Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neuvostoliittolainen reaalisosialismi saa riittää – tästedes hoidan metsäni itse

Neuvostoliittolainen reaalisosialismi saa nyt riittää. Tästedes hoidan metsäni itse.

Sunnuntai
 
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

Olen juuri nyt melkoisen raitisilmamyrkytyksen vallassa, sillä hakkaan omasta metsästäni puuta myytäväksi metsäyhtiölle.

Hakkuu on minulle eräänlaista perinnetyötä. Aikoinaan isännät toimivat metsureina omissa metsissään, mutta nykyään se on harvinaista. Useimmat metsänomistajat myyvät puunsa pystyyn, ja metsäyhtiöt hoitavat korjuun.

Talvisavotta on minulle myös urheilua, josta saan jopa hieman palkkaa. Lisäksi se on yksi virstanpylväs seikkailussani metsänhoidon maailmassa.

1980-luvulla, kun olin ala-asteikäinen pikkupoika, sain joululahjaksi kirveen. Isoisäni kaatoi isoja tukkipuita sahalle, ja karsimme kuusenrunkoja yhdessä – pappa tyveltä päin moottorisahalla ja minä latvapäästä kirveellä.

Silloin ryhdyin kinuamaan äidiltä omaa palstaa ja kieltäydyin esittämästä muita synttäri- tai joululahjatoiveita. Kun olin 12-vuotias, perheeseen ostettiin metsätila harrastuskohteeksi.

Sen jälkeen olen raivannut hehtaaritolkulla taimikkoa vesurilla, pystykarsinut nuoria puita, kaatanut tukkirunkoja rakennuspuuksi ja ties mitä muuta. Polttopuuni olen tehnyt kymmenen vuoden ajan itse. Suhteeni metsään ja puuhun on syventynyt entisestään, kun innostuin veistämään hirsiä.

Mitä enemmän olen metsissä touhunnut, sitä enemmän silmäni ovat avautuneet näkemään, miten kaavamaisesti metsiä Suomessa hoidetaan.

Suomea pidetään metsätalouden mallimaana, mutta metsänkäsittelyyn tarjotaan lähes aina yhtä ja samaa mallia, tasarakenteista metsänkasvatusta. Se tarkoittaa, että riippumatta kasvupaikasta ja metsän puulajisuhteista puustoa harvennetaan altapäin eli suurimpia puita suosien, ja lopuksi metsä uudistetaan avohakkuulla ja viljelyllä eli istuttamalla tai kylvämällä. Lopputuloksena on yksipuolisia plantaasimetsiä ja surullista maisemaa.

Olen nähnyt lukuisia tapauksia, joissa kasvava puusto on hakattu viimeistä runkoa myöten. Tilalle on perustettu isolla rahalla ja vaivalla taimikoita, joissa kasvaa huonolaatuista puuta.

Nykyinen metsänkasvatusmalli on markkinoitu metsänomistajille väitteellä, että harvennushakkuiden jälkeen seuraavassa uudistushakkuussa saadaan paljon sahapuuta, joka on arvokkaampaa kuin paperiteollisuuden raaka-aineena käytettävä kuitupuu.

Suuri osa nykyisistä taimikoista ja nuorista metsistä on kuitenkin niin oksaisia, mutkikkaita ja nopeasti kasvaneita, että niiden puu kelpaa enintään sellukattilaan. Jos puunjalostusteollisuus vähenee, on mahdollista, ettei huonolaatuisimmille puustoille löydy ostajaa lainkaan.

Tilastot kertovat, että puuta on Suomessa kenties enemmän kuin koskaan, mutta puun laadusta ne eivät juurikaan kieli. Minulla on jo nyt vaikeuksia löytää hirsiaihioiksi soveltuvia järeitä ja hyvälaatuisia mäntyjä.

Pahemmassa pulassa ovat esimerkiksi puusepät ja ikkunatehtailijat. Heidän raaka-aineensa tulee usein itärajan takaa luontaisesti kasvaneista metsistä.

Puun heikko laatu on kansallinen katastrofi, joka paljastuu lähivuosina, kun vanhimmat viljelemällä perustetut puustot tulevat päätehakkuuikään.

Keskeisiä syyllisiä metsien kaavamaiseen käsittelyyn ovat metsänhoitoyhdistykset. Niillä on omituinen kaksoisrooli omistajien etujärjestönä ja palveluiden tuottajana.

Vuoden 2014 loppuun asti yhdistysten jäsenyys on ollut metsänomistajille käytännössä pakollista, ja jäsenmaksut on kerännyt verohallinto. Siis yhdistys, josta ei voi erota ja jolle maksetaan veroa. Tällaisesta tulee mieleen lähinnä neuvostoliittolainen reaalisosialismi.

Pakkojäsenyys on johtanut siihen, ettei muita metsänhoitopalvelujen tuottajia ole päässyt syntymään lukuun ottamatta muutamia poikkeuksia.

Metsien tasarakenteinen kasvatus ei perustu tutkimustietoon. Tästä huolimatta metsänhoitoyhdistykset seisovat suorastaan fanaattisesti sen takana.

Tämän takia myös metsänhoidon toisinajattelijoista on tullut dogmaattisia. He tarjoavat kaikkialle metsien erirakenteista kasvatusta eli sitä, että metsässä kasvaa kaikenikäisiä puita eikä avohakkuita käytetä. He ovat kannassaan yhtä ehdottomia kuin vastapuoli.

Mielestäni molemmat osapuolet ovat väärässä.

Ainoa erilaisia metsänkäsittelytapoja kenttäkokein vertaileva tutkimus käynnistyi professori Erkki Lähteen johdolla 1970- ja 80-lukujen vaihteessa. Tähänastiset tutkimushakkuut osoittavat erirakenteisen metsänkasvatuksen tasarakenteista kannattavammaksi.

Tämä ei minusta tarkoita, että erirakenteinen kasvatus olisi aina paras vaihtoehto. Joskus metsä voi ajautua tilaan, jossa avohakkuu on perusteltu.

Joka tapauksessa: jos metsiä käsiteltäisiin taloudellisesti järkevästi, avohakkuut vähenisivät uskoakseni huomattavasti ja alaharvennukset loppuisivat käytännössä kokonaan. Muutos olisi hyvä myös maiseman kannalta.

Metsän taloudellinen tuotto on lopulta melko pieni. Siksi metsässä tulisi tehdä mahdollisimman vähän tuottamattomia toimenpiteitä. Nykyinen "tehometsätalous" toimii päinvastoin. Avohakkuun jälkeen on muokkausta, istutusta, heinäntorjuntaa, perkausta, harvennusta ja niin edelleen. Tuloja saadaan vasta vuosikymmenien kuluttua.

Tätä on pyritty hämärtämään esimerkiksi tekemällä taimikonraivauksesta jonkinlaista kansallisliikuntaa. Kivaa puuhaahan se on, mutta jos pystyn hoitamaan metsää ilman tuottamattomia toimenpiteitä, teen niin.

Tavoitteenani on pieni mutta tasainen tulovirta mahdollisimman pienillä kustannuksilla. Tällöin samasta metsästä riittää jotakin jokaiselle sukupolvelle. Samaa periaatetta noudatti myös isoisäni silloin 1980-luvulla.

Vuodenvaihteessa metsänhoitoyhdistyksestä eroaminen ilmoittamalla tulee vihdoin mahdolliseksi. Nyt ilmoitankin eroavani Pieksämäen ja Pohjois-Karjalan metsänhoitoyhdistyksistä, joihin minut on tahtomattani liitetty.

Vuosien varrella olen onnistunut hankkimaan runsaat 50 hehtaaria metsää, ja tästedes hoidan sen ihan itse.

Saha on teroitettu. Huomenna olen jälleen palstalla.

Sampsa Oinaala
Palstalla arvioidaan kotimaan ja maailman asioita, kosketusetäisyydeltä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat