Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varokaa vihaista joulua

Sunnuntai
 
Joulu ei hyökkää päälle, kun piiloutuu kuuseen taakse.
Joulu ei hyökkää päälle, kun piiloutuu kuuseen taakse.

Uunissa paistuvat muuminmuotoiset piparkakut, muumijoulukalenterista on avaamatta vielä pari luukkua, ja kauppakeskuksissa lapsiperheet tekevät ostoksiaan muumien joululaulujen tahtiin.

Kyllä muumimammavainaa kääntäisi taas kylkeään, jos näkisi – tai ainakin huoahtaisi raidalliseen essuunsa. Oikeasti muumit eivät nimittäin pidä joulusta. Eiväthän he edes tienneet, mikä joulu oikeastaan edes on. Ehkä jokin vaarallinen otus?

Tove Janssonin syntymästä tuli tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. Näkymätön lapsi -muumikirja julkaistiin vuonna 1962, ja sen Kuusi-kertomus kritisoi jouluun liittyvää kulutusjuhlaa.

"Ehkä kuusta tarvitaan jonkinlaiseksi suojaksi joulua vastaan. Jokin kamaluus se on, joka pitää välttää!" muumipappa sanoo Muumilaakson tarinoita -tv-sarjan joulujaksossa. Tai muumimamma: "Joulua varten pitää valmistaa paljon ruokaa. Varjelkoon, niin ettei joulu syö meitä."

Niinpä vain valkoiset pallomahat pyörivät joulun markkinakoneistossa ja paketeissa tänäkin jouluna. Mutta helpotus koittaa pian, niin kuin muumiäiti Jansson sen on sanonut: "Milloinkaan ei ole niin rauhallista kuin heti joulun mentyä, silloin on saanut kaiken anteeksi ja voi taas muuttua tavalliseksi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat