Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kukaan ei tuo nigerialaisia tyttöjä takaisin

Nigerialaiset koulutytöt ovat yhä kateissa, vaikka heidän sieppauksestaan on jo viikkoja. Miksi? Onko mitään tehtävissä? Nigerialainen ystävä vastaa.

Sunnuntai
 
matti pikkujämsä

"Pelkään, että tytöillä ei ole mitään mahdollisuutta." On ilta. Nigerialainen ystäväni Ugochi Emereole puhuu puhelimeen Ghanan pääkaupungissa Accrassa. Hän on asunut siellä muutaman vuoden ja auttaa työkseen ihmissalakuljetuksen uhreiksi joutuneita lapsia.

Soitin Ugochille, koska halusin jutella tytöistä, jotka ääri-islamilainen Boko Haram -järjestö kaappasi Chibokin kylässä Koillis-Nigeriassa huhtikuun puolivälissä. Lähes kuusi viikkoa kaappauksen jälkeen yli kaksisataa 14–19-vuotiasta koulutyttöä on yhä kateissa.

Tilannetta on vaikea hahmottaa. Miten sellainen määrä tyttöjä voidaan pitää piilossa? Miksi kesti viikkoja ennen kuin kukaan alkoi etsiä heitä?

Myös tapa, jolla kampanja tyttöjen vapauttamiseksi levisi lännessä, häiritsee. Näyttelijä Anne Hathawayn kaltaiset julkkikset antoivat lausuntoja, joissa Boko Haram ja Taleban näyttäytyvät yhtenä joukkona, jonka kourissa olevat tytöt me voimme pelastaa.

Ystäväni kuuluu Nigerian suureen, koulutettuun keskiluokkaan, josta monet ovat muuttaneet turhautuneina ulkomaille. Mitä hänen kaltaisensa nigerialaiset, jotka matkustavat, seuraavat politiikkaa ja haluavat vaikuttaa, ajattelevat tästä?

Ugochin kotiseutu Nigerian eteläosassa on tiiviisti asuttua aluetta. Brittiläiset siirtomaaisännät rakensivat sinne teitä ja kouluja.

Pohjoinen Nigeria on köyhempää ja harvemmin asuttua, infrasturktuuria on vähän, ja maanomistajat käyttävät suurta valtaa. Sellaisella alueella onnistuu myös satojen koulutyttöjen piilottaminen.

Tytöt kaapannut Boko Haram haluaa luoda pohjoiseen islamilaisen valtion. Järjestö on tappanut nelisentuhatta siviiliä, yli 300 000 ihmistä on joutunut vuoden kuluessa jättämään kotinsa.

Ugochi kävi kaapattujen tyttöjen ikäisenä sisäoppilaitosta Port Harcourtin satamakaupungissa, kirjoitti rakkauskirjeitä toisille tytöille ja salakuljetti alkoholia juhliin.

Chibokin koulun tytöt valmistautuivat englannin kokeisiin. Kun hyökkäys alkoi, he olivat nukkumassa. Ovella oli kaksi vartijaa. Hyökkääjät ampuivat toisen. "Tulimme auttamaan", he huusivat, ja pelästyneet tytöt kuvittelivat, että ovella oli poliisi. Tilanne valkeni vasta, kun aseistetut taistelijat pakottivat tytöt kuorma-auton lavalle.

Yön tapahtumista ovat kertoneet tytöt, jotka pääsivät pakoon. Siinä, että he kuvittelivat poliisin tulleen apuun, on jotain erityisen surullista. Amnesty Internationalin mukaan Nigerian viranomaiset tiesivät kaappauksesta tunteja ennen. Kukaan ei estänyt sitä.

Kysyn, mitä Ugochi ajattelee Amnestyn raportista. "En yllättynyt", hän sanoo. "Armeijassa ja poliisissa kukaan ei ole aikoihin saanut palkkojaan. Eivät he riskeeraa henkeään koulutyttöjen takia."

Ugochi selittää tilannetta Nigerian hallituksen ja presidentin piittaamattomuudella.

"Korruption takia rahat eivät koskaan päädy sinne, minne pitäisi. Boko Haram voi tehdä mitä vain, koska poliisi ja armeija ovat surkeassa jamassa. Boko Haram saa valtaa vain, koska hallitus on vielä surkeampi."

Ugochi sanoo, että Boko Haram pitää helpoista uhreista. Helpoimpia ovat tytöt. Kaappaajat ovat toistaneet, että tytöillä ei ole oikeuksia. Silti Boko Haramia ei voi suoraan verrata esimerkiksi tyttöjen koulutusta vastustavaan Talebaniin. Boko Haram vastustaa länsimaista koulutusta yleisesti. Järjestö on tappanut kaappauksen jälkeen satoja ihmisiä, suureksi osaksi poikia.

Ugochin mielestä Boko Haram ei ole ainoa, joka pitää tyttöjä arvottomina. Kun ensimmäiset uutiset kaappauksesta tulivat, kukaan ei tehnyt mitään. "Voiko tämä olla todellista?" kysyivät nigerialaiset Ugochin mukaan toisiltaan. "Uskon, että hallitus oli välinpitämätön myös siksi, että he olivat tyttöjä. Monet ajattelevat, että on luonnollista kohdella tyttöjä huonosti."

Lopulta Nigerian pääkaupungissa Abujassa asuva nainen Hadiza Usman hermostui. Hän tapasi tyttöjen vanhempia ja järjesti mielenosoituksia. Bring Back Our Girls -hashtag levisi maailmalle, ja Usman pyysi kansainvälistä yhteisöä apuun.

JOE PENNEY / REUTERS
Rachel Daniel esitteli 17-vuotiaan tyttärensä Rose Danielin kuvaa yhdessä Bukar-poikansa kanssa. Boko Haram kidnappasi Rose Danielin ja yli 200 tämän luokkatoveria koulusta 14. huhtikuuta.
Rachel Daniel esitteli 17-vuotiaan tyttärensä Rose Danielin kuvaa yhdessä Bukar-poikansa kanssa. Boko Haram kidnappasi Rose Danielin ja yli 200 tämän luokkatoveria koulusta 14. huhtikuuta.

Nyt apu on tullut. Mutta Boko Haram sai viivyttelyn aikana etumatkan, jota on vaikea kuroa kiinni. Järjestön julkaisemissa kuvissa näkyy alle puolet kaapatuista tytöistä. Ugochi pelkää, että muut on jo tapettu tai myyty vaimoiksi tai orjiksi. "Kuuden viikon ajan tyttöjä on aivopesty, kidutettu ja raiskattu."

Kansainvälistä operaatiota vaikeuttaa myös toinen ongelma: se voi onnistua vain, jos Nigeria johtaa sitä. Ugochi ei usko, että niin tapahtuu.

"Nigeriassa ei ole mitään rakennetta, ei mitään suunnitelmaa tyttöjen pelastamiseksi. Presidenttimme odottaa, että amerikkalaiset pommittaisivat Hollywood-tyyliin Boko Haramin pois."

Olisi ihme, jos kaikki päättyisi hyvin. Ugochi pelkää, että ilman sitä ihmettä maa ajautuu sisällissotaan.

Puhelun aikana tajuan, että olin toivonut jonkinlaista ratkaisua. Että Ugochi ehdottaisi jotain, mitä me voisimme tehdä. Mutta hän toistaa, että tilanteen voi ratkaista vain Nigeriassa. Tyttöjen puolesta kampanjoivat julkkikset tuntuvat siitä näkökulmasta kaukaisilta.

Kansainvälisessä julkisuudessa on myös huolestuttava puoli: se pitää Boko Haramia esillä. "He eivät ole aikaisemmin saaneet kansainvälistä rahoitusta, mutta nyt sitä saattaa tulla."

Ugochin ääni on käheä. Hän on ollut mielenosoituksessa tyttöjen puolesta. Hän meni, vaikka ei tiedä, mitä hyötyä siitä voi olla.

"Näiden tyttöjen kohdalla toivo on todennäköisesti mennyt. Tulevaisuutta ajatellen meidän on pystyttävä vastustamaan ihmisiä, jotka pystyvät tekemään sellaista. Nigerialaisten on tärkeää tietää, että emme ole yksin."

Äänet taustalta ovat hiljenneet. Lapset nukkuvat. Aamu sarastaa.

"Tyttöjen kohtalo särkee sydämeni", Ugochi sanoo. "Heidän onnettomuutensa oli syntyä Nigeriaan aikana, jolloin kukaan ei pysty tekemään heidän hyväkseen mitään."

 

Taustaksi on haastateltu myös Amnesty Internationalin Suomen-osaston toiminnanjohtajaa Frank Johanssonia.

Elina Hirvonen
Palstalla arvioidaan kotimaan ja maailman asioita, kosketusetäisyydeltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat