Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehti-ilmoitukset jouluna 1944: Annetaan hyvään kotiin kaksi poikalasta

Nyt vietetään lamajoulua, mutta 70 vuotta sitten hätä oli eri suuruusluokkaa. Onneksi näkyi pieniä valonpilkahduksiakin. Katsotaanpa joulun ajan lehti-ilmoituksia vuodelta 1944.

Sunnuntai
 

Lehti-ilmoituksen teksti on lyhyt ja sisältö harmillinen:

"Uimahalli pidetään halkopulan takia suljettuna 23.12. alkaen vuoden loppuun. Johtokunta."

Siinä kaikki. Lukijoille ei tarvinnut joulukuussa vuonna 1944 selittää, mistä uimahallista oli kyse.

Suomessa oli tuolloin vain yksi julkinen uimahalli, joka sijaitsi ja sijaitsee yhä Helsingin Yrjönkadulla.

Ei lukijoille tarvinnut selitellä halkopulaakaan. Sellainen oli pääkaupungissa yleistä, oli ollut monta vuotta.

Helsingin Sanomien ilmoitukset jouluaattona ja sitä edeltävinä päivinä 1944 antavat karun ja surullisen – mutta myös toiveikkaan – kuvan siitä, millaiseen jouluun kahden sodan koettelema kansa 70 vuotta sitten valmistautui.

Vaikka Lapissa vielä sodittiin saksalaisia vastaan, suurin osa kansasta totutteli rauhan aikaan. Jatkosota Neuvostoliittoa vastaan oli päättynyt kolme kuukautta aiemmin.

Majander-nimisen liikkeen joulutervehdyksessä todetaan, että suomalaisilla on edessään "jälleen oikea kotijoulu".

"Pieniltä tuntuvat pula-ajan puutteet ja joulumarkkinain niukkuus sen rinnalla, että sotapolulla olleet miehemme jälleen saavat viettää joulua rauhaisassa perhepiirissä." Ilmoituksessa oli piirroskuvitus onnellisesta viisihenkisestä perheestä joulukuusen äärellä.

Pula-aika ja niukkuus suorastaan hyökyvät kansalaisten rivi-ilmoituksista: Joku haluaa vaihtaa sokeria palaan voita. Yhdessä ilmoituksessa myydään "villasukat n:o 9" savukkeita vastaan. Toisessa tarjotaan tupakkaa lipeäkivestä ja puolukasta.

Monista ilmoituksista puuttuu hinta. Lähtökohta ei läheskään aina ollut, että kaupoissa vaihtuisi rahaa. Sitä kun ei kaikilla ollut. Markkojen ohella valuutan virkaa toimittivat peruna, sokeri, tupakka, vaatteet ja mitä nyt kenelläkin oli.

Kaikkea tuntui olevan niukasti, mutta yhdelle sivulle koottuna niistä syntyy varsinainen tavaroiden taikamaailma: kultakelloja, kyniä, kenkiä, hokkareita, suolakurkkuja, pöytälamppuja, leivosmuotteja, kamiinoita, Telefunken-radioita, silitysrautoja. . . 20. päivänä joulukuuta olleessa ilmoituksessa lukee: "Joululahjaksi hyvä kansallispuku. Alavuden."

Suomessa valmistaudutaan joulun 2014 alla vuosia kestäviin talousvaikeuksiin. Monessa perheessä on puutetta ja hätää. 70 vuotta sitten suomalaiset kamppailivat kuitenkin paljon suuremmassa kurimuksessa.

Jouluaaton lehden ilmoituksessa kysyttiin:

"Löytyisikö niin hyväsydämistä ihmistä, joka ottaisi omaksi tai kasvatiksi neljästä lapsesta yhden tai kaksi nuorinta poikaa äidin kuoleman johdosta. Vast. läh. Säkylän pt. nimimerk. '3½ v. ja 5 v.'"

Edellispäivänä nimimerkki Uusivuosi 1915 ilmoitti haluavansa omakseen "8 kk.–1 v. vanhan terveen ja kiltin tyttölapsen".

Helsingin yliopiston historian professori Markku Kuisma sanoo, että lasten pois antaminen tai uuden kodin tarjoaminen oli hyvin yleistä. Sotavuosien jäljiltä Suomessa oli noin 50 000 sotaorpoa.

"Oli rintamalla kuolleet, pommituksissa kuolleet ja asunnottomat. Se köyhyys oli syvää, olot olivat lohduttomat. Vanhemmat saattoivat ajatella, että kun saisi edes lapset turvaan."

Kuisma muistuttaa, että Neuvostoliiton kanssa solmitusta välirauhasta huolimatta Suomen yllä leijui "hyvin tumma varjo", epätietoisuus tulevasta. Ei ollut yksiselitteistä, että rauha olisi pysyvä.

Sota saksalaisia vastaan Lapissa oli vasta alkanut, Euroopassa aina vain jatkuva toinen maailmansota oli uutisten kestoaihe, evakkoja oli vyörynyt Karjalasta kaupunkeihin ja maaseudulle, inflaatio laukkasi, kansainväliset kauppayhteydet olivat lähes poikki ja lainahanat kireällä. Poliittinen elämäkin oli muutoksessa, kun kommunistit alkoivat taas järjestäytyä.

"Ja kaikesta oli hirveä pula. Se oli aika ahdistava näky", Kuisma sanoo.

Mutta suomalaiset päättivät selvitä. Niinhän muuallakin maailmansodan raunioissa tehtiin.

"Ihminen on sellainen, että elämä jatkuu, jos sitä ei suoraan lopeteta. Ihminen on kuin rotta, se yrittää nähdä valoisan reitin juustopalan luokse."

Vaikeaa siis oli, mutta joulun 1944 sanomalehti-ilmoituksista huokuu myös tulevaisuudenuskoa. Suomalaiset halusivat päästä eteenpäin ja katsoa tulevaisuuteen: sivistää itseään, paiskia töitä ja hullutellakin. Elokuvissa käytiin ahkerasti, tansseissa hypättiin.

Kun jouluun oli enää muutama päivä, etusivulla mainostettiin konttoriopiston iltakursseja ja ylioppilaskokelaiden joululomakursseja. Rakennustöitä tarjottiin ja kysyttiin.

Sen ajan työelämästä kertovat ilmoitukset, joissa työntekijät kiittävät työnantajiaan onnistuneista joulujuhlista ja mukavista lahjoista. Vieläkö sellaisia ilmoituksia julkaistaan?

Ohukaisen ja Paksukaisen uusimman elokuvan Tanssikoulun Pohjoismaiden-ensiesityksen mainoksessa todetaan, että onneksi "naurukielto ei ole voimassa – muuten saisimme kaikki istua arestissa jouluna".

Suomen Filmiteollisuuden ilmoituksen mukaan paras joululahja lapselle on lippu Lasse Pöystin tähdittämään kotimaiseen elokuvaan Suomisen Olli rakastuu.

Kirjakauppojen ja kustantamoiden mainoksissa näkyy, että suomalaisia kiinnosti lukeminen laidasta laitaan: runous, elämäkerrat, kuvateokset, sotaromaanit ja uskonnollinen kirjallisuus.

Moneen lukijaan oli vedonnut Suomen Lähetysseuran julkaisema Fredrik Wislöffin teos Levähtäkää vähän. Mainoksen mukaan kyseessä on "todellinen jokamiehen hartauskirja", jota oli myyty jo yli 10 000 kappaletta.

Oli aika vähän levähtää.

HS:n toimituksellisessa aineistossa pohdittiin joulun kaupallisuutta, turhia lahjoja ja joulun syvempää merkitystä.

Nimimerkki Eero eli Lassi Hiekkala vetosi suomalaisiin, jotta he muistaisivat sota-aikana kärjistyneen eriarvoisuuden.

"Nyt on lisäksi tilanne sellainen, että joululahjojen antamiseen ja saamiseen nähden ovat onnenlahjat jakautuneet harvinaisen epätasaisesti. –– Siksi olisikin nyt kohdistettava joululahjakysymystä ratkaistaessa huomiota lähinnä niihin koteihin ja niihin osatovereihimme elämän saatossa, joilla on puute ja musta murhe seuralaisenaan ihmiskunnan suurinta juhlaa odotellessaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat