Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Victor Dubreuil protestoi 1800-luvulla rahan valtaa vastaan maalaamalla seteleitä

Sunnuntai
 
Tommi Uschanov
Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija.

Törmäsin taannoin Wikipediassa maalaukseen, joka oli tehnyt minuun vaikutuksen yli 20 vuotta sitten, mutta jota en sen koommin ollut edes ajatellut.

Alun perin näin sen 1960-luvun poptaidetta käsittelevässä kirjassa, jossa esiteltiin myös poptyylin varhaisia edeltäjiä. Teoksen nimeksi mainittiin Money to Burn, tekovuodeksi 1893 ja tekijäksi Victor Dubreuil.

Taulussa on viitisentoista puutynnyriä, jotka ovat ääriään myöten täynnä seteleitä ja kolikoita. Setelinippuja on tungettu niihin sikin sokin, ja muutama seteli pursuaa reunan ylikin. Yksi nippu nojaa lattialla tynnyreitä vasten.

Säpsähdyttävintä oli vuosiluku. Olisin veikannut, että tekijä edustaa, jos nyt ei poptaidetta, niin aikaisintaan 1930–40-luvun surrealisteja. Esimerkiksi René Magritte olisi ollut vahva arvaus. Taulu on kuitenkin maalattu ennen kuin Magritte oli syntynyt.

Elämäkertatietoja Dubreuil ei juuri jättänyt jälkeensä. New York World -lehden henkilöjuttu, sekin vuodelta 1893, kertoo perusasiat sentään osaksi, mutta edes tarkat syntymä- ja kuolinvuodet eivät ole tiedossa.

Dubreuil syntyi Ranskassa noin 1840 ja päätyi Amerikan mantereelle ensi kertaa sotilaana, kun Ranskan keisari Napoleon III hyökkäsi Meksikoon 1862. Myöhemmin hän toimi Pariisissa pankkialalla. 1880-luvulla hän muutti New Yorkiin, missä hänen taiteellinen tuotantonsa syntyi pääosin seuraavalla vuosikymmenellä.

Vuoden 1908 jälkeen jäljet katkeavat. Dubreuil ehkä palasi taas Eurooppaan, ehkä ei.

Enimmäkseen hän maalasi juuri rahaa. Tynnyrimaalauksia on useita erilaisia, lisäksi Dubreuil ikuisti yksittäisiä seteleitä sekä sommitelmia niistä. Kyseessä oli entisen pankkimiehen protesti rahan valtaa vastaan Yhdysvalloissa, missä oli vuosina 1893–97 syvä lama. Ainoassa omakuvassaankin Dubreuil maalasi itsensä pankkiryöstäjäksi, jonka rikoskumppani kahmii seteleitä.

Tynnyritaulujakin oudompi on teospari, joka kommentoi Yhdysvaltain vuoden 1896 vaaleja. Toisessa taulussa setelit muodostavat ristin. Nimi Cross of Gold viittaa palopuheeseen, jolla William Jennings Bryan nousi demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaaksi. Ihmiskuntaa ei hänestä saanut "naulita kultaiseen ristiin", vaan valuutan arvo oli irrotettava kullasta, mikä mahdollistaisi sittemmin "elvytyksenä" tunnetun löysemmän rahapolitiikan.

Toinen taulu taas esittää valokuvaa, jossa on presidentti Grover Cleveland, kultakannan tukija laman jatkumisen uhallakin. Raharistiin ja Clevelandin kuvaan on molempiin hakattu neljä naulaa, jotka Dubreuil on myös pikkutarkasti maalannut.

Aina joskus valitellaan, kuinka väärän vaikutelman rahataloudesta antaa kliseinen kuva, jonka mukaan rikkaus on juuri käteisen rahan paljoutta. Se ei kasva korkoa, joten sen haalijat ovat taloustieteen näkökulmasta irrationaalisia ja epärealistisia.

Dubreuil osoittaa kuitenkin, kuinka käteinen on yksinkertaisesti niin voimakas symboli, että protestit valuvat tyhjiin. Raha on hänelle uhka, jonka ympärillä on todella pahaenteinen tunnelma. Mitään lempeää huumoria, joka toisi mieleen esimerkiksi Roope Ankan, hänen töissään ei ole.

Tavallaan osuvaa on sekin, että vaikka Dubreuil on jäänyt taidehistoriassa pimentoon, hänen teoksistaan on huutokaupoissa maksettu melkoisia summia. Money to Burn esimerkiksi myytiin vuonna 1996 yksityiskokoelmaan 288 500 dollarilla.

Tommi Uschanov
tommi.uschanov@gmail.com
Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat