Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisten kesken riittää aina puhuttavaa

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Juhani Niiranen HS
Saara Manelius (oik.) lähti vapaaehtoistyöhön periaatteellisista syistä. Ystävyys Rattana Hatchanin kanssa on antanut paljon enemmän.
Saara Manelius (oik.) lähti vapaaehtoistyöhön periaatteellisista syistä. Ystävyys Rattana Hatchanin kanssa on antanut paljon enemmän. Kuva: Juhani Niiranen HS

Entä jos ei ole mitään puhuttavaa? Onko aina oltava ohjelmaa? Näitä Saara Manelius, 31, mietti ennen ensi tapaamista Rattana "Ton" Hatchanin, 34, kanssa.

Huoli oli turha. Tunnelma oli heti hyvä, oli mukavaa vaihtaa ajatuksia elämästä. Nyt he istuvat Tapiolassa kahvilassa lounasaikaan.

Manelius ja Hatchan ovat tutustuneet Saimit-hankkeen kautta. Siinä suomalaiset vapaaehtoiset auttavat thaimaalaisia naisia kotoutumaan Suomeen.

Hatchan tuli Suomeen aviomiehen mukana. Oli puhe, että kokeillaan, pystyykö hän asumaan täällä. Kokeilua on nyt jatkunut vajaat kaksi vuotta, ja vaikeaa on ollut. Kulttuuri on täällä niin erilainen.

"Olen tottunut, että tullaan ja mennään. Suomessa on hiljaista, ollaan vain", Hatchan sanoo. Hän tunsi olevansa yksin, istui kotona ja oli sulkeutunut.

Saimit-hankkeen kautta hän sai thaikavereita, mutta Manelius on hänen ainoa suomalainen ystävänsä.

Manelius on opiskellut kirjallisuustiedettä ja on töissä Amnestyssä. "On ollut hirveää seurata keskustelua, kuka Suomeen saa tulla ja kuka ei. Sen takia halusin itse osallistua kotouttamiseen, toivottaa tervetulleeksi maahanmuuttajat. Tämä on minun henkilökohtainen statementtini tähän keskusteluun."

Hän ei ajatellut niinkään, millaista on tutustua ja ystävystyä. Ihan mahtavaa, hän sanoo. On tullut niin paljon enemmän kuin vain se alkusysäys. Toisen persoona, sen tajuaminen, miten paljon on yhteistä.

Joka kerta on hauskaa, Hatchan sanoo. Hän opiskelee suomea ja on päiväkodissa työharjoittelussa. Maneliukselle hän voi puhua kaikesta. "Jos jotain tapahtuu, haluan heti soittaa Saaralle ja kertoa."

Kumpikin on ikkuna toisen kulttuuriin. Manelius saa ensi käden tietoa maahanmuuttajien maailmasta. Hatchan taas ei olisi ilman Maneliusta edes tiennyt, että Suomessa heitä ei toivoteta tervetulleiksi. Sen hän tiesi omaa perhettä katsottuaan, että täällä elämä on hyvin suunnitelmallista ja järjestäytynyttä. Se on hänestä hyvä asia.

Manelius sanoo, ettei kannata pelätä, onko itse juuri se oikea ikkuna tähän maahan. Omat tiedot kyllä riittävät.

Tosin Hatchanin suomen kielen tehtävät ovat niin vaikeita, että joitakin sanoja Maneliuksen on pitänyt goooglettaa.

Eikä Hatchan ole erityisesti apua vailla, päinvastoin: hän oli toivonut mentorikseen yksinäistä vanhusta, jotta olisi voinut itse olla tälle avuksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat