Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ovatko koirat musikaalisia? Voiko parvekkeella tupakoinnin kieltää?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä,
voit ehdottaa parempaa. Osoite on: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85,
00089 Sanoma. Sähköpostiosoite hs.sisko@hs.fi tai hs.torsti@hs.fi

Rakkaat ystävät! Viimeksi oli puhetta nais-etuliitteestä, tar-päätteestä ja muista lingvistis-sukupuolisista ilmiöistä.

Olli Poroila kirjoittaa: "Viime sunnuntaiseen nais-etuliitteeseen ja tar-päätteeseen liittyvä vastaus oli runsas, joten ymmärrettävästi siihen ei enää mahtunut niitä tapauksia, joissa rouvan status määriteltiin hänen aviomiehensä kautta. Tunnetuimpia nimityksiä lienevät olleet everstinna, professorska ja ruustinna. Äitini oli 60-luvulla pöytäseurueessa, jossa äitiäni paljon vanhempi rouva viittasi puheessaan everstinnaan. 1928 syntyneellä äidilläni meni kotvasen, ennen kuin hän oivalsi rouvan tarkoittaneen häntä, everstin rouvaa. Vaikka äitini olikin tavasta varsin tietoinen, hän koki tämän kohteliaisuudeksi tarkoitetun puhuttelun paitsi vieraaksi myös huvittavaksi ja hieman väheksyväksikin."

 

Löydät varmaan jonkun, joka on tutkinut koirien musikaalisuutta. Omat koirani reagoivat aina musiikkiin, varsinkin jos mieheni laulaa. Koirat kieriskelevät flyygelin alla ja selvästi nauttivat. Laulu saa ne myös tulemaan lähelle, jopa minun vaatimaton hyräilyni. Onko tästä tutkimustietoa?

– Liisa

 

Lukupiirissäni ei vielä ole koirien musikaalisuuden tutkijaa, mutta sellainen olisi kyllä löydettävä viipymättä.

Perinteisesti eläinten "musikaalisuutta" on tieteessä tulkittu välineellisenä asiana: lintu laulaa löytääkseen kumppanin. Lisäksi on oletettu, etteivät eläimet ymmärrä ihmisen musiikkia. Näitä käsityksiä viimeaikaiset tutkimukset ovat horjuttaneet.

Tietokirjailija Christine Kenneally on kirjoittanut New Scientist -lehteen laajan artikkelin (joka on julkaistu Tiede-lehdessä 5. 5. 2009 otsikolla Eläinkunnan muusikot, melkein me), jonka esimerkit ovat herkullisia. Kun Texasin yliopiston tutkija soitti apinoille lastenlauluja (Hyvää syntymäpäivää, Piippolan vaari), nämä tunnistivat melodian eri oktaaveissa. Harvardin Rowland-instituutin tutkija taas sai karpit erottamaan Bachin bluesista. Tällaisia tutkimuksia, jotka osoittavat eläinten tunnistavan ihmisen musiikkia, on yhä enemmän.

Mutta kiinnostavaa on myös eläinten oma musikaalisuus. Esimerkiksi valaat eivät ääntele vain vaistonsa varassa, vaan kehittävät uusia sävelmiä ja omaksuvat jopa toisten parvien lauluja. Ja kun biologi Peter Marler tutki lintuja, hän havaitsi, että poikaset eivät vain ala sirkuttaa automaattisesti, vaan oppivat laulun muilta ja kehittävät myös uusia sävelkulkuja.

Filosofi ja musiikkitieteilijä David Rothenberg on kirjoittanut aiheesta paljon ja tullut lopulta tulokseen, että linnut laulavat esimerkiksi siksi, että se on mahdollista ja kivaa.

Itseäni viehättää erityisesti tieto, että monet linnut laulavat yksin lentäessään taivaalla.

Näin sunnuntaipäivän ratoksi suosittelen lämpimästi viehättävää BBC-dokumenttia Why Birds Sing, jossa Rothenberg haastattelee tutkijoita ja muusikoita ja samoilee metsissä soittamassa linnulle huilua. Se löytyy osoitteesta http://topdocumentaryfilms.com/why-birds-sing.

 

Asun kerrostalossa. Vierekkäisillä parvekkeilla tupakoidaan päivittäin, ja savua kulkeutuu asuntooni jatkuvasti – tupakansavu löytää tiensä asuntooni ilmastointikanavia pitkin. Isännöitsijä totesi, että minun on vain tyydyttävä tilanteeseen ja että hän ei voi vaikuttaa parveketupakointiin. Onko tosiaan näin?

– Passiiviseen tupakointiin pakotettu

 

Taloyhtiö voi kyllä kieltää parveketupakoinnin, jos niin halutaan. Tosin se voi myös päättää olla siihen puuttumatta. Jos savun leviäminen johtuu rakenneviasta, taloyhtiöllä on velvollisuus korjata rakenteet.

Muuten tilanne on mutkikas. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran kanta on seuraava: "Jos taloyhtiön rakenteissa ei ole todettu vikoja, parvekkeella tupakoiva on velvollinen huolehtimaan siitä, ettei tupakansavua pääse kulkeutumaan naapurihuoneistoon. Tällainen tilanne syntyy silloin, kun tupakansavua kulkeutuu parvekkeelta esimerkiksi korvausilmaventtiileiden kautta sisälle asuntoon. Tällöin terveydensuojeluviranomaisen toimenpidemääräys annetaan haittaa aiheuttavan huoneiston haltijalle."

Käytännössä viranomaisen pitäisi siis tulla oikeaan aikaan asuntoon nuuhkimaan ja toteamaan terveyshaitta, jotta naapureiden sauhutteluun voisi puuttua.

Kuten aina, kannatan ihmisten keskinäistä neuvottelua virallisten väylien sijaan. Voisitko käydä naapurin ovella ja ystävällisesti pyytää, että tämä tupakoisi vaikkapa pihalla? Jos tämä ei auta, ota asia puheeksi taloyhtiön kokouksessa.

Laki on parveketupakoinnin osalta pian muuttumassa. Tupakkalainsäädännön ja asumisterveysohjeen uudistaminen on parhaillaan valmisteilla sosiaali- ja terveysministeriössä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat