Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi Suomessa vietetään juhlien aattoja?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä,
voit ehdottaa parempaa. Osoite on: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85,
00089 Sanoma. Sähköpostiosoite hs.sisko@hs.fi tai hs.torsti@hs.fi

Rakkaat ystävät! Viimeksi pääsimme syvälle olennaisen ytimeen ja pohdimme, olisiko kuivakakun sijaan leikkokakku parempi nimitys vuoassa valmistettavalle perinneherkulle. Asia jäi mysteeriksi, minkä vuoksi parahdin: "Rakas Kotukseni, oletko kuulolla?"

Ja niin kävi, että Tarja Heinonen Kotuksesta vastasi: "Kyllä tässä ollaan! Leikkokakku on sinänsä ihan hauska nimitys, mutta ei ihan täydesti erottele 'kuivakakkua' täytekakusta. Kaikista kakuistahan leikataan paloja. Toki kuivakakusta on tavallista leikata paloja valmiiksi ottajille, täytekakusta ei. Otan tämän ehdotuksen joka tapauksessa mielihyvin talteen sana-arkistoomme."

Lisäksi postiin tuli tarkennus asiasta kananmunien kuorten koostumus.

Nimimerkki Munageologi kirjoittaa: "Munan kuori ei koostu pääosin kalsiumista vaan kalsiumkarbonaatista (CaCo3). Sitä ja joskus myös kalsiumoksidia (CaO) sanotaan kalkiksi. Kalsiumkarbonaatista koostuvat myös esimerkiksi simpukoiden ja kotiloiden kuoret sekä korallit, ja se on kemiallisesti samaa ainetta kuin kalkkikivet, esimerkiksi marmori. Pelkkä kalsium on herkästi reagoiva metalli, eikä siitä oikein voi koostua mitään kovin pysyvää."

 

Mieltäni on jo useamman vuoden ajan askarruttanut suomalaisten tapa juhlistaa nimenomaan juhlien aattoa: jouluaatto, juhannusaatto ja vappuaatto. Miksi näin? Onko missään muualla näin?

– Aatto juhlista jaloin

 

Aattojen juhliminen ei suinkaan ole suomalainen erikoisuus; esimerkiksi jouluaatto on monissa Euroopan maissa se päivä, jolloin lahjat jaetaan ja juhlaillallinen nautitaan.

Aattoon painottuminen selittyy osin sillä, että niin monet vuoden kulkuun liittyvät isot juhlat ovat kristillisiä kirkkopyhiä. Niihin taas on usein liittynyt paasto, joko sen alkaminen tai päättyminen, molemmat syitä herkutteluun. Aattojuhlallisuudet liittyvät myös yleensä juhliin, joissa on yöhön liittyviä uskomuksia ja perinteitä. Vappua edeltävään yöhön on kuulunut pahojen henkien karkotusta kokkojen kera. Ja vuosikin vaihtuu keskiyöllä, siksi juhlinta aloitetaan illalla.

Jouluaaton juhlistamista selittää se, että kristillisen perinteen mukaan Jeesus syntyi yöllä. Monissa katolisissa maissa juhlallisuudet alkavat, kun aattoyön ensimmäinen tähti syttyy tuikkimaan, ja keskiyön messu on tärkeä tapahtuma.

Pyhäinpäivä ja halloween ovatkin vähän monimutkaisempi kuvio. Monissa maissa pyhäinpäivää vietetään 1.11., mutta Suomessa päivä on lokakuun viimeisen päivän ja 6.11. väliin sijoittuva lauantai. Yhdysvaltalaiset puolestaan juhlivat halloweenia (pidemmin all hallows' eve) pyhäinpäivän aattona. Nyt kun halloween on rantautunut Suomeenkin – ja sitä harrastetaan erityisesti kouluissa, joissa kouluviikko ohjaa kalenteria – päivämäärät ja perinteet alkavat olla suloisesti sekaisin.

 

Vakava uhkakuva pulpahti esiin joulukortteja kirjoittaessani: pitääkö meidän kaunoa oppineiden uuden sukupolven myötä luopua itsekin kaunokirjoittamasta, kun esimerkiksi postin lajittelijat eivät ole enää oppineet saamaan kaunokirjaimista selvää? Ongelmahan on suorastaan kansainvälinen, kun muunkin maailman pitää ottaa tämä huomioon lähettäessään postia Suomeen.

– Liisa

 

Ymmärrän huolen. Pidän omalta osaltani kaunokirjoituksen jaloa taitoa yllä kirjoittamalla kirjeitä boheemitätini kanssa. Tosin on myönnettävä, että nykyisin kaunokirjoitus alkaa olla lähinnä eksentrinen ja rauhoittava harrastus, vähän kuin langan kehrääminen oman koiran karvoista, mitä tätini myös harrastaa.

Varsinaisesta kaunokirjoituksesta luovuttiin opetussuunnitelmassa jo parikymmentä vuotta sitten, ja nyt siitä putoaa myös välimuoto, "sidosteinen käsialakirjoittaminen". Jäljelle jäävät tekstauskirjaimet.

Mitä tulee postikorttien ongelmaan, huoli on turha. Kauno ei eroa niin radikaalisti tekstaamisesta, etteivätkö nuorisonkin edustajat pystyisi sitä lukemaan.

Prosessijohtaja Jarmo Ainasoja Itellasta kertoo, että postinlajittelun kannalta on kuitenkin helpointa, jos osoite on kirjoitettu tekstikirjaimilla.

"Lajittelukoneet ymmärtävät tekstausta lähtökohtaisesti paremmin. Koneille on vaikea opettaa, että kaunokirjoituksessa q-kirjaimessa on välillä viiva ja välillä ei. Useimmiten kaunolla kirjoitettujen kuorten käsittely menee käsityöksi."

Jos sekä lähettäjän että vastaanottajan osoitteet ovat ihmissilmällekin täysin käsittämättömiä, kirje lähetetään Viestintäviraston varmennusyksikköön, jolla on oikeus avata kuoret.

Ainasojan mukaan on kuitenkin hyvin harvinaista, että syynä olisi kaunokirjoitus tai edes käsiala. Sen sijaan yleensä kyse on jostain muusta: osoitetta ei ole olemassa tai lähetys on osoitettu taivaan isälle tai muulle hankalasti tavoitettavalle taholle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat