Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Raskas kuin lammasturkki" – Lue HS:n lukijoiden kokemuksia yksinäisyydestä ja tutkijan analyysi niistä

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

HS:n yksinäisyyskyselyssä viime keväänä pyydettiin vastaajia kertomaan, miltä yksinäisyys tuntuu. Tutkija Krista Lagus Aalto-yliopistosta ja Kuluttajatutkimuskeskuksesta analysoi aineistoa (merkitty tummemmalla) ja poimi sieltä esimerkkejä lukijoiden kirjoituksista.

1. Mitä yksinäiseltä puuttuu?

Yksinäisyys on monen asian puuttumista, sitä kaikkea mitä elämässä ei ole:
Ei kivaa

Ei ole tarkoitusta

Ei ystäviä, ei sukulaisia

Ei ole ketään kenen kanssa puhua ja peilata omia tunteitaan

Kukaan ei välitä eikä ole kiinnostunut

Ei tule ymmärretyksi itselle tärkeiden ihmisten seurassa

Ei saa perhettä omaa, vaikka olen kaunis ja mukava ihminen

Ettei ajatuksillani, tunteillani, pohdinnoilla, mielipiteilläni, mieltymyksen kohteilla ole mitään merkitystä

Kukaan ei pidä yhteyttä

Kukaan ei pitelisi kiinni tai lohduttaisi

Ei ole merkityksellisiä ihmiskontakteja

Kukaan ei muista edes olemassaoloa

Ei ketään, kenen kanssa mennä edes elokuviin, baariin tai lenkille

Ei ketään kenelle puhua

Ei tarvitse sopeutua koko ajan

Ei saa kenenkään yhteyttä vaikka kuinka yrittäisi

Kenellekään ei voi rehellisesti kertoa tai jakaa aitoa ajatusta

Ei ole yhteisöä jossa tuntisi itsensä arvostetuksi

Kukaan ei ymmärrä

Kukaan ei ajattele samalla tavoin

Kukaan ei soita tai käy

Seuraasi ei kaivata

Ei ole ketään kenen kanssa jakaisi kokemuksen, hyvän jutun tai purkaisi pahaa mieltä.

Mitä yksinäinen kaipaa? Joissain viesteissä kaipuun kohde on selvä. Keskustelukumppania, sitä että on joku jonka kanssa voi tehdä asioita. Joku jolle jakaa ilot ja surut. Joku jolle olemassaoloni on tärkeä. Fyysistä läheisyyttä, kosketusta. Hyväksyntää. Joukkoon kuulumista. Sitä että osaisi jakaa ja puhua, saisi toiseen yhteyden.
Keskustelukumppanin puute, asioiden yhdessä tekemistä kaipaan.

Joskus muiden sosialisointia katsoo ulkopuolelta, kuin filminauhaa. Samalla tuntee kaipausta kosketusta kohtaan ja halua tehdä vaikutuksen muihin ja saada hyväksyntää. Nauru ei tunnu samalta yksinäisenä, se ei täytä samalla tavalla kuin seurassa, se ei vedä suunpieliä korviin minuuteiksi vaan jää pinnalliseksi pyrskähdykseksi.

Yksinäisyys tuntui siltä, että kukaan ei pitelisi minusta kiinni tai lohduttaisi minua kun sitä kaipaisin, varsinkin fyysinen läheisyydenkaipuu oli valtavaa.

2. Yksinäisyys ja tunteet.

Yksinäisyys tuntuu monenlaisina raskaina tunteina, kuten ahdistus, suru, viha, pelko, epävarmuus, itsesääli, masennus, häpeän tunne, mitättömyyden tunne, arvottomuuden tunne, tyhjyys.
Tunnen vihaa ja surua, usein itkeskelen yksin ollessani. Eristäydyn yhä enemmän kun huomaan etten kuulu joukkoon, ei jaksa edes yrittää.

vittumaiselta, surulliselta

Toivottomuutta, itsesyytöksiä, lapsuuden ongelmien kaivelua.

Surullinen, turhautunut olo. Mitättömyyden tunne

Masentuneisuudelta

Ensin tunsin epätoivoa ja surua. Sitten siihen tottuu, ja päivät muuttuvat harmaaksi massaksi.

surkealta ja epäonnistuneelta, itsesääli aivan turhista asioita

Harmaalta, kylmältä

Häpeän tunteita

Se lamauttaa, saa passiiviseksi, itkettää, saa ajattelemaan kaikesta negatiivisesti, pahimmillaan saa harkitsemaan itsemurhaa.

Painostavalta, ahdistavalta, tekee todella inhottavan olon siitä ettei kukaan ole halunnut minua parhaaksi kaveriksi tai kukaan ei viihdy seurassani, että olen vastenmielinen ihminen.

epäilykset omasta arvosta

Häpeä liittyy yksinäisyyteen: miten aikuinen ihminen voi muka olla ilman ystäviä? Minussa täytyy olla jotain vikaa. En voi tunnustaa yksinäisyyttäni ja samalla paljastaa potentiaalisille ystäville, että en ole suosittu.

Ahdistus, kaipuu jonnekin tai ikävä jotakin, jota et osaa edes selittää

Lohduttomalta

Tyhjältä ja negativiiselta toisinaan ja toisinaan (nykyisin useammin) ei tunnu miltään.

Yksinäisyys tuntuu myös fyysisesti. Erityisesti painona tai puristuksena rintakehässä tai yläselässä. Tai pleksilasina, kuplana tai harsona jonka läpi ei tavoita muita.
tuntuu tukahduttavalta painolta rinnassa

Yksinäisyys aiheuttaa hetkittäin fyysistä kipua.

Puristuksena rinnassa, onttoutena. Levottomuutena ja painavana tunteena yläselässä ja niskassa.

Yksinäisyys puristaa rintakehää.

Surettaa ja tuntuu kuin rinnassa olisi sementtiä.

Yksinäisyys tuntuu kipuna

Yksinäisyys tuntuu pimeytenä, fyysisenä kipuna ja epävarmuutena

Raastavalta. Suuri musta möntti rinnassa, joka haittaa jopa asioista puhumista.

Yksinäisyys tuntuu fyysisenä kipuna. Se on kuin särkynyt sydän joka tuntuu rinnasta säteilevän kohti käsivartta. Yksinäisyys on kuin kylmä viima ja tuuli sydämessä.

Yksinäisyys on pleksilasi sinun ja elävän maailman välissä. Se on kuristavaa poisjättämistä, ulossulkemista. Se on tunne, jossa näet itsesi selvästi erillisenä muista. Yksinäisyys on raskas kuin lammasturkki

Yksinäisyys on kuin raskaan harson alla olemista. Kaikenlaista tapahtuu ympärillä, mutta minä en ole osallisena siinä eikä ketään kiinnosta, mitä harson alla on.

Yksinäisyys tuntuu kuin olisi kuplan sisällä, eikä kukaan näe ja kuule sinua, vaikka kuinka huutaisit ja huitoisit. Yksinäisyys on kuin vankilan eristysselli.

Moni mainitsee yksinäisyyden loputtomuuden, toivottomuuden ja näköalattomuuden. Yksinäisyydelle ei ole näköpiirissä mitään loppua tai ulospääsyä.
Loputtomalta, lohduttomalta.

Lohduttomalta ja avuttomalta.

Se tappaa konkreettisesti pitkällä aikavälillä.

Tuntuu siltä etten koskaan voi olla onnellinen enää että tää yksinäisyys vie loppujen lopuksi halun elää. Usko Jumalaan antaa kuitenkin syyn jatkaa ja tietysti lapset ja lastenlapset

Masentavalta, ylitsepääsemättömältä, että olisin epäonnistunut, voittamattomalta

Murheelliselta. Ei ole ketään, jonka kanssa suunnitella tulevaa, tai jolle lörpötellä niitä näitä työpäivän jälkeen. Ei ole ketään, jonka kainaloon käpertyä, jos tuntuu kurjalta ja halipula iskee.

3. Yksin muiden keskellä

Yksinäisyys on sitä, että suhde toisiin on hankala. Siitä, että on ulkopuolella tai ei kuulu joukkoon, voi seurata itse-epäilyä, huonommuuden ja epäonnistumisen tunteita, häpeää, arvottomuuden tunnetta, kateutta ja katkeruutta.
Tuntuu kuin minua ja minun toiveitani/tarpeitani ei pidettäisi tärkeinä. Olen aina jonon hännillä, ensin tulevat kaikkien muiden tarpeet ja minun vuoroni tulee viimeisenä.

Tuntuu että onkohan minussa jotain vikaa, onko minun kanssa hankala olla.

tunnen itseni tarpeettomaksi, arvottomaksi, näkymättömäksi

jos katoaisi, kukaan ei huomaisi

en uskalla puhua asioistani kenellekään

ulkopuolelle jäämistä

ristiriitainen: kaipaan muiden seuraa, mutta on vaikea ottaa ystäviin yhteyttä ja mitä enemmän olen yksin sitä enemmän muiden seura ahdistaa.

Inhoa ihmistä ja ihmisten tekoja kohtaan. Pettymystä, että en ole tärkeä. Ettei ajatuksillani, pohdinnoillani, mielipiteilläni, mieltymykseni kohteilla ole mitään merkitystä. Ei ole yhteisiä puheenaiheita juurikaan koska en katso televisiota, etenkään viihdeohjelmia. Maailman tapahtumista ei kukaan ole halukas puhumaan tai ottamaan kantaa.

Kateus niitä kohtaan, joilla näyttää olevan ystäviä.

Yksinäisyys tuntuu näkymättömyydeltä.

Joukkoon kuulumattomuuden tunne. Häpeä

Tuntuu että muilla on enemmän ihmisiä ympärillä ja muut ovat enemmän perillä toistensa asioista. Se aiheuttaa kateutta. Yksinäisyys saa aikaan tunteen että pitää tehdä muutoksia elämäänsä, muttei oikein tiedä mitä. Tuntuu että pitäisi muuttaa muualle, kenties aurinkoon ulkomaille, jossa ihmiset sosialisoivat vieraidenkin kanssa enemmän.

Surumielistä, katkeroittavaa. Aiheuttaa myös kateutta, kun kuvittelee että toisilla on ihmissuhteet paremmassa jamassa kuin itsellä.

Ihminen on laumaeläin. Vuodesta ja ikäkaudesta toiseen jatkuva lauman ulkopuolelle jääminen johtaa huonoon itsetuntoon. On tunne, että on epäonnistunut ihmisenä kun ei saa kontaktia muihin.

Mietin usein mikä minussa on vialla, mitä teen väärin kun en kelpaa muille omana itseäni. On musertavaa olla aina yksin, se henkilö ketä ei koskaan kutsuta mihinkään,, jonka puhelin ei koskaan soi. Vanhempani ovat minulle tärkeitä, ja lapseni on oikeasti pelastanut minut. Olen yrittänyt itsemurhaa alle vuosi sitten, mietin usein edelleen miten turhaa elämäni on. Onneksi on olemassa yksi 4-vuotias jonka takia kestän mitä tahansa. Välillä olen hyvin vihainen. Luen kateellisena Facebookista taas yksistä polttareista tai häistä joihin en kelvannut. Olen 32-vuotias ja olen jo luovuttanut. En jaksa tyrkyttää seuraani ja pettyä kerta toisensa jälkeen.

Myös seurassa voi olla hyvin yksinäinen. Tämä tuntuu erilaisuutena, vääränlaisuutena, joukkoon kuulumattomuutena, tai aktiivisena torjuntana.
Pahinta yksinäisyyden tunne on silloin, kun ei ole fyysisesti yksin, mutta on henkisesti yksin, kun tuntee olevansa erilainen ja joukkoon kuulumaton, jotenkin vääränlainen.

Yksinäisyys on erilaisuutta muiden joukossa.

Onhan sitä aina ihmisten ympäröimänä, mutta kun kiinnostuksen kohteet eivät ole lähelläkään samoja niin näyttäydyn itse usein ihmeteltävänä kummajaisena sen sijaan, että omista kiinnostuksenkohteista voisi huoletta puhua ja kuunnella muidenkin. Ehkä ulkoinen olemukseni ilmaisee minun olevan itsevarma ja menevä, mutta sisällä olen melko yksinäinen.

Musertavalta, saatan olla ihmisten ja ystävien ympäröimä, mutta silti tuntea itseni hyvinkin yksinäiseksi.

Olla yhteisössä yksin on pahinta. Yhteisössä, jossa vakuutetaan, että meillä kaikilla on ystäviä olimmepa missä tahansa. Uudella paikkakunnallakin kun menee yhteisön toimitalolle niin heti on läjäpäin ystäviä. Ei se niin mene. Ympärillä paljon ihmisiä, kenelläkään ei mitään sanottavaa minulle, eikä minullakaan juuri heille. Yritän, tulen torjutuksi, ihminen kääntyy pois, ei kuuntele, ryhtyy keskusteluun jonkun toisen kanssa. Siinä olen, ihmisten ympäröimänä, ihmisten jotka vakuuttavat läheisyyttä. Yksin. Yhteisöön syntymistä toitotetaan onnena ja ihanuutena, sillä vain tämä yhteisö pelastuu. Yksinäisyydestä huolimatta irtirimpuilu on vaikeaa.

Olen läheisten ja rakkaiden ihmisten ympäröimänä joka päivä, minulla on puoliso ja pieni lapsi. Silti tunnen yksinäisyyttä enemmän kuin koskaan. Koen, että ystäväni eivät voi ja osaa jakaa tämän hetkistä elämäntilannettani. Ystävilläni, joilla on lapsia tai on saamassa lapsia, eivät asu samalla paikkakunnalla. Tuntuu siltä, että en pysty jakamaan (välillä raskastakin) pikkulapsiarkeani kenenkään kanssa eikä omaa aikaa ole juuri yhtään, jolloin myös ystävyyssuhteiden hoitaminen on jäänyt. Puoliso ja sukulaiset eivät ole riittäviä yksinäisyyden lieventäjänä.

Yksinäisyys ei aina näy muille, vaan myös sosiaalinen ihminen voi tuntea olonsa hyvin yksinäiseksi.
En usko, että ympärilläni olevat ihmiset arvaavat, että kuinka vahvasti tunnen itseni yksinäiseksi. En tuo sitä julki, koska en halua sääliä tai voivottelua. Yksin oleminen on ollut osa minua aina ja tarvitsenkin sitä aina välillä. Olen sosiaalinen, peruspositiivinen, helposti lähestyttävä, pidän esiintymisestä, tapaan työni kautta paljon ihmisiä ja minulla on laaja ja läheinen suku. Mutta minulla ei ole läheistä ihmistä, jolle kertoisin, omista tunteistani ja kuinka paljon kaipaan omaa perhettä, ja sitä kautta turvaa tulevaisuuteen. Yksinäisyys saa mielen matalaksi ja itkettää.

4. Milloin yksinäisyyttä koetaan?

Yksinäisyys voi olla sidoksissa elämäntilanteeseen. Yksinäisyyttä voi kokea lapsena, teini-iässä, parisuhteessa, pienten lasten vanhempana, tai vanhana kun lapset jo jättävät pesän. Joillekin elämäntilanne on pysyvä, kuten fyysinen vamma.
Lapsuudessa:

Lapsena yksinäisyys oli kauheaa, koska silloin sen lieventämiseen ei ollut keinoja eikä taitoja.

Teini-iässä:

Yksinäisyys teini-iässä aiheutti epävarmuutta. Se toi mukanaan toivottomuutta ja outoihin suhteisiin erehtymistä, jotka jälkeenpäin katsottuna eivät antaneet mitään positiivista. Ehkä se silloin tuntui siltä. Hyväksyminen teini-iässä olisi ihmiselle enemmän kuin tarpeen.

Yksinäisyys ja pienten lasten vanhemmuus:

Pahinta se oli silloin kun olin kotona yksin lasten kanssa, mies reissussa. Kukaan ei kahteen viikkoon ottanut yhteyttä.

Yksinäinen parisuhteessa:

Minulla on hyvä parisuhde, mutta sen lisäksi minulla ei ole ystäviä. Kaikkia ei voi kuitenkaan jakaa puolison kanssa ja yksinäisyyttä on se, että ei ole ketään ystävää, jonka kanssa voisi mennä jonnekin tai vain tavata ja jutella.

Vamma ja yksinäisyys:

ei ole ketään ystävää jolle puhua. Olen harkinnut itse murhaakin, loputkin ystävät jättivät taaksensa kun olin todella pahassa auto onnettomuudessa, ja vammauduin. toivon ja rukoilen että saisin takaisin elämäni mikä minulla oli. ennen oli 5-8 ystävää, nykyään kukaan muu ei pidä yhteyttä paitsi lapsuuden ystäväni. mutta yritän ajatella koko ajan että saisin ystäviä, vaikka turhaa se on, olen vain tällainen puolihalvaantunut vammainen P:ska!

Olen arvoton, minusta ei pidetä liikuntaesteisyyteni takia, minua ei ole olemassa työkavereille

Koska yksinäisyys tuntuu? Etenkin juhlapyhinä. Ja iltaisin.

Juhlapyhien yksinäisyys ahdistaa, etenkin jouluna se ettei ole omia lapsia

Pitää yrittää muka-iloisena kuunnella, kun muut kertovat esim. juhlapyhien vietosta porukassa.

Yksinäisenä aikuisena eläminen on tarkoittanut sitä, ettei ole tullut kutsutuksi juhliin, grillaamaan, illallisille, mökeille - mihinkään, mihin kutsutaan ystäväpariskuntia tai -perheitä. Yksinäinen voi myös vain haaveilla niistä asioista, mihin kahden aikuisen taloudessa pystytään, kuten omakotitaloon, omaan pihaan tai mökkiin. Yksinäisyys on loputtomia iltoja sohvalla television tai tietokoneen edessä. Pahinta on se ettei kukaan tule koskaan tietämään, mistä minä pidän, mitkä ovat minun rutiinini, millä kyljellä minä nukun, kuorsaanko, tai jätänkö hammastahnatuubin korkin auki. Minusta ei jää maailmaan muistijälkeä.

Päiväsaikaan pääkoppa toimii, mutta illan koittaessa sitä tajuaa, että taas kerran olen menemässä nukkumaan yksin. Se rassaa.

5. Yksinäisyys ja kiusaaminen

Aiheuttaako kiusaaminen yksinäisyyttä? Moni yksinäinen on aiemmin kokenut myös kiusaamista.

Olen tullut kiusatuksi ja siitä seurannut yksinäisyyden tunne on äärimmäisen musertava. Koen elämässäni tällä hetkellä enemmän yksinäisyyden tunnetta, kuin varsinaista absoluuttista yksinäisyyttä. Olenhan kotiäiti ja lapset sekä puoliso lieventävät yksinäisyyden tunnetta. Tällainen yksinäisyyden tunne ollessani tekemisissä toisten kanssa on erityisen huolestuttava, sillä se kertoo ongelmista psyyken kanssa. Yksinäisyys, joka seuraa psyykkisestä sairastamisesta, on sosiaalisesti leimaavimpia ja tuntuu kaikkein synkimmältä asialta elämässäni. Masennus aiheuttaa minulle yksinäisyyden tunnetta ja estää minua myös ottamasta yhteyttä muihin ihmisiin. Tunnen siitä syyllisyyttä, sillä aiheutan itse oman yksinäisyyteni.

Koulukiusaaminen on paha juttu. Itse elin koko nuoruuteni ja osan aikuisuutta yksinäisenä sen takia. Menetin itsekunnioitukseni, kyvyn olla ihmisten kanssa ja kyvyn iloita, minusta tuli masentunut ja itsetuhoinen. Oli säälittävän lyhyitä hetkiä, jolloin tunsin eläväni normaalia nuoruutta ja useimmat niistäkin oli koettu humalassa. Myöhemmin kaikki näytti olevan hyvin, mutta en saanut yhteyttä kehenkään. En arvostanut itseäni ja pelkäsin, etteivät muut hyväksy minua, jos tietävät millainen olen. Vaati monta vuotta, parisuhteen narsistin kanssa, totaalisen pohjakosketuksen ja sitä seuranneen terapian, ennenkuin sain ystäviä sitten lapsuuteni. Nykyään olen onnellinen, minulla on vakituinen työ ja parisuhde, yksi erittäin hyvä ystävä ja muutama ystävä ja tulen toimeen jopa itseni kanssa, mikä ei ole ollut itsestäänselvää.

Kouluiässä olin kiusattu, eikä minulla tuntunut olevan montaa ystävää. Eristäydyin ihmisistä ja kartoin sosiaalisia tilanteita. Se heijastelee vieläkin elämässäni ja sosiaaliset tilanteet vieraiden ihmisten kanssa voivat aiheuttaa edelleen paniikkia, ahdistusta ja pelkoa. Yksinäisyys tuntui isolta möykyltä, jota ei päässyt pakoon. Eniten yksinäisyydessä tuntui pahalta se, ettei voinut jakaa kenenkään kanssa asioita.

6. Hyvä yksinäisyys

On myös ihmisiä joille yksinäisyys on positiivinen asia. Tai sen kanssa on oppinut elämään.

Yhä paremmalta

Yksinäisyys on aiemmin tuntunut tosi pahalta, mutta nyt sen kanssa on oppinut elämään. Oikeastaan myös tykkään olla yksin välillä ja ladata akkuja. Aiemmin yksin oleminen pelotti enemmän, mutta ehkä tässä on vähän kasvanut ja mielikin on paremmassa tasapainossa kuin ennen. Lisäksi minulla on paljon hyviä kavereita, tai ainakin ihan riittävästi, ja tuttuja toinen liuta lisäksi. Ehkä myös tunnen itseni paljon harvemmin yksinäiseksi kuin nuorempana. On myös ollut helpompi tutustua uusiin ihmisiin kuin ennen. Parisuhteet eivät kuitenkaan ole oikein ottaneet tulta alleen toistaiseksi ja sen takia toisiaan olen ollut välillä vähän yksinäinen. Jospa tämä olisi seuraava yksinäisyyden kukistusaskel.

Nautin välillä olla yksin , lataan silloin akkujani.

Minun sosiaaliset taitoni tulevat sinä määrin ryöstöviljellyiksi työssä, että vapaa-aikanani viihdyn mainiosti yksin.

Joskus on rentouttavaa olla ihan yksin. Yksinäisyys ei ole aina pahasta.

Yksinäisyys on minulle positiivista. Se tuo voimaa ja on oma valintani.

Sosiaalinen "ämpärini" on kai aika pieni: tapaan mielelläni ihmisiä, mutta en ehkä valtavan usein tai pitkiä aikoja kerrallaan. Viihdyn myös hyvin yksin. Yksi syy yksinäisyyteen on ehkä se, että arvostan ihmissuhteissa enemmän laatua kuin määrää. En oikeastaan välitä olla ihmisten kanssa "muodon vuoksi", jos tuntuu, etten oikein saa ko. ihmissuhteesta tarpeeksi. Olen myös alkanut elää mahdollisimman itseninäköistä elämää. Tällöin joutuu väistämättäkin etsimään sellaisia uusia ihmisiä ympärille, joilla olisi samanlaiset kiinnostuksen kohteet.

Ihanalta ja vapauttavalta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat