Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lastenhoito-orjat vastaan itsekkäiden isovanhempien sukupolvi – mikä on mummin ja vaarin paikka?

Isovanhemmuus on elämän jälkiruoka, joka pilaantuu herkästi. Yhdestä tulee lastenhoito-orja, toinen pakenee golfaamaan. Mikä olisi sopiva annos isovanhemmuutta?

Jussi Konttinen HS
Klaus Welp
kuvitus

Isovanhemmuus kuvataan usein auvoisana idyllinä: mummot ja vaarit ovat lastenlapsille tärkeitä, he rakastavat ja hoivaavat.

Usein se onkin idylli.

"Kun ensimmäinen lapsenlapsi katsoi minua silmiin, olin täynnä rakkautta", kertoo yksi isoäiti tuntemuksistaan HS:lle. "Osallistun lastenlasteni hoitoon kerran viikossa. Silloin lapset saavat lyhyemmän päiväkotipäivän ja vanhemmat voivat käväistä vaikka kahvilla. Luemme, laulamme, laitamme ruokaa ja ulkoilemme. Lapsen riemu antaa voimia pitkäksi aikaa."

Suomessa on enemmän isovanhempia kuin koskaan, noin miljoona.

Tämä johtuu siitä, että ihmiset elävät yhä pitempään. Isovanhemmat ovat terveempiä ja vauraampia kuin ennen. Monet heistä haluavat käyttää aikaansa ja rahaansa lastenlapsiin.

Parhaillaan meneillään olevassa Suomen Akatemian Sukupolvien ketju -tutkimushankkeessa on selvinnyt, että isovanhemmat todella ovat tekemisissä lastenlastensa kanssa. Yli 80 prosenttia lapsiperheiden vanhemmista kertoo saaneensa heiltä lastenhoitoapua.

Isovanhemmat tuovat jälkeläistensä lapsuuteen turvallisuutta ja saavat itse elämäänsä uutta merkitystä.

Naisen pitkää elinikää pidetään evoluution tuotteena, jonka syynä on isoäitiys.

Biologit taas ovat osoittaneet, että lapsi selvisi 1600–1800-luvulla Suomessa paremmin hengissä, jos isoäiti oli elossa.

Isovanhemmuudella on kansantaloudellista merkitystä: tutkijat ovat arvioineet, että isovanhempien antaman lastenhoitoavun arvo on vuodessa 540 miljoonaa euroa.

Samalla isovanhemmuus on kuitenkin arka aihe. Elämän jälkiruoka muuttuu helposti happamaksi. Siitä, minkä piti olla elon illan ilo, voi tulla sukupolvien välinen taistelukenttä. Isovanhemmuuteen liittyy paljon odotuksia, jotka voivat johtaa pettymyksiin.

HS pyysi lukijoiden kokemuksia isovanhemmuuteen liittyvistä ristiriidoista.

klaus welp

Uhrautuvat isovanhemmat 

Isovanhempiin turvautuminen on järkevää, kun nuorilla vanhemmilla on ruuhkavuodet ja liian vähän aikaa toisilleen ja lapsilleen. Vauva-lehden kyselyn mukaan lapsiperheiden vanhemmat toivovat isovanhemmilta enemmän apua lastenhoidossa kuin rahaa.

Osa isovanhemmista tekee lastenlastensa tähden suuria uhrauksia: hankkii asunnon toiselta paikkakunnalta tai muuttaa ulkomailla asuvien lasten luo auttamaan. Lastenlasten hoito menee omien suunnitelmien ohi, ja omaa elämää aletaan elää lastenlasten kautta.

Monet uhrautuvat omasta halustaan, mutta osa voi tuntea itsensä hyväksikäytetyksi. Joissakin lapsiperheissä arki rakentuu isovanhempien varaan.

"Veljeni ja hänen vaimonsa ovat valinneet, että panostavat uraansa. Kaikki perustuu siihen, että vanhempani hoitavat heidän kolmea lastaan. Päätöstä ei kuitenkaan ole tehty kimpassa vanhempieni kanssa", kertoo yksi lukija.

Lukijan vanhemmat ovat itsekin vielä työelämässä mutta joustavat aina poikansa perheen tarpeiden mukaan.

"Äitini on jopa ottanut virkavapaata voidakseen hoitaa veljeni lapsia. He hoitavat lapsia perheen kotona viikonloppuisin ja arkisin tai hakevat lapset kotikaupunkiinsa. Veljeni perhe pyytää heitä matkoille hoitoavuksi lyhyellä varoitusajalla."

Suvun kesken isovanhempien kuormituksesta ei juuri keskustella.

"Tämä on harmaata vyöhykettä. Veljeni ja hänen vaimonsa perustelevat järjestelyjään sillä, että isovanhemmat eivät itse kieltäydy. On helppo vedota siihen, että lapsilla on ikävä mummoa ja pappaa."

Isovanhempien ikähaarukka on iso. Osa on työelämässä, ja kotona saattaa olla alaikäisiä lapsia. Toisaalta lapsia tehdään yhä iäkkäämpänä, jolloin isovanhemmat saattavat olla vanhoja ja vaivaisia.

"Leikki-ikäisen valtava energia suhteessa vanhan isoäidin voimiin on joskus ollut haastavaa", myöntää yksi mummo.

Yksi lukija kauhistelee veljeään, joka kuormittaa lapsenhoidolla yli 80-vuotiasta äitiään.

"Äiti on väsynyt ja ollut tutkimuksissa. Mutta kun sinne soittaa, on aina hirmu mekkala päällä, kun veljen lapset ovat hoidossa."

klaus welp

Onko lapsenlapsen hoito velvollisuus?

Ei, jos uskotaan Sukupolvien ketju -tutkimusta. Suuria ikäluokkia edustavista vastaajista vain 37 prosenttia piti lastenlasten hoitoa velvollisuutenaan. Suurten ikäluokkien aikuisista lapsista tätä mieltä oli vielä harvempi, 31 prosenttia.

"Sana velvollisuus tökkii vastaajilla. Isovanhemmat sanovat, ettei lastenlasten kanssa vietettävä aika ole velvollisuus, vaan tulee luonnostaan", sanoo Mirkka Danielsbacka, yksi tutkimuksen tekijöistä.

Lastenhoidon kokevat vähiten velvollisuudekseen isoäidit, vaikka he hoitavat lastenlapsia enemmän kuin isoisät. Mitä enemmän isoäidillä itsellään on lapsia, sitä vähemmän hän kokee lastenlasten hoidon velvollisuudekseen.

Mikä sitten on kohtuullinen määrä lapsenhoitoa isovanhemmalle?

Vauvan kyselyssä 77 prosenttia pienten lasten vanhemmista toivoi isovanhempien auttavan lastenhoidossa kerran kuussa tai useammin.

Sukupolvien ketju -tutkimuksessa isovanhemmat kertoivat hoitaneensa lastenlapsiaan kahden viimeksi kuluneen viikon aikana keskimäärin 13 tuntia.

Kysymys hoitomääristä on yksilöllinen. Joku hoitaa vaikka päivittäin, toiselle kerta viikossa voi olla liikaa.

Yksi isoäiti toteaa, että kerta viikossa on hänelle hyvä tahti.

"Jos hoitopäiviä tulee useampia, olen väsynyt, jopa stressaantunut."

Osa isovanhemmista haluaa paikata omaa kiireisyyttään ja virheitään vanhempana. Etenkin moni mies on löytänyt vasta vaarina ilon touhuta pienten lasten kanssa. Isoisien asema onkin noussut, ja pehmovaarit ovat tehneet tuloaan.

Yksi isoisä tosin koki hoitavansa lapsenlapsiaan niin paljon, että alkoi vaatia siitä rahaa.

Siihen muuten voi saada yhteiskunnan tukea: yksityisen hoidon tukea saa käyttää isovanhempien palkkaamiseen.

Suurten ja pienten ikäluokkien sota 

Suomalaisessa maatalousyhteiskunnassa asuttiin suurperheissä, ja isovanhemmilla oli tärkeä asema. Nykyään suurperheet ovat hajonneet eivätkä isovanhemmat ole enää vain auktoriteetteja, vaan kavereita. He tekevät lasten kanssa jotain spesiaalia: retkeilevät, vievät elokuviin tai urheilemaan. Suurin osa mummoista ja vaareista asuu nykyään kaupungissa.

Isovanhemmiksi ovat tulleet suuret ikäluokat. Heidän lapsensa, 70-luvulla syntyneet pienet ikäluokat, ovat perustaneet keskimäärin isompia perheitä, mutta arki voi yllättää rankkuudellaan.

Verkkokeskusteluista välittyy välillä kuva sukupolvien välisestä sodasta.

"70-luvulla syntyneet ovat ensimmäinen sukupolvi, joka ei kykene vanhemmiksi, vaan isovanhemmat joutuvat paikkaamaan vajetta", syyttää keskustelija Vauva.fi:ssä.

"On uusi itsekäs isovanhempien sukupolvi, suuret ikäluokat, joista kyllä osa on hyviä isovanhempia, mutta suuri osa itsekkäitä paskoja", vastaa toinen.

Sukupolvien ketju -tutkimushankkeen tutkijan, Väestöliiton tutkimusprofessorin Anna Rotkirchin mukaan suuret ikäluokat ovat poikkeuksellinen sukupolvi, joka on aina uudistanut roolimalleja ja toimintatapoja.

"He varttuivat arvoliberaalissa ilmapiirissä ja ovat aina tehneet asioita omilla ehdoillaan. Esimerkiksi nyt yli 60-vuotiaina he solmivat uusia liittoja."

Rotkirchin mukaan epäselvyydet isovanhempien asemassa liittyvät siihen, ettei Suomessa ole selkeitä kulttuurisia odotuksia, mitä isovanhemman täytyy tehdä.

"Monet kokevat, että on normaalia auttaa, mutta auttamisen määrää ja ehtoja ei ole selvästi ilmaistu kulttuurissa."

Kun mummi ja vaari eivät auta

Monet isovanhemmat hurahtavat lastenlapsiinsa, mutta eivät kaikki.

Pullantuoksuinen isoäiti voi olla virka, joka ahdistaa mummoa. Nuorelle isoäidille mummous voi aiheuttaa ikäkriisin.

Isovanhempi saattaa ilmoittaa jo ennen lastenlapsen syntymää, että on omat lapsensa hoitanut. Hän voi aloittaa uuden elämänvaiheen, johon ei kuulu lastenhoito, vaan matkat, harrastukset ja heilastelu.

Lapsesta tämä voi tuntua katkeralta.

"Eläkkeellä olevat isovanhemmat asuvat lähellä, mutta eivät juuri ota yhteyttä. Parin kuukauden välein kysyn itse, voisinko tuoda lapsen pariksi tunniksi hoitoon. Silloin äitini ottaa lapsen, mutta syyllistää meitä tyyliin 'voi voi, taas piti siirtää kampaaja' tai antaa ymmärtää, ettei kukaan muu isovanhempi uhrautuisi näin paljon – 'olin yli tunnin lapsen kanssa leikkipuistossa, kuvittele'", kertoo yksi naislukija.

Hänen mielestään vanhempien menettelyllä on ollut vaikutusta hänen lapsilukuunsa.

"Olen miettinyt, että varmaan minulla olisi enemmän kuin yksi lapsi, jos olisin joskus saanut isovanhemmilta apua. Isovanhempien pitäisi auttaa lapsia ja lastenlapsia, varsinkin jos asuvat lähellä ja ovat hyvässä kunnossa. Omat isovanhempani auttoivat vanhempiani paljon, ja meillä oli lisäksi välillä kotiapulainen."

Diakonissalaitoksen perheterapiatyötä johtavan Jaana Pajusen mukaan lastenlasten hoito voi tuntua raskaalta etenkin niistä isovanhemmista, joista jo omien lasten hoito on tuntunut suurelta uhraukselta.

Yksi isoäiti on närkästynyt siitä, että isovanhempia moralisoidaan.

"Onko se itsekästä, jos on kasvattanut omat lapsensa aikuiseksi ja haluaa omaa aikaa: harrastaa, opiskella, tavata ystäviä, matkustella, olla rauhassa kotona? Olen omat lapseni saanut jaloilleen, olen vielä töissä, vireä ja innostunut tästä uudesta elämänvaiheesta. Milloin on vanhempien oma aika, jos on itsekästä alkaa viettää sitä sitten, kun oma pesä on tyhjennyt?"

Kilpailu lapsenlapsistaja isovanhemmista

Toisilla isovanhemmuutta voi olla ylisuuri annos, mutta toiset saavat sitä liian vähän. Kun lastenlapsia on vähemmän kuin isovanhempia, isovanhemmat saattavat alkaa kilpailla.

Kansainvälisten ja suomalaisten tutkimusten mukaan läheisin isovanhempi on äidinäiti. Suomessa perheet asuvat keskimäärin lähempänä naisen kuin miehen vanhempia. Kannattaa tosin muistaa, että puhutaan keskiarvoista – tosielämässä jokaisen perheen tilanne on yksilöllinen.

"Aloimme ihmetellä, kun meidän apumme ei kelvannut, vaan toiset isovanhemmat olivat kaikessa etusijalla. Meillä pyörähdettiin joskus harvoin velvollisuusvierailuilla, kun taas toisilla isovanhemmilla vietettiin juhlapyhät ja viikonloppuja", kertoi yksi isoäiti Väestöliiton keräämässä aineistossa.

Isovanhemmuutta sanotaan taitolajiksi. Yksi tasapainoilu liittyy siihen, miten aika jaetaan lastenlasten kanssa.

Hätkähdyttävän monessa lapsiperheen vanhemman lähettämässä kommentissa käy ilmi närkästys toisen sisaruksen isovanhemmilta saamasta avusta.

"Sisko osaa käyttää vanhempieni lastenhoitoapua niin härskisti, että en viitsi itse tukeutua siihen, ellei ole suunnilleen jalka poikki. Kun sisko ja hänen miehensä haluavat viettää viikonlopun kahdestaan, otetaan pikapuhelu mummolle. Näen äidissä välillä uupumuksen, mutta kolmantena osapuolena on mahdotonta puuttua asiaan", kertoo yksi perheenisä.

"Vanhempani hoitavat selvästi enemmän veljeni lapsia kuin omiani. He ovat jollain tapaa sidottuja veljeni perheeseen 'työntekijöinä', ovat käytettävissä aina, toisinaan jopa ilman ennakkovaroitusta. Mekin tarvitsisimme apua, mutta en halua edes kysyä, koska he vaikuttavat valmiiksi väsyneiltä veljeni perheen hoitamisesta. Veljeni vaimo jättäytyi pois töistä kotirouvaksi, ja äitini hoitaa heidän lapsiaan. Ei tunnu aina kivalta!" kirjoitti naislukija.

Vanhempien ja isovanhempien erot ja uudelleen pariutumiset koettelevat isovanhemmuutta.

Lapsi saattaa saada bonuksena uusia isovanhempia, mutta toisaalta välit entisiin saattavat katketa. Useimmiten kärsii yhteys lapsen isän vanhempiin.

"Sovitut lasten hoitamiset eivät onnistuneetkaan, vaan lasten oli äidin mukaan parempi olla päiväkodissa kuin isovanhemmilla", valittaa yksi isänisä.

Anna Rotkirchin mukaan uusperheiden isovanhemmuuteen ei ole olemassa valmiita sääntöjä, joten perheet luovat niitä itse.

"Yksi uuspari kertoi päättäneensä, että heidän aikuiset lapsensa eivät ole yhteisiä, mutta lasten lapset ovat."

Kuka päättää käytännön asioista?

Tyypillisesti hankausta isovanhempien ja vanhempien välillä aiheuttavat käytännön asiat: lasten syömiset, nukkumaanmeno, kurinpito ja lahjat. Isovanhemmat saattavat pitää lastenlapsiaan huonosti kasvatettuina. Vanhemmat voivat pelätä, että lapset hemmotellaan mummolassa piloille.

"Appeni istutti poikani jo kolmikuisena telkkarin ääreen. Hänen mielestään pikkuvauvankin pitää katsoa televisiota", kauhistelee yksi isä.

Jotkut isovanhemmat soluttautuvat jälkikasvunsa elämään toivottua enemmän.

Jaana Pajusen mukaan perheterapiassa ovat tuttuja sitovat, tunkeutuvat ja omistushaluiset isovanhemmat, jotka ostavat rahalla valtaa lapsiperheiden asioihin.

Lapset saattavat asettaa isovanhemmille tiukkoja ehtoja, tulo- ja poistumisaikoja.

Yksi isoisä kertoo, että mummolaan voi tulla puolen tunnin varoitusajalla, mutta sama ei toimi toisin päin.

Erimielisyydet ovat taattuja, jos isovanhempi tulee lapsensa ja tämän puolison reviirille.

"Ärsyttää, kun äiti alkaa pestä meidän ikkunoita", kertoo perheenäiti.

Toisaalta isovanhemmasta voi olla helpottavaakin, ettei hänen tarvitse päättää periaatteista.

"On ihana tunne, kun ei tarvitse olla kasvatusvastuussa – saa vain nauttia mukavista lapsenlapsista", huokaa yksi mummo.

Kun isovanhemmuutta rajoitetaan

Isovanhemman ja lapsenlapsen yhdessäoloa säätelee aina lapsen vanhempi. Jos isovanhempien ja vanhempien välillä on ristiriitaa, isovanhemmat ovat se osapuoli, joka väistää.

Äärimmillään ristiriidat voivat johtaa siihen, että aikuinen lapsi tai hänen puolisonsa kieltää isovanhemmalta yhteydenpidon. Toisin kuin englanninkielisissä maissa, Suomessa isovanhemmilla ei ole lakisääteistä oikeutta tavata lapsenlapsiaan.

"Syksyllä 2012 sain viestin, jossa ilmoitettiin, etten saa olla missään tekemisissä aikuisen lapseni perheen kanssa. Mahdollisesti lapset voivat olla yhteydessä, kun kasvavat siihen ikään, että voivat päättää, haluavatko tuntea minut. Näin menetin rakastamani lapsenlapset, ja heidän puolestaan päätettiin, etteivät he tarvitse isoäitiään. Olen kysynyt syytä tapahtumaan, en ole saanut vastausta. Kun menin käymään, ovi vedettiin edestäni kiinni, lapsille tekemiäni hillopurkkeja ei otettu vastaan", kirjoittaa yksi isoäiti.

Onneksi tällaiset tilanteet eivät ole yleisiä. Sukupolvien ketju -tutkimuksessa seitsemän prosenttia isovanhemmista kertoi, että heidän yhteydenpitoaan lapsenlapsiin on rajoitettu.

Perheterapeutti Jaana Pajusen mukaan rajoitusten taustalla ovat usein aikuisten lasten huonot kokemukset omista vanhemmista, esimerkiksi heidän alkoholinkäyttönsä.

Entä kuka hoitaa vanhukset? 

Auttavatko isovanhemmat lastenhoidossa pyyteettömästi? Vai pitäisikö lasten ja lastenlasten aikanaan korvata apu hoitamalla vanhoja ja sairaita isovanhempia?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylijohtaja Marina Erhola sanoi vuosi sitten, että perheiden on otettava enemmän vastuuta vanhusten hoidosta. Oikeustieteilijä Urpo Kangas ehdotti, että omien vanhempien elatusvelvollisuus kirjattaisiin lakiin.

Sukupolvien ketju -tutkimuksen perusteella keskinäisapu näyttäisi toimivan: kaksi kolmannesta suurten ikäluokkien edustajista on saanut apua omilta lapsilta.

Suurten ikäluokkien aikuisista lapsista peräti 81 prosenttia pitää vanhempien auttamista velvollisuutenaan. Suurten ikäluokkien edustajista näin katsoo vain 55 prosenttia. He tahtovat mieluummin, että yhteiskunta hoitaa heidät.

Hollantilaisen tutkimuksen valossa lastenlasten hoito on kuitenkin isovanhemmalle kannattava investointi.

"Ne isovanhemmat, jotka hoitivat lastenlapsiaan, saivat lapsiltaan myöhemmin apua muita enemmän", kertoo Sukupolvien ketju -hankkeen tutkija Antti Tanskanen.

Vastaavasti jos isovanhempi ei osallistu jälkikasvunsa elämään, hän voi odottaa vähemmän solidaarisuutta itseään kohtaan.

"Oma äitini sanoi sopimuksensa irti, kun lastenlapset olivat pieniä ja minä olin todella avun tarpeessa. Hänen mukaansa hänen työnsä oli tehty, ja nyt oli minun vuoroni yrittää pärjätä. Hän on täysin omistautunut oman hyvinvointinsa edistämiseen ja on niin sanottu postikorttimummi. Hän odottaa kuitenkin pyyteetöntä hoitoa sitten, kun on vanha. Olen monesti sanonut hänelle, että sitä saa, mitä antaa", kirjoittaa perheenäiti.

Aina isovanhemman uhrautumista ei palkita.

"Tätini uusi mies osallistui tätini lastenlasten hoitoon 15 vuotta lähes jokapäiväisesti, hoiti ja kuljetti heitä harrastuksiin. Kun tätini kuoli, kukaan hänen lapsistaan ja kymmenestä lapsenlapsestaan ei enää pitänyt yhteyttä mieheen. Nyt hän on yksinäinen vanha mies", kertoo mieslukija.

Isovanhemmuuden kymmenen käskyä

Mitä tästä kaikesta voi oppia? Neuvojen antaminen on riskaabelia hommaa, mutta yritetään.

1Ole tasapuolinen.

Isovanhempi: Huomioi kaikki lapsenlapsesi samalla tavalla.

Vanhempi: Huomioi kaikki isovanhemmat samalla tavalla. Hyväksy, että isovanhemmat auttavat joskus enemmän niitä, jotka ovat enemmän avun tarpeessa.

2 Opi pyytämään ja tarjoamaan apua.
Isovanhempi
: Kerro, että olet tarvittaessa käytettävissä. Anna apuasi myös, jotta lapsellasi ja hänen puolisollaan olisi keskinäistä omaa aikaa – erot ovat yleisiä pikkulapsivaiheessa.

Vanhempi: Muista, että isovanhemman voi olla vaikea kieltäytyä avunpyynnöistä. Mieti, mikä on kohtuullista. Sovi hoitojaksoista selkeästi ja ajoissa.

3 Osallistu lapsenlapsesi elämään, kun hän on pieni.
Isovanhempi
: Tutkimusten mukaan isovanhemman ja lapsenlapsen suhde säilyy läheisenä, jos yhteys on muodostunut pikkulapsi-iässä. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Vaareille voi olla luontevampaa olla tekemisissä kouluikäisen kanssa.

4 Kunnioita lastasi kasvattajana.
Isovanhempi:
Jotta sopu säilyisi, on luotettava lapseen ja hänen puolisoonsa.

"Ohjeeni muillekin isovanhemmille on: olkaa mukana lastenne toiveiden mukaan. Meillä vanhoilla on kokemuksemme, mutta kukin ikäluokka toimii tavallaan. Kunnioitusta ja rakkautta molemmin puolin, niin tullaan toimeen aikuisina ihmisinä", kirjoittaa yksi mummo.

5 Kunnioita isovanhemman tapaa olla lapsen kanssa.
Vanhempi
: Ole joustava. Anna mahdollisuus isovanhemman ja lapsen erilliseen suhteeseen. Jos toivot apua isovanhemmalta, sinun on jossain määrin siedettävä sitä, että hoitotavat eroavat omistasi. Anna isovanhempien hoitaa lasta kotonaan, sillä mummolassa on oma taikansa.

6 Älä lannistu erosta.
Puolueettomuuteen kykenevän isovanhemman myötätunto kannattelee lasta, kun vanhemmat eroavat.

Yksi lukija kertoo, kuinka hänen ex-miehensä vanhemmat jatkoivat apuaan lastenhoidossa, vaikka isä katosi lapsensa elämästä.

7 Älä etsi syyllisiä.
Vanhempi:
Älä rajoita isovanhemman ja lastenlapsen tapaamisia, ellei ole pakko. Katkeruuksia omaa vanhempaa kohtaan voi työstää perheterapiassa.

Isovanhempi: Jos oikeuttasi tavata lastenlapsia on aiheettomasti rajoitettu, pyydä apua. Esimerkiksi Suomen Isovanhemmat ry auttaa lähestymään.

Molemmat: Vaali välejä kaikkiin osapuoliin. Konfliktitilanteissa mieti, onko omassa toiminnassasi korjattavaa, ja pyydä anteeksi. Älä mustamaalaa lapselle toisia läheisiä. Älä pelaa pelejä: avun antamisella tai sen tyrmäämisellä ei saa kiristää. Keskustele hiertävistä asioista avoimesti aikuisten kesken.

8 Isovanhempi voi elää omaa elämäänsä.
Osallistuminen lastenlapsen hoitoon ei sulje pois isovanhemman omia harrastuksia ja matkoja, vaan niistä on syytä pitää kiinni. Tasapaino löytyy sovitellen.

9 Lastenlapsetonkin voi olla isovanhempi.
Jos ei ole biologinen isovanhempi, voi olla sitä sosiaalisesti. Suvussa tai tuttavapiirissä voi olla lapsiperheitä, jotka adoptoivat mielellään varamummin tai -vaarin. Päiväkodit, lastenkodit tai seurakunnat voivat tarvita tukihenkilöitä.

10 Pidä mummo- ja vaarihaaveet omana tietonasi.
Isovanhempi:
Älä urki lapseltasi perheen perustamisesta, ellei hän itse halua keskustella siitä. Jos lapsesi ei halua lapsia, hän kokee kysymykset loukkaaviksi. Jos hän ei saa lapsia, hän kokee kysymykset loukkaaviksi. Lisääntyminen on jokaisen ihmisen oma asia.

Win-win: isovanhemmat ja lapset kukoistavat

Parhaimmillaan isovanhemmuus on valtava voimavara.

"Isovanhemmuus on lahjoista suurin, mutta se vaatii onnistuakseen kaikkien osapuolten kunnioittamista, virheiden myöntämistä, anteeksiantoa ja unohtamista", kirjoittaa eräs mummi viisaasti.

Lastenlastensa kanssa tekemisissä olevat isovanhemmat ovat ruumiillisesti ja henkisesti terveempiä. Isovanhemmuus on myös mahdollisuus korjata isovanhemman ja aikuisen lapsen suhdetta.

Tutkimusten mukaan lapsi kehittyy isovanhempien tukemana tunne-elämältään ja menestyy paremmin koulussa. Lämmin suhde isovanhempaan on suoja erityisesti eronneiden ja yksinhuoltajien lapsille.

Lapset oppivat isovanhempiensa kautta suhtautumaan luontevasti vanhempiin ihmisiin. Ja aikanaan lapsenlapsen on hyvä nähdä isovanhempansa sairaana ja kuoleman merkitsemänä, jotta hän ymmärtää, mitä on elämän kiertokulku.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat