Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka keksi perinteisen joulun?

Sunnuntai
 
Tommi Uschanov
Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija.

Joskus teksti houkuttelee lukemaan itsensä jo otsikollaan, niin tiivis ja pelkistetty kuin se sitten onkin. Antropologi Daniel Miller sai minulta täydet pisteet, kun aikoinaan törmäsin hänen artikkeliinsa A Theory of Christmas (1993).

"Teoria joulusta" kuulosti ihailtavan, jopa itseironisen kunnianhimoiselta. Mieleen tulee Monty Pythonin sketsi, jossa tutkija esitteli ylpeänä "teoriaansa brontosauruksista": "Kaikki brontosaurukset ovat ohuita toisesta päästä, paljon paljon paksumpia keskeltä ja taas ohuita toisesta päästä."

Joulun teoria alkaa Millerin toteamuksella, että kliseinen joulun populaarikulttuuri on syntynyt pitkälti vasta 1800-luvun puolivälissä. Siihen vaikuttivat keskeisesti esimerkiksi Charles Dickensin kuuluisa joulutarina A Christmas Carol (1843) sekä yhdysvaltalaisen Washington Irvingin joulukertomukset.

Miller ei kuitenkaan tee vain halpaa paljastavaa liikettä: katsokaa, pidätte tätä juhlaa perinteisenä, vaikka se on näin äskettäinen. Hän menee paljon syvemmälle.

Historiantutkimuksessa on usein ajateltu, että joulu sai alkunsa myöhäisantiikin Roomassa. Siellä kaksi pakanallista keskitalven juhlaa, kalendit ja saturnaalit, muotoutuivat 300-luvulla voittoisaksi nousseen kristinuskon juhlaksi.

Tämä syntyselitys on myös kyseenalaistettu, mutta Miller ei huomioi asiaa juurikaan. Hän korostaa sen sijaan, kuinka oudonkin monet jouluun liittyvät keskustelunaiheet löytyvät joka tapauksessa jo Roomasta.

Esimerkiksi huoli siitä, vietetäänkö juhlaa varmasti juuri oikein ja peittääkö tyhjä remuaminen alleen tärkeämmät asiat, oli voimakasta jo antiikissa. Sama koskee joulun ja perheen välistä kytköstä. Monikaan "vanhasta perhejoulusta" nykyään tunnelmoiva tuskin muistelee Rooman valtakunnan perhekeskeistä yhteiskuntamallia, jossa isän määräysvalta ulottui aikuisiin lapsiin saakka. Aluksi herätti jopa närää, että Jeesus-lapsi omine perheineen tuli tungettelevasti häiritsemään roomalaisen perheen kotirauhaa.

Tämä oli kuitenkin vain ensimmäinen niistä monista kahden kulttuurin törmäyksistä, joiden kautta joulu on levinnyt maailmalle. Joulutavat rakentuvat eri elementeistä, jotka menevät eri maissa osaksi päällekkäin, mutta niistä on kussakin kulttuurissa oma yhdistelmänsä, joka on hioutunut vastaamaan tarkasti paikallisiin "makutottumuksiin".

Niinpä vaikkapa Suomeen ovat tulleet joulukuusi Saksasta, joulukortit Britanniasta ja punapukuinen joulupukki lähinnä Yhdysvalloista. Mutta monet muut joulutunnelman ainekset, jotka toisaalla ovat aivan olennaisia, ovat täällä taas toisarvoisia, kuten misteliköynnökset (vihreyttä tuovat sen sijaan kuusenhavut) tai lahjojen paneminen sukkiin (pukki tulee täällä aattoiltana eikä salaa yöllä).

Joulu onkin Millerin mukaan ollut niin levittäytymiskykyinen juhla, koska siihen voidaan yhdistellä lähes mitä tahansa, mistä kulttuurista tahansa.

Ja silti kaikkialla, missä joulua vietetään, on vahva tuntu, että "me" olemme "aina" viettäneet sitä tarkalleen näin kuin tänäkin vuonna. Aivan kuten kaikkien kunnon ihmisten kuuluukin – vaikka vanha kunnianarvoisa perinne sitten tarkoittaisi esimerkiksi lastenohjelmien katsomista televisiosta.

Joulun perinteisyydestä huolehtimisessa ei kuitenkaan ole mitään pilkkaamista, koska kuten Miller osoittaa, se on itse aivan yhtä pitkä perinne kuin varsinainen joulukin.

Tommi Uschanov
tommi.uschanov@gmail.com
Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat