Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sinä yönä Maria Muteten naama työnnettiin nuotioon

Sota Kongossa on pahin humanitäärinen kriisi sitten toisen maailmansodan. Miljoonat ovat kuolleet, miljoonat jättäneet kotinsa. Pakolaisista huonoimmassa asemassa ovat pahasti vammautuneet. Kyangwalin pakolaisleirillä Ugandassa moni heistä sinnittelee äärirajoilla.

Sunnuntai
 
Laura Oja HS
Laura Oja HS
Vammaisuus on raskas taakka koko perheelle. Sen tietävät Maria Muteten (oik.) lisäksi hänen sisarensa Odeta Nzanzimana (vas.) ja äitinsä Dorosela Mahoro. Äidin sylissä perheen nuori lapsi, Eliya Uwiduhaye.
Vammaisuus on raskas taakka koko perheelle. Sen tietävät Maria Muteten (oik.) lisäksi hänen sisarensa Odeta Nzanzimana (vas.) ja äitinsä Dorosela Mahoro. Äidin sylissä perheen nuori lapsi, Eliya Uwiduhaye. Kuva: Laura Oja HS

Oli marraskuu vuonna 2010 Binzan kaupungissa Kongon demokraattisessa tasavallassa, kun 20-vuotias Maria Mutete heräsi kovaan paukutukseen. Hän nousi sängystä ja avasi oven. Sen takana seisoi joukko sotilaita.

Hallituksen joukot ja eri kapinallisryhmittymät olivat taistelleet hänen kotiseudullaan Pohjois-Kivun maakunnassa jo vuosia, mutta nyt mielivaltaisesta väkivallasta tunnetut kapinalliset seisoivat hänen kotiovellaan. Missä vanhempasi ovat, sotilaat tiukkasivat, mutta Mutete ei tiennyt. Nukkumaan mennessä koko perhe oli ollut kotona, mutta nyt hän tajusi olevansa yksin. Sotilaille kieltävä vastaus ei kelvannut. Sinähän kerrot, he uhosivat ja repivät naisen ulos talosta.

Sitä seuraavilla muistikuvilla on kauhun kasvot: Kapinallisia oli kahdeksan, ehkä yhdeksän. Osa heistä sytytti nuotion, osa piteli Maria Mutetesta kiinni. Mutete itki. Hän yritti vastustella, mutta miehet olivat vahvempia. Kun liekit löivät pimeyteen, miehet kysyivät viimeisen kerran: missä vanhempasi ovat? Mutete toisti, ettei tiennyt.

Miehet painoivat hänen päänsä tuleen.

Vanhemmat olivat havahtuneet aiemmin yöllä laukausten ääniin ja paenneet metsään. Heidän palatessaan kotiin pihamaalla kyti hiillos. Sen vieressä makasi heidän esikoisensa, tajuttomana, kasvot kauttaaltaan palaneina. Vanhemmat kantoivat tyttärensä sisään, juuri muuhun apuun kykenemättöminä – lähimpään sairaalaan oli liian pitkä matka, lääkäreitä tai lääkkeitä ei ollut. Kun Mutete vihdoin palasi tajuihinsa, jäljellä oli vain kipu. Se oli niin hirvittävä, ettei hän uskonut selviävänsä.

Kolme kuukautta myöhemmin Mutete näki ensimmäisen kerran lääkärin. Hyöty sairaalaan pääsystä oli kuitenkin olematon. Lääkäreiden mukaan palovammat olivat liian vakavia, kukaan ei pystyisi auttamaan häntä.

Yhdeksänhenkinen perhe päätti paeta maasta, sillä oli selvää, että Kongossa heidät tapettaisiin.

Neljä vuotta tapahtuneen jälkeen Maria Muteten silmistä valuu vesi. Ei hän itke, pahasti palaneet silmät vain eivät kestä kirkasta valoa. Niitä särkee ja kirvelee.

Toinen silmä on lähes sokea, toisella Mutete näkee heikosti. Nenä ja huulet ovat pahoin palaneet, silmäluomia ei ole jäljellä lainkaan.

On joulukuu vuonna 2014, ja kuten tavallista, Ugandan länsiosassa sijaitsevalla Kyangwalin pakolaisleirillä aurinko paahtaa täydeltä taivaalta.

35 000 pakolaisen leiri toimii turvapaikkana erityisesti Kongosta, mutta myös Ugandan pohjoisnaapurista Etelä-Sudanista ja maan eteläpuolella sijaitsevasta Burundista paenneille.

Mutete, hänen vanhempansa ja seitsemän nuorempaa sisarustaan ovat eläneet Kyangwalissa kaksi vuotta.

Sinä aikana heille on käynyt selväksi, että pakolaisen elämä on raskasta, mutta vammautuneen pakolaisen elämä helvettiä.

Taikauskoiset käsitykset, joiden mukaan vammat ovat seurausta kantajansa pahoista teoista, istuvat tiukassa.

Vaikeista fyysisistä rajoituksista huolimatta vammautunut ihminen saa harvoin erityistukea tai apua. Nöyryyttävää nimittelyä, fyysistä väkivaltaa tai yhteisön ulkopuolelle sulkemista he sen sijaan kohtaavat jatkuvasti.

Mutete vetäytyy auringonpaisteesta perheen kotina toimivan pienen savitalon sisään. Pienessä ja hämärässä huoneessa tuoksuu maalattia.

Miten ympäröivä yhteisö suhtautuu pahasti palaneeseen nuoreen naiseen?

"Kun ihmiset katsovat minua, he näkevät eläimen, eivät toista ihmistä", hän sanoo.

"Minua pelätään, monet juoksevat minut nähdessään karkuun. Muiden pariin meneminen tuntuu usein ylivoimaiselta. Silloin istun sisällä ja itken."

Pakolaisleirissä ihmisillä on jatkuva pula välttämättömyystarvikkeista, kuten ruuasta, puhtaasta vedestä ja lääkkeistä, mutta Maria Mutete tietää, mikä parantaisi hänen elämänlaatuaan eniten:

"Jos joku tekisi minusta taas kauniin. Ja pitäisi minusta huolta."

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan koko maailman väestöstä 15 prosenttia, siis noin miljardi ihmistä, on vammaisia.

Maailmanpankin arvion mukaan maailman köyhimmistä ihmisistä 20 prosentilla on jonkin asteisia vammoja. Ne voivat olla sekä fyysisiä että psyykkisiä, ja pakolaisleireillä, kuten Kyangwalissa, molempia on runsaasti.

80 prosenttia maailman vammaisista elää köyhissä maissa. Sotien, luonnonkatastrofien ja äärimmäisen köyhyyden lisääntyessä vammaisten määrä lisääntyy. Silti kehittyvissä maissa vain kahdella prosentilla vammaisista on mahdollisuus peruspalveluihin tai kuntoutukseen.

Pakolaisleireissä elävien vammaisten tarkkaa lukumäärää on vaikea arvioida, sillä monille perheille vammautunut perheenjäsen on niin suuri häpeä, että hänet mieluummin eristetään yhteisöstä kuin päästetään elämään muiden joukkoon.

Tarinat kertovat lakkautetuista pakolaisleireistä, joiden asumusten perukoilta on alueen tyhjennyttyä löydetty lukuisia vaikeasti vammaisia ihmisiä.

Siksi arvio siitä, että Kyangwalissa vammaisia elää noin 5 000, saattaa olla alakanttiin.

Yhteisöstä eristäytyminen voi kuitenkin tapahtua myös muusta syystä kuin häpeästä. Osa vammoista on niin vakavia, että muu kuin paikallaan istuminen tai makaaminen on karuissa leiriolosuhteissa lähes mahdotonta.

Laura Oja HS
Shukurulla (oik.) ei ole mahdollisuutta käydä koulua. Pääkaupungissa sijaitsevan erityiskoulun lukukausimaksu olisi miljoona shillinkiä, noin 300 euroa.
Shukurulla (oik.) ei ole mahdollisuutta käydä koulua. Pääkaupungissa sijaitsevan erityiskoulun lukukausimaksu olisi miljoona shillinkiä, noin 300 euroa.

Niin on esimerkiksi 13-vuotiaan Shukurun kohdalla.

Aukealla pellolla maissi-, papu-, kaali- ja bataattiviljelysten keskellä nököttää matala savimaja. Sen pihalla leikkii joukko lapsia. Kehitysyhteistyöjärjestö World Vision Ugandan kenttätyöntekijä Felly Lamwaka astelee pihaan, tervehtii hymyileviä lapsia, kurkistaa sitten majan avoimesta oviaukosta sisään.

"Hei sinä!" hän huikkaa iloisesti ja astuu sisään.

Vakavakasvoinen Shukuru istuu paikallaan ja tuijottaa. Pyörätuoli on suunnattu pihalle päin, jotta hän voi nähdä, kun pienemmät leikkivät ulkona. Se on lähes ainoa asia, mihin tytön on päivisin mahdollista aikansa kuluttaa.

Terveenä syntynyt kongolaistyttö kävi muiden ikäistensä kanssa leikkikoulua, kun hän nelivuotiaana alkoi kärsiä kovista vatsakivuista. Pian sen jälkeen tytön selkä alkoi muuttua kumaraksi ja sen yläosaan kasvaa valtava kyhmy.

Isä yritti löytää tyttärelleen apua ja lääkkeitä, mutta turhaan. Shukurun kivut kasvoivat, koulunkäynti loppui. Myöhemmin myös tytön vatsaan muodostui kyhmy. Jalat surkastuivat.

Eräänä yönä perhe, kuten niin monet kongolaiset, heräsi naapuritaloista kuuluvaan ampumiseen.

Veljensä avulla Shukuru ja hänen toinen sisarensa pääsivät pakenemaan. Äiti tapettiin, isän kohtalosta sisaruksilla ei ole varmuutta.

Kyangwalilaisessa savimajassa Shukuru ehti maata kolme vuotta, ennen kuin Felly Lamwaka löysi hänet.

Suomen ja Ugandan World Visionit toteuttavat leirillä yhteistyössä Suomen ulkoministeriön tukemaa WASH-hanketta. Siinä veden saanti, sanitaatio ja riittävä hygienia pyritään tekemään vammaisille helpommaksi esimerkiksi apuvälineitä kehittämällä. Myös yhteisön asenteita pyritään muuttamaan. Monen vammaisen avuntarve on kuitenkin projektin ulottumattomissa.

Shukurun löydettyään Felly Lamwaka hankki kovien kipujen keskellä maanneelle tytölle kiireisesti pyörätuolin.

Hänen mukaansa vielä kuukautta aiemmin tyttö ei hymyillyt koskaan. Nyt pohjattoman surullisilla kasvoilla pilkahtaa kerran pari hymynkare. Se tosin katoaa, kun Shukurulta kysyy, kuinka usein hän pääsee ulos talosta. Tyttö vastaa hiljaisella äänellä:

"Enintään kolme kertaa viikossa."

Kovista kivuista kärsivän tytön siirtely on työlästä, ja veljellä ja hänen vaimollaan on kädet täynnä töitä pienten lastensa ja viljelysten kanssa.

Mitä Shukurun mielessä liikkuu aikoina, jotka hän joutuu viettämään hämärässä savimajassa kipujen kahlitsemana?

Tyttö vilkaisee oviaukkoon. Sen ulkopuolella veljen lapset juoksevat kiljahdellen.

"Ajattelen elämääni. Ja sitä, etten tiedä, mitä tehdä."

Vehreiden vuorten yli vyöryy saderintama. Lempeä ropina muuttuu nopeasti raivokkaaksi rytinäksi, joka muovaa punaisen, vuorenrinnettä alas mutkittelevan tien liukkaaksi kuin saippua. Muutaman kilometrin päässä Kyangwalin leiristä, kymmeniin eri vihreän sävyihin peittyvien vuorenrinteiden juurella, on Ugandan ja Kongon toisistaan erottava Albert-järvi. Sen rannalla sijaitsevaan kalastajakylään hakeutui viime maaliskuussa suuri joukko pakolaisleiristä lähteneitä kongolaisia.

Vaikka YK:n pakolaisjärjestö UNHCR varoitti lähtijöitä Kongossa edelleen jatkuvasta sodasta ja väkivaltaisuuksista, sadoille ihmisille koti-ikävä oli käynyt kestämättömäksi.

Lauantaina 22. maaliskuuta kaksi pääasiassa naisia ja lapsia kuljettanutta kalastaja-alusta lähti ylittämään järveä. Laivat olivat huonossa kunnossa, ja toisessa niistä tehtiin kohtalokas virhe: pohja vuorattiin patjoilla. Se oli huono, hirvittävän huono päätös, sillä pohjasta tihkui sisään vettä. Laivan päästyä hyvän matkaa rannasta patjat olivat imeneet itseensä satoja litroja vettä ja muuttuneet painaviksi.

Alus kaatui. 251 kongolaista hukkui. Ugandan hallituksen mukaan laivaonnettomuus oli maan historian pahin.

Laura Oja HS
Christine Furaha pelastautui palavasta talosta, mutta hänen kätensä jouduttiin amputoimaan.
Christine Furaha pelastautui palavasta talosta, mutta hänen kätensä jouduttiin amputoimaan.

Kyangwalia syvästi järkyttäneessä laivaturmassa menehtyneistä monen tilapäinen koti sijaitsi lähellä Christine Furahan, 32, tonttia.

Loivasti alas viettävä pelto jatkuu kohti joidenkin satojen metrien päässä siintävää Albertjärveä. Maissipeltojen takana vastarannalla näkyy Kongo. Jossakin siellä, syvällä Pohjois-Kivun maakunnassa, sijaitsi vuosia sitten myös Furahan koti.

Yksikätinen nainen lakaisee järvimaiseman äärellä kumarassa asennossa pihaansa, jolle tuuli on kantanut roskaa. Savesta ja tikuista rakennetun talon vierellä aamuauringossa kuivaa kassavan eli maniokin mukuloita.

Paluu kotimaahan on Christine Furahalle mahdottomuus. Syy on se kongolaisittain tavallinen tarina.

Viisi vuotta sitten Furaha myi Tongon kaupungin torilla työkseen papuja ja kassavaa, kun kapinalliset hyökkäsivät paikalle. Sotilaat ajoivat monipäisen joukon ihmisiä läheiseen taloon ja salpasivat ovet ja ikkunat kiinni. Sitten he sytyttivät talon tuleen.

Palo oli jo pitkällä ja ilma täynnä savua, kun Furahan vierellä seissyt mies sai murrettua savitalon seinään reiän.

Huuto vihloi korvia, ja kipu, se hakkasi päätä ja raajoja ja keuhkoja. Mutta savun ja liekkien läpi Furaha näki, kuinka mies pääsi tunkeutumaan ulos seinään hakkaamastaan aukosta.

Christine Furaha puristautui ulos perässä.

Kun hän myöhemmin heräsi sairaalasta, hänen oikea kätensä oli amputoitu. Se oli palanut niin pahasti, että jäljellä oli ollut vain luu. Myös kasvoissa oli pahoja palovammoja.

Furahaa ja talosta paennutta miestä lukuun ottamatta kaikki muut taloon teljetyt ihmiset olivat palaneet elävältä.

Maattuaan sairaalassa kuusi kuukautta Furaha pakeni maasta. Hän tiesi, että paluuta ei olisi.

Elämä pakolaisleirillä ei ole paljon helpompaa kuin Kongossa. Vammautuneet ihmiset ovat helppo kohde ryöstöille, raiskauksille ja pahoinpitelyille – ja erityisesti kaukana leirin pääkadusta, pellolla, jossa lähimpien tonttien asukkaat menehtyivät laivaonnettomuudessa.

"Kotiini on tunkeuduttu kolme kertaa. Minulta on viety kaikki, mitä omistan, minulla ei ole enää mitään. Pelkään, että seuraavalla kerralla minut tapetaan", Furaha sanoo.

Mikä helpottaisi vammautuneen ihmisen elämää pakolaisleirissä?

"Se, että meillä olisi terveiden ihmisten kanssa yhtäläiset oikeudet. Että olisi yhtäläinen mahdollisuus päästä täältä pois."

Furaha on nähnyt, kuinka terveet ja toimintakykyiset pakolaiset hakevat leiriltä pois, ja silloin tällöin heitä onnistaa. Vammautuneita ei koskaan.

Christine Furahan toive on kohtuullinen ja oikeudenmukainen mutta tuskin toteutumassa lähiaikoina.

Kyangwalista kolmen ja puolen tunnin ajomatkan päässä sijaitsevalla UNHCR:n vastaanottoleirillä Bundibugyossa hiljaisuuden rikkoo vasaroiden pauke. Työmiehet pingottavat raakalautakehikoiden ympärille valkoisia muovipressuseiniä. Juuri nyt Kongon rajan tuntumassa varaudutaan satojen, ehkä jopa tuhannen pakolaisen saapumiseen, sillä täällä tiedetään, että kapinalliset ovat kiihdyttäneet hyökkäyksiään. Satoja on jälleen tapettu, raiskattu, silvottu, ajettu kodeistaan. Lukuisat perheet ovat lähteneet pakomatkalle kohti itänaapuria Ugandaa.

Heinäkuun 2014 jälkeen Bundibugyon läpi Kyangwaliin on tuotu 15 000 pakolaista. YK arvioi, että tammikuussa 2015 kongolaisten pakolaisten ja turvapaikan hakijoiden määrä Ugandassa on lähes 240 000.

On tammikuu 2015, eikä siitä, että toisen maailmansodan jälkeen pahin humanitäärinen kriisi olisi loppumaisillaan, näy merkkiäkään.

Lisää vammautuneiden kongolaisten pakolaisten elämäntarinoita ja linkkejä avustusjärjestöjen sivuille:

World Vision, Suomen Lähetysseura, Kynnys ry

Oikaisu: Toisin kuin grafiikassa väitettiin, Ugandan pohjoispuolella sijaitsee Etelä-Sudan, ei Sudan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat