Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antakaa meidän juoda!

Sunnuntai
 
Mato Valtonen taisteli kaljan kioskeihin - ja menetti monta kaveria alkoholille
Mato Valtonen taisteli kaljan kioskeihin - ja menetti monta kaveria alkoholille
Sleepy Sleepers -yhtyeessä vaikuttanut Markku "Mato" Valtonen vei maaliskuussa 1981 eduskuntaan adressin, jossa hän vaati keskiolutta R-kioskeihin. Nykyään olutta saa kioskeista. Moni Valtosen kaveri on kuollut viinaan. Valtonen vastustaa yhä hanakasti alkoholisääntelyä. Kuvaus: Terhi Liimu HS, toimittaja: Pekka Mykkänen HS.

Vaikka ilmeet olivat vakavat, tempaus otettiin yleisesti ottaen huumorilla. Joukko rokkareita oli saapunut eduskuntaan esittämään kansanedustajille adressin, jossa vaadittiin jotain kertakaikkisen vallankumouksellista. . .

Vaadittiin keskiolutta R-kioskeihin!

Elettiin maaliskuun loppua 1981. Pientä kansalaisvaltuuskuntaa johtivat Sleepy Sleepers -hupiyhtyeestä tuttu Markku "Mato" Valtonen ja Eppu Normaalin laulaja Martti Syrjä. Yhtenä hankkeen henkisenä sponsorina oli huumorilehti Pahkasika.

"Lähes 300 kansalaista tuntee syvää huolestuneisuutta maassamme harjoitetusta alkoholipolitiikasta.   Valtiovalta pyrkii holhoamaan täysi-ikäisiä ihmisiä, jotka muutoin lain mukaan ovat oikeustoimikelpoisia sekä pystyvät itse päättämään kaikista omaan elämään liittyvistä asioistaan, kuten työ, asunto, avioliitto, äänestäminen", Valtonen puhui.

Sverker StröM HS
Mielenosoittajat ottivat kantaa oluenjuonnin puolesta joulukuussa 1980.
Mielenosoittajat ottivat kantaa oluenjuonnin puolesta joulukuussa 1980.

Valtonen kertoi eduskunnassa, että suomalainen alkoholipolitiikka oli mennyt mutkalle jo sukupolvia aiemmin. Veronkorotukset ja kovat hinnat johtivat siihen, että kun kansa joskus sai harvinaista juomaa käsiinsä, sillä juotiin jalat alta, Valtonen luennoi.

Adressin vastaanottaneet Skdl:n ja kokoomuksen kansanedustajat eivät lupailleet menestystä nuorukaisten hankkeelle.

Keskiolut kioskeissa tuntui Urho Kekkosen ajan Suomessa vitsiltä.

Puoli vuotta aiemmin runsaan kilometrin päässä Eduskuntatalosta sateisella Senaatintorilla oli järjestetty kansalaistapahtuma, joka oli saanut rokkarit huolestumaan. Keskioluen vastaisessa marssissa oli puhunut helluntailiikkeen karismaattinen saarnamies Niilo Yli-Vainio.

"Me vastustamme sitä kurjuutta ja väkivaltaa, mitä keskiolut ja sen mukana lisääntyvä viinankäyttö on tuonut maahamme. Me emme jaksa kohta enää elää", Yli-Vainio puhui sateenvarjojen alla värjötelleelle totiselle väkijoukolle.

YLE
Markku "Mato" Valtonen luki maaliskuussa 1981 eduskunnassa adressin, jossa vaadittiin keskiolutta R-kioskeihin ja holhouksen lopettamista. Rinnalla seisoi Eppu Normaalin laulaja Martti Syrjä.
Markku "Mato" Valtonen luki maaliskuussa 1981 eduskunnassa adressin, jossa vaadittiin keskiolutta R-kioskeihin ja holhouksen lopettamista. Rinnalla seisoi Eppu Normaalin laulaja Martti Syrjä.

Yli-Vainio vaati keskioluen palauttamista maitokaupoista Alkoihin. Hänen mukaansa yhdentoista vuoden takainen päätös – keskioluen "vapauttaminen" ruokakauppojen hyllyille vuonna 1969 – oli syöksemässä maata tuhoon.

Artikkeliin liittyvät

Kuten tiedämme, huumorimiehet saivat tahtonsa lopulta läpi ja vapaus otti selkävoiton holhouksesta. Tämä tapahtui kuitenkin vasta vuonna 1995, kun Suomesta tuli Euroopan unionin jäsenmaa. Sen jälkeen kansalaiset ovat voineet hakea keskioluen maitokauppojen lisäksi kioskeilta ja huoltoasemilta. Ja juominen on lisääntynyt entisestään.

Etenkin nuoremmille suomalaisille voi tulla uutisena se, että nykyinen alkoholiympäristömme hintoineen, valikoimineen, mainoksineen ja saatavuuksineen on monien taisteluiden ja kampanjoiden tulos. Taistelut alkoholin paikasta suomalaisten elämässä alkoivat paljon ennen maan itsenäistymistä ja jatkuvat tänäkin päivänä.

Parhaillaan hallitus valmistelee esitystä uudesta alkoholilainsäädännöstä. Sillä on määrä korvata vuoden 1995 laki, joka on alkoholitutkijoiden mukaan synnyttänyt paljolti niitä kauhuja, joista Niilo Yli-Vainio varoitti Senaatintorin sateessa.

Monia asiantuntijoita hirvittää, että 20 vuodessa suomalaisten alkoholikuolemat ovat kaksinkertaistuneet. Tänä vuonna alkoholitauteihin ja -myrkytyksiin kuolee noin parituhatta suomalaista. Se on tuhat enemmän kuin matkustajalautta Estonian uppoamisvuonna 1994. Estonian mukana hukkui 852 ihmistä.

Vielä suurempi uutinen nykynuorille voi olla se, että meillä ei aina ole edes osattu, raaskittu tai haluttu käyttää alkoholia nykyiseen malliin. Sata vuotta sitten suomalaiset kuluttivat alkoholia vähiten Euroopassa, keskimäärin alle litran henkeä kohti verrattuna nykyiseen 9,7 litraan. Melkoinen saavutus kansalta, johon kuuluvista moni ajattelee juomisen olevan kansallisessa dna:ssa.

"On myytti, että suomalaiset olisivat aina juoneet hillittömästi", sanoo Ehkäisevä päihdetyö EHYT -järjestön erityissuunnittelija, alkoholitutkija Antti Maunu.

Useita alkoholinkäytön tutkimuksia tehnyt Antti Maunu viimeistelee parhaillaan kirjaa nimeltä Humalan historia. Sen keskeinen väittämä on, että "humalan paikka" suomalaisessa kulttuurissa on muuttunut radikaalisti puolen vuosisadan aikana eli noin kahden sukupolven elinaikana.

Osa kehityksestä selittyy politiikalla, osa yhteiskunnan muuttumisella.

Suuri käänne tapahtui 1960-luvulla, kun individualismi nousi arvoonsa, sukupuoliroolit muuttuivat ja ihmiset alkoivat irtautua entisistä yhteisöistään. Agraarikansasta kehittyi kaupungistunut palkkatyöläiskansa.

Vapaampi ihminen sai vapaamman alkoholipolitiikan. Keskiolut tuotiin ruokakauppoihin vuonna 1969, ja Alkon myymälöitä lisättiin. Pian luovuttiin jatkosodan jälkeen voimassa olleista viinakorteista, joilla yritettiin suitsia kansan juomista.

Vuosimallin 1960 suomalainen joi keskimäärin 2,6 litraa alkoholia, mutta vuosimallin 1975 kansalainen kulutti jo seitsemän litraa. Naisillekin alkoi maistua aivan uudella tavalla.

Maunun mukaan ei ole sattumaa, että esimerkiksi vuoden 1974 aikana alkoholin kulutus nousi poikkeuksellisen jyrkästi. Kyseinen vuosi oli siihenastisen historian vilkkain maassamuuton vuosi. Yhä useampi suomalainen löysi itsensä kuivan ja kyttäilevän maalaiskylän sijasta kosteista kaupungeista.

Maunun mukaan alkoholista tuli kaupunkien lähiöihin muuttaneiden suomalaisten "sosiaalinen voiteluaine ja työkalu". Juomisella juhlittiin vapaammaksi muuttunutta elämää mutta myös pehmitettiin rakennemuutoksen aiheuttamaa hämmennystä ja tuskaa.

"Eräs 1960-70-luvun keskeisistä muutoksista suomalaisessa juomiskulttuurissa oli, että alkoholi arkistui. Juominen ja arki solmivat uuden liiton sadan vuoden raittiusaatteen, kieltolain ja tiukan alkoholipolitiikan kauden jälkeen", Maunu kirjoittaa.

Litroissa laskettuna Suomessa koettiin siis 1960- ja 1970-luvuilla alkoholinkulutuksen vallankumous. Mutta siltä se ei kaikista tuntunut. Etenkin urbaanien kansanosien vapaudennälkä oli suurempi.

Keskioluen vapaustaisteluun osallistunut Mato Valtonen on tänään 59-vuotias. Hänelle on vuosien varrella kertynyt kosolti kokemusta ja tietämystä alkoholista.

Nyt Valtonen kuvailee "Kekkoslandian" aikaista Suomea ummehtuneeksi ja luonnottoman rajoittuneeksi maaksi, joka kaipasi kyseenalaistamista ja tuuletusta.

"Hyvin ahdistunut, hyvin sulkeutunut ja hyssytelty, niin kuin täällä meidän holhousyhteiskunnassa monet asiat ovat. Kapakat menivät kiinni puoli kahdeltatoista. Alkoja oli vain suurimmissa kaupungeissa", hän muistelee.

Valtonen kertoo toisinaan lukevansa uudelleen eduskuntaan viemänsä adressin tekstin ja yhä allekirjoittavansa siitä joka sanan. Hänen mielestään Suomi on vielä tänäänkin samanhenkinen maa kuin keväällä 1981: kansalaisia holhotaan, lainsäädäntöä on liikaa, ja kielloilla synnytetään vain uusia ongelmia.

"Nyt lakeja, asetuksia ja politiikkaa tehdään kymmenen prosentin takia, koska kymmenellä prosentilla on se jonkinlainen suurkulutusongelma. Kymmenen prosenttiahan juo puolet kaikesta alkoholista. Siihen porukkaan meidän pitäisi keskittyä eikä rangaista koko kansaa. Jos joku jossain Perä-Posion pohjoispuolella tekee mokan, niin siihen tehdään heti laki ja kielletään kaikki mahdollinen kaikilta."

Jukka Häyrinen
Helluntailiikkeen saarnaaja Niilo Yli-Vainio vaati keskioluen palauttamista Alkon hyllyille syyskuussa 1980 Senaatintorilla pidetyssä keskiolutmarssissa.
Helluntailiikkeen saarnaaja Niilo Yli-Vainio vaati keskioluen palauttamista Alkon hyllyille syyskuussa 1980 Senaatintorilla pidetyssä keskiolutmarssissa.

Mato Valtonen sanoo, ettei alkoholi ole hänelle ongelma, mutta rakas ystävä se on ollut nuoruudesta asti. Niin rakas, että kolme vuotta sitten hän kirjoitti alkoholille henkilökohtaisen kirjeen muotoon laaditun kirjan nimeltä Rakkaani alkoholi.

Kun häntä pyytää luettelemaan alkoholin myönteisiä puolia, niitä tulee kuin napista painamalla. Hänen mukaansa alkoholi vapauttaa ja rohkaisee sulkeutuneita suomalaisia, saa heidät löytämään toisensa, avioitumaan ja lisääntymään. Alkoholi synnyttää ideoita ja syventää ystävyyksiä.

"On uskallettu kertoa rakkaudentunnustuksia, ystävyydentunnustuksia. Kielen kannat vapautuvat mukavasti", hän kuvailee.

Mutta ei mitään niin hyvää, ettei jotain pahaakin.

"Se on hyvin kaksiteräinen miekka, mikä siinä heiluu alkoholin kanssa. Vierestä on aika paljon tipahtanut kavereita. Henki on lähtenyt aika monelta sen kanssa leikkiessä. Se on niin kuin tulesta sanotaan, että hyvä renki mutta huono isäntä", Valtonen sanoo.

Hän kertoo viinan vieneen hautaan kymmeniä kavereita. Yksistään Sleepy Sleepers -yhtyeen muusikoista ja roudareista alkoholi on tappanut kahdeksan, Valtonen kertoo.

"Sisäelimet on pettänyt. Kuka on tappanut itsensä juoppohulluudessa ja kuka liukastunut kännissä ja lyönyt päänsä. Tällaisia alkoholista johtuvia syitä."

Mato Valtosen selitys räkäkännäämiselle ja suurille kuolleisuusluvuille ei ole liian vapaa alkoholipolitiikka. Syyllinen on hänen mielestään vuosien 1919–1932 kieltolain aikana synnytetyssä kielletyn hedelmän kulttuurissa ja sitä vastaan kapinoinnissa.

Vika on siis holhoamisen synnyttämässä rekyylissä, vastareaktiossa. Valtosen mielestä suomalaisten geeneissä ei ole mitään vikaa, mutta poliitikoissa ja viranomaisissa on.

Viranomainen näkee asian toisin.

Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen sanoo, että alkoholin vaaroista valistamisesta saa nyky-Suomessa nopeasti leiman otsaansa.

"Suostumme kaikessa muussa kuuntelemaan tiedeyhteisön tutkijoita, mutta alkoholiasioissa emme. Nostamme kieltolaki-, kukkahattu- ja holhouskortteja kaikille ehdotuksille, jotka vaikuttavat vähänkin omaan juomiseemme", hän kertoo.

Tuominen on se mies, joka vastaa pitkälti Suomen seuraavan alkoholilainsäädännön sanamuodoista, kunhan hallitus saa lakiesityksen ehkä syksyn koittaessa eduskunnalle ja kansanedustajat sen hyväksytyksi. Hänen mukaansa tilastojen pitäisi sekä järkyttää suomalaisia että osoittaa, kuinka tilannetta voi korjata.

"Kuolleisuus alkoholisairauksiin ja myrkytyksiin on yksin nykyisen (vuoden 1995) lain aikana kaksinkertaistunut kahteentuhanteen. Pelkästään tämä lisäys on neljä kertaa vuosittaiset liikennekuolemat", Ismo Tuominen sanoo.

Hän lähettää Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tilaston, jossa kerrotaan, miten kävi, kun veroja alettiin korottaa vuodesta 2008 alkaen. Kulutus laski vuoden 2007–2012 välillä 10,5 litrasta per suomalainen 9,6 litraan. Alkoholikuolemat taas putosivat runsaasta kolmestatuhannesta 2 500:aan, kun lukuihin lasketaan sairauksien ja myrkytysten lisäksi tapaturmat ja väkivalta.

Päinvastoin oli käynyt sen jälkeen kun alkoholiveroja laskettiin 33 prosentilla vuonna 2004. Kulutus ampaisi nousuun, klinikat tukkeutuivat potilaista ja kuolinluvut pomppasivat.

Tämähän näyttää toimivan kuin vivusta kääntämällä!

Mutta eikö suomalainen hae viinansa Virosta, jos kansanedustajan pirulainen menee korottamaan alkoholin hintaa?

Viron viina todellakin kiehtoo, ja ralli näyttää kiihtyvän. Alkoholijuomien tuonti Virosta ja muualta kasvoi viime vuoden toukokuusta tämän vuoden huhtikuuhun 21 prosentilla edellisvuoteen verrattuna. THL:n mukaan noin kaksitoista prosenttia suomalaisten juomasta alkoholista on nykyään peräisin Virosta.

Viinarallin lisääntyminen vuoden 2008 veronkorotusten jälkeen on kuitenkin tuonut selvästi vähemmän alkoholia suomalaispöytiin kuin veronkorotukset ovat niistä vieneet. Viime vuonna suomalainen joi keskimäärin 0,8 litraa vähemmän puhdasta alkoholia kuin 2007.

Osaselitys kokonaiskulutuksen laskuun voi veronkorotusten ohella olla myös talouden taantumassa – tai peräti juomahalujen yleisessä vähenemisessä.

Kaikki eivät silti usko TNS Gallupin haastatteluihin perustuvia tuontilukuja. Esimerkiksi Panimoliiton mukaan todellinen tuonti Virosta on jopa 60 prosenttia virallisia lukuja suurempaa.

Tammikuun 9. ja 10. päivän välisenä yönä itäsuomalaisessa asunnossa sattui hyvin tyypillinen suomalainen tragedia.

Kolme miestä oli ryypiskellyt kovasti, ja aamulla yksi heistä makasi kuolleena keittiön lattialla.

Vainajaa oli lyöty viisitoista kertaa leipäveitsellä. Oikeudenkäyntipapereiden perusteella ei ole yksiselitteistä, mitä oli tapahtunut, koska paikalla olijat olivat tukevassa humalassa: promilleja oli kolmesta viiteen. Molemmat henkiin jääneet epäillyt kertoivat, etteivät muista yön kohtalokkaista tapahtumista mitään.

Oikeus päätti, että toinen paikalla olleista miehistä ei olisi kyennyt tappamaan ystäväänsä. Todistajien mukaan hän oli juonut itsensä niin huonoon kuntoon, ettei ollut päiväkausiin päässyt vessaan kuin konttaamalla. Poliisi ei saanut kenkiä hänen turvonneisiin jalkoihinsa, kun miestä talutettiin kuulusteluihin.

Syylliseksi päätelty ja lähes kymmenen vuoden tuomion saanut mies taas oli suhteellisen toimintakykyinen. Olihan hän edellisenä iltana pystynyt käymään pankkiautomaatilla hankkiakseen ryyppyporukalle lisää juomista.

On oletettavaa, että itäsuomalainen miesporukka kuuluu siihen Valtosen mainitsemaan kymmeneen prosenttiin suomalaisista, jotka kuluttavat puolet kaikesta alkoholista. Miksi heidän käytöksensä pitäisi vaikuttaa fiksusti juovien elämänlaatuun?

Alkoholia vähemmän käyttävä puolikas kansasta kuluttaa alle kymmenesosan kaikesta alkoholista, kerrotaan THL:n laajassa Suomi juo -tutkimuksessa. Suomalaisilla geeneillä on siis sekä mahdollista että tavallista juoda kohtuullisia määriä.

Jos kerran samalla alkoholilainsäädännöllä päästään niin erilaisiin lopputuloksiin, eikö kyse ole lopulta ihmisten omista valinnoista? Yksi makaa kuolleena leipäveitsi kyljessään, ja toinen ottaa lasillisen kerran kuussa, jos edes sitä.

Haitoista huolestuneet vakuuttavat, että alkoholin kohdalla ei puhuta kymmenen prosentin ongelmasta. THL:n juomatapatutkimuksen mukaan miesten päihdehaitoista "vain" 22 prosenttia aiheutuu suurkuluttajille, kun naisten kohdalla osuus on 12 prosenttia. Haitoiksi lasketaan esimerkiksi alkoholista johtuvat riidat, tappelut, tapaturmat, humalassa ajaminen, rahan kadottaminen ja katumusta aiheuttavat seksisuhteet.

Samalla kun alkoholinkäyttö on vuosikymmenten saatossa lisääntynyt sekä miesten että naisten keskuudessa, myös todella rankkojen haittojen määrä on kasvanut. Tämän tietävät esimerkiksi maksatautien asiantuntijat.

Terve maksa näyttää punaiselta raikkaansiloiselta pötkylältä, jonka voisi piilottaa huomaamattomasti kaupan lihatiskille. Alkoholin aiheuttama kirroosimaksa taas sopisi kauhuelokuvan rekvisiitaksi: harmaankelmeiden muhkuroiden ja kraatterien möykky, jonka katsominen tekee pahaa.

Jos meistä on tänään melko tavallista, että täti tai naispuolinen työkaveri kuolee alkoholin aiheuttamaan maksasairauteen, toisin oli 1960-luvulla. Vain kaksi sukupolvea sitten ne olivat naisilla lähes tuntematon ilmiö, mutta toissa vuonna alkoholimaksataudit veivät hautaan 276 naista ja yli 800 miestä.

Maksakirroosi onkin hyvä vertauskuva suomalaisten juomiselle, joka tapahtuu yhä tavallisemmin kotien kätköissä. Kirroosi kehittyy hiljalleen ja pysyy piilossa vuosien ajan, kunnes sen tuhoisat seuraukset räjähtävät silmille. Nyt on menossa räjähdysvaihe: kuolinluvut kaksinkertaistuivat 2000-luvulla.

"Suomalaisten maksan tila on Pohjoismaiden ja EU:n heikoin ja huolestuttavin", summasivat professorit Helena Isoniemi ja Martti Färkkilä äskettäin pitämässään esitelmässä.

Yksi maksastaan huolestunut suomalainen on Kari. Hän on useassa suuryrityksessä toiminut 45-vuotias johtaja, joka ei halua oikeaa nimeään tai asuinpaikkaansa julkisuuteen. Joka vuosi häntä jännittää työpaikan terveystarkastuksessa, miltä maksa-arvot näyttävät. Parina vuotena ne ovat olleet hälyttävissä lukemissa.

Kari syntyi 1969, samana vuonna kuin keskiolut tuli maitokauppoihin. Ensimmäisen humalansa hän kiskaisi viisitoistavuotiaana Ruska-viinillä "jossain pusikoissa" kavereidensa kanssa. Pahalta maistui, hyvältä tuntui, ja pian siitä tuli tapa.

Pientä ylpeyttä äänessään Kari kertoo, ettei ole koskaan joutunut virkavallan kanssa tekemisiin, ja aina on tullut työt tehdyksi. Hän laskee kuitenkin juoneensa keskimäärin 25–30 annosta alkoholia viikossa 30 vuoden ajan.

Hänen kulutuksessaan ei sinänsä ole mitään ennenkuulumatonta. Päihdelinkin mukaan noin viidennes alkoholia käyttävistä miehistä ja kymmenisen prosenttia naisista juo viikon aikana riskirajan verran tai sen yli. Miehillä riskirajaksi määritellään 24 annosta, naisilla 16.

Siitä Kari ei ole ylpeä, että hän käy usein töiden jälkeen "nappaamassa muutaman nopean" ennen kuin kävelee kotiinsa. Hän kertoo tunkevansa suuhunsa kourallisen pastilleja ja kiirehtivänsä pesemään hampaansa heti kotiin päästyään.

Vaimo on sellainen, ettei halua ottaa kuin kerran kuukaudessa ruuan kanssa. Silloinkin pitäisi pullollisen riittää pariskunnalle. "Siinä sitä miettii, että saatana kun saisi lisää, muttei sitä saa", Kari kuvailee kotinsa harvinaisia viini-illallisia.

Kari ei pidä kontrollista. Silti hän kutsuu vaimonsa valvontaa henkivakuutuksekseen. Miestensä juomista rajoittavat vaimot lienevät mittaamaton voimavara kansanterveydelle ja -taloudelle.

Työmatkoilla ja omilla lomamatkoilla on helpompaa, koska silloin saa kiskoa enemmän. Niinä kertoina Karilla menee joskus överiksi. Hänelle ovat tuttuja "liskodiskot", joita tulee kovempien juomaputkien jälkeen.

"Liskojen yöllä" tarkoitetaan harhaisia painajaisunia, joita raju ryyppääminen tuo mukanaan. Hikoiluttaa ja ahdistaa.

"Jos kolmena päivänä on ottanut putkeen, niin siellä ne liskot odottavat makuuhuoneen nurkassa. Ne ovat jotain pitkähäntäisiä hirviöitä. Todella pelottavia kokemuksia", Kari kertoo.

Turhia kuolemia, kirroosia ja liskodiskoja. Voi meitä suomalaisia!

Mato Valtonen kertoo ihmetelleensä, miten on mahdollista, että muualla maailmassa juominen pysyy kurissa, vaikka kioskeissa myydään myös väkeviä viinoja. Taas hän ajattelee, että kyse on kielletyn hedelmän yhtälöstä. Kun viinasta ei tehtäisi liian jännää, ei se kohta ketään kiinnostaisikaan eikä sen takia tarvitsisi kapinoida.

Tosiasia kuitenkin on, että ei juominen pysy muuallakaan kurissa. Maailman terveysjärjestön WHO:n tuoreen raportin mukaan 5,9 prosenttia maailman kuolintapauksista johtuu alkoholista. Juominen on ihmishengissä mitattuna tuhoisampaa kuin aids, väkivalta ja tuberkuloosi yhteensä. Suomalaisten on turha tätä ongelmaa omia, koska kuulumme sen kokoluokassa maailman keskivertokerhoon.

Alkoholin haittoihin keskittyvän Eurocare-järjestön puheenjohtaja, italialainen Tiziana Codenotti kertoo, että kaikkialla Euroopassa on viime vuosien aikana etsitty keinoja vähentää alkoholin haittoja.

Toukokuussa Suomessa käynyt Codenotti sanoo, että vuoden 2006 jälkeen yli 20 EU-maassa on tiukennettu alkoholilainsäädäntöä. Yli kymmenessä maassa on rajoitettu saatavuutta, nostettu hintoja ja suitsittu mainontaa.

"Ei tästä asiasta pelkästään Suomessa puhuta", sanoo Codenotti, jonka järjestöllä on yhteistyökumppaneita 24:ssä Euroopan maassa.

Rajoituksilta eivät ole välttyneet edes viinimaat Ranska ja Italia, joissa parlamentit ovat käyneet mainonnan, ikärajojen ja rattijuoppojen kimppuun. Niissä kehitys on poikennut Suomesta: Ranskassa kulutus on laskenut 38 prosenttia ja Italiassa 59 prosenttia sitten vuoden 1980.

Myös Virossa on korotettu alkoholiveroja, mutta esimerkiksi Suomen hintatasoon nähden varsin maltillisesti. Suomen alkoholipolitiikka onkin yhä Euroopan tiukimpia, hallitusneuvos Ismo Tuominen kertoo.

Tiziana Codenottin ja monien muiden asiantuntijoiden mukaan alkoholinkulutusta vähentää kokemusten perusteella tehokkaimmin kolme asiaa: veronkorotukset, mainonnan rajoitukset ja saatavuuden vähentäminen eli kauppojen myyntiaikojen ja ravintoloiden aukioloaikojen lyhentäminen. Paljon puhuttua valistusta ei oikein kukaan kehtaa haukkua, mutta sen ei ole todistettu vaikuttaneen lyhyellä aikavälillä juomistapoihin tai kansanterveyteen.

Suomessa mainontaa on tänä vuonna jo rajoitettu. Myös matkustajatuontiin yritetään puuttua lisävalvonnalla. Kovaa kiistaa alkoholipolitiikan muuttamisessa käydään veronkorotuksista ja myyntiajoista. Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) sai viime vuonna ja tämän vuoden alussa osakseen raivostuneen reaktion, kun hän pohdiskeli varovaiseen sävyyn kaupoissa myytävän keskioluen laimentamista ja vahvemman oluen palauttamista Alkoon.

Holhouskortti nousi äkäisesti. Tässä otsikoita Helsingin Sanomista ja Ilta-Sanomista Huovisen ääneen ajattelun jälkeen: "Vaikuttaisi kaikkeen", "Tuhansien kieltojen maa", "Viinakiista leimahti", "Kieltopolitiikka on hölmöläisten hommaa" ja "Suomalaisia ei voi enää kouluttaa kuin koiria".

Yleisen holhouksen vastustamisen lisäksi alkoholisääntelyn pelätään vahingoittavan kansantaloutta ja elinkeinonharjoitusta, kuten ravintoloita ja pienpanimoita. Kyse on arvojen, kansanterveyden ja inhimillisten tragedioiden lisäksi rahasta.

Sääntelyn vastustajat sanovat, että veronkorotuksilla ja muilla keinoilla tuhotaan suomalaisten työpaikkoja ja kartutetaan Viron valtion verokassaa. Sääntelyn puoltajat taas vyöryttävät eteen miljardien eurojen laskelmia siitä, mitä alkoholi maksaa yhteiskunnalle krapulapoissaolojen, tapaturmien, sairastelun ja kuolemien muodossa.

Mato Valtonen ei lämpene sääntelypuheelle, vaikka häntä kuinka mätkisi tilastoilla. Hän ei usko muuhun kuin asenteiden muuttumiseen.

Häntä ei ole kaduttanut nuoruuden tempaus keskioluen kioskimyynnin puolesta. Hän olisi valmis taistelemaan asiasta uudelleenkin, jos oluen saatavuutta rajoitettaisiin. Ihan periaatteesta.

Sami Kilpiö HS
Mato Valtonen, 59, kertoo monien ystäviensä kuolleen viinaan.
Mato Valtonen, 59, kertoo monien ystäviensä kuolleen viinaan.

"Se asia ei ole se alkoholi, vaan yksilön vapaudet", hän sanoo.

Mato Valtosen mielestä suomalainen juomakulttuuri on lähtenyt siistiytymään ilman lakejakin. 1970- ja 1980-luvuilla lähes jokainen muusikko toikkaroi lavalle jonkinlaisessa humalatilassa, mutta nykyään keikat vedetään selvin päin, hän kertoo.

"Aika harva enää tässä vetää lärvejä. Jos joku sattuu lipsahtamaan jossain juhlissa, kyllä siitä seuraavana päivänä vähän supistaan. Ennenhän se oli kunniaksi, että jumalauta että se oli kännissä. Se oli niin kuin kova juttu", hän sanoo.

Valtosen mukaan "vanha spurgujengi tipahtelee" ja tilalle astuu fiksummin alkoholia käyttävä nuoriso. Tutkimukset osoittavatkin, että nuorten humalajuominen on vähentynyt ja täysin raittiiden osuus lisääntynyt.

Valtosen mielestä suomalaisten on turha pitää itseään minään dna:ltaan pilaantuneena alkoholistikansana.

"En usko siihen. Jossain kohtaa asenteet vinksahtivat. Ja sitten saatiin se ihannointi siihen päälle, että tämä on ihan ookoo ja ihannoitavaa. Sankarinviitat pois juopoilta."

 

Lehtikuva
Helsingissä lastattiin pirtua Oy Alkoholiliike Ab:n autoon vuonna 1932, jolloin kieltolaki kumottiin.
Helsingissä lastattiin pirtua Oy Alkoholiliike Ab:n autoon vuonna 1932, jolloin kieltolaki kumottiin.
Lasse Holmström Lehtikuva
Nuoriso tanssimassa twistiä ja juomassa viinaa joulukuussa 1962.
Nuoriso tanssimassa twistiä ja juomassa viinaa joulukuussa 1962.
Antti Hämäläinen
Mies makasi sammuneena Helsingin Töölöntorin lähellä kesäkuussa 2010.
Mies makasi sammuneena Helsingin Töölöntorin lähellä kesäkuussa 2010.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat