisille ja lopulta oikeuteen.

Jälkimmäinenkin kertomus jää osin kertojan varaan, mutta ei kokonaan. Poliisi vahvistaa monet sen yksityiskohdat aina asiakirjojen diaarinumeroita myöten. HS:lle on toimitettu myös siistitty versio lastensuojeluilmoituksesta sekä kirjeenvaihtoa, jossa sukulaisen avustaja kiirehtii asian käsittelyä.

Kuunnellaan vaihtoehtoinen tarina. Sen kertoo sukulaisen avustaja.

"Sukulainen soitti isoisälle syksyllä 2006 ja kysyi, oliko tämä lähtenyt hoitoon niin kuin kokouksessa sovittiin. Isoisä hermostui ja tiuskaisi, että on terve eikä tarvitse hoitoa", avustaja kertoo. Elettiin syys-lokakuuta.

Sukulainen päätti kysyä Voittoselta neuvoa ja sai tietää, ettei tämä olisi ollut kesällä isoisään missään yhteydessä. Voittonen kuitenkin lupasi ottaa pappaan yhteyttä. Lastensuojelusta ei puhuttu sukulaisen mukaan mitään.

Sukulainen joutui toistuvasti patistelemaan Voittosta pitämään lupauksensa. Noin kuukautta myöhemmin Voittonen saattoi lopulta kertoa puhuneensa papan kanssa, mutta laihoin tuloksin: Suomessa ei ketään voi pakottaa hoitoon. Voittonen ei esittänyt sukulaiselle vaihtoehdoiksi poliisia tai lastensuojeluakaan.

Sen sijaan Voittonen ryhtyi epäilemään sukulaisen sielun tilaa, kun tämä kyseli isoisästä niin sitkeästi. Sielun tilan epäily on lestadiolaisuudessa raskas ase, jolla laumaa pidetään ruodussa. Siitä on enää lyhyt askel liikkeestä erottamiseen, mikä merkitsee paitsi kiinteiden sosiaalisten suhteiden katkeamista myös taivaspaikan ja iankaikkisen elämän menettämistä.

Sukulainen päätti toimia itse. Loppuvuodesta 2006 hän kysyi lastensuojelusta neuvoa, mitä tehdä.

Varsinaisen lastensuojeluilmoituksen muotoili sukulaisen avustaja. Se jätettiin 5. huhtikuuta 2007. Ensimmäinen lastensuojeluviranomaisen viesti avustajalle on samalta päivältä. Siinä ei ole mitään mainintoja siitä, että isoisän asia olisi tullut lastensuojelun käsittelyyn jo jotakin toista kautta.

Lastensuojelusta asia eteni syksyllä poliisille, ja kun siellä tutkinta ei tuntunut pääsevän vauhtiin, avustaja kanteli silloiseen lääninhallitukseen.

Rikoskomisario Seppo Leinonen Oulun poliisilaitoksesta vahvistaa HS:lle tiedon rikostutkinnasta ja lähettää diaarinumeron, jolla lääninhallitukselle tehty kantelu löytyy.

Ensimmäinen poliisitutkinta lopetettiin tuloksettomana helmikuussa 2008. Seuraava käynnistyi vaiheittain, kun sukulainen ja hänen puolisonsa saivat painostetuksi isoisän poliisille vuonna 2009 tai 2010. Tämä ei vielä riittänyt, vaan poliisin puheilla piti käydä vielä hyväksikäyttäjän kahden tyttären sekä lopuksi lastenlastenkin. Vasta tämän jälkeen isoisä sai syytteen ja lokakuussa 2011 tuomion.

Tyttäriin kohdistunut hyväksikäyttö oli vanhentunut, eikä siitä koskaan menty käräjille.

"Tutkintapyynnön jätti asianomistaja. Voittosen nimi ei noussut millään lailla esiin", rikoskomisario Leinonen kuvaa esitutkintaa.

Vuoden 2010 lopulla Voittosen toimet nousivat esille uudessa yhteydessä. Tutkija Johanna Hurtig sai nimettömän yhteydenoton, jonka mukaan Voittonen olisi yrittänyt estää rikosilmoituksen isoisästä.

Yhteydenotto tuli juuri ennen SRK:n konttorille Ouluun sovittua kokousta, jossa oli määrä selvitellä Hurtigin ja liikkeen johdon yhteistyövaikeuksia. Hurtig oli yrittänyt keskustella Voittosen ja muun johdon kanssa toistuvasti lastensuojelusta, mutta saanut kuulla olevansa "lihava lammas", röyhkeä rivijäsen, joka rohkeni arvostella lauman kellokkaita.

Hurtig ei päässyt sovittelukokoukseen itse paikalle, mutta väite rikosilmoituksen estämisestä nousi puheeksi.

"Voittonen kiisti väitteen ja totesi, että isoisä on hänen toimiensa ansiosta mennyt poliisille", kokoukseen osallistunut entinen puhuja Erkki Hurtig muistelee. Hän on Johanna Hurtigin lanko.

Erkki Hurtig nieli Voittosen selityksen, mutta sai myöhemmin toisenlaista tietoa ja alkoi selvitellä asiaa sukulaiselta. Yritettyään ensin turhaan ottaa yhteyttä Hurtig lähetti Voittoselle 8. joulukuuta tekstiviestin, jossa ilmoitti tekevänsä tästä rikosilmoituksen.

Viesti sai Voittosen painamaan paniikkinappulaa. Hän hyväksytti heti seuraavana päivänä, 9. joulukuuta, SRK:n työvaliokunnalla päätöksen käynnistää sisäinen selvitys SRK:sta ja lastensuojelusta.

Voittonen kertoo HS:lle, että selvitystyön laukaisi juuri rikosilmoituksesta kertonut tekstiviesti. Hänen mukaansa selvityksen tärkein tavoite oli "oman oikeusturvamme turvaaminen": Voittosen, entisen ja nykyisen pääsihteerin sekä SRK:n 24-miehisen johtokunnan.

Erkki Hurtig jätti rikosilmoituksen lopulta tekemättä ja kertoi tästä Voittoselle 10. joulukuuta. Selvitystyöhön tällä ei kuitenkaan ollut enää vaikutusta – eikä Hurtigin omaan kohtaloon. Helmikuussa 2011 hänet alennettiin vaikutusvaltaiselta puhujan paikalta takaisin rivijäseneksi, niin sanotusti penkkiin.

Hurtig on yrittänyt keskustella kohtalostaan jälkeenpäin Voittosen kanssa, mutta ei ole saanut yrityksilleen vastakaikua.

Sisäisen selvityksen laati osin talkootöinä liikkeeseen kuuluva asianajaja Eero Hyytinen. Valmista tuli maaliskuussa 2011, mutta tulos ei Voittosta tyydyttänyt.

Pahiten oli pielessä selvitysmiehen kuvaus vuoden 2006 kokouksesta ja sen jälkihoidosta.

"Sitä käsiteltiin paljon niin kuin minä en olisi sen kokouksen jälkeen tehnyt yhtään mitään", Voittonen moittii.

"Jätin johtokunnan kokouksessa eriävän mielipiteeni. Pyrin täsmentämään kuvan sellaiseksi kuin sen itse näin."

Eriävä mielipide teki tehtävänsä. SRK:n johtokunta antoi Voittoselle puhtaat paperit. Asia julkistettiin tiedotustilaisuudessa huhtikuussa 2011. Siellä jaetun tiedotteen olivat allekirjoittaneet Voittonen itse sekä SRK:n pääsihteeri Tuomas Hänninen.

Toisenlaiseenkin ratkaisuun olisi ollut aineksia, koska sekä selvitysmies Hyytiselle että johtokunnan jäsenille oli toimitettu muistio, joka sisälsi lähes samat tiedot kuin tämä kirjoitus.

"Tällaisessa tilanteessa, kun ei tunne tapahtumia sen syvällisemmin, johtokunnan jäsen luottaa puheenjohtajaan. En minä vieläkään luottamustani ole menettänyt, mutta hyvä, että selvitetään", kuittaa SRK:n varapuheenjohtaja Viljo Juntunen.

Kysytään vielä yhdeltä, joka varmasti tietää, lähtikö isoisä sovitusti hoitoon ja keskusteliko hän kesällä 2006 lastensuojelusta Voittosen kanssa vai ei.

Puhelimeen vastaa vakaa vanhan miehen ääni. Ensimmäistä kysymystä pidemmälle ei kuitenkaan päästä.

"Kysy muilta", isoisä sanoo ja sulkee puhelimen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat