Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaaehtoistyöhön virtaa väkeä – on syntynyt "välittämisen kansanliike"

Nuorten, maahanmuuttajien ja vanhusten auttaminen on nyt trendikästä ja helppoa. Suomalaiset ovat auttajina luonnonlahjakkuuksia.

Anna-Stina Nykänen HS
Juhani Niiranen HS

Hyviä uutisia! Suomalaiset eivät ole kylmiä, välinpitämättömiä eivätkä itsekkäitä. Päinvastoin. Tähän maahan on syntynyt todellinen vapaaehtoistyön aalto, välittämisen kansanliike, väittää kansalaistoiminnan johtaja Laura Hakoköngäs Diakonissalaitoksesta. Hakoköngäs otti yhteyttä Helsingin Sanomiin kertoakseen suomalaisten hyvyydestä, ettei aina vain moitita.

"Koko ajan tulee yhteydenottoja ihmisiltä, jotka haluavat mukaan vapaaehtoistyöhön. On sydämen paloa ja halua auttaa", hän sanoo.

Hyvä uutinen on sekin, että ihan tavalliset ihmiset myös osaavat auttaa eivätkä säiky kanssakulkijoiden ongelmia.

Auttamisesta on jopa tullut trendikästä.

Hyväntekeväisyys näkyy katukuvassa ja mediassa. Milloin kerätään kampanjoilla rahaa lastensairaalalle, milloin katastrofiapuun ulkomaille. Nyt on otettu uusi askel. On siirrytty pelkästä rahan keräämisestä tekemään vapaaehtoistyötä.

Televisio- ja katumainoksissa ihmisiä puhuttelee HelsinkiMission kampanja vanhusten yksinäisyyden poistamiseksi. Suositun Vain elämää -sarjan tähdet osallistuivat Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoistyöhön. Iskelmälaulaja Paula Koivuniemikin kävi Läksyhelpissä auttamassa maahanmuuttajalapsia koulutehtävissä. Ylen Lupa välittää -kampanja SPR:n kanssa yhdistää nuoria ja senioreita, Hyvä teko -kampanjalla piristetään vanhusten palvelutalojen elämää.

Ilmapiiri on muuttunut, se alkoi näkyä Hakokönkään mukaan pari vuotta sitten. Alettiin yhä useammin puhua yhteisöllisyydestä ja kaivata sitä.

Nyt moni on saanut huomata olevansa itse sellaisessa elämäntilanteessa, että aikaa olisikin vaikka muille jakaa. Eläkeläisiä on enemmän kuin koskaan, moni joutuu muista syistä työelämän ulkopuolelle. Kaivataan elämään merkityksellistä tekemistä.

Suomalaiset ovat vapaaehtoistyön tekemisessä Euroopan kärkijoukoissa, sanoo HelsinkiMission kansalaistoiminnan johtaja Henrietta Grönlund, joka on tehnyt väitöskirjansa vapaaehtoistyöstä. Meillä on vanha talkookulttuuri. Me myös arvostamme tasa-arvoa ja sitä, että toinen toisesta pidetään huolta. Sen takia suomalaiset ovat valmiita maksamaan veroja hyvinvointivaltion ylläpitämiseksi jopa enemmän kuin nyt – ja tekemään lisäksi myös itse jotain, Grönlund selittää.

Valtakunnallisia vapaaehtoistyön väyliä ovat Suomen Punainen Risti, Mannerheimin Lastensuojeluliitto sekä seurakunnat. Kirkolla on tässä pitkät perinteet, Grönlund sanoo, sen ylläpitämä Suurella sydämellä -sivusto välittää myös muiden yhteisöjen vapaaehtoistyöntekijöitä.

Pääkaupunkiseudulla toimivista yhteisöistä HelsinkiMission piirissä on noin 700 vapaaehtoista, Diakonissalaitoksella noin 550. Sen toiminta on kasvanut nopeasti, Grönlund sanoo.

Eikä pidä unohtaa myöskään urheilua ja liikuntaa, sekin on valtava vapaaehtoistyön kenttä, Grönlund sanoo.

Naiset ja miehet tekevät Grönlundin mukaan yhtä paljon vapaaehtoistyötä. Miehet ovat perinteisesti tehneet sitä enemmän urheilun parissa, naiset sosiaalipuolella, mutta miesten osuus on siellä kasvussa.

Diakonissalaitoksen kautta voi toimia muun muassa nuorten, maahanmuuttajien, vanhusten, lapsiperheiden tai vaikkapa asunnottomien kanssa.

Iso osa vapaaehtoisista on todella aktiivisia, valtaosa käy auttamassa joka viikko, Laura Hakoköngäs kertoo.

Mukana on paljon yli 60-vuotiaita. Kolmannes auttajista on kuitenkin nuoria aikuisia, siis 20–35-vuotiaita. Uusi vapaaehtoistyön trendi on, että koululaiset ja opiskelijat tekevät porukalla auttamistempauksia.

Vapaaehtoisista 80 prosenttia on naisia, mutta miesten osuus on kasvussa, Hakoköngös kertoo.

Mitä tekee anestesialääkäri, kun hän jää eläkkeelle? Hakoköngäs on nähnyt, että intensiivisesti vaativaan työhön paneutunut ihminen kaipaa myös uran jälkeen merkityksellistä tekemistä. Mukana on ammattilaisia lääkäristä metrokuskiin, on stand up -koomikkoa, muusikkoa, juristeja ja pankkialan väkeä.

Auttaminen ei kuitenkaan vaadi mitään erityistä ammatillista osaamista. Jos on vuosia kiertänyt sosiaalitoimen luukuilla, on paras ihminen neuvomaan toisia viranomaisten luomassa viidakossa ja lankettien täytössä.

"Auttaa voi, vaikka ei olisi itsekään ihan täydessä hapessa."

Laura Hakoköngäs listaa tämän ajan tyypillisimpiä vapaaehtoistyön muotoja:

Voi käydä hoivakodeissa lukemassa vanhuksille tai ihan vain pitämässä seuraa. Soittaa hoivakodin ryhmätilassa kitaraa tai vetää jumppaa.

Voi vetää jonkin kurssin esimerkiksi nuorten työpajassa.

Voi heittää keikkaa lasten ja perheiden tukena: käy vaikka tarpeen vaatiessa saattamassa lapsen hoitoon tai harrastuksiin. Tai entisen asunnottoman kanssa hoitamassa asioita.

Erittäin suosittua on nyt maahanmuuttajien tukeminen, Hakoköngäs kertoo. Sitä tehdään esimerkiksi suomen kielen porinaryhmissä tai tiiviimmin yhden maahanmuuttajan kielikummina.

Nyt on trendikästä, että työpaikkojen porukat tuottavat vapaaehtoistyönä jonkin tapahtuman. Järjestetään lapsiryhmälle olympialaiset, vedetään vanhuksille bingoa tai viedään pyörätuolipotilaita ulkoilemaan.

Suurempaa sitoutumista vaatii ruveta vuodeksi jonkun ihmisen mentoriksi, siis ystäväksi ja tueksi.

Vapaaehtoiseksi haluavan pitää vain valita, haluaako ehkä käydä vain yhden kerran tekemässä jotain hyvää, silloin tällöin keikkalaisena vai kenties tehdä jotain säännöllisesti kerran viikossa. Haluaako toimia ryhmässä vai olla kahden kesken? Voisiko sitoutua vuodeksi jonkun mentoriksi?

Entä ketä mieluiten auttaisi: yksinäisiä vanhuksia, omaa paikkaansa etsiviä nuoria, thaimaalaisia maahanmuuttajia tai vaikkapa entisiä asunnottomia?

Kaikille löytyy sopiva homma. Valinnanvaraa on.

Kilpailevatko yhteisöt vapaaehtoisista, syökö niiden toiminta toisiaan?

Päinvastoin, ne tekevät yhteistyötä, Hakoköngäs sanoo. Kaikilla on oma roolinsa. Niillä on osin eri kohderyhmät tai sitten ainakin eri tavat toimia. Vapaaehtoinen ohjataan hänelle parhaiten sopivaan paikkaan.

Auttamisen kynnys on Diakonissalaitoksessa haluttu tehdä mahdollisimman matalaksi. Siellä suositaan kokeilukulttuuria: avun tarvitsijoihin saa lähikontaktin helposti, nopeasti ja vaivatta.

Lähtökohta on, että kaikki kelpaavat auttamaan.

Läheisestä vastaanottokeskuksesta on tullut turvapaikanhakijoita auttajiksi mukaan, vaikka he eivät osaa suomea eivätkä omista Kela-korttia. Kuten persialainen parturi, joka kävi Aurora-talossa leikkaamassa entisten asunnottomien hiuksia.

"Vaikka olisi missä kohdassa elämäänsä, ihmisellä on kykyjä, osaamista ja vahvuuksia. Pelkkä palvelujen kohteena oleminen passivoi."

Pitää vain löytää se, missä kukin on hyvä. Nuoret, jotka itse saavat ammattiapua Vamos-palveluista, käyvät itse vapaaehtoisina opettamassa senioreille digiosaamista.

Tärkeintä on oikeiden ihmisten yhyttäminen yhteen, matchmaking, Hakoköngäs sanoo.

Matchmaking on Diakonissalaitoksessa työskentelevien ammattilaisten erikoisalaa. He pyörittävät siis eräänlaista ystäväpalvelua.

"Tuotamme epätodennäköisiä kohtaamisia: ihmiset, jotka eivät muuten ehkä koskaan törmäisi, voivat meidän kauttamme tutustua ja ystävystyä."

Ensin on vain pieni juttutuokio, jossa kysytään, keiden kanssa haluaisi tehdä töitä ja minkä verran.

Kovin syvällisesti ei kenenkään elämää kaivella. Eikä vapaaehtoisten omia ongelmia kysellä. Jotkut kuitenkin kertovat, että ovat itse kärsineet yksinäisyydestä tai masennuksesta.

Ystävätoimintaan ryhtyville pidetään pieni valmennus, jossa kerrotaan yleisiä asioita kohderyhmästä. Ettei muistisairaalle kannata huutaa. Tai miten pitkällinen alkoholinkäyttö näkyy käytöksessä. Sellaisia nykyajan kansalaistaitoja, Hakoköngäs sanoo.

Parin tunnin koulutus riittää.

"Alkuun valmennus kesti päivän, mutta huomasimme, että vapaaehtoiset olivat sen jälkeen ihan ylikoulutettuja."

Tärkeintä on, että auttajat saavat yhteisön kautta luvan auttaa. Suomessa ei uskalleta auttaa ilman lupaa, Hakoköngäs sanoo. Valmennuksessa väkeä voimaannutetaan ja häivytetään auktoriteetit taka-alalle.

Ihmiset osaavat auttaa, jos heitä rohkaistaan, hän sanoo. Pitää vain olla lupa käyttää omia aivoja ja tilaa improvisoida.

"Ei auttaminen ole mitään ydinfysiikkaa. Ihminen löytää sisäsyntyisesti ne oikeat keinot auttaa. Eivät ihmiset ole hölmöjä."

Suomalaisten lähimmäistaidot ovat kunnossa, Hakoköngäs kertoo. Tallella on vielä myös kyky kuunnella. Tärkeintä taitaakin olla se, että on aikaa kuunnella – kotihoidon työntekijöillä on sitä yhä vähemmän. Eikä kaikilla ihmisillä ole ympärillään omaa laumaa, johon kuuluisi ja jossa tulisi kuulluksi.

"Vapaaehtoisten merkitys kasvaa entisestään, kun kaikesta laitoshoidosta pyritään eroon. Vanhukset ja vammaiset halutaan loppuelämäksi kotiin, vaikka se voi lisätä yksinäisyyttä."

Vapaaehtoistyön tarkoitus ei tietenkään ole korvata julkisia palveluita, vaan täydentää niitä. Järjestöt pyrkivät siihen, että virallinen koneisto osaisi entistä paremmin jakaa tietoa myös siitä tuesta, jota vapaaehtoisilta voi saada.

Diakonissalaitoksen missio on aina ollut etsiä ne, jotka ovat kaikkein heikoimmassa asemassa ja putoavat kaikista turvaverkoista. Valtaosa järjestöistä käy esimerkiksi palvelutaloissa auttamassa, sitä pidetään helpompana kuin kotiin menemistä. Diakonissalaitoksesta käydään juuri yksittäisten ihmisten kodeissa.

Hakoköngäs sanoo suoraan, että osa autettavista elää aika ankeasti, kodit eivät välttämättä ole kovin siistejä ja ongelmia on monenlaisia. Vapaaehtoiset eivät silti kauhistu. "Ihmiset eivät säikähdä juuri mistään. Monilla on perheessä ja suvussa ollut vastaavia kokemuksia."

Hänen mielestään riskejä korostetaan liikaa. Sosiaalialan ammattilaiset ovat ehkä itse pelänneet, että heidän asiakkaansa ovat liian vaikeita vapaaehtoisten autettaviksi. He ajattelevat asiaa diagnoosien kautta.

Käytännössä auttaminen tarkoittaa kuitenkin yleensä ihan yksinkertaisten asioiden tekemistä, Hakoköngäs kertoo.

"Tärkeintä on tähtihetkien tuottaminen. Laitetaan liina pöydälle ja juodaan kahvit."

Jos vapaaehtoiselle tulee epävarma olo tai hän on huolissaan toisesta, aina voi kääntyä Diakonissalaitoksen ammattilaisten puoleen ja kysyä neuvoa.

Mitään dramaattista ja kamalaa ei ole tapahtunut.

"Hirveän kevyellä tuella ihmiset pärjäävät", Hakoköngäs sanoo.

Järkyttävintä onkin ehkä se, miten helpoilla asioilla ihmisiä pystyy auttamaan.

Tuntuu aika vaativalta, kun sanotaan, että nuoren mentoriksi pitää sitoutua vuodeksi, koska sitä lyhyemmässä ajassa ei nuoren elämässä oikein tapahdu muutosta. Mitä muutosta? Etukäteen asetetaan jonkinlainen tavoite, jota kohti yhdessä kuljetaan. Huh.

Nuorista jotkut kaipaavat tukea itsenäisen asumisen aloittamiseen, jotkut siihen, että saavat opinnot loppuun. Tai sitten heillä on muuten jokin käännekohta elämässä. Melkein puolet heistä kärsii yksinäisyydestä. Mitä siinä voi tehdä?

Tavallisen ihmisen ystäväntaidot riittävät, Hakoköngäs sanoo.

Tärkeintä on, että kuuntelee. Ei tarvitse olla terapeuttina, ei viranomaisena eikä vanhempana. On hyvä, että on joku ulkopuolinen, jonka kanssa puhua. "Joitakin järkyttää se, että nuori ei ehkä ole uskaltanut lähteä kotoa ulos pitkään aikaan."

Yksinäisen ihmisen elämässä ihan tavallinen ystävän tuki voi merkitä suurtakin muutosta, Hakoköngäs selittää. Se lisää turvallisuuden tunnetta, jolloin oma toimintakyky voi parantua. Vanhus voi vaikka innostua siivoamaan ennen ystävän vierailua. Nuoren habitus saattaa muuttua kokonaan toiseksi: ei tarvitse enää vetää huppua syvälle kasvojen eteen, ja hiukset on pesty.

"Ihmisten välinen yhteys on parantava voima, siinä on jotain lähes maagista. Sen vaikutus on niin laaja-alainen", Laura Hakoköngäs sanoo.

Mitä auttaja sitten saa? Henrietta Grönlundin mukaan siihen liittyy monenlaisia merkityksiä, joista suurin on kuitenkin halu tehdä muille hyvää.

Auttaminen voi olla vastateko työelämän koville arvoille. Syyt voivat olla myös täysin henkilökohtaisia: ne voivat linkittyä oman elämän kokemuksiin tai ilmentää persoonaa.

Laura Hakoköngäs listaa vapaaehtoisten kertomia hyötyjä:

Moni arvostaa sitä, että on saanut ainutlaatuisen yhteyden ihmiseen, johon ei muuten olisi ikinä tutustunut. Oma sosiaalinen piiri laajenee. Se on myös keino vähentää omaa yksinäisyyttä.

Vapaaehtoistyössäkin oppii uutta. Se ilahduttaa itseä. Tuntuu hyvältä olla apuna. Se myös tuo merkityksellistä tekemistä. Työelämän ulkopuolelle jääneille se on erityisen tärkeää.

"Jotkut heistä melkein halvaantuvat tekemisen puutteesta. Se, että koet olevasi tärkeä, on ihmistä hengissä pitävä voima."

 

Vapaaehtoistyötä voi etsiä
muun muassa näiltä nettisivuilta:
www.hdl.fi/fi/vapaaehtoistoiminta
www.helsinkimissio.fi
www.mll.fi/tue/vapaaehtoiseksi
www.suurellasydamella.fi

Anna-Stina Nykänen HS, teksti
Juhani Niiranen HS, kuvat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat