Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskalainen professori Dominique Moïsi: Ranskan 11. syyskuuta

Sunnuntai
 
Dominique Moïsi
Chris PEUS
Dominique Moisi
Dominique Moisi Kuva: Chris PEUS

Joukkomurhaa satiirilehti Charlie Hebdossa on verrattu ympäri Ranskaa iskuihin, jotka al-Qaida teki vuonna 2001 Yhdysvalloissa. Kuinka osuva tämä vertaus on?

Ensituntumalta keinotekoinen ja kaukaa haettu. Pariisissa kuoli kaksitoista ihmistä, New Yorkissa ja Washingtonissa lähes 3 000. Hyökkääjät käyttivät Pariisissa Kalašnikoveja, eivät kaapattuja lentokoneita. Ja, toisin kuin syyskuun 11. päivän terroristit, he olivat kansalaisia maassa, jota vastaan he hyökkäsivät.

Merkittävistä eroista huolimatta Pariisin ja New Yorkin iskuilla on yhteinen perusolemus. Molemmat kaupungit ovat saman universaalin unelman ruumiillistumia. Molemmat ovat vapauden ja valon vertauskuvia. Molemmat kaupungit kuuluvat koko maailmalle, eivät vain omille mailleen.

Sen lisäksi terroristien valitsemat kohteet olivat molemmissa iskuissa erittäin symbolisia. New Yorkin kaksoistornit edustivat kapitalistista kunnianhimoa ja sen saavutuksia. Pariisissa Charlie Hebdo on ilmentänyt demokraattisen vapauden henkeä: mahdollisuutta kirjoittaa, piirtää ja julkaista mitä tahansa – jopa äärimmäisiä (ja joskus mauttomia) provokaatioita. Pariisissa koetaan vahvasti, kuten New Yorkissa, että todellinen iskun kohde oli koko läntinen sivilisaatio.

Useimpien ranskalaisten tavoin sanon, vastenmielisyydestä iskua ja myötätunnosta uhreja kohtaan: Je suis Charlie (Olen Charlie). Sanomalehti Le Monde julisti heti syyskuun 11. päivän iskun jälkeen: Nous sommes tous Américains. (Olemme kaikki amerikkalaisia).

Pakko myöntää, etten ole aina tuntenut näin. Vuonna 2005 suhtauduin varauksellisesti tanskalaisen sanomalehden Jyllands-Postenin päätökseen julkaista pilakuvia profeetta Muhammedista. Samoin ajattelin, kun Charlie Hebdo julkaisi nämä pilakuvat seuraavana vuonna. Koin, että julkaiseminen oli vaarallista, tarpeetonta ja poliittisesti vastuutonta provokaatiota. Ei pidä leikkiä tulitikuilla kaasuputken tai dynamiittipötkön läheisyydessä.

Aikakautemme on luultavasti paljon uskonnollisempi kuin 1700-luku konsanaan. Ajattelin tuolloin, että voidaan toki vedota Voltaireen, mutta vastuullinen käytös saattaa vaatia pidättäytymistä halventamasta sitä, mikä on toisille kaikkein pyhintä, oli sitten kyseessä Kristus, Muhammed tai juutalaisten kansanmurha.

Nyt, iskun luonteen huomioiden, unohdan nämä varaukseni, vaikkakin vastustan houkutusta tehdä uhreista pyhimyksiä. Ranskassa on käsite laïcité, joka käännetään usein väärin "sekularismiksi". Se vastaa uskontoa – tasavallan uskontoa.

Charlie Hebdon pilapiirtäjille uskonnot olivat vain ideologioita, ja he ottivat hampaisiinsa kaikki kolme suurinta monoteistista uskontoa (joskin ehkä kärkkäimmin islamin).

Toistaiseksi Ranskassa vallitsee kansallinen yhtenäisyys, aivan kuten Yhdysvalloissa vallitsi heti iskujen jälkeen. Näin kuuluu ollakin, sillä yhtenäisyys on ratkaisevan tärkeää, kun puolustaudutaan terroristeja vastaan. Terroristien tavoitteena on luoda hajaannusta, lietsoa yhteenottoja ja marginalisoida maltillisia.

Todellakin, jopa Kansallisen rintaman johtaja Marine Le Pen varoitti muslimivastaisuuden vaaroista. Hän huomautti, etteivät muutamat hukassa olevat nuoret miehet edusta millään lailla Ranskan muslimien enemmistöä.

Kuinka kauan kansallinen yhtenäisyys säilyy? Kolonialismin arvet ovat Ranskassa tuoreemmat kuin missään muualla Euroopassa – maassa on Euroopan suurin muslimivähemmistö –, ja kun maltilliset voimat vaikuttavat erityisen heikoilta ja hajanaisilta, mielipidetiedusteluissa juhlii äärioikeisto.

Nämä ainesosat voivat luoda reseptin katastrofille. Jo nyt Le Pen näyttäisi olevan palaamassa ruotuunsa. "Kansallinen yhtenäisyys on pateettinen poliittinen manööveri", hän valitti, kun häntä ei kutsuttu tukimielenilmaukseen.

Mutta jos vallankahvassa ovat oikeat johtajat, tammikuun seitsemännen päivän terrori-isku voi kannustaa uudenlaiseen kansalliseen yhtenäisyyteen ja poliittiseen heräämiseen.

Meidän ranskalaisten on kohdattava tämä terrori-isku samaan tapaan kuin amerikkalaiset tekivät. Päättäväisesti ja selväjärkisesti mutta myös vastuullisesti. Tämä tarkoittaa ennen muuta sitä, että meidän täytyy välttää olemasta kuin Yhdysvallat vuonna 2003. Presidentti George W. Bush laajensi tuolloin "maailmanlaajuisen terrorismin vastaisen sodan" Irakiin.

Ranskan tehtävä on pitää kiinni arvoista, jotka tekivät siitä iskun kohteen.

 

New York Times -lehden kolumnistin David Brooksin kirjoitus "Minä en ole Charlie Hebdo" osoitteessa hs.fi.

Dominique Moïsi
Kirjoittaja on ranskalainen politiikan professori.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat