Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilän tarkoitus

Sunnuntai
 
Lehtikuva
Sipilöitä kaikki: näyttelijä Anna-Leena (vas.), toimittaja-kirjailija Jarkko, painija Tapio, puoluejohtaja Juha sekä edesmenneet ohjaaja-näyttelijä Jukka ja YK:n apulaispääsihteeri Helvi.
Sipilöitä kaikki: näyttelijä Anna-Leena (vas.), toimittaja-kirjailija Jarkko, painija Tapio, puoluejohtaja Juha sekä edesmenneet ohjaaja-näyttelijä Jukka ja YK:n apulaispääsihteeri Helvi. Kuva: Lehtikuva

Vuoden 2015 aikana suomalaisessa mediassa mainitaan jälleen tuhansia sukunimiä. Puolueiden kannatuskyselyiden perusteella voi ennustaa, että yksi toistuu muita useammin: Sipilä.

Sipilä on melko yleinen nimi muuallakin kuin mediassa. Nykyään Sipilä-nimeä tottelee Väestörekisterikeskuksen mukaan 3 301 suomalaista. Nimensä vaihtaneet ja kuolleet mukaan lukien Sipilöitä on kirjautunut rekisteriin 6 513 kappaletta.

Akaan Sipilän sukuseuran puuhamies Erkki Sipilä kertoo kuulleensa, että Suomessa on ainakin 80 Sipilöiden sukuhaaraa. Fonectan numeropalvelussa haulla " Juha Sipilä " löytyy 70 puhelinnumeroa eri puolille maata. Juha Sipilä on siis paljon yleisempi nimi kuin esimerkiksi Alexander Stubb.

Mitä Sipilä tarkoittaa?

Pirjo Mikkosen ja Sirkka Paikkalan massiivisen Sukunimi-hakuteoksen mukaan Sipilä juontaa juurensa ruotsalaisesta etunimestä Sigfrid, joka on muunnettu suomalaisittain muun muassa muotoihin Sipi, Sipo ja Sippo. Nämä etunimet puolestaan ovat muovautuneet talojen ja isien nimien kautta Sipilöiksi, mutta myös esimerkiksi muotoihin Sipelius ja Sibelius.

Parikin Sipilää arvelee, että heidän sukunimensä viittaisi vesilintuihin, kuten rantasipiin. Forssan sukuhaarasta taas kerrotaan teoria, jonka mukaan Sipilä saattaa pohjautua saksankieliseen sanaan die Sippe, heimo.

Keskustapomon avustajat eivät halua häiritä puheenjohtajaa sukuperäkysymyksillä. Mutta onneksi puhelimeen löytyy oppositiojohtajan Jouni -veli. Hän kertoo, että Juha Sipilän suku on asunut vuosisatojen ajan Kalajoen Raution kylässä Pohjois-Pohjanmaalla.

Sukututkimuksessa varhaisin merkintä Raution kylästä vuodelta 1692 liittyy esi-isään Matti Juhonpoika Partaiseen. Hän avioitui vuonna 1724 Anna Erkintytär Sipilän kanssa. Partainen tuli naimakaupassa vävynä uuteen taloon ja otti vaimonsa nimen sukunimekseen.

Myös Juha Sipilän isä Pentti asui lapsuutensa ja nuoruutensa Raution kylässä, mutta muutti sieltä myöhemmin keskipohjanmaalaiseen Veteliin. Siellä syntyi hänen vanhin lapsensa Juha. Sipilän kolme nuorempaa sisarusta syntyivät Kainuun Puolangalla. Tämän ansiosta pikkuveljellä on varaa vitsailla poliitikkoveljestään.

"Laita siihen juttuun, että Suomen Vetelin mies."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat