Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaikuttaako pyöräilijän pituus nopeuteen?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi. Osoite on: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85, 00089 Sanoma. Sähköpostiosoite hs.torsti@hs.fi tai hs.sisko@hs.fi.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Vuodenvaiheen kunniaksi menemme tällä kertaa suoraan kysymyksiin. Niiden myötä Torsti haluaa toivottaa kaikille lukijoille uteliasta ja ihmetteleväistä vuotta 2015.

 

Taksikuskini kanssa olemme eri mieltä siitä vaikuttaako pyöräilijän pituus nopeuteen jos ajaa samanlaista polkupyörää?

 Ainako oikeassa? 

Kysymystä voi lähestyä monella tasolla. Jos kaikki muut muuttujat paitsi pituus vakioidaan, ainoa ero tulee tikkaremmin fyysikon mukaan ilmanvastuksesta, joka on pidemmälle polkijalle suurempi.

Samanlainen runko, kammet ja renkaat estäisivät pidempää pyöräilijää saamasta pituudestaan etua, joten lyhempi pyöräilijä olisi nopeampi.

Jos asiaa kuitenkin tarkastellaan käytännöllisemmin, täytyisi ensin tietää, minkälaisesta matkasta puhutaan ja saisivatko pyöräilijät muokata runkoa itselleen sopivaksi.

Lyhyen matkan pyöräilyssä pituus ei ole erikoisen merkittävä. Maailman huipulla on sekä yli 190-senttisiä että noin 170-senttisiä pyöräilijöitä. Lyhemmät pyöräilijät ovat kevyempiä, ja heillä on pienempi ilmanvastus, mutta toisaalta kookkaammat saavat etua pidemmistä poljinkammista.

Jos kuitenkin poljetaan pidempiä matkoja maastossa, jossa on myös korkeuseroja, ohittaa lyhempi pyöräilijä yleensä pidempänsä. Syynä tähän on paino: erityisesti ylämäessä jokainen kilo hidastaa matkaa.

Mikäli taas järjestettäisiin todellinen koe, jossa kaksi erimittaista huippupyöräilijää polkisivat kilpaa identtisillä pyörillä, lopputuloksen ratkaisisi se, kumman koolle pyörä sopisi paremmin. Huipputasolla polkimien säätö on millipeliä, ja väärän kokoinen pyörä hidastaisi polkijaa selvästi.

 

Miten antiikin aikana henkilöys todistettiin? Esimerkiksi Apostolien teoissa (22:25-29) kerrotaan, että Paavali oli Rooman kansalainen. Millä tavalla Paavali tai joku muu, ihan satunnainen matkailija, vaikkapa kaukaa tullut ja kasvoiltaan tuntematon kauppias, tuona aikana olisi voinut todistaa asian?

 Heikki Jokipii

 

Rooman valtakunnassa viranomaiset pitivät yllä erilaisia väestöluetteloita, ennen kaikkea verotusta varten. He myös kirjoittivat ihmisille syntymätodistuksia, todistuksia avioliiton solmimisesta ja purkamisesta, todistuksia huoltajuudesta ja niin edespäin.

Henkilöytensä todistaminen pienellä paikkakunnalla, jossa ihmiset tunsivat toisensa, ei ollut ongelma. Roomalainen maailma oli hierarkkinen, ja pienillä paikkakunnilla sosiaaliset asemat olivat kaikkien tiedossa.

Matkustavalle ihmiselle tilanne oli vaikeampi. Jos toisella puolella valtakuntaa vaikka oikeusjutun yhteydessä ilmoitti olevansa kansalainen (tai vaikka sotapalveluksensa suorittanut sotilas, jolle kuului monia erioikeuksia), hänen piti todistaa se asiakirjoin. Henkilöyden varmistamiseen esimerkiksi oikeusjuttujen yhteydessä tarvittiin jo todistajia.

Oli tietysti mahdollista esiintyä jonakuna toisena, väärentää asiakirjoja tai antaa väärä todistus. Väärennösten yleisyydestä ei ole varmaa tietoa, mutta suureen valtakuntaan ja useaan vuosisataan mahtui tietenkin kaikenlaista.

Myös Paavalin kansalaisuus on tutkijoiden keskuudessa varsin kiistelty asia. Osa pitää Apostolien tekojen mainintaa Paavalista Rooman kansalaisena historiallisena tosiseikkana. Osa taas kyseenalaistaa Paavalin kansalaisuuden; tällöin se olisi Apostolien tekojen kerrontaan liittyvä tehokeino.

 

Hesarin Kuukausiliitteessä oli että vuoteen 2050 mennessä on suomeen muuttanut 250 000 venäläistä. Onko jokaisella Venäjän kansalaisella samanlainen oikeus muuttaa Suomeen kuin esimerkiksi minulla jos muutan perheineni vaikka Ruotsiin?

 Epätietoinen

 

Ei ole. Muuttamisen Suomesta Ruotsiin sallii paitsi pohjoismaiden välinen sopimus myös Euroopan unionin sisällä vallitseva vapaa liikkuvuus. Venäläiset tarvitsevat syyn tänne tulemiseen.

Syitä on pääasiassa kolme: perhesiteet, opiskelu tai työ.

Vuonna 2013 oleskeluluvan sai opiskelupaikan vuoksi 1 214, työn vuoksi 782 ja perhesiteen takia 1 363 venäläistä.

Varsinaisia muutoksia venäläisten maahanmuuttoasioihin ei ole suunnitteilla. Mikäli Euroopan unioni ja Venäjä sopivat jonain päivänä viisumivapaudesta, määrä todennäköisesti kasvaisi. Viisumivapaus lisäisi liikkuvuutta, mikä luultavasti vaikuttaisi myös työpaikkojen, opiskelijahaun ja perhesiteiden kasvuun.

 

Torsti on myös Facebookissa: facebook.com/torstintikkaremmi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat