Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi ongelmat tuntuvat niin vaikeilta yöllä?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä,
voit ehdottaa parempaa. Osoite on: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85,
00089 Sanoma. Sähköpostiosoite hs.sisko@hs.fi tai hs.torsti@hs.fi

Rakkaat ystävät! Pasi Karonen kirjoittaa: "Kiitokset Kanta.fi-järjestelmästä ja sen tietosuojasta muistuttamisesta. Kiinnitin erityisesti huomiota tietojen luovuttamisoikeuksiin. Järjestelmä on erittäin kömpelö: jouduin 138 kertaa rastittamaan erikseen kiellon yhtä monen palvelunantajan rekistereihin. Jäljelle jää vielä toinen järjestelmä, maakunnan alueella toimiva kunnallinen omaterveyspalvelu. Siitä en löytänyt rajoitusmahdollisuuksia ollenkaan."

Karonen jatkaa vielä toisesta, tähdellisestä aiheesta: "Kaksi kansalaista moitti 7. 12. Siskon muuatta aihevalintaa ja sanoi: 'Selvittäkääpä esimerkiksi, kumpi oli ensin, kana vai lettutaikinassa tarvittava muna.' Eihän tuossa ole mitään selvittämistä. En muista, kenen sanomana tämän vuosikymmeniä sitten jostain luin, mutta evoluution idean tietäen kysymys on triviaali. Ensimmäinen kana kuoriutui munasta, jonka oli muninut olento, joka ei vielä ollut aivan kana."

Vielä sananen jääkaapin tuulettamisesta. Riitta kirjoittaa: "En ymmärtänytkään, kuinka universaalin ongelman toin esiin, kun valitin jääkaappia tuulettavasta miehestäni. Toverini Hannele kertoi ystävämme Irkun liimanneen Siskon vastauksen jääkaapin oveen. Irkun Pete nimittäin tekee samaa kuin Jarmo meillä. Hannele saattoi sitten kertoa Irkulle, että hätähuudon sinulle olin laittanut minä. Pelastetaan maailma kouluttamalla rakkaat aviosiippamme ovien sulkemiseen! Tehdään se ennen kuin miehet perustavat jääkaapintuulettajaklaanin."

Minulla on ikävä mutta yleinen ongelma: kärsin unettomuudesta aina juuri silloin, kun uni olisi eniten tarpeen. Kun työasiat tai henkilökohtaisen elämän ongelmat vaivaavat, herään aamuyöstä miettimään asioita. Silloin kaikki ongelmat tuntuvat ylitsepääsemättömiltä. Aamulla taas helpottaa. Miksi nuo yön pimeät tunnit ovat niin vaikeita?
– Yökyöpeli

Stressi vaikuttaa helposti unen laatuun, mikä taas aiheuttaa heräilyä. Mutta miksi sitten ajatuksia jää yöllä pyörittämään hyödyttömästi? Juttelin asiasta lukupiirini psykologin kanssa.

Hän sanoi: "Psykologisesti se liittyy siihen, että psyykkistä tervejärkisyyttä ylläpitäviä päivän rutiineja ja puuhia ei ole käynnissä ja meille psyykkisesti elintärkeä yhteys maailmaan ja sen ihmisiin on ikään kuin poikki. Olemme yksin maailmassa."

Normaalit psyykkiset puolustusmekanismit eivät toimi yöllä pimeässä niin kuin päivällä. Jos on stressiä, senkin voima on yöllä toinen kuin päivänvalossa.

"Öinen ahdistus antaa signaalin, että jotain tarttis tehdä, mutta johtopäätökset suosittelen tekemään päivätajunnan aikaan. Yön sumea logiikka jätettäköön unennäölle, jonne se kuuluu."

Yksi öisten ajatuskierteiden piirre on, että samat ongelmat pyörivät päässä yhä uudestaan, ikään kuin ratkeamatta. Lukupiirini kirjailija antoi vinkin: kierteen voi pysäyttää se, että kirjoittaa ahdistavat ajatukset paperille sitä mukaa kuin niitä putkahtaa mieleen. Tämä siirtää ne ikään kuin "käsiteltyjen kasaan". Kannattaa siis asettaa yöpöydälle lehtiö ja kynä ja yrittää vangita ahdistavat ajatukset paperille.

Jos tämäkään ei auta ja sänky alkaa tuntua ahdistavalta, ei sinne pidä jäädä. Vaikka aamuherätys pelottaa, kannattaa nousta ylös ja puuhailla hetken aikaa muuta, kunnes on oikeasti väsynyt.

Mikä on se ooppera, jossa viimeisenä laulaa lihava nainen, kuten englannin kielellä kerrotaan?
– Tapani Kokko

Niitä on useampia. Englannin sanonta It ain't over until the fat lady sings ei viittaa yhteen tiettyyn oopperaan, vaan yleisemmin oopperan viimeiseen aariaan, jonka laulajat ovat tavanneet olla tanakampaa tekoa.

Sanonta tarkoittaa, että vaikka tilanne alkaa lähentyä loppuaan, se ei vielä ole ratkennut ja asioiden laita voi muuttua. Jonkinlaisia versioita sanonnasta on ollut liikkeellä jo vuosikymmeniä aiemmin, mutta tunnetuimmat käyttökerrat ovat 1970-luvulta, amerikkalaisesta urheilumaailmasta.

Tiettävästi urheilujuontaja Ralph Carpenter kommentoi noilla sanoilla tiukaksi mennyttä koripallopeliä maaliskuussa 1976.

Toinen tunnettu esimerkki on Dan Cook, joka käytti ilmaisua juontaessaan San Antonio Spursin ja Washington Bulletsin koripallo-ottelua. Tämän jälkeen sanonnasta tuli tavattoman suosittu.

Vaihtoehtoinen teoria sanonnan synnystä on, että lihava rouva olisi laulaja Kate Smith, joka esitti kappaleen God Bless America The Philadelphia Flyers -jääkiekkojoukkueen pelissä. Hän ei kuitenkaan laulanut lopuksi vaan aluksi, minkä vuoksi joukkueen fanit ottivat tavakseen sanoa "it ain't begun until the fat lady sings". Mutta se on toinen tarina. Moni muukin on yrittänyt ottaa sanonnan keksimisestä kunniaa, mutta alkuperä jää tuntemattomaksi, niin kuin sanontojen kohdalla usein.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat