Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myydäänkö kaupoissa enää naftaliinia?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi. Osoite on: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85, 00089 Sanoma. Sähköpostiosoite hs.torsti@hs.fi tai hs.sisko@hs.fi.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Viime vuoden viimeisellä palstalla oli selvitys oleskelulupien myöntämisestä venäläisille. Se sai Paavo Valosen kysymään, voisiko tarpeeksi rikas ostaa Suomen kansalaisuuden. Kysymys heräsi siitä, että muun muassa Boris Rotenbergilla ja Gennadi Timtšenkolla on Suomen kansalaisuus.

Suomen kansalaisuus ei ole kuitenkaan myytävänä, vaan kaikkiin hakijoihin sovelletaan varallisuudesta riippumatta samoja ehtoja. Varallisuus saattaa kuitenkin auttaa epäsuorasti. Perustamalla Suomeen yrityksen ulkomaalainen liikemies voi luoda itselleen työpaikan ja saada oleskeluluvan. Kun maassa asumista jatkaa viisi vuotta, on mahdollista hakea kansalaisuutta. Sekä Rotenberg että Timtšenko asuivat liiketoimiensa vuoksi 1990-luvulla Suomessa. 

Onko sama asia ottaa kaksi 400 milligramman Buranaa kuin yksi 800 milligramman Burana? Tai ottaa yksi 400 mg:n ja yksi 200 mg:n Burana kuin yksi 600 mg:n Burana?

– Flunssan kourissa

 

Lääkeaineiden vaikutuksen kannalta kahdella 400 milligrammaa ibuprofeenia sisältävällä Burana-tabletilla on sama vaikutus kuin yhdellä 800 mg:n tabletilla, olettaen että molemmat ovat tavallisia kalvopäällysteisiä tabletteja.

800 mg:n Buranasta on olemassa myös hidasvaikutteisempi, niin sanottu depot-versio, josta ibuprofeeni vapautuu hitaasti ja vaikuttaa pidempään.

Tikkaremmin lääkäri huomauttaa kuitenkin, ettei tehojen hakeminen särkylääkkeiden annostusta kasvattamalla ole viisasta, sillä annostuksen myötä kasvavat myös mahdolliset haittavaikutukset. Itsehoitolääkkeet on tarkoitettu lyhytaikaisen kuumeen tai säryn hoitoon. Jos kipu ei hellitä, kun ottaa noin 400 mg:aa ibuprofeenia tai 500 mg:aa parasetamolia kolmasti vuorokaudessa, on viisaampi mennä lääkärin puheille.

 

Mitä vaikuttaa rakettien paukuttelu ympäri maailman uutenavuotena ja muulloinkin ilmastoon, ilmanlaatuun ja sitä myöten meidän terveyteemme?

– Jussi Akaasta

 

Uudenvuoden ilotulitus heikentää ilmanlaatua paikallisesti. Tuulisella säällä savut laimenevat hyvin, mutta tyynellä ilmanlaatu voi heiketä jopa huonoksi. Monilla Helsingin keskustan mittauspaikoilla uuden vuoden ensimmäinen ilmanlaatumittaus antaa koko vuoden huonoimman tuloksen.

Ilotulituksen loputtua ilma puhdistuu kuitenkin nopeasti. Vuositasolla ilotulitteiden vaikutus ilmanlaatuun on merkityksetön. Vuorokauden keskiarvoja tarkasteltaessa uudenvuodenyö on viime vuosina päätynyt ilmanlaadultaan huonoimpien päivien joukkoon vain Helsingin Etelärannan mittauspisteellä.

Ilotulitteiden aiheuttamat terveyshaitat onkin arvioitu vähäisiksi.

Hengitysvaikeuksista kärsiviä on tosin suositeltu välttämään liikkumista ilotulituspaikkojen läheisyydessä.

Ilmanlaadun kannalta merkittäviä pienhiukkasten lähteitä ovat liikenne, puun pienpoltto sekä kaukokulkeumat Keski-Euroopan teollisuudesta, energiantuotannosta ja Venäjän metsäpaloista.

Ilotulitteiden globaalit päästömäärät eivät ole tiedossa, mutta tikkaremmi arvioi ilotulitteiden merkityksen maailman ilmanlaatuun vähäiseksi.

 

Olen etsinyt kaupoista naftaliinia, mutta en löydä. Myydäänkö sitä enää? Vuosia sitten olin Intiassa keskitason hotellissa. Siellä oli joka kolossa ja kaapissa naftaliinikapseli! Auta minua hävittämään koit ja toukat.

– Etsijä

 

Naftaliinia ei enää löydä kaupoista, koska sen myynti kuluttajille kiellettiin Euroopan unionin alueella vuonna 2009. Syynä tähän on naftaliinin myrkyllisyys. Naftaliinitabletin nieleminen voi johtaa kuolemaan, ja pitkäaikainen altistuminen hengityksen ja ihon kautta voi aiheuttaa anemiaa ja syöpää.Naftaliinia käytetään edelleen jonkin verran teollisuudessa, lähinnä puutuotteiden käsittelyssä.

Vaatekoiden ja toukkien torjuntaan on kuitenkin useita muita karkottimia, joissa on vaikuttavana aineena esimerkiksi transflutriinia. Niitä kannattaa tiedustella esimerkiksi tavarataloista.

Sen sijaan koiden torjunnassa yleisesti käytetyt setripuun palat eivät tutkimusten mukaan ole Suomen ilmasto-oloissa riittävän tehokkaita.

Mikäli koit kuitenkin vaivaavat, kaikki komerot kannattaa puhdistaa ja imuroida tarkoin sekä joko pestä tekstiilit 60 asteessa tai pitää niitä kuumassa saunassa pari tuntia.

Kerrostaloissa koista eroon pääseminen on kuitenkin vaikeaa: jos yksikin naapuri laistaa omasta siivouksestaan, koit jäävät asuntoon suojaan ja leviävät ennen pitkää uudelleen koko taloon.

 

Torstin remmi heittää tikkaa myös Facebookissa osoitteessa www.facebook.com/torstintikkaremmi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat