Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n lukijat kertovat: Lapsuuden yksinäisyys on portti syrjäytymiseen

Yksinäisyys vaikuttaa jokapäiväiseen elämään. Se aiheuttaa jopa fyysistä kipua, kertovat HS:n lukijat. Toivottomuus tulee yhteiskunnalle kalliiksi, sanovat tutkijat.

Sunnuntai
 
Hannes Heikura kuvat
Hannes Heikura
Kuva: Hannes Heikura

Yksinäisenä aikuisena eläminen on tarkoittanut sitä, ettei ole tullut kutsutuksi juhliin, grillaamaan, illallisille, mökeille – mihinkään, mihin kutsutaan ystäväpariskuntia tai -perheitä.
Näin aloittaa Helsingin Sanomien lukija kuvauksensa siitä, mitä yksinäisyys hänelle merkitsee.

HS teki viime keväänä tutkijoiden kanssa verkkosivuillaan yksinäisyyskyselyn, jossa lukijoita pyydettiin myös kirjoittamaan omista kokemuksistaan. Tekstit antavat kouriintuntuvan kuvan siitä, mitä kaikkea yksinäisyys on. Jo tämän yhden lukijan vastauksessa näkyy, että se vaikuttaa arkeen ja pyhään, jokaiseen päivään – jopa ikuisuuteen asti.

Yksinäinen voi myös vain haaveilla niistä asioista, mihin kahden aikuisen taloudessa pystytään, kuten omakotitaloon, omaan pihaan tai mökkiin.
Yksinäisyys on loputtomia iltoja sohvalla television tai tietokoneen edessä. Pahinta on se ettei kukaan tule koskaan tietämään, mistä minä pidän, mitkä ovat minun rutiinini, millä kyljellä minä nukun, kuorsaanko, tai jätänkö hammastahnatuubin korkin auki. Minusta ei jää maailmaan muistijälkeä.

Kyselyyn tuli vastauksia yli 32 000. Se on enemmän kuin kukaan osasi odottaa, kun kyseessä ei ollut mikään leikkimielinen testi, vaan pitkä ja perusteellinen tutkimus kipeästä aiheesta. Tutkijat karsivat aineistosta pois epäselvät ja teknisesti virheelliset vastaukset sekä ne, joissa oli selvästikin vastattu leikillään. Käyttökelpoisia vastauksia jäi noin 28 000. Ikähaitari oli laaja: teinistä vaariin. Vastauksia tuli laajasti eri puolilta Suomea.

Vaikka vastaajien joukko on lehden verkkosivuilla tietysti valikoitunutta ja heissä on yksinäisiä enemmän kuin väestössä keskimäärin, voidaan painottamalla saada myös koko väestöä koskevia tärkeitä tuloksia, kertoo professori Juho Saari Itä-Suomen yliopistosta. Aineistoa käytetään tutkimuksiin useissa eri yliopistoissa ja korkeakouluissa.

Yksinäisyyden yleisyys ja voimakkuus yllätti, sanoo dosentti Sakari Kainulainen Diakonia-ammattikorkeakoulusta.

Melkein kaikki vastaajat olivat jossain elämänsä vaiheessa tunteneet yksinäisyyttä. Puolet koki sitä edellisen vuoden aikana joko usein tai jatkuvasti. Kokemukset ovat kuitenkin hyvin erilaisia.

Kolmanneksella yksinäisyyttä esiintyi vain silloin tällöin. Joka kymmenes kuitenkin sanoi, että tunsi itsensä usein täydellisen yksinäiseksi. Se tarkoittaa, että jo pelkästään tähän kyselyyn vastasi lähes kolmetuhatta totaalisen yksinäistä ihmistä. Heitä on Suomessa paljon.

Löytyi siis iso ja selvä ryhmä, jota tutkijat kutsuvat – toivottomiksi.

Toivottomilla yksinäisyys on kaikkein voimakkainta. He uskovat, että ovat koko loppuelämän yksin. Monet olivat yksinäisiä jo lapsena.

"Lapsena koettu yksinäisyys vaikuttaa vahvasti myös myöhempään hyvinvointiin", Kainulainen sanoo.

Jos on lapsena yksinäinen, on aikuisena paljon muita onnettomampi. Eikä kyse ole vain psyykkisestä tunteesta. Yksinäisyys aiheuttaa täydellistä lamaantumista, unenomaista elämistä, käpertymistä itseen tai aivan lähipiiriin.

Yksinäisyys on lasikatto, joka estää omien mahdollisuuksien hyödyntämisen, sanoo Kainulainen.

"Eniten yllätti, kuinka totaalista yksinäisyys on. Se ei ole mikään pikkutyttöjen ikävä iltapäivän tunne. Se vaikuttaa toimintaan. Päiväkodista lähtien se ruokkii muita ongelmia", Kainulainen sanoo.

Se lamauttaa, saa passiiviseksi, itkettää, saa ajattelemaan kaikesta negatiivisesti, pahimmillaan saa harkitsemaan itsemurhaa, kuvailee yksi vastaajista.

Mistä toivottomuus syntyy? Dosentti Niina Junttila Turun yliopistosta on tutkinut lasten ja nuorten yksinäisyyttä. Ongelma pahenee sillä hetkellä, kun lapsi tai nuori antaa periksi ja alkaa ajatella, että olen aina yksinäinen enkä pääse ikinä tästä. Siitä alkaa itsetuhoisuus, nuori putoaa koulutusuralta, syntyy toivottomien joukko, Junttila kuvaa.

Toivon menettäminen on portti vaikeampiin ongelmiin. Se tulee yhteiskunnalle kalliiksi. Eniten yhteiskunnan varoja vievät mielenterveysongelmat ja nuorten syrjäytyminen. Jos lasten yksinäisyyteen puututtaisiin, selvittäisiin vähemmällä.

"Tässä meillä on selkeä ryhmä, jota voitaisiin auttaa", Junttila sanoo.

Toivottomista kolmannes oli yksinäinen jo lapsena. Puolet nuoruusikään mennessä.

Nyt heistä 46 prosenttia koki sosiaalisia pelkoja, 56 prosenttia masennusta, 60 prosenttia aloitekyvyttömyyttä ja lähes 70 prosenttia eristäytyi kotiinsa. He kokivat muita useammin, että yksinäisyys oli aiheuttanut heille työttömyyttä, sairastelua, köyhtymistä, velkaantumista ja päihteiden käyttöä.

Niin voi tosiaan olla. Yksinäisyys on tutkimuksen perusteella selvästi yhteiskunnallinen ongelma. Se on yleisintä niillä, joilla on vähäisin koulutustaso, enemmän työttömyyttä ja vähiten tuloja.

Hannes Heikura

Yksinäisyys vähenee suoraviivaisesti koulutustason kasvun myötä. Se lisääntyy, jos on vailla työyhteisöä. Yksinäisimpiä ovat pitkäaikaistyöttömät, eläkeläiset ja maanviljelijät. Vähiten yksinäisiä ovat toimihenkilöt, yrittäjät ja opiskelijat.

Raha vaikuttaa suoraviivaisesti. Yksinäisimpiä ovat ne, joiden rahat eivät tahdo riittää menoihin. Vähiten yksinäisiä ne, joilla tulot riittävät helposti menoihin.

Yksinäisyys on monen asian puuttumista, sitä kaikkea, mitä elämässä ei ole, sanoo tutkija Krista Lagus, joka työskentelee Aalto-yliopistossa ja Kuluttajatutkimuskeskuksessa.

Mitä siis puuttuu?

 Ei ole tarkoitusta.
 Ei kivaa.
 Ei ystäviä, ei sukulaisia.
 Ei ole ketään kenen kanssa puhua ja peilata omia tunteitaan.
 Kukaan ei välitä eikä ole kiinnostunut.
 Ei tule ymmärretyksi itselle tärkeiden ihmisten seurassa.
 En saa perhettä omaa, vaikka olen kaunis ja mukava ihminen.
 Ettei ajatuksillani, tunteillani, pohdinnoilla, mielipiteilläni, mieltymyksen kohteillani ole mitään merkitystä.
 Kukaan ei soita tai käy. Kukaan ei pitelisi kiinni tai lohduttaisi.
 Ei merkityksellisiä ihmiskontakteja.
 Kukaan ei muista edes olemassaoloa.
 Ei ketään, kenen kanssa mennä edes elokuviin, baariin tai lenkille.
 Ei ole ketään kenen kanssa jakaisi kokemuksen, hyvän jutun tai purkaisi pahaa mieltä.
Jotain hyvääkin puutelistalla sentään on.

 Ei tarvitse sopeutua koko ajan.

Joskus kaipuun kohde on selvä. Kaivataan keskustelukumppania, kosketusta, hyväksyntää. . . Usein kyse on pikemminkin monenlaisista raskaista tunteista: ahdistus, suru, viha, pelko, epävarmuus, itsesääli, masennus, mitättömyyden tunne, tyhjyys.

Jotkut puhuvat suoraan kateudesta ja katkeruudesta. Myös häpeä ja itsesyytökset nousevat esiin, kun kysytään, miltä yksinäisyys tuntuu.

 Painostavalta, ahdistavalta, tekee todella inhottavan olon, ettei kukaan ole halunnut minua parhaaksi kaveriksi tai kukaan ei viihdy seurassani, että olen vastenmielinen ihminen.
 Häpeä liittyy yksinäisyyteen: miten aikuinen ihminen voi muka olla ilman ystäviä? Minussa täytyy olla jotain vikaa. En voi tunnustaa yksinäisyyttäni ja samalla paljastaa potentiaalisille ystäville, että en ole suosittu.
Yksinäisyys on ruumiillinen kokemus. Se aiheuttaa fyysistä kipua, niin kirjoittivat monet vastaajista. Moni kertoi tarkkaan senkin, missä kipu tuntuu.

 Puristuksena rinnassa, onttoutena. Levottomuutena ja painavana tunteena yläselässä ja niskassa.
 Surettaa ja tuntuu kuin rinnassa olisi sementtiä.
 Suuri musta möntti rinnassa, joka haittaa myös asioista puhumista.
 Se on kuin särkynyt sydän joka tuntuu rinnasta säteilevän kohti käsivartta.
Koko olemus muuttuu, asennot ja ilmeetkin.

 Nauru ei tunnu samalta yksinäisenä, se ei täytä samalla tavalla kuin seurassa, se ei vedä suunpieliä korviin minuuteiksi vaan jää pinnalliseksi pyrskähdykseksi.
Yksinäisyys on konkreettista, kuin jotain materiaa, joka estää ihmisen yhteyden ympäristöön.

 Tuntuu kuin olisi kuplan sisällä, eikä kukaan näe ja kuule sinua, vaikka kuinka huutaisit ja huitoisit. Yksinäisyys on kuin vankilan eristysselli.

 Yksinäisyys on kuin raskaan harson alla olemista. Kaikenlaista tapahtuu ympärillä, mutta minä en ole osallisena siinä eikä ketään kiinnosta, mitä harson alla on.
 Yksinäisyys on pleksilasi sinun ja elävän maailman välissä.
 Yksinäisyys on raskas kuin lammasturkki.
Maalla yksinäisyys on yleisempää kuin kasvukeskuksissa, sanovat tutkijat. Harvimmin sitä koettiin Uudellamaalla ja Ahvenanmaalla. Useimmin sitä oli Päijät-Hämeessä ja Lapissa.

Pahinta aikaa on talvi. Puolet vastanneista koki yksinäisyyttä talvella, kesäisin kolmannes. Eniten se tuntui juhlapyhinä. Ja iltaisin.

Sosiaalinen yksinäisyys on sitä, ettei ole seuraa. Emotionaalinen yksinäisyys merkitsee, ettei saa toisiin yhteyttä, suhde muihin ihmisiin on hankala, selittää Lagus.

 Mietin usein, mikä minussa on vialla, mitä teen väärin, kun en kelpaa muille omana itsenäni. On musertavaa olla aina yksin, se henkilö, jota ei koskaan kutsuta mihinkään, jonka puhelin ei koskaan soi. Vanhempani ovat minulle tärkeitä, ja lapseni on oikeasti pelastanut minut. Olen yrittänyt itsemurhaa alle vuosi sitten, mietin usein edelleen, miten turhaa elämäni on. Onneksi on olemassa yksi 4-vuotias jonka takia kestän mitä tahansa. Välillä olen hyvin vihainen. Luen kateellisena Facebookista taas yksistä polttareista tai häistä, joihin en kelvannut. Olen 32-vuotias ja olen jo luovuttanut. En jaksa tyrkyttää seuraani ja pettyä kerta toisensa jälkeen.
Voi myös tuntua, että tulee aktiivisesti torjutuksi.

 Onhan sitä aina ihmisten ympäröimänä, mutta kun kiinnostuksen kohteet eivät ole lähelläkään samoja, näyttäydyn itse usein ihmeteltävänä kummajaisena sen sijaan, että omista kiinnostuksenkohteista voisi huoletta puhua ja kuunnella muidenkin. Ehkä ulkoinen olemukseni ilmaisee minun olevan itsevarma ja menevä, mutta sisällä olen melko yksinäinen.
Puolet vastaajista koki yksinäisyyttä vieraiden keskellä, neljännes myös tuttujen, kuten perheenjäsenten seurassa, kolmannes työelämässä.

 En usko, että ympärilläni olevat ihmiset arvaavat, kuinka vahvasti tunnen itseni yksinäiseksi. En tuo sitä julki, koska en halua sääliä tai voivottelua. Yksin oleminen on ollut osa minua aina ja tarvitsenkin sitä aina välillä. Olen sosiaalinen, peruspositiivinen, helposti lähestyttävä, pidän esiintymisestä, tapaan työni kautta paljon ihmisiä ja minulla on laaja ja läheinen suku. Mutta minulla ei ole läheistä ihmistä, jolle kertoisin omista tunteistani ja kuinka paljon kaipaan omaa perhettä, ja sitä kautta turvaa tulevaisuuteen. Yksinäisyys saa mielen matalaksi ja itkettää.
Miehet ovat hieman naisia yksinäisempiä ja kokevat naisia useammin emotionaalista yksinäisyyttä. He ovat yksinäisiä, vaikka ihmisiä olisikin ympärillä.

Lapsena yksinäisyys oli kauheaa, koska silloin sen lieventämiseen ei ollut keinoja eikä taitoja.
Yksinäisyys on erilaista eri elämänvaiheissa, sanoo Lagus. Lapsena toista kuin teininä. Pienten lasten vanhempana ihan muuta kuin vanhana. Vamman tai muun elämänmuutoksen aiheuttama yksinäisyys on aina omanlaistaan.

 Minulla on hyvä parisuhde, mutta sen lisäksi minulla ei ole ystäviä. Kaikkia ei voi kuitenkaan jakaa puolison kanssa ja yksinäisyyttä on se, että ei ole ketään ystävää, jonka kanssa voisi mennä jonnekin tai vain tavata ja jutella.
Moni on aiemmin kokenut myös kiusaamista, Lagus sanoo.

 Olen tullut kiusatuksi ja siitä seurannut yksinäisyyden tunne on äärimmäisen musertava. Koen elämässäni tällä hetkellä enemmän yksinäisyyden tunnetta kuin varsinaista absoluuttista yksinäisyyttä. Olenhan kotiäiti ja lapset sekä puoliso lieventävät yksinäisyyden tunnetta. Tällainen yksinäisyyden tunne ollessani tekemisissä toisten kanssa on erityisen huolestuttava, sillä se kertoo ongelmista psyyken kanssa. Yksinäisyys, joka seuraa psyykkisestä sairastamisesta, on sosiaalisesti leimaavimpia ja tuntuu kaikkein synkimmältä asialta elämässäni. Masennus aiheuttaa minulle yksinäisyyden tunnetta ja estää minua myös ottamasta yhteyttä muihin ihmisiin. Tunnen siitä syyllisyyttä, sillä aiheutan itse oman yksinäisyyteni.
Toki on myös niitä, jotka kokevat yksinäisyyden myönteisenä tai ovat oppineet elämään sen kanssa, sanoo Lagus.

 Sosiaalinen "ämpärini" on kai aika pieni: tapaan mielelläni ihmisiä, mutta en ehkä valtavan usein tai pitkiä aikoja kerrallaan. Viihdyn myös hyvin yksin. Yksi syy yksinäisyyteen on ehkä se, että arvostan ihmissuhteissa enemmän laatua kuin määrää. En oikeastaan välitä olla ihmisten kanssa "muodon vuoksi", jos tuntuu, etten oikein saa ko. ihmissuhteesta tarpeeksi. Olen myös alkanut elää mahdollisimman itseninäköistä elämää. Tällöin joutuu väistämättäkin etsimään sellaisia uusia ihmisiä ympärille, joilla olisi samanlaiset kiinnostuksen kohteet.

Vastaajat listasivat parhaat keinot yksinäisyyden lievittämiseen. Siis ne asiat, joista oli ollut heille merkittävää apua viimeisten kahden vuoden aikana.

Ykköseksi nousi – internet.

Netti auttoi yli puolta vastaajista. Toiseksi eniten auttoi ystävien kanssa olo, sitten perheen kanssa vietetty aika. Neljäs oli telkkari.

Merkittävää apua oli saatu myös liikunnasta, musiikista, kirjallisuudesta ja luonnosta. Myös työntekoon uppoutuminen oli tehonnut. Ja lemmikin hoito. Viidennes vastaajista koki, että yksinäisyyttä oli lievittänyt syöminen.

Kaikkein yksinäisimmillä ei ollut perheestä tai ystävistä apua. Heitäkin auttoi eniten netti, mutta hyvänä kakkosena oli alkoholi, sitten syöminen, telkkari, porno, pelit ja lääkkeet.

Toivottomien keinot ovat passiivisempia, kertoo Niina Junttila. Muut suosivat aktiivisempia keinoja, kuten liikuntaa ja sosiaalisia harrastuksia.

Junttila sanoo, että netistä on apua, jos kärsii sosiaalisesta yksinäisyydestä eli on vailla seuraa. Jos on emotionaalisesti yksin eikä saa tunneyhteyttä toisiin ihmisiin, netti ei auta. Siellä ihminen ei ole ihan oma itsensä.

Netti myös heikentää sosiaalisia taitoja, hän sanoo.

Suomessa ei piitata yksinäisyydestä tarpeeksi, sanoo Junttila. Sitä pidetään luonnollisena, kulttuuriin kuuluvana asiana. Varsinkaan miesten ja poikien yksinäisyyttä ei huomioida. Asenne kouluissakin on, etteivät pojat sellaista ystävyyttä kaipaa kuin tytöt.

"Kuitenkin joka kerta kun yksinäisyyttä tutkitaan, tulee esille, että myös pojat ja miehet kaipaavat kuuntelijaa", hän sanoo.

Yksinäiset lapset ja nuoret sanovat, että koulussa on ihan kamalaa, kertoo Junttila. Opettajat voivat kokea, että yksinäiset ovat helppoja oppilaita, vaikka he voivat huonosti. Ongelmaan reagoidaan vasta, kun oireena on esimerkiksi viiltely.

Koulupsykologien pitäisi ottaa yksinäisyys vakavasti, sanoo Junttila. Samoin vanhempien.

Yksinäisyys periytyy. Jos vanhemmat ovat yksinäisiä, kotona ei käy vieraita eikä lasta ehkä viedä harrastuksiin, kontakteja on vähemmän.

"Vanhempien pitäisi ymmärtää kaverisuhteiden tärkeys ja antaa lapselle niihin mahdollisuus", Junttila sanoo.

Tärkeintä on puuttua juuri lasten yksinäisyyteen, koska sen seuraukset ovat niin suuret, kalliit ja dramaattiset.

Voivatko ulkopuoliset oikeasti auttaa yksinäistä lasta? Kyllä. Junttila listaa heti neljä tapaa.

Voidaan opettaa yksinäiselle lapselle sosiaalisia taitoja: kuinka saa kavereita.

Voidaan auttaa ympärillä olevaa yhteisöä ymmärtämään, ettei ketään saa jättää yksin.

Voidaan järjestää toimintaa, jossa saa kontakteja.

Lisäksi varsinkin toivottomille on tärkää, että saadaan muutettua heidän negatiivisia käsityksiä itsestään.

Dosentti Sakari Kainulainen muistuttaa, ettei vika ole lapsessa. Ei ole niin, että joku ihminen vain olisi jo lapsena sellainen, ettei kykene olemaan muiden kanssa.

"Yhteisöt ovat kykenemättömiä ottamaan heidät osakseen", hän sanoo.

HS:n yksinäisyyskyselyn pohjalta näyttäisi siltä, että toisten ihmisten seuralla voi olla luultua suurempi vaikutus myös emotionaalisen yksinäisyyden helpottamisessa, sanoo Kainulainen.

"Me kaikki vaikutamme yksinäisten elämään ehkä enemmän kuin arvaisikaan."

Kyselyn kautta yksinäiset pääsivät nyt ainakin avoimesti purkamaan tunteitaan netissä.

Vastausten lukeminen on surullista. Niin moni HS:n lukija on istunut koneen ääressä ja kirjoittanut, miten kamalan pahalta yksinäisyys tuntuu.

 Loputtomalta.
 Lohduttomalta ja avuttomalta.
 Se tappaa konkreettisesti pitkällä aikavälillä.
 Tuntuu siltä, etten koskaan voi olla onnellinen enää, että tää yksinäisyys vie loppujen lopuksi halun elää. Usko Jumalaan antaa kuitenkin syyn jatkaa ja tietysti lapset ja lastenlapset.
 Masentavalta, ylitsepääsemättömältä, että olisin epäonnistunut, voittamattomalta.
 Murheelliselta. Ei ole ketään, jonka kanssa suunnitella tulevaa, tai jolle lörpötellä niitä näitä työpäivän jälkeen. Ei ole ketään, jonka kainaloon käpertyä, jos tuntuu kurjalta ja halipula iskee.
Mitä ihmiset olisivat itse valmiita tekemään? Tutkimuksessa kysyttiin, kuinka paljon vastaaja olisi valmis luopumaan tuloistaan, jos sillä keinolla pääsisi yksinäisyydestä.

Toivottomat olivat valmiita alentamaan elintasoaan selvästi enemmmän kuin muut, vaikka heidän bruttotulonsa olivat jo muita alhaisemmat ja työttömyyttä oli enemmän. He olivat valmiita alentamaan elintasoaan keskimäärin neljänneksellä, jos vain saisivat paremmat ihmissuhteet. Jotkut sanoivat, että he antaisivat 100 prosenttia. He antaisivat kaikkensa.

 

HS:n yksinäisyyskyselyn laativat: professori Juho Saari, professori Jussi Kauhanen ja yliopistonlehtori Leila Karhunen, Itä-Suomen yliopisto, tohtori Krista Lagus, Aalto-yliopisto ja Kuluttajatutkimuskeskus, dosentti Sakari Kainulainen, Diak, tutkimusprofessori Mika Pantzar, Kuluttajatutkimuskeskus, professori Jani Erola ja dosentti Niina Junttila, Turun yliopisto, FM Jaana Huhta sekä tutkimusprofessori Kiti Müller, Työterveyslaitos.
 

Anna-Stina Nykänen HS, teksti
Hannes Heikura, kuvat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat