Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Tänään jään eläkkeelle"

Tanssija Özen Erdincin viimeinen rooli Kansallisoopperassa oli Peer Gyntin äiti. HS:n valokuvaaja Rio Gandara kiersi eri puolilla Suomea valokuvaamassa uraansa päättäviä ihmisiä heidän viimeisenä työpäivänään.

Anna-Stina Nykänen HS
Rio Gandara HS

Eläkeläisten määrä Suomessa lisääntyy. Työpaikoilla vietetään jäähyväisiä, rituaalit vain ovat eri aloilla erilaisia. Eläkkeelle jäädään eri-ikäisinä, kuntokin vaihtelee.

HS:n valokuvaaja Rio Gandara kiersi eri puolilla Suomea valokuvaamassa uraansa päättäviä ihmisiä heidän viimeisenä työpäivänään.

Kysyimme heiltä heti heidän eläkkeelle jäätyään, mitä viimeisenä päivänä tapahtui, millä mielellä ja missä kunnossa he jättivät työnsä. Entä mitä suunnitelmia heillä oli tulevaisuuden varalle?

Tanssija

Özen Erdinc, 44, jäi eläkkeelle Kansallisoopperasta Helsingissä toukokuun lopussa.

"Viimeisen kerran olin lavalla Peer Gyntin äidin roolissa. Se oli kävelyrooli, rauhallinen, dramaattinen, ei voisi olla parempaa. Kuolemakohtauksessa oli vaikea pidättää kyyneleitä. Se oli kauden viimeinen esitys ja minun viimeinen esitykseni. Tiesin myös, että nyt lähden Suomesta, jonne tulin 19-vuotiaana. Muutan Malmöhön. Suomeen jää taakse koko aikuiselämäni arki.

Esityksessä kollegat jakoivat tunnetilan. Heistä välittyi kunnioitus ja lämpö. Näyttämöllä oli pitkä halausjono. Me olemme olleet kuin perhe. Oli siinä ilon kyyneleitä myös. Tähän työhön liittyy suuri rakkaus, tahdonvoima ja intohimo.

Kenneth Grevellä [Kansallisbaletin johtajalla] on tapana kukittaa kauden lopussa kaikki, jotka jäävät eläkkeelle. Sain isot punaiset ruusut.

Olisin päässyt eläkkeelle jo pari vuotta sitten, kun virkavuodet tulivat täyteen. Olen onnekas, kun saan täyden eläkkeen lisäksi säätiön lisäeläkkeen.

En olisi voinut jatkaa tanssimista näissä olosuhteissa ja tällä tempolla, laitostyö on rankkaa ja työtahti kova. Tämän jälkeen paikkani olisi ollut ompelimossa tai lipunmyynnissä.

Kehoni on ilmoittanut jo kymmenen vuotta sitten alkavasta nivelrikosta. On tullut hiusmurtumia, alimmat viisi välilevyä ovat rikki. Olen taistellut urani loppuun, syönyt lääkkeitä ja jättänyt joitakin asioita väliin. Päivittäisten kiputilojen kanssa eläminen. . . olen saanut siitä niin tarpeekseni.

Minulla on toinen ammatti, olen kouluttanut itseni pilatesohjaajaksi ja tehnyt sitä kymmenen vuotta. En kuitenkaan jatka töitä saman tien, haluan ensin vähän nollata.

Olen 11-vuotiaasta saakka tehnyt kuusipäiväistä työviikkoa. Nyt ei ole hoppua. Kartoitan rauhassa, montako pilatespaikkaa Malmössä on. Olen vanha teatterilainen ja laulan, minulla on lista ideoita, töitä riittää, jos haluan.

Osa perheestäni on Turkissa, jossa käyn lomilla. Ammattitaitoni on Turkissa vielä arvokkaampi.

En halua enää yhdeksästä viiteen -työtä, teen töitä omassa aikataulussa."

Rio Gandara HS
Erityisluokan opettajista on pula. Kalle Peltolaa mietityttää se, ettei hänen tilalleen ollut hakijoita.
Erityisluokan opettajista on pula. Kalle Peltolaa mietityttää se, ettei hänen tilalleen ollut hakijoita.

Erityisluokan opettaja

Kalle Peltola, 65, jäi eläkkeelle Keskustan yläkoulusta Harjavallassa toukokuun lopussa.

"Eläkejuhlat oli pidetty jo aiemmin, viimeisenä työpäivänä oli jäljellä todistusten jako. Oppilaat olivat tehneet minulle lahjaksi taulun, johon olivat piirtäneet omia kuviaan. Oli mukavaa ja haikeaa.

Olisin päässyt eläkkeelle jo 60-vuotiaana, mutta halusin jatkaa 65-vuotiaaksi. Oli hyvä aika jäädä. Olen ollut pääluottamusmies, ja viimeaikaiset säästötavoitteet ovat rassanneet aika paljon.

Se tietysti painaa, että kun erityisopettajista on pula, ei tilalleni ollut yhtään kelvollista hakijaa. Hetken mietin, pitääkö minun kuitenkin jatkaa vielä vuosi. . . Ei, en jatka työtä.

Kaupunki kysyi, mitä haluan läksiäislahjaksi. Minä pyysin vuosilipun uimahalliin ja kuntotaloon. Säästän siinä kaupunkia, kun pysyn kunnossa enkä ole terveyskeskusta kuormittamassa. Olen hyvässä kunnossa niin fyysisesti kuin henkisestikin.

Neljä vuotta sitten keväällä tulin katolta alas 3,6 metristä, selkäranka murtui, ja olin neljä kuukautta sairauslomalla, pääasiassa sängyssä. Silloin tiesin, että haluan ehdottomasti jatkaa töissä, paikkani ei ollut kotona. Olen kuntouttanut itseni takaisin töihin, eikä yhtenäkään vuonna ole tullut tunnetta, että haluaisin jäädä töistä pois.

Kotona aion tehdä vähän omakotitalon remonttia ja hoidan pihaa, vähän tennistä pelaan ja käyn golfia lyömässä.

Vaimo jää kahden vuoden kuluessa eläkkeelle, ja näillä näkymin muutamme Tampereelle. Pojan perhe asuu Helsingissä. Kun siellä tarvitaan isovanhempia, singahdamme ilomielin avuksi."

Rio Gandara HS
Työ eduskunnassa on ollut apulaispääsihteeri Jarmo Vuorisen mielestä äärettömän mielenkiintoista.
Työ eduskunnassa on ollut apulaispääsihteeri Jarmo Vuorisen mielestä äärettömän mielenkiintoista.

Apulaispääsihteeri

Jarmo Vuorinen, 64, jäi eläkkeelle eduskunnasta elokuun lopussa.

"Viimeisenä päivänä kävin vain luovuttamassa pois läppärin, iPadin, kännykän ja luottokortin. Tapasin pääsihteerin ja puhemiehen. Kulkukortti vielä jäi, jotta voin käydä tyhjentämässä tavaroita työhuoneestani ennen kuin seuraajani valitaan.

Kaksi viikkoa sitten oli pääsihteerin tarjoama vastaanotto eduskunnan ravintolassa. Sinne kollegat, eduskuntaryhmät ja kansanedustajat tulivat tervehtimään. Lahjoja tuli jonkin verran, vaikka kutsussa sanottiin, että ei puheita eikä lahjoja. Ihmiset tekevät silti niin kuin haluavat. Jonkin verran sain kirjoja, ja olihan lahjoissa jotakin nestemäistäkin. Tällä viikolla oli vielä puhemiehen illallinen pienellä porukalla.

Pääsin eläkkeelle suunnilleen oikeaan aikaan – halusin välttää muuton [remonttievakkoon] Sibelius-Akatemiaan.

Sairastelu aikaisti lähtöäni muutamalla kuukaudella. Olen muuten verrattomassa kunnossa, mutta tammikuussa leikattiin nilkka, eikä haava ole parantunut. Olin ensin sairauslomalla ja sitten vuosilomalla, pidin myös ylityörästejä.

En olisi missään nimessä halunnut jäädä pois aiemmin, se ei käynyt mielessä kertaakaan. Työni oli tavattoman mielenkiintoista. Olin eduskunnassa 29 vuotta, mistä kaksi kolmasosaa eduskunnan perustuslakivaliokunnan sihteeristössä. Sen puheenjohtajana olivat muun muassa Zyskowicz, Niinistö, Sasi. . . oli tavattoman positiivista nähdä, että asiat tulivat käsittelyyn ja valmistuivat, menivät eteenpäin.

Viimeinen tehtäväni oli olla pääsihteerin sijainen. Täysistuntoihin valmistautuminen oli äärettömän kiinnostavaa. Alaisuudessani oli 16 valiokuntaa, kansliat ja virkamiehet. Hallinnollisten tehtävien lisäksi sain olla asiakysymysten keskiössä. Monipuolista työtä, tärkeitä asioita, päivät eivät olleet koskaan samanlaisia. Haikein mielin jään pois, vaikka pääsenhän tapaamaan ihmisiä.

Pystyn jo ajamaan kuntopyörällä kotona, mutta kunnon kävelyt ovat vielä utopiaa. Kun liikuntakyky palaa, pääsemme vaimon kanssa matkustelemaan, hän jää eläkkeelle keväällä. Minulla on myös viisi lastenlasta ja kolme omaa tytärtä. Tuoreimmat lastenlapset syntyivät kesäkuussa kahden päivän välein."

Rio Gandara HS
Konduktööri Antero Viikki on jo sopinut, että lähtee vapaaehtoistyöhön, autokuskiksi ruokajakeluun.
Konduktööri Antero Viikki on jo sopinut, että lähtee vapaaehtoistyöhön, autokuskiksi ruokajakeluun.

Konduktööri

Antero Viikki, 58, jäi eläkkeelle Valtionrautateiltä Helsingissä syyskuun alussa.

"Oli mielenkiintoinen päivä. Kävin Kuopiossa ja tiedostin matkan aikana, että kun Helsinkiin pääsen, tämä on tässä. Työkaverit soittelivat. Kun matkustajat kuulivat, että jään eläkkeelle, tulivat kättelemään ja onnittelemaan.

Meillä on töissä sellainen rituaali, että kun jää eläkkeelle, työasuun kuuluva kravatti leikataan poikki. Työkaverit tekivät sen Helsingissä sosiaalitiloissa. Läksiäislahjan sain valita 20 vaihtoehdon joukosta. Otin matkailuun liittyen Samsoniten matkalaukun. Siellä olisi ollut eräpuukkoa, maljakkoa ja sykemittaria.

Olen ollut 32 vuotta konduktöörinä.

Minun eläkeikäni on sopimuksen mukaan 58 vuotta. Vuoden 1995 jälkeen töihin tulleilla se on 63. Työ on muuttunut kiihtyvällä vauhdilla. On tullut apuvälineitä, koneita ja laitteitta, jotka keventävät ja tavallaan helpottavat työtä. Toisaalta se vaatii jatkuvaa uuden oppimista.

Tunnelmat ovat kaksijakoiset. On hyviä työkavereita ja lähiesimiehiä, ihania asiakkaita. Toinen puoli on, että pääsen nauttimaan hyvässä kunnossa eläkkeestä. Olen ollut viime vuosina puolet työajasta konduktöörinä ja puolet kouluttamassa. Mielenkiintoa työssä jatkamiseen olisi riittänyt, mutta ajattelen, että annan nuoremmille sen työmahdollisuuden, joka minulta jää.

Olen kyllä hyvässä kunnossa. Harrastan liikuntaa: ensi kesänä pitäisi juosta puolimaraton.

Henkisestikin olen hyvässä kunnossa. Raskainta oli vuorotyön epäsäännöllisyys, iän myötä yövuorosta toipumiseen meni enemmän aikaa kuin kaksikymppisenä. Vuorotyö on myös rajoittanut sosiaalista kanssakäymistä. Nyt päästään vaimon kanssa paremmin liikkumaan kahdestaan.

Minua on jo kysytty vapaaehtoistyöhön. Lähden seurakunnan ruokajakeluun mukaan. Haen autokuskina kolme kertaa viikossa tavaraa marketeista. Autan toisia."

Rio Gandara HS
Maanviljelijä Aulis Saarelalla riittää yhä töitä. Perinteisesti eläkeläisisännän hommana on ollut metsän raivaaminen.
Maanviljelijä Aulis Saarelalla riittää yhä töitä. Perinteisesti eläkeläisisännän hommana on ollut metsän raivaaminen.

Maanviljelijä

Aulis Saarela, 63, lopetti eläkkeen maksun Joutsassa sijaitsevan Haikulan tilan maatalousyrittäjänä syyskuun lopussa.

"Siinä oli hakkeenajoa lämpölaitokselle. Poika kyllä kysyi, että vieläksä huomenna tuut töihin. Eihän näistä töistä koskaan eroon pääse, kun asuu samalla tilalla.

Minähän jäin eläkkeelle vain maatalousyrittäjän hommista. Päätin, että lopetan eläkkeenmaksun maatalousyrittäjänä. Joskus se on tehtävä. Viisi vuotta sitten tätä jo suunniteltiin, mutta ei se ollut silloin mahdollista, kun ei löytynyt jatkajaa.

Sukupolvenvaihdokseen on varattava pari vuotta aikaa. Yksinhän tätä ei voi ratkaista. Tarvitaan ulkopuolinen miettimään, miten sukupolvenvaihdos tehdään. Kun haluan, että kaikki lapset saavat tasapuolisesti oman osansa.

Ei tätä vielä juhlittu. Tällä hetkellä ei ole varmaa, jatkaako poika. Jos saataisiin se talven aikana selvitettyä, voitaisiin kesällä sitten juhlia. Me on aika paljon pidetty isoja juhlia, kun suku on niin suuri. Meilläkin on kuusi lasta ja yhdeksän lastenlasta.

Tuntuu, että olen ihan hyvässä kunnossa. Tänään teki työterveyslääkäri viimeisen tarkastuksen. Pieniä kulumia on, mutta näiden kanssa pärjäilee. Kuntoa voisin paremmin pitää yllä, kun on aikaa – kun pojat tekevät nyt vähän enemmän.

Meillä on koneyritys tässä rinnalla. On töitä: niitetään tienvarsia ja lanataan, tehdään lumitöitä. Myös metsä työllistää. Siellä riittää raivaamista, polttopuun tekoa ja puun myyntiä ja hakettamista. Sehän se on yleensä eläkeläisisännän homma.

Tein minä pienen loman, ajelin Itä-Suomessa ja olin vuokramökissä yötä tuolla Kolin maisemissa. Kokeilin, miltä se tuntuu."

Rio Gandara HS
Kirkkoherra Kerttu Venäläisen työ on ollut sosiaalista. Nyt on aikaa kysyä, mitä itselle kuuluu.
Kirkkoherra Kerttu Venäläisen työ on ollut sosiaalista. Nyt on aikaa kysyä, mitä itselle kuuluu.

Kirkkoherra

Kerttu Venäläinen, 63, jäi eläkkeelle Kittilän seurakunnasta syyskuun lopussa.

"Jäin pikkuhiljaa. Viimeisenä päivänä kävin työpaikalla enää vain viemässä avaimet ja hyvästelemässä ihmisiä. Työpuhelimen jätin muutaman päivän päästä, viimeisenä sulkeutui työsähköposti. Ne olivat isoja asioita: olen tottunut kirkkoherran virassa olemaan aina tavoitettavissa. Nyt nämä langat katkesivat.

Perinteisiin kuuluu lähtösaarna. Hyvästelin seurakuntaa, kerroin omasta olostani. Tunnelma oli herkkäkin. Olin kavunnut saarnastuoliin tietoisena siitä, että sinne on noussut ennen minua monta legendaarista Lapin pappia. Aralla mielellä liityin siihen jatkumoon. Kiitollisena. Kittilän kirkko on tärkeä paikka, se säilyi Lapin sodassa polttamatta ja oli turvapaikkana. Se on henkisesti, hengellisesti, kulttuurisesti ja henkilökohtaisesti tärkeä kirkko. Kerroin, että uran kohokohta on, kun menee kirkkoon ja suntio sytyttää kynttilöitä. Siinä on syvä rauha. Minulla on tietoisuus siitä, että se on edelleen mun kirkko. Saan olla yhä seurakuntalainen.

Messun jälkeen oli lähtökahvit seurakuntakodissa. Ohjelmaa kesti tuntitolkulla. Aina joku halusi sanoa jotain. Minulle oli tehty laulu. Sain seurakunnalta lahjaksi tabletin. Seurakuntalaisilta sain pikkulahjoja, kuten kynttilöitä ja jonkun taulun. Tunnelma oli kaihoisa ja herkkä.

Eläkkeelle jäämiseen liittyy perille pääsyn alakulo. Kun iso urakka tulee tehdyksi, on hirveän tyhjä olo. Siinä on luopumisen kipua, napanuoran katkaisua.

Olin ensimmäinen naispuolinen kirkkoherra Oulun hiippakunnassa, mutta työssä se on näkynyt hirveän vähän. Paavi Franciscus sanoo, että paimenen pitää haista laumalta. Olen miettinyt, onko minussa ollut lauman haju. Jatkoilla monesta suusta kuului, että on.

Seuraajani valintaprosessi on kestänyt lähes vuoden. Tietoisuus eläkkeelle jäämisestä ja tunteiden läpikäyminen on edennyt pikkuhiljaa, mutta silti, kun asia konkretisoituu, tuntuu että oho!

En halunnut jäädä aikaisemmin. En ollut työhön kyllästynyt. Kotitilanne vaikutti, mieheni on pyörätuolissa ja tarvitsee apua. Hänellä on toki henkilökohtainen avustaja, mutta kun papin työ on niin epäsäännöllistä, siinä oli aina säätämistä. Halusin levollisempaa aikaa kotona.

Pidän uskontoa pohtivaa ryhmää ainakin tämän syksyn vielä. En ole tehnyt isoja suunnitelmia. Haluan vähän aikaa viipyä suvannossa. Kysyn, mitä minulle kuuluu, mikä ihmisenä olen ja miten sisäisesti jakselen.

Ihan hyväkuntoisena jäin, vaikka loppuvaiheessa laiminlöin itseäni. Tykkään kulkea tunturissa, harrastaa liikuntaa. Se jäi pois, kun ei kerennyt. Haluan parantaa sekä henkistä että fyysistä hyvinvointia. Tehdä käsitöitä, vetää henkeä ja miettiä, mikä tämä elämänvaihe on."

Anna-Stina Nykänen HS, teksti
Rio Gandara HS, kuvat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat