Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joulupukki on suomalaisille kuin peräkammarin poika tai hassahtanut eno

Suomalaisten pitää olla ylpeitä joulupukista. Pukki voisi olla tärkeämpi kuin Nokia.

Sunnuntai
 
Kaisa Siren

Koko maailma tuntee joulupukin. Puoli maailmaa tietää, että joulupukki asuu Suomessa. Olemmeko me suomalaiset tästä ylpeitä? Emme, ulkomaalaisten innostus joulupukkiin on meille vähän kiusallista.

Mitä suomalaisilla on joulupukkia vastaan? Joulupukki on suomalaisille kuin peräkammarin poika tai hassahtanut eno, jota ei mielellään esitellä. Mitä ne sitä, onhan täällä viksumpaakin nähtävää.

Jos ruotsalaiset yrittävät omia pukin, älähdämme. Muuten ajattelemme, että pukki on liian amerikkalaistunut.

Ei suomalaisen kirjallisuuden klassikoissa ole mieleenpainuvia kuvauksia joulupukista, ei edes Arto Paasilinnalla. Saunalla on ihan eri asema, kaikki muistavat, miten seitsemän veljeksen sauna palaa jouluna. Saunasta olemme ylpeitä, viemme vieraat saunaan. Mutta pukki.

Jos vieras haluaa tavata joulupukin, emme tiedä, mihin hänet veisimme.

Olisiko meillä ilman ulkomaalaisia edes Lapissa paikkaa joulupukille? Vanha napapiirin maja rakennettiin hätäpäissään viikossa, kun Eleanor Roosevelt oli tulossa vuonna 1950 vierailulle. Edesmenneen Yhdysvaltain presidentin puoliso halusi Lappiin katsomaan jälleenrakennusta. Tuon Rooseveltin majan ympärille kasvoi Joulupukin pajakylä ja Santa Park. Paikka vetää yhä merkkivieraita maailmalta.

Brittituristien Lapin-lennot alkoivat 30 vuotta sitten Finnairin Britannian-myyntiedustajan Steve Mitchellin ideasta. Eivät suomalaiset itse sitä hoksanneet.

Kun Niilo Tarvajärvi yritti 1960-luvulta lähtien saada Suomeen aikaan Joulumaata, häntä pidettiin ihan hupsuna. Apu-lehti (4.12.2014) kertoo, kuinka legendaarinen toimittaja ja hyväntekijä uhrasi hankkeeseen energiaa, mainetta ja varojaan. Häneen sattui, kun Ruotsiin perustettiin Tomteland vuonna 1984. Tarva oli kunniavieraana, kun meille avattiin Santa Park 1998. Brittiyhtiön muovilaitteet haukuttiin lyttyyn.

Nyt Santa Park elää uutta kukoistuskautta kotimaisin voimin, ja sitä kehutaan maailmalla. Mutta moniko suomalaislapsi on siellä käynyt? Helsinkiläislapsi viedään mieluummin Pariisin Disneylandiin kuin Santa Parkiin. Jos vieras kysyisi, millainen Rovaniemen Santa Park on ja kannattaako siellä käydä, moniko osaisi vastata?

Mistä joulupukin heikko asema Suomessa johtuu? Heti tulee mieleen lukuisia syitä.

Väärät ihmiset. Joulupukki kuuluu kaikille, eikä kellään ole oikeutta omia häntä. Jokainen idea siis latistetaan.

Kateus. Kukaan ei saa hyötyä joulupukista – asenne, josta ei kukaan hyödy.

Tyylittömyys. Joulupukki on kitschiä.

Yksityisyys. Julkinen kuva joulupukista ei koskaan täysin vastaa omaa mielikuvaa.

Alemmuudentunto. Ulkomailla on kaikki aina hienompaa, Disneyland kelpaa meille muovisenakin.

Vanhanaikaisuus. Coolimpaa on innovoida high techiä start up -pajoissa.

Kaupallisuus. Joulupukkiin liitetään tuhlaus ja tyhmyys, joka liittyy krääsän hankintaan.

Vanhuus. Tämä gubbe ei vastaa trimmatun ja sporttisen ihmisen ihannetta.

Lapsellisuus. Suomessa aikuiset eivät kehtaa innostua pukista, vaikka muiden maiden presidentit ja ministeritkin pokkana pyytävät päästä häntä tapamaan.

Suomen virallinen maabrändimainonta sisältää kyllä joulupukin, mutta pukki on valjastettu matkailun lähettilääksi, sanoo Soile Veijola, matkailun kulttuurintutkimuksen professori Lapin yliopistosta.

Pukki vie maailmalle Suomen matkailubisnestä – ei joulun sanomaa. Juuri se voi etäännyttää pukin kansasta.

"Kaikki turisteja varten tehty on aina banaalia, turistikama ei ole alkuperäisväestön silmissä arvostettua."

Myös Joulupukin pajakylä ja Santa Park on tehty ennen kaikkea turisteja varten.

Silti joulupukki on yhä säilyttänyt paikkansa suomalaisten sydämessä.

"Joulupukki on salainen osa suomalaista identiteettiä, herkkä kohta, joka on julkisesti pantu kaupan", Veijola sanoo.

Onhan suomalaisilla hieman morkkiskin pukistaan, Veijola sanoo. Vanhan kansan lammasturkkipukki sai väistyä, ja tilalle otettiin Coca-Cola-mainoksen punanuttuinen hymysyy. Nyt väitämme, että pukki asuu Korvatunturilla, mutta nuttunsa kääntäneenä.

"Onhan siinä vähän nolo tilanne elvistellä sellaisen pukin vierellä."

Pitäisi miettiä, mitä joulupukki meille itsellemme nykyään todella merkitsee. Ei kelpaa kärttyinen kekripukki, eikä kiiltopaperinen kaupallinen pukkikaan käy. Mitä arvoja me haluamme pukkiin liittää? Mikä merkitys pukilla on osana kansallista identiteettiä? Miten pukki nivoutuu historiaamme, ja mikä on sen valtiollinen merkitys?

Ehkä maailman valtaeliitin uskoa joulupukkiin voisi käyttää muuhunkin kuin matkailun edistämiseen. Veijola innostuu heti. Varsinkin joulupukkidiplomatiasta.

Ei ole ihme, että valtioiden päämiehetkin haluavat näyttäytyä joulupukin kanssa, Veijola sanoo. Fiktiivinen hahmo yhdistää, se merkitsee niin monille samaa asiaa. Kaikki ymmärtävät, että pukki ilmentää kaipuuta ihmisten väliseen hyvään tahtoon.

"Epäjoulupukkimaiset miehet ajautuvat aina sotiin."

Joulupukki yhdistää kuitenkin vain länsimaita. Venäjällä on sen sijaan sininuttuinen pakkasukko ja lumineito, jotka ovat 30-luvulta lähtien toimineet yhdessä. Nyt pitäisi järjestää korkean tason diplomaattinen tapaaminen, sauna- ja avantouintineuvottelu, jossa joulupukki voisi pakkasukon ja lumineidon kanssa purkaa poliittista jännitettä.

Ei se mahdoton ajatus ole eikä vitsi.

Edelläkävijät suomalaisen kulttuurieliitin huipulla käyttävät jo nyt joulupukkia kansainvälisen politiikan välineenä. Kun kirjailija Sofi Oksanen piti puheen Frankfurtin kirjamessuilla lokakuussa, sen otsikko oli: Joulupukki puhuu suomea.

Oksanen puhui siitä, miten Venäjä sortaa vähemmistökansojaan, venäläistämispolitiikka on johtanut kirjallisuuden alasajoon pienillä suomalais-ugrilaisilla kielialueillla. Oksanen sen sijaan saa kirjoittaa omalla äidinkielellään.

"Ennen kaikkea on syytä muistaa, että joulupukin äidinkieli on todennäköisesti suomi tai saame, joka myös on yksi suomalais-ugrilaisista kielistä. Joulupukki nimittäin asuu meillä päin, Suomen ja Venäjän nykyisellä rajalla sijaitsevalla tunturilla, mutta lapsienne onneksi hän hyvin koulutettuna pohjoismaalaisena ymmärtää monia kieliä", Oksanen sanoi.

Ehkä joulupukki olisi kansalle läheisempi, jos sen kotina olisi koko Suomi eikä pelkästään Lappi. Saunakin sopii vaikka kerrostaloon eikä vain järven rantaan.

"Maailmalla pukkilandia sijaitsee juuri Lapissa", Veijola sanoo. Hän on juuri palannut Australiasta. Siellä aurinko paistaa joulunakin. Silti sielläkin tunnetaan ajatus valkoisesta joulusta.

"Pukki tarvitsee pohjoista, ja pohjoinen tarvitsee pukkia", Veijola sanoo. Lapilla on kolme brändiä: saamelaiset, villi luonto ja joulupukki. Niitä yhdistävä tekijä on – poro. Ja kaikki ne toteutuvat saman tähtitaivaan alla paikassa, joka ei ole kaupunki, Veijola sanoo.

Matkailun on hänestä helppo ja hyvä nojata joulupukkiin. Saamen kulttuurin epäkunnioittava kaupallinen hyväksikäyttö taas ei käy laatuun.

Eikö voisi ajatella, että kaupunkilaiset toteuttavat etelässä joulupukin tehtäviä kukin omalla tavallaan. Helsingin Kalliossa on köyhien pukki, Kaivopuistossa ylellisyyspukki. Syntyisi moniarvoinen pukkikuva yhden täydellisen joulupukki-ihanteen sijaan.

Ajateltaisiin, että jokaisessa meistä on jonkin verran joulupukkia.

Joulupukkia ei kuitenkaan pidä mennä stailaamaan uudestaan, Veijola sanoo. Pukin anarkismiin kuuluu, että sama (punainen) nuttu käy aina. Hipsteri-parta vain sattuu olemaan juuri nyt muotia. Ja pukin pitää aina olla mies. Mieluiten pullea, hymyilevä setä.

"Tasa-arvoa ei pidä ulottaa fiktiivisiin hahmoihin."

Silti kaikki suomalaiset voisivat olla ylpeitä siitä, että ovat kotoisin joulupukin maasta. Mitä se voisikaan merkitä? Jos jokainen meistä olisi tavalla tai toisella joulupukilla duunissa – mikä mahtava määrä työtä ja jopa toimeentuloa siitä voisikaan syntyä.

Yhdysvaltain suurlähettiläs Bruce Oreck esitti HS:n haastattelussa pari viikkoa sitten, että Suomen talous saadaan nousuun uskomalla tarinoihin.

Tässä olisi tarina.

Tärkeintä on miettiä selväksi joulupukkiin liittyvät arvot. Keskeisin juttu joulupukissa on antaminen.

Perinteinen pukki toi tuhmille risuja, mutta kirkossakin tuomion Jumala on jo unohdettu.

Veijolaa kyllä toisaalta viehättää ajatus joulusta myös henkisen puhdistautumisen aikana. Oletko ollut kilttinä tarkoittaisi, mitä olet tänä vuonna antanut itsestäsi muille – pelkkiä risujako vain.

"Joulusta tulisi antamisen eikä lahjojen saamisen juhla."

Joka tapauksessa joulupukki on Veijolan mielestä yhä hyvällä asialla. Pohjimmiltaan kyse on suuresta ja tärkeästä asiasta: vieraanvaraisuudesta.

"On ollut ihmisiltä huikea oivallus, että kun vieras tulee, häntä ei tapeta eikä käännytetä pois, vaan kutsutaan sisään ja tarjotaan ruokaa, juomaa ja ystävyyttä."

Vieraallakin voi olla annettavaa.

Sitten professori Soile Veijola sanoo joulupukista jotain, mikä vetää hiljaiseksi.

"Idea antamisesta on ihmiskunnan tärkeimpiä keksintöjä."

Anna-Stina Nykänen HS, teksti
Jukka Pylväs, kuvitus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat