Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko turvallista säilyttää asunnon osakekirjat pankissa?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi. Osoite on: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85, 00089 Sanoma. Sähköpostiosoite hs.torsti@hs.fi tai hs.sisko@hs.fi.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Useat lukijat kertoivat Torstille havaintojaan talojen numeroinnista Suomessa ja maailmalla. Torsti kiittää kaikkia kommenteista.

Etsijä ihmetteli, kuka vastaa siitä, että numerot näkyvät kadulle. Vastuu on kiinteistön haltijalla, ja oikea osoite valituksille on kiinteistön isännöitsijä.

Ja sitten uusiin kysymyksiin.

 

Hyvissä ja huonoissa uutisissa käsiteltiin synestesiaa, tuota kiinnostavaa aistien sekoittumisilmiötä. Ollapa synesteetikko, mikä elämän rikkaus! Onko tutkittu / tehty tilastoa, miten paljon Suomessa, eri maanosissa tai koko maailmassa on synesteetikkoja?

– Non-synesteetikko

 

Synestesiassa on kyse aistien neurologisesta sekoittumisesta. Sen tyypillisin muoto on kirjainsynestesia, jossa kirjaimia tai numeroita lukiessa merkkeihin yhdistyy väriaistimuksia. Mustalla painettu teksti voi siis näyttää synesteetikosta värikkäältä.

Toiseksi yleisimmässä muodossa kuuloaistimuksiin yhdistyy näköhavaintoja, esimerkiksi tietty sävel voi luoda aistimuksen väristä.

Kolmannessa tyypissä numerot hahmottuvat visuaalisena karttana, joka nousee synesteetikon mieleen, kun hän ajattelee numeroita. Kolmonen voi esimerkiksi sijaita ykkösen yläpuolella, mutta kakkonen kolmosen vieressä.

Samankaltainen on versio, jossa kirjaimiin tai numeroihin liittyy kokemus luonteenlaadusta tai persoonasta. Myös monet muut tyypit ovat mahdollisia.

Edinburghin yliopiston tutkimuksen mukaan synestesiaa on noin yhdellä prosentilla aikuisista. Bostonin yliopiston arvio on noin 0,001–0,5 prosenttia. Täyttä varmuutta on kuitenkin vaikea saada, koska eteenkään lievä synestesia ei välttämättä nouse esiin.

Toisaalta on myös ihmisiä, jotka uskovat olevansa synesteetikkoja, vaikka eivät ole – heillä esimerkiksi musiikkiin voi liittyä vahvoja assosiaatioita. Ne eroavat aidosta synestesiasta siinä, etteivät ne toistu aina samanlaisina.

On myös esitetty, että olisimme varhaislapsuudessa kaikki synesteetikkoja ennen kuin opimme erottamaan aistimuksemme toisistaan.

Synestesia ei ole sairaus, eivätkä synesteetikot koe ilmiötä häiritsevänä. Osa tosin on haluttomia puhumaan aistimuksistaan omituisiksi leimautumisen pelossa.

 

Missä on Viheltelevä helsinkiläinen? Ison Roobertinkadun pitkäaikaisina asukkeina olemme huolissamme, mihin suosikkipatsaamme on kadonnut. Milloin rakas helsinkiläisemme palaa?

– Liina ja Hanna

 

Björn Weckströmin veistämä Viheltelevä helsinkiläinen (1995) on huollossa. Syy on varsin ikävä: patsaaseen oli törmätty autolla useita kertoja, ja se oli vääntynyt pahoin.

Törmäykset ovat aika tavallisia kävelykatujen patsaille – esimerkiksi Kluuvikadulla sijaitseva, niin ikään Weckströmin tekemä Fazerin Kukko on joutunut kolaroinnin uhriksi. Pimeinä syystalven kuukausina kuljettajien on ilmeisesti vaikea huomata patsaita.

Nyt Viheltelevä helsinkiläinen alkaa olla kunnossa, mutta se odottaa päätöstä, aloitetaanko Isolla Roobertinkadulla remontti. Jos remontti alkaa pian, patsas saa odottaa sen ajan varastossa.

 

Sain asuntolainani maksettua pari vuotta sitten. Lainan vakuutena pankissa olleet osakekirjat ovat edelleen pankissa, koska minulle sanottiin, että niillä ei ole kiire. Säästääkseni oman tallelokeron hoitokulut olen siis antanut osakekirjojen olla pankissa. Onko tämä ok ja turvallista?

– Pihistelijä

 

Pankki on osakekirjoille turvallisin säilytyspaikka, vakuuttaa tikkaremmin osakekirjoihin perehtynyt lakimies.

Kotona säilyttämisessä suurin riski on osakekirjan katoaminen, mikä tarkoittaa, että osakekirja pitää kuolettaa asuntoa myydessä. Kuolettaminen tapahtuu käräjäoikeudessa ja vie helposti kuukausia. Uuden osakekirjan painaminen maksaa useita satoja euroja.

Osakekirja on arvopaperi, jonka voi myydä ilman kauppakirjaa. Osakekirjan joutuminen vääriin käsiin voi johtaa ikävään tilanteeseen, jos haltija väittää ostaneensa kirjan. Nämä ovat hankalia tilanteita erityisesti kuolinpesissä.

Pankissa säilyttäminen säästää sinut monelta mahdolliselta harmilta. Voi kuitenkin olla, ettei pankki anna sinun makuuttaa kirjaa ikuisesti ilman korvausta – arvopaperin säilytyksestä peritään usein runsas euro kuukaudessa.

Voit myös vuokrata tallelokeron, mutta yksittäisen osakekirjan kohdalla tämä tulee yleensä kalliimmaksi.

Muutaman vuoden päästä osakekirjat korvataan sähköisellä asunto-osakerekisterillä.

 

Torstin remmi heittää tikkaa Facebookissa osoitteessa Facebook.com/Torstintikkaremmi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat