Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turhautuneiden poliisien puolue

Perussuomalaiset haastaa kokoomuksen eduskunnan suurimpana poliisipuolueena. Tekeekö poliisin työ ihmisestä perussuomalaisen vai päinvastoin?

Sunnuntai
 
Roni Rekomaa ja Markku Ulander Lehtikuva
Mika Raatikainen (oik.) on uusin jäsen perussuomalaisten "poliisiosastossa", johon kuuluvat ennestään Tom Packalén (vas.), Ismo Soukola ja Reijo Hongisto.
Mika Raatikainen (oik.) on uusin jäsen perussuomalaisten "poliisiosastossa", johon kuuluvat ennestään Tom Packalén (vas.), Ismo Soukola ja Reijo Hongisto. Kuva: Roni Rekomaa ja Markku Ulander Lehtikuva

Toukokuussa Helsingin poliisin entinen huumeyksikön tutkinnanjohtaja Mika Raatikainen hermostui. Hän oli palannut edellisvuonna virkavapaalta, muttei saanut jatkaa vanhassa tehtävässään, vaan joutui pyörittämään papereita hallintopuolelle.

Poliisijohdossa piirreltiin hänen mielestään muutenkin vain uusia organisaatiolaatikoita, vaikka ongelma oli, että poliiseja oli yksinkertaisesti aivan liian vähän.

Raatikainen kirjoitti kaksi viikkoa ennen eurovaaleja poliisin sisäiselle tavaranvaihtopalstalle ilmoituksen, jonka otsikko oli "Ostan työpaikan/myyn itseni". Pääasia on, että pääsee aasien seasta ihmisten pariin, ilmoituksessa luki. Ja vielä: "Muukin kuin poliisityö käy."

Hän uskalsi kynäillä palautteen, sillä uusi työpaikka oli jo lähes varma. Oli todennäköistä, että perussuomalaisten Jussi Halla-aho pääsee europarlamenttiin ja että Raatikainen nousee varasijalta loppukaudeksi eduskuntaan.

Niin kävikin. Heinäkuussa kansanedustajana aloittava rikoskomisario on perussuomalaisten eduskuntaryhmän neljäs poliisi.

Viranomaiset ovat saanet kautta historian asettua vaaleissa ehdolle toisin kuin sotilaat, mutta se on tehtävä yksityishenkilönä. Laki edellyttää virkamiehiltä puolueettomuutta, jotta heidän arvostuksensa säilyy kaiken kansan silmissä puoluekannasta riippumatta.

Nykyään poliisien ammattikunta on eduskunnassa edustetumpi kuin koskaan, ja huiman yliedustettu kokoonsa nähden. Noin 7 400:aa poliisia kohden on kahdeksan edustajaa. Vertailun vuoksi: eduskunnassa on 27 yrittäjäksi itsensä ilmoittavaa ja Suomessa yli 300 000 yrittäjää.

Kunnioitus on kuitenkin säilynyt. Kun suomalaisten luottamusta eri ammattikuntiin on tiedusteltu 2000-luvulla, poliisi on ollut aina listan kärkipäässä. Poliitikot sen sijaan eivät ole. Valittujen Palojen epävirallinen kyselytutkimus viime vuodelta kertoo, että poliisiin luottaa 92 prosenttia suomalaisista, poliitikkoihin 9 prosenttia.

Perussuomalaisten edeltäjän Smp:n Raimo Vistbacka ja Sulo Aittoniemi kyllä näkyivät ja kuuluivat eduskunnassa jo 1980-luvulla, mutta perinteisesti poliisit ovat hakeutuneet kokoomuksen listoille. Kun Raatikainen aloittaa kansanedustajana, tilanne puolueiden välillä on tasan.

"Kokoomus oli ennen koti, uskonto ja isänmaa -puolue ja siksi poliisien mieleen. Nyt se on enemmänkin Bryssel, pääoma ja oman edun tavoittelu -puolue", sanoo vanhempi konstaapeli Ismo Soukola (ps). Hänet valittiin eduskuntaan jytkyvuonna 2011, kuten muutkin perus-poliisit.

"Poliisin työssä kohtaa yhteiskunnan raadollisen puolen", komppaa vanhempi konstaapeli Reijo Hongisto (ps). "Siinä näkee, millaisissa oloissa ihmiset joutuvat elämään. Oikeudentunto, isänmaa ja heikomman aseman puolustaminen ovat poliiseille tärkeimpiä."

Pienempien puolustaminen ei ole aina välittynyt eduskuntapoliisivoimien ulkopuolelle. Viime joulukuussa virkavapaalla oleva komisario Tom Packalén (ps) ehdotti Helsingin Sanomien haastattelussa, että kaupungin vuokra-asunnoissa asuvat tulisi pisteyttää niin, että häiriköt joutuisivat huonompiin kaupunginosiin ja paremmat pisteet keränneet kaltaistensa kanssa rauhallisemmille alueille.

Idea tuli nimenomaan siviiliammattikokemusten kautta. Packalénin mukaan pahimmat vuokra-asunnot ovat "narkkikämppiä", joiden asukkaita kukaan ei halua naapureikseen.

"Oikeasti", Packalén painottaa. Hän sanoo, että monet poliisit turhautuvat työssään, sillä poliisin tiedotuslinja on tiukka eikä mitään saa sanoa ääneen, erityisesti mitään maahanmuuttajia ja katuväkivaltaa koskevaa. Hänen mielestään poliitikot säätävät lakeja, jotka hankaloittavat työtä ja tuhlaavat resursseja byrokratiaan.

"Se on nimenomaan poliisin työ, mikä tekee perussuomalaiseksi."

Poliisikansanedustajat ovat kuitenkin harvinaisen yksimielisiä ammattikuntaansa koskevissa asioissa, oli puolueessa sahureita tai rolexeja. Kun hallitus esitti poliisien eläkeiän nostamista, kokoomuspoliisit äänestivät ryhmäänsä vastaan.

"Me pidämme poliisien kanssa yhteyttä. Puhumme kahvilassa, että kuka on saanut minkäkinlaista tietoa. Kaikki veljet jakavat saman huolen, sillä poliisi on aina poliisi", Reijo Hongisto sanoo.

Jos kaikki kahdeksan poliisia loikkaisivat kahvipöytäpuolueeseensa, se olisi suurempi kuin kristillisdemokraatit.

Virkaveljien suurimpana huolenaiheena on tietenkin poliisin määrärahojen leikkaaminen, josta hallitus päätti kevään kehysriihessä.

"Poliisiorganisaatio on sellainen, ettei siellä voi paljoa suutaan aukoa tai joutuu marginaaliin", kolmannen polven poliisi Mika Raatikainen sanoo.

"Niinhän se Vistbackakin lähti ovet paukkuen poliisista, kun sillä meni sukset ristiin. Pitää sitä energiaa johonkin sitten purkaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat