Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Afganistan jätti jäljen – rauhanturvaajalla on veteraanin kokemus mutta ei titteliä

Kriisialueella palvelleita odottaa usein kotimaassa uusi kriisi. Siksi heistä tulisi pitää huolta myös paluun jälkeen.

Sunnuntai
 
Sami Kero HS
Suomalainen rauhanturvaaja tatuoi käteensä karhun ja sen taustalle Afganistanin rajat. Karhu oli erään joukkueen tunnus. Samankaltainen tatuointi on usealla aseveljellä.
Suomalainen rauhanturvaaja tatuoi käteensä karhun ja sen taustalle Afganistanin rajat. Karhu oli erään joukkueen tunnus. Samankaltainen tatuointi on usealla aseveljellä. Kuva: Sami Kero HS
Sami Kero HS
Markus Markelinin sormessa on kultainen pirunnyrkki kuten monella muullakin suomalaisella rauhanturvaajalla.
Markus Markelinin sormessa on kultainen pirunnyrkki kuten monella muullakin suomalaisella rauhanturvaajalla.

Markus Markelinin kättä koristaa kultainen pirunnyrkkisormus. Hän istuu kasvot kohti kahvilan ihmisvilinää, koska on tottunut tarkkailemaan väkijoukkoa. Jos hän ei tee niin, tulee epämukava, turvaton olo.

Hän istuu pöydässä, jossa on tyhjä limsapullo. Sotilaan vaisto aistii senkin – jos oltaisiin Afganistanissa, pullossa voisi olla kotitekoinen pommi.

Hän naputtaa kultaisista rinkuloista rakentuvaa sormustaan. "Tiedätkö tämän? Se on aika monella suomalaisella rauhanturvaajalla, se on symboli. Siitä tunnistaa toisen rauhanturvaajan", Markelin sanoo.

Sormus hajoaa osiin, kun sen poistaa sormesta. Tarinan mukaan arabimies lähti aikoinaan sotimaan ja antoi sormuksen siksi aikaa naiselleen. Jos sormus oli palautushetkellä ehjä, se tarkoitti, että sormus oli pysynyt sormessa ja neito uskollisena.

Turvallisuusalalla työskentelevä Markus Markelin on eronnut kahdesti kriisinhallintatehtävien vuoksi. Nyt hän viettää onnellista perhe-elämää.
Turvallisuusalalla työskentelevä Markus Markelin on eronnut kahdesti kriisinhallintatehtävien vuoksi. Nyt hän viettää onnellista perhe-elämää.

Symbolinen sormus, tosiaan. Turvallisuusalalla työskentelevä Markelin on ollut kaikkiaan neljä kertaa "alhaalla". Se on sotilaskieltä ja tarkoittaa ulkomaankeikkoja.

Kriisinhallintatehtävät ovat antaneet paljon mutta myös vieneet.

"Yhden avioeron ja yhden kihlauksen. Olen tyypillinen tilastotapaus, erot ovat rauhanturvaajilla hyvin yleisiä. Ja syy todellakin on sotilaana olossa", yhden lapsen isä sanoo.

"Ex-vaimo sanoi, että minulla kesti aina kolme kuukautta tulla kotiin. Olin poissaoleva, jännittynyt ja äyskivä. Kun tulin lomille, oli vaikea sietää lasten juoksentelua. Suomessa kaikki oli harmaata aluetta, kun Afganistanissa kaikki on mustaa tai valkoista. En osannut oikein ottaa muita huomioon."

Rauhanturvatehtävissä on ollut vuoden 1956 jälkeen noin 40 000 suomalaista. Suezilla, Kosovossa, Kongossa, Libanonissa – esimerkiksi.

Vuonna 2002 alkanut Afganistanin Isaf-operaatio on kuitenkin erilainen kuin muut.

Afganistanissa on sota.

Tulitaistelut, maamiinat ja kranaatit ovat arkipäivää. Siellä voi joutua ampumaan kohti ihmistä tai tulla itse ammutuksi. Koko ajan pitää olla valmiina, mutta koskaan ei tiedä, mihin.

Afganistanissa on palvellut parituhatta suomalaista sotilasta. Sinkkiarkussa kotiin on tullut kaksi. Muut ovat palanneet vartijoiksi, virkamiehiksi, sairaanhoitajiksi, kukin omaan ammattiinsa.

He muodostavat uuden ajan veteraanien sukupolven.

Kuvat Arikan, Markelinin ja Murajan kotialbumeista
Heikki Arikka Masar E-Sharifissa kesäkuussa 2014.
Heikki Arikka Masar E-Sharifissa kesäkuussa 2014.

Heihin ei osata aina oikein suhtautua, sillä näkyviä vammoja ei ole. Eikä kaikilla näkymättömiäkään – itse asiassa valtaosa palaa kotiin hyvissä voimissa ja ihan hyvillä mielin. Silti arkeen palaaminen on osoittautunut monelle vaikeaksi.

Uuden ajan veteraanien kohdalla kysymys on pitkälti sama kuin toisen maailmansodan kokeneilla. Mitä apua tarvitaan, jotta mahdollisimman moni pystyisi jatkamaan tavallista elämää?

Toisen maailmansodan aikoihin 18 000 suomalaista sotilasta sai psykiatrista hoitoa. Kukaan ei tiedä, kuinka moni kärsi tilastojen ulkopuolella, sillä hullun leimaa välteltiin viimeiseen asti.

Hoidotta jääneet yrittivät laimentaa sotakokemuksia viinalla, ja siitä kärsivät usein vaimo ja lapset, joskus vielä heidän lapsensakin – sota heijastui perheiden pahana olona ja väkivaltana vuosikymmenten päähän.

Nyt sotaveteraaneja on jäljellä noin 35 000, aavistuksen vähemmän kuin kriisinhallintaveteraaneja.

Markus Markelin lähellä Turkmenistanin rajaa vuonna 2006.
Markus Markelin lähellä Turkmenistanin rajaa vuonna 2006.

Onkohan Suomi oppinut virheistään?

Kun on ollut sodassa, sinne palaa joskus unissaan.

Kun on elänyt kurinalaisessa tukikohdassa, omien lasten tottelemattomuus voi ottaa päähän. Kun silmät ovat tottuneet etsimään itsemurhapommittajia tungoksesta, suomalaisetkin väkijoukot ahdistavat helposti.

Ja aina kun kuuluu pamahdus, menee vaistomaisesti kyykkyyn.

Tätä kirjoitusta varten on haastateltu seitsemää Afganistanissa palvellutta sotilasta, joista osa esiintyy jutussa nimettöminä ammatillisista tai henkilökohtaisista syistä.

He sanovat kaikki voivansa hyvin, kotiinpaluu oli heille kohtalaisen helppo. Haastatellut eivät ole ystäviä keskenään, he ovat eri ammattien edustajia, ja heitä yhdistää vain eri vuosille ajoittunut palvelus kriisinhallintatehtävissä Afganistanissa.

Tuomas Muraja matkalla Kabulista Surobiin syyskuussa 2006.
Tuomas Muraja matkalla Kabulista Surobiin syyskuussa 2006.

Heidän puheissaan toistuu neljä teemaa, jotka liittyvät kotiinpaluuseen. Ne ovat vähän sellaisia sotilaiden lastentauteja – viheliäisiä ja yleisiä, mutta niistä kyllä toipuu. Parisuhdekriisit, ulkopuolisuuden tunne, tyhjyys ja lisääntynyt kärsimättömyys on vain sairastettava läpi.

"En näitä asioita osannut silloin lähtiessä ottaa niin huomioon. Silloin mietin, että mitenhän jaksan kuumuutta ja miten pää kestää taistelutilanteet. Yllättäen rankinta onkin ollut kestää vähän turhalta tuntuva arki Suomessa", sanoo 25-vuotias jääkäri.

Kun hän palasi muutama vuosi sitten, ei ollut edes asuntoa. Afganistanissa palvellut kaveri auttoi löytämään työpaikan, äidin työkaverin kautta löytyi kimppakämppä. "Aika paljon tuli pelattua sotapelejä iltaisin."

Afganistanissa hiekka on auringon vaaleaksi polttamaa. Lähestyvän hiekkamyrskyn seinämän erottaa jo kaukaa, ja kun se iskee, jyvät menevät henkeen.

Kaikkialla haisee lanta, kun paikalliset lämmittävät sillä savitalojaan. On kuumaa – auringossa yli 50 astetta – tai kylmää – tammikuussa pakkasta voi olla yli kymmenen astetta.

Asuintalot ovat vaatimattomia, kukkivat unikkopellot henkeäsalpaavia. Afganistanin peltojen kasveista tulee valtaosa maailman oopiumista, josta valmistetaan heroiinia. Pellot ovat elintärkeitä paikalliselle taloudelle.

Kylät ovat vuorten ympäröimiä, eikä tietä aina tunnista – ne ovat kapeita ja kuoppaisia. Kymmenen kilometrin matkaan voi kulua kaksi tuntia.

Selamalikom, kyläläiset tervehtivät darin kielellä, ja lähtiessä toivotetaan khuda hafez.

Pimeä tulee varkain ja tuntuu pimeämmältä kuin kotona.

Afganistan on kaunis mutta arvaamaton. Kun sotilas tulee Suomeen, hän on kotiväen silmissä helposti luulosairas, vähän koomisella tavalla valpas koko ajan. "Jatkuvan turvallisuusanalyysin tekemisestä kuulee kavereilta aika usein", Markus Markelin naureskelee.

Hän kuitenkin tietää myös, että Afganistanissa varuillaan olo on tarpeen: kun astui leirin portista ulos, oli 75 prosentin riski, että jotain sattuu tai tulee vaaratilanne.

Väärinkäsityksiä syntyy, kun kotona odottavalle ei saa kertoa kaikkia asioita, jotka aiheuttavat varuillaan olon. Ne ovat operatiivisia salaisuuksia. Näihin seikkoihin Markelinin aiemmat ihmissuhteet kaatuivat. Eikä hän ole ainoa, vaikka asiaa ei olekaan Suomessa tutkittu. Norjalaistutkimuksen mukaan avioeroluvut ovat rauhanturvaajilla 80 prosenttia korkeammat kuin keskivertoväestöllä. Sotilaiden näppituntuman mukaan tilanne on Suomessa samansuuntainen.

Markus Markelinilta lähti ensin vaimo, sitten uusi morsian juuri häiden alla.

"Kymmenen päivää ennen häälomalle lähtöä silloinen kihlattuni laittoi tekstarin, että hae tavarasi. Oli se sokki", Markelin sanoo.

Hän luki tekstiviestin ja alkoi paiskoa tavaroitaan ympäri asuinkonttia. Kuppi meni nurin, hän kuvaa tilannetta. Lopulta asuinkaveri astui konttiin ja kysyi, mitä helvettiä siellä tapahtuu.

Markelin säntäsi ulos, konttikaveri perässä. Hän otti olkapäästä, vei leirin rauhalliseen kolkkaan ja käski puhua.

Ja Markelin puhui puhui puhui.

"Alhaalla tulee kerrottua toisille sellaisia asioita, joista ei Suomessa kertoisi kellekään. Se on sitä veljeyttä."

Afganistanissa tukikohdan portti on merkityksillä ladattu. Sen avautuessa pitää olla valmiina välikohtauksiin, mutta sisäpuolella on kokonainen kontrolloitu ja täsmällinen sotilasmaailma.

Sotilaat nukkuvat isoissa teltoissa tai konteissa. Ne ovat merikonttien näköisiä kolmen neljän hengen huoneita, joissa henkilökohtaista tilaa edustaa sänky.

Osa sisustaa: basaarit myyvät mattoja ja päiväpeittoja, ja jotkut liimaavat tyttökuvia seinille. Ase on aina käden ulottuvilla, usein se nojaa sängynlaitaan.

Konteissa ja teltoissa on ilmastointi, ensin mainituissa ikkunatkin. Leireissä on yhteinen sopimus, että vedensäästösyistä suihkussa käydään vain kerran päivässä.

Kokit tekevät ravintolatasoista ruokaa, ja alkoholin suhteen on nollatoleranssi.

Vapaalla sekoillaan ihan selvin päin: tehdään spa puhallettavista uima-altaista, järjestetään rusketuksen maaottelu ruotsalaisten kanssa tai juostaan hikinen maraton leirin sisällä.

Harrastaakin voi, salsatunneilla erimaalaiset nais- ja miessotilaat tanssivat pistoolit vyöllä heiluen. Ja tietenkin siellä, missä on ihmisiä, on myös rakkautta, vaikka säännöt kieltävät julkiset hellyydenosoitukset. Joidenkin suomalaisten sinkkumiesten kesken on ollut esimerkiksi kova kisa siitä, kuka pääsee lähimpään kontaktiin ruotsityttöjen kanssa. Eräänkin joukkueenjohtajan kerrotaan sanoneen, että rakkaudesta ei rangaista, jos kertoo kavereille, kenestä tytöstä on kyse. Mutta ei pidä yleistää – kaikki eivät juokse tyttöjen perässä. Itse asiassa niitä vähän kadehditaan, joilla on joku odottamassa kotona.

Vakavasti ottaen; salsa ja rakkaus ovat Afganistanissa harvinaisempia asioita kuin alati ympärillä leijuva uhka. Joka kerta, kun Markus Markelin on ollut kriisinhallintatehtävissä, joku palveluskaveri on kaatunut tai haavoittunut pahasti.

Isaf-operaatiossa on saanut surmansa kaksi suomalaissotilasta. Yleisradion mukaan loukkaantuneita on viisitoista.

Markelin on nähnyt läheltä, miten hoitoa on saanut tai pikemminkin jäänyt saamatta. Se on muokannut maailmankuvasta vähän raadollisemman. Nykyään Markelin pelkää oikeastaan vain sitä, että hän loukkaantuisi ja jäisi kitumaan.

"Kun olen katsonut kundeja, joille on käynyt kipeästi, eivätkä he ole saaneet kunnon hoitoa, niin täytyy sanoa, että nyrkkien puristuksessa näkyy kaikki sateenkaaren värit. Nämä jätkät ovat lähteneet vapaaehtoisesti ja kirjoittaneet nimensä lappuun, jossa lukee, että valtio korvaa, jos jotain käy. Ja sitten kun käy, niin kaikesta hoidosta pitää taistella."

Valtiokonttori on maksanut Afganistanissa palvelleille sotilaille korvauksia kymmenen vuoden aikana alle miljoona euroa. Se on todella vähän.

Kriisinhallintaveteraanien psyykkisestä jälkihoidosta onkin muodostunut pysyvä keskustelu. Kun vuonna 2009 Afganistanissa palvelleilta suomalaisilta kysyttiin taistelustressistä, kaksi kolmasosaa kertoi kärsineensä siitä jossain muodossa. Vakavammasta posttraumaattisesta stressihäiriöstä kärsii alle neljä prosenttia.

Prosenttiluku ei kuulosta suurelta, mutta käytännössä se tarkoittaa kuitenkin useita satoja sotilaita.

Sami Kero HS
Raisiolainen perheenisä Heikki Arikka palasi Afganistanista syyskuussa. Hänen mielestään kotiin palaavilta pitäisi kysyä, että miten heillä menee. Sotilaspastorina toiminut Arikka olisi itsekin kaivannut tukea muutama vuosi sitten rauhanturvakeikalta palatessaan, kun päälle vyöryi avioero.
Raisiolainen perheenisä Heikki Arikka palasi Afganistanista syyskuussa. Hänen mielestään kotiin palaavilta pitäisi kysyä, että miten heillä menee. Sotilaspastorina toiminut Arikka olisi itsekin kaivannut tukea muutama vuosi sitten rauhanturvakeikalta palatessaan, kun päälle vyöryi avioero.

Syyskuussa Afganistanista Suomeen palannut sotilaspastori Heikki Arikka uskoo, että todellisuudessa heitä on enemmänkin. Moni rauhanturvaaja pyrkii selviytymään itse, sillä suomalaisen miehen hyveisiin ei kuulu omista heikkouksista puhuminen. Sotilaspiireissä piirre korostuu.

Arikan tehtävänä Afganistanissa oli huolehtia henkisestä hyvinvoinnista.

"Ei suomalainen sotilas halua sielunhoitoa, mutta kyllä he vitutuksesta osaavat puhua", pappi sanoo.

Siitä puhutaan saunan lauteilla ja tupakkapaikoilla. Osa mainitsee ohimennen, toiset varta vasten.

Sotilaspastori on nähnyt, miten sota kohtelee miestä. Leirin yhteinen ruokala oli hyvä paikka tarkkailla ihmisiä. Esimerkiksi kävelytapa kertoo jo paljon: kun henkinen tasapaino alkaa järkkyä, ihminen lakkaa luottamasta omiin jalkoihinsa.

"Menin puhumaan, kun amerikkalainen sotilas istui ruokalassa ja kädet vapisten jutteli ruokalautaselleen", Arikka kertoo.

Arikan mielestä Suomessa pitäisi ottaa etukäteen huomioon, että sotakokemukset voivat purkautua esimerkiksi ahdistuksena tai väkivaltana pitkienkin aikojen päästä. Hänen mielestään kriisinhallintatehtävät on niin väkevä kokemus, että se jättää jokaiseen kävijään jonkinlaisen pysyvän jäljen.

"Mielestäni voisi olla hyvä keino, että samaan aikaan palvellut psykologi tai pappi vierailisi kriisinhallintaveteraanien kodeissa keikan jälkeen. Ajattelen, että helpointa on puhua kotioloissa tutulle, joka on ollut siellä samassa paikassa samaan aikaan. Se voisi olla sellainen välitsekkaus. Jos kaikki olisi hyvin, se jäisi siihen."

Toimittaja Tuomas Muraja työskenteli Afganistanissa tiedotusupseerina. Hän on julkaissut kokemuksistaan kirjan Sotilaana Afganistanissa (Tammi).
Toimittaja Tuomas Muraja työskenteli Afganistanissa tiedotusupseerina. Hän on julkaissut kokemuksistaan kirjan Sotilaana Afganistanissa (Tammi).

Kun tiedotusupseeri Tuomas Muraja palasi Afganistanista kotiin vuonna 2007, kukaan ei kysynyt henkisestä voinnista. Lopputarkastuksessa lääkäri kysyi vain: "Tunnetko olevasi terve?"

Muraja oli suhteellisen ok, mutta palvelustoveri ampui itseään haulikolla poskesta läpi, koska Afganistan tuli uniin.

"Olen miettinyt paljon sitä, että kokemukset voivat alkaa oireilla vasta monen vuoden kuluttua. Se on kauhea paikka, jos ihminen tuntee määrittelemätöntä huonoutta eikä ymmärrä sen johtuvan sodasta. Että kaiken nähdyn pahan jälkeen se olenkin minä itse, joka alkaa pelottaa."

Sotilaat Muraja, Arikka ja Markelin ajattelevat pitkälti samalla tavalla: jos sotilas lähetetään isänmaan nimissä palvelukseen, myös seuraukset on kannettava. Valtiokonttorin kanssa ei pitäisi joutua tappelemaan korvauksista ja vamman synnystä.

Murajan paluun jälkeen jälkihoitoon on tullut konkreettisten parannusten lisäksi paljon hyviä aikeita. Muutosvauhti vain on ollut hidas.

Nykyisin palaajille järjestetään kotiuttamiskoulutus, kun Suomeen tulosta on kulunut noin kuukausi. Siellä käydään läpi kokemukset ja kartoitetaan muun muassa jatkotuen tarve. Lisäksi Rauhanturvaajaliitolla on vertaistukipuhelin, joka päivystää kellon ympäri. Myös perheet on otettu huomioon – hekin saavat soittaa. Psyykkistä hoitoa tarvitsevat ohjataan ammattiapuun tarvittaessa Helsingin yliopistolliseen keskussairaalaan saakka.

Viime vuonna puolustusministeri Carl Haglund (r) käynnisti kriisinhallintaveteraaniohjelman valmistelun. Ohjelma keskittyy nimenomaan henkisen puolen tukemiseen. Työ on kesken.

Myös fyysisten vammojen hoitoa pyritään sulavoittamaan. Sosiaali- ja terveysministeriön rattaissa pyörii sotilastapaturmalain uudistus. Käytännön tavoite on, että paperisota helpottuu eikä vammautuneen tarvitse hypätä luukulta toiselle. Lain on tarkoitus tulla voimaan 2016.

Rauhanturvaajilla on kolme sääntöä: kaveria ei jätetä, kotona ei kerrota, kuolema kuittaa univelat.

Markus Markelin rikkoo säännöistä kahta jälkimmäistä. Hän onkin nykyisin onnellinen mies. Vantaalaisperheeseen kuuluu avovaimo ja 15-vuotias poika aiemmasta liitosta.

Palvelusten aiheuttamat aiemmat parisuhdekriisit ovat opettaneet, että kotona kannattaa kertoa niin paljon kuin mahdollista. Kun hän oli viimeksi lähdössä, hän piti perheelle Powerpoint-esityksen siitä, mitä tuleman pitää. Mitä enemmän perhe tietää, sitä paremmin se jaksaa odottaa kotona.

Isän mieleen on jäänyt pienen pojan hätä, kun vuonna 2006 Afganistanin tiukoista paikoista kerrottiin lehdissä. Uutiskuvassa makasi isän näköinen sotilas yltä päältä veressä.

"Silloin poika ilmoitti, että sai olla viimeinen keikka. Pojalle lähtemiset ovat olleet vaikeampia, avovaimolle riittää, kun lupaan tuoda vähän hajuvettä."

Univelkoja Markelin kuittaa lomilla. Kun hän tulee kotiin, väsymys on aivan järjetön. Se johtuu stressin purkautumisesta, hän sanoo.

"Olen opetellut jättämään työminän tukikohtaan. Silti pyydän perheeltä, josko saisin pari päivää vain olla, vaikka tiedän, että heillä on ollut kova ikävä. Kotiin tullessa on helposti vähän aikaa ihan töttöröö."

Toinen, nimettömänä pysyttelevä sotilas kävi vuoden aikana lomilla kuusi kertaa. "Suomessa tuli usein fiilis, että ihmisillä ei ole oikeita ongelmia. Asiat oli heti huonosti, jos jollakulla oli vähän märät kengät. Afganistanissa kaikki puhalsivat aina yhteen hiileen, mukisematta, ja kaveria arvostettiin."

Paikallisia tapojakin kunnioitettiin. Jos oli ramadan, sotilaatkaan eivät mussuttaneet suklaata keskellä kylänraittia.

Kriisinhallintaveteraaneista puhuttaessa keskitytään usein ääripäähän, pysyvästi vammautuneisiin. Kuitenkin suurin osa heistä on niin kuin vaikkapa Markelin, Muraja ja Arikka – aika perusjätkiä. Lopulta hyvin pieni osa kärsii näkyvästi.

Mistä siis koko keskustelussa on lopulta kyse?

Kolmesta asiasta: veteraanistatuksesta, politiikasta ja periaatteesta.

Virallisesti suomalaisilla rauhanturvaajilla ei ole veteraanin statusta. Kun laki puhuu veteraanien oikeuksista, se tarkoittaa vuosina 1939–1945 sotineita. Jos kriisinhallintaveteraanit tunnustettaisiin laissa, se voisi helpottaa avunsaantia, kun ryhmän hoidosta voitaisiin säätää yhtenäisesti. Nyt jokainen heistä pyörii byrokratiarattaissa yksilönä.

"Jos olisi olemassa virallinen kriisinhallintaveteraanin status, se mahdollistaisi lakien kirjoittamisen niin, että esimerkiksi valtio, kunnat ja valtiokonttori voitaisiin velvoittaa tarjoamaan tarvittavat palvelut tälle ryhmälle", sanoo Charly Salonius-Pasternak, Ulkopoliittisen instituutin kriisinhallintaan erikoistunut tutkija.

Toisekseen kyse on poliittisesta vastuunkannosta. Jos valtakunnan päättäjät painavat sotilasoperaatioihin osallistumiselle vihreää nappia, ymmärrystä ja rahaa pitäisi löytyä myös mahdollisten seurausten kantamiseen.

"Olen käsityksessä, että kaikille päättäjille ei ole aivan selvää, minkä luonteisiin operaatioihin osallistumisesta he päättävät. Veteraanistatus selkeyttäisi mielikuvaa", Salonius-Pasternak sanoo. Vuonna 2009 roihahti julkinen keskustelu myös siitä, onko Suomi sodan osapuoli vai ei.

Kolmas kysymys on periaatteellinen: miten yhteiskunta arvostaa ja näkee isänmaallisen työn? Millä sanoilla kriisinhallintaveteraaneista puhutaan julkisessa keskustelussa?

Yksinkertaistaen ja kärjistäen: rauhanturvaamisen mielikuvaan liitetään usein rusketus ja uuden auton hankkiminen. Kriisinhallinta on kuitenkin sodassa olemista.

"Jos veteraanistatuksen olettamus on isänmaan puolesta hengenvaaraan asettuminen, niin suomalaisen erikoisjääkärin riski Afganistanissa verrattuna vaikkapa pääesikunnan kirjurin riskiin vuonna 1943 on vähintäänkin yhtäläinen. Silti vain toinen heistä on veteraani", Salonius-Pasternak sanoo.

Kerrataanpa vielä lopuksi, miksi Markelin, Arikka, Muraja ja muut ovat olleet Afganistanissa.

Vuonna 2001 terroristijärjestö al-Qaida iski matkustajakoneilla New Yorkiin ja Washingtoniin. Kuukautta myöhemmin Yhdysvallat hyökkäsi Afganistaniin, jota Taleban hallitsi ja jonka maaperällä terroristit kouluttivat joukkojaan. Vuonna 2003 Nato otti operaation johdon ylevänä tavoitteenaan Afganistanin vakauttaminen. Sota kärjistyi vuonna 2006, ja nyt, kun operaatio päättyy, demokratia Afganistanissa tuntuu toivottomalta puheelta.

Vuodenvaihteeseen mennessä valtaosa sotilaista poistuu maasta, noin 12 000 kansainvälistä sotilasta jää. Suomikin jatkaa osana Resolute Support -koulutusoperaatiota.

Tuomas Muraja on pohtinut paljon, onko Isaf-operaatio onnistunut. Hänelle jäi kokemusten lisäksi käteen pari afganistanilaismattoa, mutta miltä näyttää iso kuva?

Pelkästään Suomi on upottanut operaatioon noin 440 miljoonaa euroa, mutta tilanne on Afganistanissa edelleen lähes yhtä kaoottinen kuin 13 vuotta sitten. Toisaalta: aiempaa useampi afgaanityttö on päässyt kouluun, elinajanodote on noussut 44 vuodesta 60 vuoteen ja maan talouskin kasvanut.

"Mutta onko se pelkästään operaation ansiota?" Tuomas Muraja kysyy.

"Olisiko niin käynyt joka tapauksessa? Fakta on, että sellaisia oloja ei ole onnistuttu luomaan, että avustusjärjestöt voisivat toimia alueella täysimittaisesti. Toisaalta, Suomi pääsi testaamaan joukkojaan tositilanteessa. Kai sekin on arvo."

Moni kysyy, miksi rauhallisen maan mies haluaa lähteä keskelle sotaa.

Markus Markelin ajatteli olevansa pisara meressä, mutta hyvä pisara. Heikki Arikka koki tekevänsä työtä, jolla on merkitys. Muut haastatellut sotilaat nostavat esiin myös isänmaallisuuden, itsensä testaamisen tositilanteessa ja tietenkin rahan. Se on merkittävä motiivi erityisesti nuorimmille: yksi kertoo, että seitsemän kuukauden palveluksesta jäi 30 000 euroa säästöön. Toiselle jäi 40 000 euroa 11 kuukaudesta. Afganistanissa maksetaan vaarallisen työn lisää.

Sitähän se on, vaarallista. Siksi jokainen suomalaissotilas suunnittelee omat hautajaisensa ja kirjoittaa viimeisen kirjeen. Se on pakollinen rutiini, joka pakottaa ajattelemaan riskejä.

Osa tekee sen naureskellen: haluan, että arkkuni lasketaan helikopterista hautaan ja hävittäjät lentävät yli. Jätkät, muistakaa kusta haudalleni.

Toiset kelaavat tarkemmin läpi kuoleman mahdollisuuden.

Markus Markelin toivoi laskua sukuhautaan Keravalle ja kertoi, kenelle ilmoitetaan. Heikki Arikka kirjoitti viimeiset terveiset lapsille, ex-vaimolle Facebookin salasanan ja toivoi hautajaisiin Don Huonojen Sininen yö -kappaletta. Sitä, jossa huulille syöpyy hiekan suolainen maku ja juna vapisee jalkojen alla.

Kuoleman kanssa flirttailua, ehkä, mutta sotilaan pitää aina varautua siihen, että voi käydä pahastikin.

Niin kuin Markus Markelin sen sanoo: aivan helvetin typerää kuvitella olevansa kuolematon, kun oikeasti on kuitenkin ihan tavallinen.

Katriina Pajari HS, teksti
Sami Kero HS, kuvat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat