Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orjia on enemmän kuin koskaan – Meeri Koutaniemi kuvasi vapautettuja kotiorjia

Orjuus on kielletty kaikissa maissa, mutta se on yleisempää kuin koskaan

Meeri Koutaniemi (kuvat)
Ann-Mari Huhtanen

Ensimmäisinä viikkoina - - - en löytänyt yhtä ainutta orjaa. Mutta oikeiden, usein hämäräperäisten ihmisten kanssa juttelu vei minut peilin toiselle puolelle. Yhtäkkiä orjia oli joka puolella.
 

Näin yhdysvaltalainen tutkiva toimittaja E. Benjamin Skinner kuvaa nykypäivän orjuutta kirjansa A Crime so Monstrous – Face-to-Face with Modern-Day Slavery ensimmäisillä sivuilla. Kirjaansa varten eri puolilla maailmaa kiertäneen Skinnerin sanat tuntuvat liioittelulta. Kunnes etsii orjuutta koskevia lukuja.

Australialaisen Walk Free -säätiön Global Slavery Index 2013 -raportin mukaan maailmassa on 30 miljoonaa orjaa. Kansainvälisen työjärjestön ILO:n ja yhdysvaltalaisten data-analyytikoiden SumAll-järjestön arviot ovat samansuuntaisia: 21 miljoonaa ja 27 miljoonaa.

Orjia on siis nykypäivänä enemmän kuin koskaan ennen, luvut osoittavat.

Ja se, no, se kuulostaa uskomattomalta. Olemmehan oppineet, että tummaihoiset vapautettiin Yhdysvalloissa orjuudesta jo 150 vuotta sitten. Ja että muuallakin orjuus kiellettiin viimeistään viime vuosisadan puolivälissä YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen ja orjuuden kieltävän lisäsopimuksen myötä.

Mutta ei voittoihin ja hyväksikäyttöön perustuva vääryys ole kadonnut minnekään. Se on vain muuttanut muotoaan.

Sanasta orja tulee useimmille mieleen afrikkalaiset, joita kuljetettiin kaleereissa Atlantin yli Amerikkaan sokeriruoko- ja puuvillapelloille: 12 Years a Slave -elokuvan vapauteen taistellut Solomon Northup, Tuulen Viemää -elokuvan vahva Mammy ja änkyttävä Prissy.

Nuo mielikuvat eivät kuitenkaan vastaa nykypäivän orjuutta, sillä toisen vapauden ja itsemääräämisoikeuden viemiseen ei tarvita enää kahleita. Pelottelu, eristäminen, kiristäminen, riippuvuus, pakottaminen ja valheelliset lupaukset paremmasta elämästä riittävät.

ILO:n mukaan suurin osa kaikista maailman orjista on velka- ja maaorjia. He ovat ottaneet lainaa, jota vastaan he joutuvat tekemään töitä ilman oikeuksia. Toinen suuri ryhmä ovat pakkotyöläiset, jotka tekevät töitä tehtaissa tai rakennustyömailla palkatta.

Näiden lisäksi ILO laskee orjiksi myös seksityöläisiksi pakotetut naiset ja lapset. Walk Free sen sijaan sisällyttää laskuihinsa myös lapsisotilaat, ihmiskaupan ja -salakuljetuksen myötä orjuutta vastaavaan asemaan joutuneet ja lapsityöläiset.

Sekin tiedetään, että suurin osa orjuudessa elävistä on naisia ja tyttöjä. Orjuuttajia taas ovat yritykset, yksittäiset ihmiset, jotkut valtiot ja kapinallisryhmät. SumAllin mukaan keskimääräinen orjuus kestää noin kuusi vuotta. Sen jälkeen orjuuteen joutuneet joko pakenevat, saavat maksettua velkansa kiskurikorkoineen, tai kuolevat.

Valtaosa maailman orjista on Aasiassa, Länsi-Afrikassa ja Itä-Euroopassa. Määrällisesti eniten orjia, arviolta 14 miljoonaa, on Intiassa. Siellä velkaorjuus sekä pakkotyö ovat kastijärjestelmän ja suurten elintasoerojen vuoksi yleisiä. Hälyttäviä luvut ovat myös Kiinassa, Pakistanissa, Nigeriassa, Etiopiassa, Venäjällä ja Thaimaassa.

Moderni orjuus on suureksi osaksi globaalin, epätasa-arvoisen maailman tuote. Kaikkialla ei kuitenkaan ole päästy vielä vanhoistakaan orjuuttavista perinteistä.

Yksi näistä elää vahvana Nepalissa, jonne Meeri Koutaniemi matkusti kuvaamaan vapautettuja kamalari-orjia. He ovat tyttöjä ja nuoria naisia, jotka työskentelevät kotiapulaisina orjuuteen rinnastettavissa oloissa. Lastenoikeusjärjestö Plan Nepalin arvion mukaan orjatyö on katkaissut kymmenien tuhansien tharu-alkuperäiskansaan kuuluvien tyttöjen lapsuuden, ja sadat heistä elävät edelleen vailla ihmisoikeuksia. Kaiken taustalla on velka, jonka vuoksi vanhemmat myyvät tyttärensä kamalareiksi maanomistajille tai ylempien kastien varakkaisiin perheisiin.

Etelä-Nepalin Terrain tasankoalueella eläviä tharuja on alistettu vuosisatojen ajan velkaorjuusjärjestelmällä. Tilanne paheni 1950–70-luvuilla, kun muut etniset ryhmät alkoivat kansoittaa Terraita. Koska tharuilla ei ollut virallisia papereita maanomistuksesta, muut ottivat maat haltuunsa ja suuri osa pienviljelijöistä päätyi velkaorjiksi. Järjestelmää kutsutaan nimellä kamaiya. Velka periytyy sukupolvelta toiselle, ja sen seurauksista maksavat nyt kouluikäiset tytöt.

Kamalarit ovat isäntäperheiden palveluksessa useita vuosia, ja heidät lähetetään usein pois kotoaan jo alle 10-vuotiaina. Perheet saavat tyttöjen työstä maksuksi keskimäärin 25 euroa vuodessa, tyttö itse ei mitään.

Kamalarit tekevät yleensä kotitöitä – tiskaavat, siivoavat, laittavat ruokaa ja hoitavat lapsia – mutta osa heistä työskentelee myös isäntänsä pelloilla. Tyttöjä usein kuritetaan, kidutetaan henkisesti ja käytetään seksuaalisesti hyväksi.

Nepalin kamalari-orjuus on vain yksi esimerkki, sillä samankaltaisia järjestelmiä löytyy eri puolilta maailmaa. Yksi niistä on kafala Lähi-idässä. Sillä tarkoitetaan satojatuhansia siirtotyöläisnaisia, jotka muuttavat lähimaihin kotiapulaisiksi, mutta joutuvatkin orjuutta vastaaviin oloihin.

Nepalin ihmisoikeustilanne ei ole myöskään kaikkein toivottomin. Suurin riski joutua orjaksi on nimittäin Länsi-Afrikassa. Syitä voi etsiä kolonialismin perinnöstä, etnisestä jaottelusta, köyhyydestä ja korruptiosta.

Pienin ihmisarvo on Mauritiuksessa. Siellä orjuus periytyy, ja suurin osa enemmistöön kuuluvista haratineista syntyy edelleen valkoisten maurien omistamiksi orjiksi, joita myydään, vaihdetaan ja annetaan lahjaksi kuin esineitä. Alle neljän miljoonan asukkaan valtiossa myös lapsiavioliitot ovat yleisiä.

Mauritiuksen jälkeen suhteellisesti toiseksi eniten orjuutta esiintyy Haitissa, jossa niin ikään kolonialistista perua oleva restavek-lapsiorjuus on juurtunut syvälle. Arvioiden mukaan noin yksi kymmenestä lapsesta päätyy restavekiksi eli keskiluokkaisen kaupunkilaisperheen kotiorjaksi.

Restavekit ovat usein köyhistä oloista maaseudulta, ja vanhemmat ovat antaneet heidät pois koulutuksen ja paremman tulevaisuuden toivossa. Lähes poikkeuksetta lapset kuitenkin päätyvät tekemään pitkiä päiviä isäntiensä armoilla. Kovasta kohtelusta kertoo se, että restavekit ovat 14-vuotiaina huomattavasti pienikokoisempia kuin haitilaislapset keskimäärin.

Vuoden 2010 jälkeen restavekien määrä on vain noussut, kun maanjäristyksen runtelema Haiti on jakautunut yhä vahvemmin rikkaisiin ja köyhiin.

Samaa tapahtuu lapsille myös Beninissä, jossa noudatetaan vidomegon-perinnettä: nuoret, jopa seitsenvuotiaat tytöt lähetetään maaseudulta kaupunkeihin kotiapulaisiksi.

Beniniläislapsia salakuljetetaan myös muihin Länsi-Afrikan maihin maatiloille sekä puuvilla- ja cashewpelloille, ja osa heistä pakotetaan prostituoiduiksi.

Toivoa silti on. Sitä oli Meeri Koutaniemen kuvaamilla entisillä kamalari-orjillakin.

Jokainen maa, jossa orjuutta edelleen harjoitetaan, on joko kansainvälisin sopimuksin tai omalla lainsäädännöllään kieltänyt orjuuden. Joten jossakin vaiheessa täytyy tulla se hetki, kun YK:n ja ihmisoikeusjärjestöjen valtioihin kohdistama paine kasvaa riittävän suureksi, ja ne alkavat tehokkaammin puuttua ihmiskauppaan ja -salakuljetukseen ja vanhoihin perinteisiin.

Se tapahtui jo Nepalissa, kun korkein oikeus julisti kamalari-järjestelmän laittomaksi vuonna 2006. Neljä vuotta aiemmin hallitus oli jo mitätöinyt kamaiya-orjien velat erillislailla.

Se taas mahdollisti kamppailun orjuutta vastaan; kamalareja vapauttavan ja auttavan Plan Nepalin arvioiden mukaan vuonna 2006 kamalariorjia oli yli 12 000, nykyisin enää vain 500–600.

Ikävä uutinen on, ettei tämä ole ratkaissut kaikkia ongelmia. Kamaiya-järjestelmän kieltänyt laki ei nimittäin koskenut kaikkea velkaorjuutta, joten haruwat pysyvät edelleen pakkotyössä kyntäjinä ja charuwat karjapaimenina. Myös haliya-alkuperäiskansaan kuuluvia orjuutetaan yhä, vaikka heitä sortanut järjestelmä kiellettiin vuonna 2008.

Se vain nimettiin uudella tavalla.

OIKAISU:

Sivulla C10 sunnuntaina 5. lokakuuta kerrottiin orjuuden olevan periytyvää Mauritiuksella. Artikkelissa tarkoitettu maa on kuitenkin Mauritania Länsi-Afrikassa.
 

Lue pidemmät versiot vapautettujen orjien kertomuksista ja tutustu maailman orjatilannetta kuvaaviin vuorovaikutteisiin karttoihin osoitteessa hs.fi.
 

Valokuvaaja Meeri Koutaniemen ja Planin näyttely "Vapaita unelmia" Kampin kauppakeskuksessa Helsingissä 6.–12. 10. 2014.
 
Miksi kaikilla jutun tharu-naisilla on sama sukunimi? Ennen tharujen sukunimenä oli etnisen ryhmän nimi. Kun kamaiya-velkajärjestelmä kiellettiin lailla, moni entinen orjaperhe vaihtoi Tharu-sukunimensä, joka yhdistyi mielikuvissa orjuuteen. Sen tilalle tharu-yhteisö valitsi menestykseen viittaavan Chaudhary-nimen, joka on intialaisen kauppiaskastin sukunimi.

Meeri Koutaniemi, kuvat
Ann-Mari Huhtanen HS, teksti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat