Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eksyneen seikkailijan hämärä kotimatka – sotavanki Bowe Bergdahlin tarina

Bowe Bergdahl oli vuosia sotavankina Afganistanissa. Moni pitää häntä silti rintamakarkurina. Kotikaupunkikin perui eiliseksi suunnitellut paluujuhlat.

Sunnuntai
 
Pekka Vahvanen
JEFF T. GREEN REUTERS
Sotavanki Bowe Bergdahlia on vihattu ja rakastettu. Spokanen kaupungissa helmikuussa olleessa tienvarsikyltissä vaadittiin toimia Bergdahlin vapauttamiseksi.
Sotavanki Bowe Bergdahlia on vihattu ja rakastettu. Spokanen kaupungissa helmikuussa olleessa tienvarsikyltissä vaadittiin toimia Bergdahlin vapauttamiseksi. Kuva: JEFF T. GREEN REUTERS

Seuraa omaatuntoasi. Elämän ja kuoleman kysymyksissä on vaarallista olla kuuntelematta sitä.

Näin kirjoitti Robert Bergdahl pojalleen Bowelle, joka palveli Afganistanissa.

Nuorimies oli lähtenyt Yhdysvaltain armeijaan odottaen suuria seikkailuja. Afganistanissa hän oli kiinnostunut paikallisista ihmisistä, opetteli kieltä ja luki Koraania. Mutta mies pettyi armeijatovereihinsa, joita piti lapsellisina ja epäpätevinä.

Puolen yön jälkeen kesäkuun 30. päivänä 2009 Bergdahl teki omalaatuisen ratkaisun Paktikan maakunnassa Afganistanin itäosassa. Hän jätti aseensa ja pimeäkiikarinsa bunkkeriin ja käveli pois. Tai niin ainakin miehet hänen yksiköstään väittävät.

Mihin suuntaan omatunto häntä vei?

Halusiko hän jättää sodan kauhut ja kävellä rajan yli Pakistaniin ja sieltä Intiaan? Aikoiko hän lähteä neuvottelemaan ääri-islamilaisen Taleban-liikkeen kanssa omin päin, kuten jotkut sotatovereista uskovat? Vai oliko hän loikkaamassa Talebaniin, kuten äärimmäiset syytökset kuuluvat?

Joka tapauksessa Bergdahl päätyi Talebanin ja sen liittolaisen Haqqani-verkoston vangiksi.

Bergdahl, 28, oli sotavankina lähes viisi vuotta. Hän palasi kotimaahansa hieman yli kaksi viikkoa sitten.

Barack Obaman hallinto oli tehnyt Taleban-liikkeen kanssa sopimuksen, joka vapautti Afganistanin sodan viimeisen amerikkalaisen sotavangin. Vaihtokaupassa Yhdysvallat luovutti viisi sotilastukikohdassaan Guantánamossa vangittuna ollutta Taleban-vankia.

Guantánamosta vapautettiin esimerkiksi Khirullah Said Wali Khairkhwa, joka on Talebanin perustajia ja järjestön johtohahmon mullah Muhammad Omarin lähimpiä luotettuja.

Sopimus herätti suurta vastarintaa republikaanien keskuudessa. Moni tuomitsi jo pelkät neuvottelut terroristien kanssa. Kritiikki kohdistui kuitenkin pääasiassa siihen, että Taleban-taistelijoiden vapauttaminen on vaaraksi Yhdysvalloille.

Mahdollisesti vaarallisten terroristien vapauttamisessa ei sinällään ole mitään uutta. Republikaanipresidentti George W. Bush vapautti Osama bin Ladenin henkivartijan Abdullah Tabarakin hyvin epäselvistä syistä, todennäköisesti liittolaismaa Marokon painostuksesta.

Vankien vaihtoja on tehty myös paljon huonommilla suhdeluvuilla, kun on haluttu poika kotiin. Israelin kovan linjan pääministeri Benjamin Netanjahu vaihtoi vajaat kolme vuotta sitten 1 027 palestiinalaisvankia yhteen israelilaissotilaaseen, Gilad Shalitiin.

Kriitikoille Bergdahlin vapauttaminen on ongelma, koska hän ilmeisesti aiheutti itse kiinni jäämisensä. Sotasankarin pelastaminen olisi eri asia; viiden terroristin vapauttamista rintamakarkurin takia pidetään kyseenalaisena.

Sotilastoverit ovat viime viikkoina esittäneet julkisuudessa paljon väitteitä Bergdahlin persoonasta, motiiveista ja toimista.

Usein Bergdahlia on syytetty sooloilijaksi, jonka lähtemisestä muut ovat kärsineet. Hänen kanssaan palvellut Nathan Bradley Bethea on väittänyt, että Bergdahlin katoaminen johti useisiin etsintäoperaatioihin, joissa kuoli kahdeksan amerikkalaissotilasta.

New York Times asetti väitteen kyseenalaiseksi vedoten armeijan tuottamiin raportteihin. Lehden mukaan kuolemat eivät kiistatta johtuneet Bergdahlin etsinnästä.

The Rolling Stone -lehden kaksi vuotta sitten julkaisemasta Bergdahlin ja hänen vanhempiensa välisestä sähköpostikeskustelusta voi tehdä monenlaisia päätelmiä miehen aikeista. Bergdahl kirjoitti esimerkiksi kyllästyneensä siihen, että amerikkalaissotilaat suhtautuivat halveksivasti paikallisiin ihmisiin.

Komentajiaan Bergdahl piti yksinkertaisesti huonoina. Hänen joukkuettaan johti "yksi suurimmista paskakasoista".

"Yhdysvaltain armeija on pelkkä vitsi, jolle koko maailma nauraa", hän kirjoitti. "Häpeän amerikkalaisuuttani."

Viimeisen viestin päätös vaikuttaa enteilevän radikaalia ratkaisua: "Olen pahoillani kaikesta."

Bergdahl asui lapsuutensa pienen Haileyn vuoristokaupungin laitamilla Yhdysvaltain luoteisosassa.

Viisivuotiaana hän oppi ampumaan pienoiskiväärillä ja ratsastamaan hevosella. Kalvinistivanhemmat kouluttivat hänet kotikoulussa. Siellä eettiset keskustelut olivat tärkeässä roolissa.

Poika harrasti muun muassa balettia, jonka kurinalaisuutta hän ihaili. Lajissa pääsi myös lähelle samanikäisiä tyttöjä.

Nuoren miehen intohimona olivat seikkailutarinat, joita hän luki paljon. Parikymppisenä hän haki seikkailua ulkomailta ja teki erilaisia pätkätöitä. Hän oli esimerkiksi miehistön jäsenenä Panaman kanavaa seilanneessa laivassa.

Pariisissa hän halusi oppia ranskaa. Nuorukainen pyrki Ranskan muukalaislegioonaan, mutta hakemus hylättiin. Hän palasi pettyneenä kotikulmilleen ja työskenteli lähinnä kahvilassa.

Silti haaveissa oli jotain suurempaa. Yhdessä vaiheessa hän puhui ystävälleen ideasta lähteä Afrikkaan – pyrkimyksenä opettaa "itsepuolustustekniikoita" sissiliikkeiden hyökkäyksien uhriksi joutuville ugandalaisille.

Kun Bergdahl pyrki Yhdysvaltain rannikkovartiostoon vuonna 2006, pääsy evättiin mielenterveyssyistä.

Siten hänen kaverinsa ihmettelivät, että hän pyrki kahta vuotta myöhemmin Yhdysvaltain armeijaan – ja pääsi.

Koulutuskaudesta lähtien Bergdahl poikkesi massasta. Hän oli hyvä ampuja alusta asti ja piti tunnollisesti huolta kunnostaan. Kun vapaa-ajalla muut juoksivat strippibaareihin, Bergdahl luki kirjoja moraalifilosofiasta ja zen-meditaatiosta.

Washington Postin julkaisemista Bergdahlin päiväkirjamerkinnöistä käy ilmi itsestään epävarman sotilaan hauras mieli.

Kun lähtö Afganistaniin läheni, herkkä nuorimies epäili vahvasti ratkaisuaan. Myöhemmin hän kirjoitti: "En aio tulla hulluksi, en halua menettää tätä sisäistä maailmaani. En aio kadottaa intohimoani kauneutta kohtaan."

Omissa oloissaan viihtynyt ja vuoristoja ihaillut Bergdahl ehti palvella Afganistanissa vajaat kaksi kuukautta. Palveluksen alussa hänelle läheinen luutnantti Brian Bradshaw kuoli tienvarsipommiin. Ennen katoamistaan Bergdahl lähetti suurimman osan tavaroistaan vanhemmilleen ja ystävälleen.

Sotavankina ollessaan Bergdahl yritti paeta todennäköisesti kahdesti.

The Daily Beast -uutissivuston mukaan ensimmäisen kerran keväällä 2011. Uutissivuston arvostetulle toimittajalle Sami Yousafzaille puhuneet afgaanitaistelijat kertoivat Bergdahlin olleen aluksi hyvin yhteistyöhaluinen vanki. Siksi hän sai liikkua melko vapaasti.

Hän käytti tilannetta hyväkseen ja oli karkuteillä yli kaksi vuorokautta.

Bergdahl löydettiin heikossa kunnossa, mutta hän tappeli silti vastaan. Kaksi ensimmäistä miestä eivät saaneet häntä kuriin, vaan kiinniottajia piti hälyttää viisi lisää.

Paon jälkeen Bergdahlia pidettiin häkissä, pilkkopimeässä, viikkoja, jopa kuukausia.

Toista kertaa Bergdahl yritti paeta vuoden 2012 lopussa. Turhaan.

Sotavangin vanhemmat eivät olleet tyytyväisiä Yhdysvaltain hallituksen toimiin poikansa vapauttamiseksi. Perheen isä yritti saada yhteyttä kaappaajiin Youtube-videollaan. Myöhemmin hän oli sähköpostiyhteydessä mieheen, jonka uskoi edustavan Talebania.

Samalla vanhemmat katsoivat sydän väärällään Talebanin julkaisemia videoita pojastaan.

"Joka päivä haluan mennä kotiin, ikävä perhettäni kohtaan ei pienene", vangittu Bergdahl kertoi yhdessä videoista.

Yhdysvallat avasi neuvotteluyhteyden Talebanin kanssa vuonna 2012. Yksi merkittävimmistä syistä oli saada Afganistanin sodan mystinen sotavanki vapaaksi. Jo kaksi vuotta sitten kaavailtiin viiden Taleban-vangin vaihtamista Bergdahliin. Silloinen ulkoministeri Hillary Clinton ei tiettävästi ollut innostunut vankienvaihdosta.

Viime vuodenvaihteessa Talebanin julkaisema video osoitti Bergdahlin kärsivän aliravitsemuksesta. Tämä vauhditti toimia hänen pelastamisekseen.

Toukokuun viimeisenä päivänä kahdeksantoista Taleban-taistelijaa luovutti Bergdahlin Yhdysvaltain erikoisjoukkojen sotilaille itäisessä Afganistanissa, lähellä Khostin kaupunkia.

Viime vuosina amerikkalaiset eivät ole juuri tottuneet sotavankeihin; Vietnamin sodan jälkeen näitä hauraasti elämässä kiinni olevia miehiä palasi kotiin useita satoja.

Sotavankien vapaaksi saaminen vaatii usein epätäydellisiä ratkaisuja, mutta periaate omien sotilaiden kotiin saamiseksi on monen maan armeijalle pyhä.

Vapauduttuaan viime kuun vaihteessa Bergdahl vietiin sotilassairaalaan, ensin Saksaan ja paria viikkoa myöhemmin Yhdysvaltoihin.

Sairaalassa hänen ei annettu seurata mediaa. Sotavankeudessa järkkyneelle mielelle tuskin olisi eduksi seurata heti, millaista väittelyä hänen persoonastaan julkisesti käydään. Nyt Bergdahl on toipumassa vankeusajastaan sotilastukikohdassa Texasissa. Vanhempiaan hän ei ole tiettävästi vielä nähnyt.

Eilen hänen kotikaupungissaan Haileyssä piti juhlia oman pojan kotiinpaluuta. Juhla kuitenkin peruttiin turvallisuussyihin vedoten. Kaupungin virkamiehille oli tullut paljon vihapostia suunniteltujen juhlien takia.

Toisaalta moni amerikkalainen on elänyt mukana Bergdahlin tragediassa ja toivonut hänen palaavan elävänä takaisin.

Bergdahlin tarina kiinnostaa myös Hollywoodissa. Oscar-palkittu ohjaaja Kathryn Bigelow suunnittelee hänestä jo elokuvaa siitä huolimatta, että kadonneen kersantin vaiheista tiedetään vähän mitään varmaa.

Armeija selvittää kenraalimajuri Kenneth R. Dahlin johdolla, mitä todella tapahtui.

Bergdahlia on luonnehdittu hiljaiseksi ja syrjään vetäytyväksi. On helppoa kuvitella, että miehestä itsestään hänen ratkaisujensa julkinen syynääminen on tuskastuttavaa. Olisi inhimillistä, jos hän haluaisi vain kävellä pois tästä kaikesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat