Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen, olet rikkaampi kuin kuvittelet

Onko Suomi rikas maa? Ovatko suomalaiset varakkaita? Ei, jos mitataan perinteisillä mittareilla. Meillä on kuitenkin sellaista, mikä ei näy päällepäin.

Sunnuntai
 
Anni Lassila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n taloustoimittaja.
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

Sain opiskella Suomen vaurastumisen historiaa syksyllä, kun kirjoitin artikkelia HS:n Kuukausiliitteeseen. Tarinahan on ihmeellinen: Euroopan köyhimmästä tuli yksi maailman hyvätuloisimmista kansakunnista. Yhtä asiaa jäin silti pohtimaan. Onko Suomi vieläkään rikas maa?

Tasaisen tulovirran tuoma hyvinvointi on nimittäin vähän eri asia kuin se, että tuloilla olisi vuosisatojen mittaan luotu arvokkaita rakennuksia tai arvopaperisijoituksia. Sellainen vauraus voi olla tarpeellinen puskuri huonoina aikoina.

Vielä 150 vuotta sitten olimme Euroopan köyhimpiä. 1860-luvulla nälänhätä tappoi melkein joka kymmenennen. Vuonna 2013 olimme Maailmanpankin 185 maan listalla sijalla 23, kun mittarina oli bruttokansantuote henkeä kohti. Tuloja meillä siis on.

Näkyykö tämä kaupungilla? Kun katselee kävelyllä ympärilleen, niin ei täällä kovin yltäkylläiseltä näytä. Aloitetaan vaikka valtakunnan johdon edustustiloista. Presidentinlinna on valtionpäämiesten edustusasuntojen vaatimattomimmasta päästä. Rakennusten arkkitehtuuri on ylipäätään ennen kaikkea käytännöllistä ja riisuttua.

Entä menopelit? Työpaikan ikkunan alla Mannerheimintiellä pöristelee enimmäkseen aika vanhoja ja vaatimattomia autoja. Italialainen urheiluauto on yhä päät kääntävä nähtävyys.

Onko vaurautta kertynyt tavallisille ihmisille? Tuttavapiirissäni on ihmisiä, jotka ovat Suomen mittapuulla hyvätuloisia. Harva on silti hankkinut ympärilleen luksusta. Asunnot ovat ihan tavallisia, matkalle lähdetään Eurooppaan eikä paratiisisaarille, autoillakaan ei pröystäillä. Verotus tasaa tulo- ja vaurauseroja tehokkaasti.

Tilastot vahvistavat havainnon. Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan euroissa laskettu varallisuus on kyllä kasvanut hyvää vauhtia. Esimerkiksi vuodesta 2004 vuoteen 2009 kotitalouden keskimääräisen omaisuuden arvo kasvoi yli viidenneksen 192 000 euroon. Kun tästä vähennetään velat, varallisuus kasvoi viiden vuoden aikana 14 prosenttia 157 000 euroon.

Summat kuulostavat suurilta. Mutta rikastuminen johtuu melkein kokonaan asuntojen hintojen noususta. Suomalaisista kaksi kolmesta omistaa oman asuntonsa eikä paljon muuta. Rikastuminen on siis tavallaan kuvitteellista. Hinnannousu ei tee asunnosta yhtään entistä isompaa tai hienompaa.

Valaisevinta on aina vertailu pohjoismaisiin naapureihin. Me asumme ahtaasti. Tanskalaisilla on henkeä kohden yli kymmenen neliötä enemmän tilaa, ruotsalaisillakin kuusi.

Ihan tavallisilla ruotsalaisilla ja tanskalaisilla on myös enemmän sijoituksia kuin suomalaisilla. EU-vertailussa suomalaisten finanssivarallisuuden määrä on lähempänä Itä-Euroopan maita kuin pohjoismaisia naapureita.

Sijoitusvarallisuus keskittyy Suomessa pienelle joukolle. Hyvätuloisimmalla kymmenesosalla on arvopaperisijoituksia melkein 70 000 euroa henkeä kohti. Tämän porukan hallussa on noin kaksi kolmasosaa kaikesta arvopaperivarallisuudesta.

Toisaalta ruotsalaisten ja tanskalaisten suuria osakesalkkuja selittää se, että he eivät maksa asuntolainojaan takaisin käytännössä koskaan. He eivät siis omista asuntojaan, kun taas lainansa maksavat suomalaiset omistavat. Suomalaisten ja skandinaavien varallisuusero ei siis ole ihan niin räikeä kuin arvopaperisalkuista voisi päätellä.

Tosirikkaita Ruotsissa on silti paljon enemmän kuin Suomessa. Forbes-lehden 500 rikkaimman joukkoon ei mahdu enää edes Koneen omistaja Antti Herlin (hän on pudonnut sijalle 589). Ruotsalaisia 500:n listalla on peräti 13!

Ehkä Suomesta puuttuukin juuri todella varakkaita ihmisiä. Niitä on muissa läntisen Euroopan maissa paljon, Suomessa kourallinen.

Tapasin hiljattain Britannian suurlähetystössä brittipankkiirin, joka kehui lähettilään taloa mukavaksi ja kodikkaaksi. "Koska se on ihan tavallisen kaupunkitalon kokoinen, ei liian iso".

Vaihdoin hämmentyneenä puheenaihetta. Suomalaisen mielestä muutaman sadan neliön yksityistalo isolla puutarhalla Kaivopuistossa ei ole "tavallinen". Lontoon hienostoalueilla upeita kaupunkipalatseja on tietysti vieri vieressä.

Tavallisen keskiluokan elämä ei eroa eurooppalaisesta elintasosta yhtä räikeästi. Ehkä me asumme vähän ahtaasti, mutta muilla tavoin elintaso kestää vertailun. Verot selittävät monta eroa, vaikkapa kalleimpien autojen puutteen. Toisaalta päivähoito on melkein ilmaista, samoin koulutus.

Ja sitten on paljon sellaista, minkä arvoa on vaikea mitata. Lasten on turvallista liikkua yksin. Puhdasta luontoa on yllin kyllin. Metsää on 20 miljoonaa hehtaaria ja järviä tuhansia. Sadoillatuhansilla suomalaisilla on oma rantatontti. Se on ehdottomasti luksusta.

Meillä on myös iso piilossa oleva varallisuuskakku, jota monien muiden maiden kansalaisilla ei ole: lakisääteinen eläke. Eläketurvakeskus laski, miten iso tuo potti on.

Ikäiselleni, vuonna 1970 syntyneelle, keskituloiselle 40 vuoden työuran tekevälle ja keskimääräisessä iässä kuolevalle on luvassa eläkettä yhteensä noin 640 000 euroa koko eläkeaikana. Suurimman osan siitä maksavat tulevaisuuden palkansaajat eläkemaksuillaan.

Summasta 193 000 euroa on kuitenkin eläkeyhtiöissä rahastoituna eli jo valmiiksi säästössä siinä vaiheessa, kun eläke alkaa. Se on melkoinen henkilökohtainen sijoitussalkku!

Monissa maissa eläkkeitä ei ole rahastoitu etukäteen juuri lainkaan.

Rikkauden vertailu on siis aika monimutkaista. Perinteisillä mittareilla suomalaiset pärjäävät kehnosti. Toisaalta meidän ei tarvitsekaan kasata omaisuutta lasten opintoja tai omaa eläkettä varten.

Turvallisuus ja luonto ovat myös vaurautta, vaikka niille on vaikea asettaa täsmällistä arvoa. Ne tuottavat hyvinvointia ja turismin kautta myös tuloja. Jos ne olisivat huonolla tolalla, meille kaikille koituisi siitä rahalla mitattavia kuluja.

Ehkä olisi siis oikein sanoa, että Suomi on piilorikas. Rikkaampi kuin päältäpäin näyttää.

Anni Lassila
Palstalla arvioidaan kotimaan ja maailman asioita, kosketusetäisyydeltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat