Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nykyajan sotamies Švejk komennettaisiin töihin Sunny Car Centeriin

Vuosituhannen toiseksi kovin romaani oli Kunnon sotamies Švejk maailmansodassa. Lisäkseni sitä fanittivat Tarja Halonen, Veikko Lavi ja Arto Paasilinna. Nyt kerron, miksi.

Sunnuntai
 
Tommi Nieminen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

Viime kesänä meitä istui berliiniläisravintolan pöydässä kolme keski-ikäistä suomalaismiestä.

Niin lopussa olivat puheenaiheet, että kunkin tehtäväksi tuli nimetä kolme kaikkien aikojen suurinta romaania. Meistä tarkalleen ottaen 66,6 prosenttia nimesi edesmenneen Jaroslav Hašekin romaanin Kunnon sotamies Švejk maailmansodassa.

Olin itse se toinen 33,3 prosenttia.

Mitä synkemmät ovat ajat, sitä suurempi syy on kaivaa kirjahyllystä Hašekin romaani. Olen ymmärtänyt, että muutkin ovat tehneet niin. Esimerkiksi edesmennyt suuri lauluntekijä Veikko Lavi sekä elossa oleva keskisuuri presidentti Tarja Halonen.

Näin Halonen julisti kesäkuussa 2005 Tšekin presidentille Václav Klausille: "Rikkaalla kulttuurillanne on monia ihailijoita Suomessa. Säveltäjät Bedřich Smetana ja Antonín Dvořák sekä kirjailijat Franz Kafka ja Milan Kundera ovat maailmankuuluja. Jaroslav Hašekin satiirinen mestariteos Kunnon sotamies Švejk on monen suomalaisen lempilukemistoa."

Hyvä. Tosin en tarkalleen ymmärrä, miksi presidentti Halonen mainitsi nuo neljä ensimmäistä henkilöä.

Näytelmäkirjailija Bertholt Brecht julisti Švejkin "1900-luvun suurimmaksi kirjaksi", mutta se oli vähättelyä. Kirjailija Arto Paasilinna taas väitti, että Švejk on koko vuosituhannen hauskin kirja, mutta se oli jo liioittelua.

Švejk oli nimittäin viime vuosituhannen vasta toiseksi paras kirja, ja tästä mielipiteestä on turha väitellä.

Eilen lauantaina, tammikuun kolmantena, oli eräs Švejk-vuosipäivä.

Prahalaisen kirjailijan Hašekin kuolemasta tuli 92 vuotta. Perinteinen tapa muistaa vainajia on sytyttää kynttilä ikkunalaudalle, mutten usko, että se Jaroslav-vainaata lämmittäisi. Hän oli kuulemma hauska mutta melko sietämätön tyyppi, vastuuton laiskuri, irtolainen ja juoppo. Jotkut syyttivät häntä jopa maanpetturiksi.

Joten kynttilän sytyttämisen sijaan kirjoitin kolumnin.

Hašek kirjoitti Švejkin vuosina 1921–1923. Se on pieni tiiliskivi. Tarkalleen ottaen 743-sivuisena suomennoksena se ei ole aivan kevyt pala sukupolvellemme, joka uuvahtaa jo kesken 140 merkin twiitin.

Juonesta sen verran, että romaanin Švejk on prahalainen koirakauppias, jonka pieni bisnes on myydä sekarotuisia piskejä rotukoirina.

Sen lisäksi hän on Itävalta-Unkarin keisarikunnan kansalainen, näennäisen naiivi ja patrioottinen puupää, joka ajautuu ensimmäisen maailmansodan sotkuihin sekä erilaisiin valtion rangaistus- ja pakkolaitoksiin.

Hänet viedään salaisen poliisin kuulusteluihin, hullujenhuoneelle, kenttäpastorin palvelijaksi ja sotarintaman liepeille Ukrainaan. Švejk ei valita eikä vastustele. Hän on oman aikakautensa jeesmies ja ajautuu itseään mahtavampien ihmisten pompoteltavaksi. Švejkin kumouksellisuus on salaviisaudessa. Hän ottaa vallanpitäjien käskyt kiusallisen kirjaimellisesti, niin pieteetillä, että ne kääntyvät itseään vastaan.

"Oletteko hullu, sotamies?"
"Alamaisesti ilmoitan, että kyllä olen, herra ratsumestari, ja minulla on siitä paperitkin."

Vuoden 2015 Suomessa Švejk tuskin olisi sotilas. Hänelle keksittäisiin ihan muita tehtäviä.

Ehkä hänet komennettaisiin myyntiedustajaksi Hämeenlinnan Sunny Car Centeriin.

Aivan varmasti Švejk olisi puolipakolla vedetty verkostomarkkinoijaksi Win Capitaan, sillä höynäytettiin siihen häntä koulutetummatkin, kuten kenraali Gustav Hägglund.

Koska Hašekin romaani opettaa kyseenalaistamaan johtajien ja byrokraattien puheet, olisi aika varmaa, että nykyaikana Švejk ennemmin tai myöhemmin ajautuisi myös Talvivaara-yhtiön palkkalistoille.

Sopeutuvainen ja peruspositiivinen mies kun on, Švejk ilmoittaisi tohkeissaan sijoittajille, medialle ja kansalle: Edellytämme kumppaneiltamme ja toimitusketjultamme vastaavia toimintaperiaatteita kuin itseltämme (lähde: Talvivaaran verkkosivu).

Švejk ajautuisi startup-yritysten Slushiin, Rovaniemellä Fläsh 2.0:aan ja Eurajoelle Satisfaction 3.0:aan.

Soitan romaanin tuoreimman suomennoksen tehneelle kääntäjälle Eero Balkille. Asiaan kuuluvasti hän vastaa Prahasta.

Onko Švejk edelleen ajankohtainen?

"Taitaa muuttua päivä päivältä vain ajankohtaisemmaksi", Balk vastaa. "Tänäänkin valtava määrä ihmisiä joutuu sotakoneistojen myllytykseen voimatta itse vaikuttaa kohtaloonsa."

Tosiaan, Švejkiä voi vuonna 2015 lukea myös kirjaimellisesti eurooppalaisten konfliktien analyysinä. Romaanissahan sota vie Švejkin Ukrainaan asti, samoille kulmille, joilla taas taistellaan. Ei siis ihme, että Švejkille on pystytetty patsas esimerkiksi Donetskiin.

Balkin vastauksesta syntyy epämukava olo: romaanin alussahan on selvää, että mitä kiihkeämmin kaikki kansallismieliset tahot puhuvat sodan mahdollisuudesta, sitä varmempaa on, että sellainen Eurooppaan tulee. Kirjan sokea nationalismi on totta myös vuoden 2015 Euroopassa.

Tämä on jo niin pelottavaa, että on syytä pakittaa takaisin nyky-Suomeen.

Jos Švejk eläisi keskuudessamme, mihin historialliseen mullistukseen hän nyt ajautuisi mukaan?

Balk arvioi, että "jalkamieheksi sote-uudistuksen sekavalle rintamalle".

Sote saattaa olla juuri sellainen byrokratiakoneisto, joka "käynnistyttyään jyllää vääjäämättä pienen ihmisen yli", Balk toteaa.

Ai niin, vielä yksi asia. . .  Se viime vuosituhannen kovin kirja.

Se taas on espanjalaisen Miguel de Cervantesin ritarisatiiri Don Quijote, joka on kolmesataa vuotta Švejkiäkin vanhempi teos.

Se on niin arveluttava tuotos, että siihen voimme palata vasta vakaampina yhteiskunnallisina aikoina. Mainittakoon nyt vain, että se julkaistiin kahdessa osassa vuosina 1605 ja 1612.

Tommi Nieminen
Palstalla arvioidaan kotimaan ja maailman
asioita, kosketusetäisyydeltä
.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat