Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mauton villapaita on USA:ssa joulun suurin hitti – lähetä kuva omastasi

Mauton jouluvillapaita on Yhdysvalloissa sesongin suurin hitti. Sen kuuluu kimaltaa ja kilistä.

Sunnuntai
 
Ruma villapaita on joulun suurin hitti USA:ssa
Ruma villapaita on joulun suurin hitti USA:ssa
Paras joulupaita kilisee ja välkkyy. Mauton jouluvillapaita on Yhdysvalloissa sesongin suurin hitti. Toimittaja Laura Saarikoski HS, kuvaaja Dermot Tatlow, editointi Kalle Koponen HS

Onko teillä jotain todella rumaa? Näin kysyy kauluspaitaan ja kravattiin pukeutunut asiakas käytettyjen vaatteiden kaupassa Fairfaxin kaupungissa Virginiassa.

Lähetä kuva kauheasta villapaidasta

Onko sinulla kauhea villapaita? Lähetä kuva ja yhteystietosi osoitteeseen hs.sunnuntai@hs.fi otsikolla "villapaita" tai postita kuva Instagramiin tägillä #HSvillapaita viimeistään maanantaina 22.12. Kuva voidaan julkaista. Rumin paita palkitaan.

"Riippuu, kuinka kreisiltä olet valmis näyttämään", vastaa vaatekauppias Stan Darke. Hän ottaa rekistä punaisen jouluvillapaidan, jossa seikkailee joulupukkeja ja poroja.

"Jos tämän alle panee vihreän poolopaidan, sen saa helposti näyttämään hirveältä. Sitten voi hakea halpahallista pieniä kulkusia, jotka kiinnitetään puseroon hakaneulalla, jotta kilisee kävellessään", Darke sanoo.

Kollegat Ryan Hogan (vas.), Joelle Cutro, Randi Swisher ja Casey Hogan ovat jatkaneet vakuutusyhtiön pikkujouluista baariin. Cutro ja Swisher ovat koristelleet jouluvillapaitansa itse, Casey Hogan osti omansa nettikaupasta. Hänen pikkuveljellään Ryanilla on Washingtonin NHL-jääkiekkojoukkueen paita.
Kollegat Ryan Hogan (vas.), Joelle Cutro, Randi Swisher ja Casey Hogan ovat jatkaneet vakuutusyhtiön pikkujouluista baariin. Cutro ja Swisher ovat koristelleet jouluvillapaitansa itse, Casey Hogan osti omansa nettikaupasta. Hänen pikkuveljellään Ryanilla on Washingtonin NHL-jääkiekkojoukkueen paita.

"Se on siinä", vastaa it-alalla työskentelevä Casey Oriend, 23, tyytyväisenä. "Kaverit kuolevat nauruun."

Aiemmin isoäidin tai tädin kutoma kuviollinen villapaita oli joka teinin painajaislahja. Sitä oli vielä pakko pitää päällänsä ainakin joulunpyhinä, jotta ei loukkaisi hyvää tarkoittavan sukulaisen tunteita.

Nyt mauttomista jouluvillapaidoista on tullut hipsterihuvi: Pari-kolmikymppiset amerikkalaiset kilpailevat siitä, kellä on joulun alla pahinta päällä. Vaatekauppias Stan Darke tilasi täksi syksyksi tukuista 1 600 jouluvillapaitaa, ja viikko ennen joulua jäljellä oli enää parisataa.

Ruma jouluvillapaita -juhlia järjestetään baareissa ja kodeissa. Kouluissa on villapaitapäiviä, ja Washingtonissa on jopa ruma jouluvillapaita -juoksu, jolla kerätään rahaa hyväntekeväisyyteen. Palkinnon saa rumimman paidan lisäksi parhaista viiksistä ja tekoviiksistä.

Stan Darken mukaan täydellinen jouluvillapaita on kolmiulotteinen.

Opiskelija Katie Skirlo, 21, esittelee näissä kuvissa mauttomia jouluvillapaitoja työpaikallaan käytettyjen vaatteiden kaupassa The Factoryssa. Paidat maksavat 20–40 dollaria.
Opiskelija Katie Skirlo, 21, esittelee näissä kuvissa mauttomia jouluvillapaitoja työpaikallaan käytettyjen vaatteiden kaupassa The Factoryssa. Paidat maksavat 20–40 dollaria.

"Siinä on paljon paljetteja ja kimallusta, jotka taittavat valoa. Kuvioissa on yksityiskohtia, jotka herättävät keskustelua. Sitten paitaan on kiinnitetty tiukuja tai siitä roikkuu jotain. Parhaimmassa tapauksessa kauluksessa tai hihansuissa on turkisreunus", vaatekauppias kuvailee.

Miksi korni villapaita on nyt niin pop?

"Viehätys on siinä, että toisilleen tuntemattomat ihmiset voivat nauraa yhdessä jollekin. Se luo joulutunnelmaa", Darke sanoo. "Fiilis tässä kaupassa on paljon kivempi kuin jouluostoksilla, jossa ihmiset tappelevat tavaroista."

Pukkipaidan ostanut Casey Oriend ja hänen tyttöystävänsä Courtney Jacobs, 22, aikovat panna villapaidan myös pitbullterrierinsä päälle. He lähettävät yhteiskuvan joulukorttina ystävilleen ja sukulaisilleen.

"Se leviää varmasti hulluna sosiaalisessa mediassa", Oriend sanoo tyytyväisenä.

Ruma on uusi musta. Näin kirjoittavat Ugly Christmas Sweater Party -kirjan koonneet amerikkalaiset Brian Miller, Adam Paulson ja Kevin Wool. He osallistuivat joulupaitajuhliin ensimmäisen kerran vuonna 2006.

Myös Britanniassa joulupaidoilla on pitkä perinne. Vuonna 2001 ilmestyneessä Bridget Jones -elokuvassa Colin Firthin esittämällä roolihahmolla on joulubileissä tyrmäävä poropaita, jota hän häpeää.

Yhdysvalloissa ensimmäiset ironiset jouluvillapaitabileet pidettiin yliopistojen kampuksilla.

Nyt monet nettikaupat ovat erikoistuneet rumiin ja härskeihin joulupaitoihin, ja jopa Macy's-tavarataloissa on niille omat rekkinsä. Tämä on merkki siitä, että ensi jouluna muoti saattaa olla ohi.

Mauton villapaita on tietysti ironiaa, mutta mitä muuta se on?

"Kyse on nuorten nostalgiasta", sanoo Casey Hogan, 29. Hän on tullut villapaita-aiheisten pikkujoulujen jatkoille lähiöbaariin. Juhlat alkoivat Hoganin työpaikalla vakuutusyhtiön toimistossa kello 14, ja hänellä on takanaan jo muutama juomaleikki.

"Kun olin pieni, vanhempani pukivat minut, veljeni ja siskoni joka joulu samanlaisiin villapaitoihin. Se oli silloin hirveää, mutta nyt paidat tuovat mieleen lapsuuden joulut."

Hoganin yllä on liivi, joka muistuttaa häntä oman ala-asteen opettajan jouluvaatteista. Hogan tilasi sen nettikaupasta pikalähetyksenä, jotta se ehtisi pikkujouluihin.

"Luulen, että toimistotyöntekijät ovat niin innoissaan näistä paidoista siksi, että koko muun vuoden he joutuvat kulkemaan puvuissa ja käyttäytymään muodollisesti. Pikkujouluissa saa sitten kerrankin näyttää miltä vain", Hogan sanoo.

Kyse on ollut myös taantumahuvista: aiemmin pikkujouluihin pantiin ykköset ylle, ja se maksoi. Vanha villapaita on halpa, mutta samalla sillä voi saada eniten huomiota.

Kuten Hoganin kollega Randi Swisher, 31. Hänen villapaitansa rinnuksella vilkkuvat jouluvalot, ja leuan alla on muovinen joulukukka. Swisher koristeli paidan itse supermarketista ostamillaan tarvikkeilla.

"Katsoin paitoja kaupoissa ja ajattelin, että minä pystyn rumempaan."

Mutta tajuavatko kaikki vitsin?

Paitakauppias Stan Darken mukaan jotkut vanhemmat rouvat eivät ole aivan ymmärtäneet hänen liiketoimintamalliaan.

Tänään ostoksilla on apuopettaja Kathryn Kemp, joka on ajanut yli tunnin matkan päästä ostamaan paitoja koulun teemapäivää varten. Hän osoittaa valkoista villapaitaa, jonka rintamuksessa on koristehelmistä tehtyjä joulukuusia.

"Jos olen rehellinen, minusta tämä ei ole ruma", Kemp sanoo ääntään madaltaen.

"Se on täydellinen."

Laura Saarikoski HS, teksti
Dermot Tatlow, kuvat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat