Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaarallisia sanoja, kivuliasta kielioppia

Sunnuntai
 

Piti ottaa pari buranaa ennen kuin jaksoin ryhtyä pohtimaan lainasanojen merkitysten muutoksia. Tai otin siis Ibuxinia, mutta suomalaisen Orionin tuotemerkki on päässyt suomen yleiskieleen, saksalaisen kopiotehtailija Ratiopharmin tuote ei. Tällaisia sanoja venäjäkin on täynnä, että jos haluat tästä tekstistä kseroksin niin siitä vain, jos on kone jolla voi kserokopirovat.

Lainasanat sinänsä eivät tuota erityistä päänsärkyä. Mutta jos hampaan pitää hajota, niin se tietysti hajoaa uutenavuotena Moskovassa. Viime lauantaiaamuna tuskat ylittivät porakammoni. Internet paljasti, että läheisen Park Kulturan metroaseman tuntumassa sijaitseva Terapiakeskus on auki joka päivä.

"Löytyisikö hammaslääkäriä?"

"Ai tarvitsette stomatologia", ajanvaraaja vastasi. En ruvennut puolustamaan hyviä, aitovenäläisiä sanoja.

Sain saman tien ajan hammaslääkäri Tatjana Osipovan vastaanotolle. Ensimmäiseksi pyysin puudutusta, ja piikin myötä suuhuni levisi jumalainen rauha. Osipova laittoi hampaaseen tilapäisen paikan ja antoi jatkoajan maanantaille.

"Ajattelin kyllä ensin passittaa sinut suoraan kirurgille, tuskin tuosta hampaasta mitään tulee. Mutta yritetään nyt", Osipova kannusti. En vastustanut, klinikan hinta-laatusuhde oli kohdallaan.

Maanantaina kävelin kepein mielin vastaanotolle enkä viitsinyt pyytää puudutusta, tässähän vain lääkepaikka poistetaan ja pannaan pysyvä paikka tilalle. Tai niin minä luulin. Tosiasiassa kanavista löytyi vielä yllin kyllin ronkittavaa.

"Anestezija?" Osipova kysyi 15 minuutin jälkeen katsellessaan muljahtelevia silmiäni. Ajattelin, että nyt se on tullut hulluksi, aikoo nukuttaa. Pora suussa antamani vastauksen voisi kääntää "elkkää elleilyä".

Pyytäessäni lauantaina puudutusta käytin verbiä obezbolit. Se edustaa venäjälle tyypillistä innovatiivista sananrakennusta, jossa kantasanaan heitellään riittävä määrä etuliitteitä. Tarpeen vaatiessa vaihdetaan sanaluokkaa, väännellään vartaloa ja lisätään perään suffiksi. Näin saadaan kymmeniä uusia sanoja yhdestä sanasta, tässä tapauksessa verbistä bolet eli sairastaa tai särkeä.

Ja kyllä, nukutuslääkäri on venäjäksi anesteziolog ja nukutusaine anestetik. Mutta venäjän nukuttaa-verbi usypit on niin hyvä, ettei siihen ole lainoja huolittu. Nukutuskin on mieluummin narkoz, anestesia on kelvannut merkitsemään puudutusta.

Sanavarkaissa ollaan vaarallisilla vesillä. Annetaan nyt vaikka englantilaisten ottaa latinan sana concretus käsittelyyn ja tehdä siitä muun muassa concrete-nimistä rakennusmateriaalia. Hommataan kuitenkin itse varastettujen sanojen kätkijöiltä muinaisranskan laastia tarkoittava betun, ja niinpä suomalaisella raksalla voidaan betonoida aivan konkreettisesti. Vaikka hyvät idänsuhteet onkin ulkopolitiikkaan sementoitu. Selitä tämä sitten maahanmuuttajalle, jota ei integroida vaan kotoutetaan.

Pysyvää paikkaa hammasparkaan ei vieläkään saatu. Mutta ensi viikolla pyydän kyllä oitis anestesiaa.

"Muistakaa kirjoittaa siinä lehdessänne, kuinka enkelit pelastivat teidät täällä kesken uudenvuoden", Osipova vannotti läksiäisiksi. Käyttäisin tässä tapauksessa mieluummin ilmaisua taivaallinen sotajoukko.

Pekka Hakala pekka.hakala@hs.fi
Leninin sanotaan nimittäneen läntisiä kommunisteja hyödyllisiksi idiooteiksi. HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja ei ole sellainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat