Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äiti kokeili elämää isänä ja piti siitä enemmän

Sunnuntai
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Viime kesään saakka lapsillani oli tapana kutsua sekä minua että miestäni äidiksi. Äiti, anna vettä, äiti, tuo pallo, äitiii, tuu pyyhkimään. . .

Sitten muutimme työni takia ulkomaille, ja minä otin perinteisen isän roolin. Sen, joka tekee paljon töitä, matkustaa ja elättää perheen. Sen, joka näkee lapset aamuisin ja iltaisin, mutta ei vastaa heidän pukemisistaan, ruokkimisistaan, kuljetuksistaan, harrastuksistaan, leikkitreffeistään ja valuvista nenistään.

Viikonloppuisin vien heitä puistoon tai kauppaan, jotta isä saa omaa aikaa.

Vaikka työpäivät ovat olleet pitkiä, elämä isänä on ollut paljon helpompaa kuin äitinä. Raskaskin työpäivä voittaa uhmaikäisen syöttämisen. Ikävä lapsia kohtaan työmatkalla on helpompi kestää kuin taaperoraivarit tarhamatkalla.

On luksusta tulla kotiin, kun joku muu on hakenut lapset, pessyt ja ruokkinut. Itse voi suukottaa lapsia, lukea iltasadun ja vetäytyä työhuoneen rauhaan ajattelemaan aikuisten ajatuksia.

Miettikää nyt – tällaista luksusta oli lähes kaikkien isien elämä sukupolvi tai kaksi sitten!

Äiti ei tietenkään saisi puhua tällaisia. Isä on hyvä isä, jos hän osallistuu lastenhoitoon. Äiti on huono äiti, jos hän osallistuu lastenhoitoon.

Suomalaisissa perheissä roolijako harvoin menee enää perinteisen mallin mukaan. Useimmissa perheissä molemmat vanhemmat tekevät töitä ja hoitavat lapsia.

Tilastoistakin näkee, että miehet tekevät enemmän kotitöitä kuin koskaan aikaisemmin. Jo 29 prosenttia yhdessä asuvista suomalaispariskunnista on sellaisia, joissa nainen tienaa enemmän kuin mies.

Silti äidit ottavat useimmin lapsista kokonaisvastuun. Se tarkoittaa sitä, että he huolehtivat omien töidensä ohella neuvola-ajoista ja kouluun ilmoittautumisesta, syyshaalareista ja synttärilahjoista, D-vitamiinista ja pianoläksyistä.

Rooli jää päälle äitiyslomalta, jolloin kotona on nainen. Osa äideistä saa siitä tyydytystä, osa ei.

Yksi ystäväni valitti kerran, ettei hänen miehensä osallistu tarpeeksi lastenhoitoon. "Lohdutan itseäni sillä, että minä olen kuitenkin lasten silmissä se ykkönen", hän sanoi.

Onko se sitten reilua isiä kohtaan? Eikö heille tekisi hyvää, että hekin saisivat tai joutuisivat olemaan lasten silmissä ykkösiä?

Keväällä edessä on uusi tilanne. Mies aloittaa jälleen työt. Teemme taas suomalaiseen tapaan molemmat kaikkea, ja tarvitsemme lastenhoitoapua.

Mutta syksy ei ole mennyt hukkaan. Enää lapseni eivät kutsu minua ja miestäni äidiksi. Nyt olemme molemmat isiä.

Isi, anna jugurtti!

Isi, lue mörkösatu!

Isiii, nyt pyyhkimään!

Laura Saarikoski HS
Tällä palstalla Reetta Räty ja Laura Saarikoski kirjoittavat työstä, vallasta ja vanhemmuudesta. Twitter @SaarikoskiLaura

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat