Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin on tehnyt omasta jätti­sala­liitostaan virallisen totuuden

Sunnuntai
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Onkohan salaliittoteorioiden suosiolla ja taikauskolla jokin yhteys? Tuli vain mieleen, koska Venäjä on salaliittoteorioiden luvattu maa ja taikauskoisempaa väkeä saa Afrikan ulkopuolelta etsiä.

Perustaikauskosetti on Venäjällä sama kuin Suomessakin: tikapuiden alta ei pidä kävellä, kynnyksen yli ei kätellä, mustan kissan mennessä tien yli sylkäistään olkapään yli. Mutta lisäksi tulee sitten vaikka mitä, kuten että unohtunutta kännykkää on jotenkin kaameaa palata hakemaan kotoa. Ja kaikki tämä otetaan jollain tapaa lähes vakavasti.

Neuvostoliitto julisti toteuttavansa tieteellistä sosialismia. Vastareaktiona kaikenlaiset uskomukset purskahtivat paratiisin romahduksen jälkeen silmille. Vladimir Guzinski, yksi 90-luvun rikkaimmista, loi alkupääomansa takomalla pöllitystä kuparikaapelista onnea tuottavia amuletteja.

Salaliittoteorioilla on Venäjällä pitkät perinteet, kuuluisimpana kautta aikain Siionin viisaiden pöytäkirjat 1900-luvun alusta. Niiden tarkoitus oli osoittaa, että juutalaiset suunnittelevat maailmanvallankaappausta. "Pöytäkirjoja" on väitetty tsaarin salaisen poliisin laatimiksi, eli Venäjän salaliittolaiset olivat keksineet juutalaissalaliiton eli kyseessä oli tuplasalaliitto.

Tämän päivän salaliittoteoriat leviävät sosiaalisessa mediassa kulovalkean tavoin. Osa niistä vaikuttaa periaatteessa mahdollisilta, osa todennäköisiltä. Että Vladimir Putin räjäytti Venäjän kerrostalot itse 1999 päästäkseen valtaan, on periaatteessa mahdollinen kuvitelma. Että Venäjä solutti Georgian asevoimat ampumaan itse omat Mainilan laukauksensa 2008, on mahdollista.

Sitten ovat nämä teoriat, joiden edessä menee sanattomaksi. Kuten että Kiovan Maidanilla ei viime helmikuussa kuollut kymmeniä vaan satoja ihmisiä – omaiset eivät ole vaatineet selitystä, koska uhrit olivat orpoja. Tai että malesialaiskoneesta itäukrainalaiselle pellolle pudonneet vainajat oli koottu hollantilaisilta ruumishuoneilta – koko tapaus oli siis valtava lavastus.

Osa venäläisyleisöstä näyttää nielaisevan älyttömätkin teoriat, ja tässä on tapahtunut 15 vuodessa muutos. Kun ydinsukellusvene Kursk upposi elokuussa 2000, oli merivoimien ensi teoria, että Kursk oli törmännyt Naton sukellusveneeseen.

Kansaan selitys ei osunut eikä uponnut. Kun Ostankinon televisiotorni syttyi vähän myöhemmin tuleen, oli sutkautus valmiina: "Lähistöllä ei ollut amerikkalaisia televisiotorneja."

Nyt on huumori kuihtunut, ja syyllinen löytyy Kremlistä. Putin on tehnyt omasta jättisalaliitostaan virallisen totuuden. Joka puskassa piileksii Obama, joka on tehnyt diilin arabien kanssa, että painetaan öljyn hinta alas ihan Venäjän kiusaksi. Obama sanelee Euroopalle, mitä tehdään. Ja maksaa venäläisille toisinajattelijoille, jotta saadaan Putin nurin.

Eihän tämä ihan perätöntä ole. Talouspakotteiden julkilausumaton tavoite voi hyvinkin olla, että Venäjällä tulisi valtaan joku vähemmän änkyrä kuin Putin. Ähkäisinkin keittiökeskustelussa venäläiselle ystävälle, että vallankumous täällä olisi tarpeen.

"Häh?" ystävä äimisteli.

"Anteeksi, lipsahti", vastasin vähän nolona. Enhän minä miksikään Leniniksi rupea, valitkaa vain itse omat pomonne.

"Hyy-vin mielenkiintoinen lipsahdus."

Ymmärrän, olen yksi heistä.

Pekka Hakala pekka.hakala@hs.fi
Leninin sanotaan nimittäneen läntisiä kommunisteja hyödyllisiksi idiooteiksi. HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja ei ole sellainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat