Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Parturin penkissä on jokaiselle paikka

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Juhani Niiranen HS
Alpo Seppälä (vas.) halusi pulisongit pois, ja Anneli Hyttinen toteutti toiveen. Erja Repo kehui Timo Mantereen hiuksia: moni nainen olisi niistä kateellinen.
Alpo Seppälä (vas.) halusi pulisongit pois, ja Anneli Hyttinen toteutti toiveen. Erja Repo kehui Timo Mantereen hiuksia: moni nainen olisi niistä kateellinen. Kuva: Juhani Niiranen HS

Parturin ajanvarauslista ilmestyi Kansalaisareenan oveen aamulla. Siihen tuli nopeasti 14 nimeä. Ensimmäinen asiakas oli jo puoli yhdeksän aikaan odottamassa. Anneli Hyttinen, 68, ja Erja Repo, 63, käyvät joka kuukauden viimeisenä perjantaina täällä leikkaamassa hiuksia ilmaiseksi, ja sitä osataan odottaa.

Timo Mantere, 58, tulee paikalle keppien kanssa kävellen. Hän kertoo, että oli mennyt nukkumaan Leijona-pullon kanssa, ja noustessa matto mokoma kamppasi hänet kumoon. Repo kauhistelee ja sanoo, ettei hän kyllä menisi leijonan kanssa sänkyyn. Sitten nauretaan.

Mantere asuu Alppikulmassa. Hän on tyytyväinen, että on vakituinen asunto.

Hyttinen ja Repo ovat vanhoja ystäviä ja naapureita lähiöstä.

Kun Hyttinen jäi eläkkeelle kuusi vuotta sitten, hän alkoi toden teolla etsiä itselleen vapaaehtoistyötä. Hän kävi netissä läpi Suurella sydämellä -listaa ja vapaaehtoistyön messuilla valikoimassa kivaa ja hyödyllistä puuhaa.

Hyttinen oli nuorena parturi, mutta joutui aikoinaan vaihtamaan alaa, kun kädet eivät kestäneet aineita. Häntä pyydettiin Aurora-taloon leikkaamaan entisten asunnottomien hiuksia.

Vähän se ensin pelotti. Hyttinen sanoi, ettei hän halua mitään vaaratilanteita: häntä ei saa jättää yksin, eivätkä asiakkaat saa olla kännissä tai sekopäissään, kun parturoinnissa käytetään kuitenkin saksia ja veitsiä. Sopimus on pitänyt, ainakin melkein: joku oli joskus vähän maistissaan, mutta ei jurrissa sentään, naiset sanovat.

Kun Repo jäi eläkkeelle, Hyttinen houkutteli hänetkin mukaan.

Repo kehuu Timo Mantereen hiuksia: moni nainen olisi niistä kateellinen, ne ovat niin kiiltävät ja hyväkuntoiset. Mantere muistelee, että nuorena hänellä oli minivogue, kummitäti oli kampaaja. Isä ei kyllä pojan kiharoista tykännyt.

Hyttisellä ja Revolla riittää eläkkeelläkin hommaa. Hyttinen käy kumppanitalossa auttamassa ja vie sieltä viikoittain ryhmää uimaan. Sitten on oma eläkekerho. Repo ompelee, hoitaa lapsia, käy vesijumpassa ja kerhoissa.

Keväisin Hyttinen tekee vapaaehtoistyötä myös lintujen hyväksi: hän kerää leikattuja hiuksia lattialta talteen ja vie niitä mukanaan mökille, linnuille pesätarpeiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat