Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylijäämänaisille etsitään puolisoa puistoista

Naimattomia ja hyvin koulutettuja naisia kutsutaan Kiinassa rumasti ylijäämänaisiksi. Sopivaa puolisoa ei löydy. Siksi vanhemmat markkinoivat tyttäriään puistotapahtumissa.

Sunnuntai
 

Paperilapulle on kirjoitettu: Nainen. Syntynyt vuonna 1985. 1,66 metriä pitkä, paino 52 kiloa. Koulutus: maisteri Pekingin Renmin-yliopistosta. Työskentelee esimiestehtävissä yrityksen hallinnossa. Laatu, koulutus ja ulkonäkö hyvät. Kiltti, avoin, mukava ja elegantti. Rakastaa elämää, kunnioittaa vanhuksia ja lapsia. Hyvät vanhemmat, kumpikin työskentelee valtiolla, eivät ole taakka.
A4-kokoinen ilmoitus on asetettu Pekingin Taivaan temppelin puiston kulkuväylälle. Vastaavanlaisia lappuja on satoja. Kyse on eräänlaisista treffi-ilmoituksista, tai oikeastaan astetta vakavammasta. Lapuilla etsitään aviopuolisoa.

Lappuja asettelevat 50–60-vuotiaat kiinalaiset miehet ja naiset, jotka eivät etsi puolisoa itselleen vaan aikuisikään ehtineille lapsilleen.

Lapset itse eivät ole paikalla. Kaikki heistä eivät välttämättä edes tiedä vanhempiensa käyvän puistossa.

Taivaan temppelin puistossa nämä naimamarkkinat pidetään neljänä päivänä viikossa. Vanhemmat istuskelevat ilmoitustensa vieressä tai häveliäästi jonkin matkan päässä ja seuraavat, olisiko joku toinen vanhempi kiinnostunut saamaan heidän lapsensa miniäksi tai vävyksi.

Jos sopiva ehdokas löytyy, vanhemmat antavat hänen yhteystietonsa lapselleen ja patistelevat treffeille.

Puistossa parveilevia vanhempia yhdistää huoli siitä, että heidän lapsensa lähestyvät kolmenkympin ikää, mutta eivät silti ole vielä naimisissa.

Kukaan ei ole täällä vapaaehtoisesti, sanoo yksi lapselleen puolisoa etsivä isä, joka ei halua kertoa nimeään.

mikko paakkanen hs
Nimellä Ji Xiang esiintyvä rouva etsi tyttärelleen puolisoa Taivaan temppelin puistossa Pekingissä. Ilmoituksessa kerrotaan aina pituus: tytär on 165 senttiä, ja aviomiehen olisi oltava 176 senttiä tai pidempi.
Nimellä Ji Xiang esiintyvä rouva etsi tyttärelleen puolisoa Taivaan temppelin puistossa Pekingissä. Ilmoituksessa kerrotaan aina pituus: tytär on 165 senttiä, ja aviomiehen olisi oltava 176 senttiä tai pidempi.

Kiinassa mennään naimisiin varhain. Niin tekevät myös pitkälle koulutetut ja Pekingin kaltaisissa suurkaupungeissa asuvat, vaikka muualla maailmassa koulutustason nousu ja kaupungistuminen ovat merkinneet avioitumis- ja lastentekoiän nousua.

Lähes kaikissa puiston ilmoituksissa on sukupuoli, syntymävuosi, pituus ja koulutus. Pituus on tärkeä, sillä Kiinassa ei arvosteta kovin lyhyitä ihmisiä.

Nopean laskelman perusteella ainakin 70 prosentissa paperilapuista ollaan etsimässä aviomiestä naiselle. Useimmilla naisista näyttää olevan korkeakoulututkinto ja hyvä työpaikka.

Naiset ovat ilmoituksissa yliedustettuina siitä huolimatta, että Kiinan sukupuolijakauman perusteella heidän luulisi olevan helppo löytää aviomiehiä.

Perinteinen poikalasten suosiminen on 30 vuotta jatkuneen yhden lapsen politiikan aikana johtanut esimerkiksi tyttösikiöiden abortoimiseen, joten nyt Kiinassa on paljon enemmän avioitumisikäisiä miehiä kuin naisia. Naisilla on kuitenkin kovemmat paineet mennä naimisiin kuin miehillä. Parhaassa lapsentekoiässä olevat naiset on saatava äkkiä avioon. Näin ajattelevat Kiinaa johtava kommunistipuolue, suuri osa naisten vanhemmista ja usein myös naiset itse.

Länsimaissa on yleistä, ettei nainen ole naimisissa ennen kuin täyttää kolmekymmentä, jos hän on halunnut panostaa koulutukseen ja työuraan. Yliopistotutkinnon hankkiminen ja oman paikan ottaminen työelämässä vievät aikansa, eikä perheen perustaminen kovin nuorena yleensä edistä sitä tavoitetta.

Kiinassa perheen perustamisen lykkäämistä ei kuitenkaan katsota hyvällä.

Perheen perustamista lykkääviä naisia varten on luotu rumalta kuulostava termi "ylijäämänainen", kiinaksi sheng nü. Sillä viitataan koulutettuun, melko hyvätuloiseen naiseen, joka lähestyy kolmeakymppiä mutta ei ole naimisissa.

Hongkongilaisen sosiologian tutkijan Leta Hong Fincherin mukaan ylijäämänaisen käsite on Kiinan kommunistipuolueen keksintö. Hänen keväällä ilmestynyt kirjansa Leftover Women käsitteli aihetta.

Fincher jäljitti tutkimuksessaan sheng nü -termin synnyn vuoteen 2007. Tuolloin kommunistipuolueen naisjärjestö alkoi julkaista nettisivullaan artikkeleita, joissa mollattiin yli 27-vuotiaita naisia siitä, että nämä panostavat vain uraan ja koulutukseen eivätkä mene naimisiin ja tee lapsia, kuten naisen kuuluu.

Siitä lähtien valtiollinen lehdistö ja televisio ovat maalailleet työelämässä menestyville ja pitkälle kouluttautuville sinkkunaisille uhkakuvia. Naimisiinmenon viivyttäminen johtaa siihen, että nainen rupsahtaa, miehet lakkaavat kiinnostumasta ja loppuelämä on yksinäinen, ne pelottelevat.

Propaganda pyrkii myös vahvistamaan vanhaa käsitystä, että kiinalaiset miehet eivät halua avioitua pitkälle koulutettujen tai kovin hyvätuloisten naisten kanssa. Viesti on, että koulutetun, kolmeakymppiä lähestyvän naisen on viisainta unohtaa nirsoilu ja avioitua edes jonkun kanssa, kun vielä pystyy, sillä pelkkään uraan panostaminen vie mahdollisuudet.

Puolueen propagandakampanja johtuu Fincherin mukaan siitä, että Kiina ei tyydy väestöpolitiikassaan vain rajoittamaan väestön määrää, vaan se haluaa vaikuttaa myös laatuun. Kiina ei halua lisää köyhiä maalaisia, vaan koulutettua ja hyvätuloista kaupunkiväestöä. Sitä väestöä synnyttävät tietenkin koulutetut ja hyvätuloiset kaupunkilaisnaiset.

Suurin osa Taivaan temppelin puiston ilmoitusten naisista täyttää ylijäämänaisen kriteerit. Heille miehen löytyminen ei ole helppoa, sillä ihan kuka tahansa ei kelpaa.

jonathan browning rex features
Myös Kiinan suurimmassa kaupungissa Shanghaissa järjestetään avioliittomarkkinoita viikonloppuisin.
Myös Kiinan suurimmassa kaupungissa Shanghaissa järjestetään avioliittomarkkinoita viikonloppuisin.

Kun keskustelee avioliittoasioista kiinalaisten nuorten aikuisten tai heidän vanhempiensa kanssa, he puhuvat usein "ihmisen laadusta". Niin sanotusti laadukkaat eli koulutetut ja hyvätuloiset naiset tarvitsevat vähintään yhtä laadukkaan miehen.

Sellaisia ei ole aivan valtavasti tarjolla. Naisten kouluttautuminen on Kiinassa yleistynyt vielä nopeammin kuin miesten. Yliopisto-opiskelijoista yli puolet on naisia, ja näin on ollut jo pidemmän aikaa. Koulutetut naiset asuvat pääasiassa kaupungeissa.

Kiinassa on perinteisesti katsottu, ettei miehen oikein sovi avioitua itseään ylemmässä yhteiskunnallisessa asemassa olevan naisen kanssa.

Perinteisen ajattelun mukaan miehen tulee olla perheen pää, ja sitä roolia on vaikea ottaa, jos vaimo vastaa perheen tuloista. Näin uskoo edelleen osa kolmekymppisistäkin kiinalaisista, mutta vielä enemmän siihen uskoo heidän vanhempiensa sukupolvi.

Ainakin Ji Xiangin tyttären tulevalle aviomiehelle on asetettu tiukat vaatimukset.

Ji Xiang on hieman yli 50-vuotias nainen, joka etsii vävyehdokkaita Taivaan temppelin puistosta.

"Täällä useimmat tytöt ovat parempia kuin pojat. Hyviä poikia on erittäin vähän", hän valittelee.

Ji Xiang ei ole naisen oikea nimi. Lehdessä hän haluaa esiintyä keksimällään nimellä, joka vapaasti käännettynä tarkoittaa onnekasta.

Oikean nimen paljastuminen voisi hänen mielestään romahduttaa tyttären mahdollisuudet löytää kumppani kaveripiiristä. Jos sanomalehdestä leviäisi tyttären kavereiden nettikeskusteluihin tieto, että tytölle ollaan etsimässä miestä puistosta, se olisi hyvin noloa ja paljastaisi, että puolison etsintä on jo aika epätoivoista.

Tytär on 29-vuotias ja syntyperäinen pekingiläinen. Hänellä on korkeakoulututkinto, ja hän työskentelee valtionyhtiössä esimiesasemassa. Hän omistaa sekä auton että asunnon, ja äidin älypuhelimestaan kaivaman valokuvan perusteella hän myös näyttää oikein viehättävältä. Äitinsä mielestä hän on oikeastaan aika täydellinen. On vain se yksi vika.

"Hänellä ei ole ollut onnea vielä puolison löytämisessä", äiti sanoo.

Äiti on puistokäyntiensä kautta houkutellut tyttärensä käymään treffeillä jo kolmen miehen kanssa, mutta ne eivät johtaneet seurusteluun. Äitinsä mukaan tytär etsii miestä kyllä itsekin, mutta ajattelee, että äidin puistokontaktit ovat hyvä apu projektissa.

Puistossa päivystävien mukaan vain harva sieltä löytynyt kontakti johtaa kuitenkaan lopulta avioliittoon. Ji Xiang kertoo käyneensä puistossa noin vuoden ajan tuloksetta.

"Tiedän yhden, joka on käynyt täällä kahdeksan vuotta", hän kertoo.

mikko paakkanen hs
29-vuotias Wang Huili on maalta muuttanut koulutettu kaupunkilainen. Hänen on vaikea löytää itselleen aviomiestä.
29-vuotias Wang Huili on maalta muuttanut koulutettu kaupunkilainen. Hänen on vaikea löytää itselleen aviomiestä.

Puolisoksi Ji Xiangin tyttärelle kelpaisi mies, joka on ensinnäkin syntyperäinen pekingiläinen eikä maaltamuuttaja. Lisäksi miehellä pitäisi olla vähintään korkeakoulututkinto sekä auto ja asunto. Asunto saisi mielellään olla Pekingin neloskehätien sisäpuolella, ja miehen pitäisi olla vähintään 176 senttimetriä pitkä.

"Tyttäreni sanoo, että hän haluaisi hieman itseään vanhemman miehen, koska vanhemmat miehet ovat kypsempiä ja ymmärtävät, miten perheestä pidetään huolta. Mutta yli 35-vuotias ei saa olla."

Äiti perustelee tyttärensä avioitumisen kiireellisyyttä lähinnä sillä, että pitäisi saada lapsenlapsia. Suvun on jatkuttava jo senkin takia, että jonkun on voitava periä perheen omaisuus.

"Länsimaissa ajatellaan, että ihmisten ei ole pakko mennä naimisiin, mutta Kiinassa on mentävä naimisiin, koska se tuo vakaan elämän."

Tiukat kriteerit miehelle taas johtuvat hänen mukaansa siitä, että niin on tapana.

"Meillä on Kiinassa tuhannen vuoden perinne, että mies ja vaimo tulevat samanlaisista taustoista."

Todellisuudessa nämä perinteet ovat kuitenkin kovaa vauhtia murtumassa ainakin suurkaupunkien nuoren, koulutetun ja kansainvälistyvän väen keskuudessa. Monet heistä seurustelevat samaan tapaan kuin länsimaalaiset. Eivätkä aivan kaikki vanhemmat puutu lastensa elämään niin innokkaasti kuin puiston päivystäjät.

Osa vanhemmista on jo itsekin irtautunut perinteisestä ajattelusta eikä ruinaa lapsenlapsia ainakaan kovin suureen ääneen.

Osa nuorista taas kykenee olemaan välittämättä vanhempien, suvun ja yhteiskunnan paineista.

On kuitenkin paljon niitä, jotka mukautuvat paineisiin ja suostuvat avioitumaan joko vanhempien valitseman tai itse valitun vähemmän ihanteellisen puolison kanssa. He kokevat, että kolmenkympin lähestyessä on pakko valita joku.

Vaikka Taivaan temppelin kokoontumispaikalla liikuskelee satoja vanhempia, he ovat yli 20 miljoonan asukkaan Pekingissä hyvin pieni joukko. Useimmat nuoret aikuiset löytävät puolisonsa aivan itse, ilman vanhempien tai muiden apua.

Niin aikoo tehdä esimerkiksi 29-vuotias Wang Huili. Hänkin on koulutettu, melko hyvätuloinen sinkkunainen ja asuu Pekingissä.

Ikänsä, sosiaalisen asemansa ja koulutustasonsa puolesta hän sopii ylijäämänaisen määritelmään, mutta sitä ei kannata hänelle sanoa, koska nimitys alentaa naista.

Wang haluaisi piakkoin löytää aviomiehen ja perustaa perheen, mutta ei itse koe, että sillä olisi vielä aivan tulipalokiire. Paineita tulee lähinnä ympäristöstä.

"Kavereistani suurin osa on jo naimisissa. Aina, kun he alkavat puhua siviilisäädystäni, minua nolottaa", hän kertoo.

Avioliitto nousee puheenaiheeksi myös joka kerta, kun hän puhuu vanhempiensa kanssa puhelimessa. Wangilla avioitumispaineet ovat kovemmat kuin peruspekingiläisellä, sillä hän on kotoisin maalta. Siellä avioliitosta ajatellaan vielä perinteisemmin kuin kaupungeissa.

Kun Wang käy kotiseudullaan Anhuin maakunnassa tapaamassa vanhempiaan, hän on suorastaan häpeissään.

"Vanhempani ovat todella huolissaan", Wang sanoo. "Kotikylässä se on vakava ongelma. Vanhempiani hävettää, kun naapurit sanovat, että heidän tyttärensähän on jo aika vanha, mutta ei ole naimisissa."

Wangin mukaan hänellä ei ole tähän mennessä ollut poikaystäviä. Hän on kokeillut sokkotreffejä, mutta niistä jäi huono maku.

"Sokkotreffeillä miehet ajattelevat vain ulkonäköä ja perhetaustaa", hän sanoo.

Perhetaustan takia Wang on ristiriitaisessa tilanteessa, koska hän on koulutettu nainen, jolla on köyhät vanhemmat.

Sama tilanne on miljoonilla kiinalaisilla, koska maa on kaupungistunut ja nostanut väestön koulutustasoa nopeasti.

Kiinassa nimittäin myös vanhempien laatu on tärkeä osatekijä puolison valinnassa.

Harva haluaa kumppaniksi sellaista, jolla on esimerkiksi köyhät tai sairaat vanhemmat, koska Kiinassa lasten oletetaan huolehtivan vanhemmistaan, kun nämä tulevat vanhoiksi.

Jos omat vanhemmat ovat niin sanotusti taakka eli heihin kuluu paljon aikaa ja rahaa, heistä tulee avioituessa myös puolison taakka.

Normaalia olisi mennä naimisiin sellaisen ihmisen kanssa, jolla on samanlainen perhetausta kuin itsellä, mutta Wangin kohdalla yhtälö ei enää toimi.

jonathan browning rex features
Jotkut vanhemmat laittavat ilmoituksiin myös lastensa valokuvia.
Jotkut vanhemmat laittavat ilmoituksiin myös lastensa valokuvia.

Kaupunkilaisen maisteri Wangin vanhemmat ovat ammatiltaan maanviljelijöitä eli melkeinpä Kiinan alinta yhteiskuntaluokkaa. Wangin oma elämä on sekä henkisesti että aineellisesti aivan eri maailmasta.

"Olen kotoisin kylästä, mutta olen pitkälle koulutettu. Haluan löytää parempaa."

Siksi tulevalla miehellä pitäisi olla samantasoinen tai parempi koulutus kuin hänellä.

Mukavista mutta köyhistä miehistä hän ei ole kiinnostunut. Miehen pitää olla hyvin toimeentuleva.

"Mutta ei se ole kuitenkaan kaikkein tärkeintä", Wang sanoo.

"Tärkeintä on, että mies ymmärtää minua."

Wang arvelee, että vaatimustasoa täytyy ehkä alentaa muutaman vuoden kuluessa, jos sopivaa miestä ei ala löytyä. Henkinen takaraja on 35 vuoden ikä. Wang on tosin jo nyt joustanut hieman.

"Pari vuotta sitten en uskonut internetin deittipalveluihin, mutta nyt tuntuu, että tarvitsen niitä."

Nettipalvelusta onkin jo löytynyt mies, joka vaikuttaa lupaavalta. Koulutus ja työpaikka ovat oikeaa laatua, ja mies on kaiken lisäksi kiinnostunut samanlaisista asioista kuin Wang. Kiirettä ei kuitenkaan ole.

"Keskustelen hänen kanssaan netissä, mutta emme ole vielä tavanneet. Haluan ensin tutustua häneen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat