Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolumnisti David Brooks: Yhdysvalloissa Charlie Hebdo olisi suljettu

Sunnuntai
 
David Brooks
Pat Greenhouse The Boston Globe
David Brooks
David Brooks Kuva: Pat Greenhouse The Boston Globe

Charlie Hebdossa työskennelleitä journalisteja ylistetään nyt aiheesta ilmaisunvapauden marttyyreiksi. Mutta ollaanpa ihan rehellisiä: Jos he olisivat yrittäneet julkaista satiirista lehteään millään amerikkalaisyliopiston kampuksella viimeisen parin vuosikymmenen aikana, lehti ei olisi menestynyt 30:tä sekuntia pidempään.

Opiskelijoiden ja opettajien järjestöt olisivat syyttäneet lehdentekijöitä vihapuheesta. Hallinto olisi vienyt lehdeltä rahoituksen ja sulkenut sen.

Pariisin hyökkäystä seuranneet reaktiot paljastavat, että on monia ihmisiä, jotka kohtelevat sankareina niitä, jotka loukkaavat Ranskassa olevien islamistiterroristien maailmankatsomusta. Samat ihmiset suhtautuvat kuitenkin vähemmän sallivasti niihin, jotka loukkaavat heidän omaa maailmankatsomustaan.

Mietitäänpä kaikkia niitä ihmisiä, jotka ovat ylireagoineet yliopistoissa sattuneisiin pikkutapauksiin. Illinoisin yliopisto antoi potkut professorille, joka opetti roomalaiskatolista suhtautumista homoseksuaalisuuteen. Kansasin yliopisto erotti määräajaksi professorin, joka kirjoitti kipakan Twitter-viestin Kansallisesta kiväärijärjestöstä. Vanderbilt-yliopisto veti tukensa kristilliseltä opiskelijajärjestöltä, joka vaati, että järjestöä johtaisi kristitty.

Amerikkalaiset saattavat ylistää Charlie Hebdoa rohkeudestaan julkaista profeetta Muhammedia ivailevia kuvia. Mutta jos (kiistelty islam-kriitikko) Ayaan Hirsi Ali kutsutaan kampuksille, usein esitetään vaatimuksia, ettei häntä päästettäisi puhujakorokkeelle.

Ehkäpä tässä on meille oppimisen paikka. Nyt kun olemme kauhuissamme pariisilaisten lehdentekijöiden surmista, on hyvä hetki suhtautua vähemmän tekopyhästi omiin ristiriitaisiin hahmoihimme, provokaattoreihin ja satiirikkoihin.

Ensiksi lienee syytä todeta, että mitä satuimmekaan laittamaan Facebookiin (Pariisin hyökkäyksestä), suurin osa ihmisistä väitti virheellisesti, että "Je Suis Charlie Hebdo", minä olen Charlie Hebdo. Suurin osa meistä ei harrasta tarkoituksellisesti loukkaavaa huumoria, johon kyseinen lehti erikoistuu.

Olemme saattaneet olla sellaisia nuorempina. Kun ihminen on 13-vuotias, voi tuntua rohkealta ja provokatiiviselta härnätä auktoriteetteja ja saattaa naurunalaiseksi toisten ihmisten uskonkäsityksiä. Mutta sitten sellainen alkaa tuntua lapselliselta.

Alamme hahmottaa todellisuuden monimutkaisuuden ja kohdata muita ihmisiä sovinnollisemmin. Pilkka ei tunnu enää niin hauskalta, kun alamme ymmärtää omat naurettavat piirteemme. Valtaosa meistä haluaa osoittaa hiukkasen arvostusta muiden ihmisten uskomuksia ja uskontoja kohtaan. Pyrimme osallistumaan keskusteluihin mieluummin muita kuunnellen kuin loukaten.

Samanaikaisesti ymmärrämme, että provokaattorit ja muut omalaatuiset persoonat toteuttavat hyödyllistä julkista tehtävää. Satiirikot ja pilkantekijät paljastavat heikkoutemme ja turhamaisuutemme. He tasoittavat sosiaalista eriarvoisuutta tekemällä mahtavista alhaisia. Kun he onnistuvat, he auttavat meitä puuttumaan yhteisiin heikkouksiimme, sillä nauru on yksi tärkeimmistä lujittavista siteistä.

Lisäksi provokaattorit ja pilkantekijät paljastavat fundamentalistien typeryyden. Fundamentalistit ovat ihmisiä, jotka ottavat kaiken kirjaimellisesti. Heiltä puuttuu kyky ymmärtää useita eri näkökulmia. He eivät osaa nähdä, että suurin osa uskonnoista on aika omituisia, vaikka heidän oma uskontonsa saattaa olla mitä syvimmän kunnioituksen arvoinen. Satiirikot paljastavat ne, jotka ovat kyvyttömiä nauramaan itselleen.

Meidän tulee olla kohteliaita ja ottaa muut huomioon, mutta samalla antaa tilaa niille lahjakkaille ja haastaville tyypeille, joita eivät hyvät tavat ja hyvä maku pidättele. Jos tähän herkkään asetelmaan yrittää puuttua lainsäädännöllä, puhekoodistoilla ja kiellettyjen puhujien listoilla, edessä on karu sensuuri ja tukahtunut keskustelukulttuuri. On lähes aina väärin yrittää tukahduttaa sananvapautta.

Onneksi käytöstavat ovat taipuisampia ja joustavampia kuin lait ja säännöt. Suurin osa yhteiskunnista on onnistunut sekä säilyttämään kohteliaisuussääntönsä että antamaan tilaa niille, jotka ovat hauskoja, epäkohteliaita ja loukkaavia.

Useimmiten eri yhteiskunnissa on oma pöytä aikuisille ja oma lapsille. Ne jotka lukevat Le Mondea ja kuuluvat valtaa pitäviin elimiin, istuvat aikuisten pöydässä. Hovinarrit, kylähullut sekä (kiisteltyjen tv-persoonien) Ann Coulterin ja Bill Maherin kaltaiset istuvat lasten pöydässä. Heille ei suoda täyttä arvonantoa, mutta heitä kuullaan, koska he joskus sanovat ääneen tarpeellisia asioita, joita kukaan muu ei sano.

Toisin sanoen, terveet yhteiskunnat eivät tukahduta sananvapautta, mutta ne antavat eri arvon erilaisille ihmisille. Viisaat ja harkitsevat oppineet nauttivat suurta kunnioitusta. Satiirikkoja kuunnellaan hämmentyneen ja jonkinasteisen arvostuksen vallassa. Rasisteja ja juutalaistenvihaajia kuunnellaan paheksuvan ja halveksivan suodattimen läpi. Ne, jotka haluavat tulla kunnolla kuulluiksi, joutuvat ansaitsemaan sen käytöksellään.

Charlie Hebdon joukkosurman pitäisi toimia tilaisuutena hankkiutua eroon puhumista rajoittavista säännöistä. Se muistuttaa myös, että tuomioistuimien tulisi suvaita loukkaavia puheenvuoroja, vaikka niitä sosiaalisesti syrjimmekin.

Kirjoittaja on The New York Times -lehden kolumnisti.

David Brooks
Kirjoittaja on The New York Timesin kolumnisti. Käännös Pekka Mykkänen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat