Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitäisikö olla iloinen siitä, ettei ministeriö enää puhuttele naisia emänniksi?

Sunnuntai
 

Sain joululahjaksi Me Naiset -lehden maaliskuulta 1974. Se on siltä viikolta, jolloin synnyin.

Lehti on oikein viihdyttävä. Kansijutussa pohditaan, pitäisikö lapsille antaa piiskaa vai riittävätkö lempeät sanat. Kauppa- ja teollisuusministeriö kysyy ilmoituksessa: Osaako suomalainen perheenemäntä säästää energiaa? On öljykriisi, ja ministeriö vetoaa lukijoihin: Juuri emäntä hallitsee perheessä niitä hanoja ja katkaisimia, joita pitkin muu perhe helposti tuhlaa öljyä.

Pitäisikö näin neljäkymmentä vuotta myöhemmin olla iloinen siitä, ettei ministeriö enää puhuttele naisia emänniksi? Vai huomauttaa, että samat stereotypiat on nykyään kätketty hienostuneemmin?

En oikein osaa vastata kysymyksiini, sillä mietin lehteä lukiessani muuta.

Mitä 70-luvun naiset ajattelivat tällaisista ilmoituksista? Lehti ei ole kuva siitä, millaista oli olla nainen vuonna 1974, vaan siitä, millaista roolia naisille tarjottiin, kun synnyin.

Tulin itse äidiksi kolmekymppisenä. En löytänyt itseäni tavasta, jolla äitiydestä puhuttiin vuonna 2003.

Tuntui ulkopuoliselta. En ollut vapaa lapseton, mutta en myöskään seesteinen äitihahmo. Halusin töihin. Siellä sai olla oma itsensä.

Äitipuheessa vaivasi se, että äitiys on yhtä kuin lakanoiden värit, sormiruoka, siivoaminen.

Minusta vanhemmuus on ennen kaikkea tunne. Rakkaussuhde. Miksi sen pitäisi vaikuttaa rooliini perheessä, yhteiskunnassa tai öljykriisinhallinnassa?

Kun puhumme ystävien kanssa äideistämme, muistamme samettihousuisia, kauniita naisia. Heitä kutsuttiin "ansioäideiksi", joiden lapset tarvitsevat "sijaishoitoa".

Ja sijaishoitoa me saimmekin: naapurin pirkot, opiskelijatytöt, Pelastusarmeijan hoitajat pitivät huolta. Äidit kävivät töissä eivätkä touhottaneet kantoliinoista, luomusoseista tai mistään hanoista ja katkaisimista.

Onko se harhaa, että heille töiden ja lasten yhteen sovittaminen oli kuitenkin helpompaa kuin meille? Oli tiiviimmät yhteisöt, ei ollut netin kautta kotiin tulevia töitä. Lapsiin suhtauduttiin arkisesti. Itseltä ei vaadittu niin paljon. Kukaan ei tiennyt, mitä on curling.

Katselen Me Naisten naisia. Olen vapaampi kuin he, löytänyt oman tapani olla äiti, roolimallit ahdistavat enää harvoin.

Ei ole yksikköä nimeltä me naiset. Ei pidäkään olla. Naisen roolin voi kantaa niin monella tavalla. Yksi on se, että pyrkii elämään niin kuin itse haluaa. Se vaatii pokkaa ja kykyä irtautua muiden odotuksista. Sitä se on vaatinut myös vuonna 1974.

Kiitos äidit, kun ette jääneet hellan ääreen.


Twitter: ReettaRaty

Tällä palstalla Reetta Räty ja
Laura Saarikoski kirjoittavat työstä, vanhemmuudesta ja vallasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat