Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksalainen kolumnisti Deniz Yücel: Äärioikeisto haluaa ratsastaa murhatuilla pilapiirtäjillä

Sunnuntai
 
Deniz Yücel
Wikipedia
Deniz Yücel
Deniz Yücel Kuva: Wikipedia

Ruumiit Pariisissa eivät olleet ehtineet kylmetä, kun ensimmäiset yrittivät Saksassa hyödyntää niitä omiin tarkoituksiinsa: muslimeja ja maahanmuuttoa vastustavat Pegida-mielenosoittajat, Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) ja tietyt nettisivustot. Jopa natsipuolue NPD ilmoitti nettisivuillaan olevansa Charlie.

Pari vasemmistoliberaalia pilapiirtäjää ei voisi näitä ihmisiä vähempää kiinnostaa. He vain iloitsevat, kun näkevät omien kaunojensa vahvistuvan.

Näille luusereille sanon: älkää edes harkitko Pariisissa kuolleiden käyttämistä keppihevosena. Voi vain aavistaa, millaisia ideoita piirtäjillä oli takataskussaan teitä varten.

Teillä ei ole oikeutta siepata murhattuja pilapiirtäjiä itsellenne. Sillä kuten kaikki hyvät satiirin tekijät, hekin olivat humanisteja.

Heidän ilmaisuvoimansa kumpusi epähumaanista maailmasta. He tähtäsivät tätä maailmaa kohti aseellaan, huumorilla. Tämän voi nähdä kaikissa Cabun, Charbin, Tignous'n ja Wolinskin piirroksissa. Etenkin sen voi nähdä piirroksissa, joiden aiheina ovat eri uskontojen edustajat. Ja etenkin niissä, jotka käsittelivät muslimeja ja islamisteja. Niissä piirroksissa, joiden takia islamistifasistit mitä ilmeisimmin heidät murhasivat.

Jos imaamit ja heidän seurakuntalaisensa käyttävät mutta-sanaa sen jälkeen, kun ovat tuominneet murhan, kiroan heidät joutumaan loppuelämäkseen Dresdeniin.

Mutta-sanaa ei käytetty keskiviikkona Saksan virallisissa kannanotoissa, mutta sitäkin enemmän sosiaalisessa mediassa. Eivätkä vain salafistit, eivätkä yksin muslimit sanoneet näin: Joo, kamalaa. Mutta hehän provosoivat. Mutta uskontoon liittyviä arvoja ja tunteita pitää kunnioittaa. Mutta kun islamofobia.

Se on juuri sama mutta, jonka voi kuulla AfD:n ja Pegidan rasisteilta. Minulla ei ole mitään ulkomaalaisia vastaan, mutta.

Ei ole mitään muttaa.

Yhtä sietämättömiä ovat lauseet, joiden mukaan Pariisissa tehdyillä murhilla ei olisi mitään tekemistä islamin kanssa. Oli lauseiden takana sitten rasistiksi leimautumisen pelko tai jokin muu vähemmän kunniakas syy. Ne lauseet ovat tyhmyyttä. Sillä islamia ei ole olemassa. Islam on summa, jonka islamin mukaan elävät siitä tekevät.

Viime aikoina taiteen vapautta vastaan hyökänneet ovat olleet lähes aina muslimeja. Oli kyseessä sitten Salman Rushdielle langetettu fatwa tai hollantilaisen elokuvaohjaajan T heo van Goghin murha.

Yllyttäjät ja murhaajat ovat aina voineet luottaa siihen, että joukko ihmisiä on epävarmalla mutta-sanallaan antanut ainakin jossakin määrin oikeutuksen heidän teoilleen. Kollektiivinen loukkaantuminen on muslimeiden erikoisuus. Ja ymmärrystä sille löytyy joiltakin vasemmistoliberaaleilta. Murhaajat ovat vain erityisen loukkaantuneita.

Charlie Hebdo ei ole pilkannut ainoastaan islaminuskoisia fundamentalisteja vaan myös kristittyjä ja juutalaisia. Lopulta murhat toimituksessa olivat muslimien tekemiä. Siksi muslimeilla on ongelma. He vahingoittavat itseään, jos eivät myönnä sitä ja piiloutuvat esimerkiksi lauseen "terrorilla ei ole uskontoa" taakse.

Rasistiset hölmöt ovat eri asia kuin kylmäveriset tappajat. Pariisin murhaajia ei voi rinnastaa Pegidaan vaan Anders Behring Breivikiin. Fasistisia tappajia kehittyy poliittisessa ja henkisessä ilmapiirissä, joka tuomitsee murhat ja terrorin mutta jakaa perustavanlaatuisia näkemyksiä murhaajien kanssa.

Nyt täytyy olla pateettinen: Charlie Hebdon murhatut piirtäjät ja journalistit ovat sankareita. He olivat sankareita jo ennen kuolemaansa. He olivat sellaisia siksi, että taistelivat pelkäämättä libertén, égalitén, fraternitén puolesta. Taistelu jatkuu Ranskassa, Saksassa ja monilla muilla rintamilla. Jotakin muutakin jää eloon: heidän teoksensa.

Minä kumarran.

Alkuperäinen saksankielinein kirjoitus löytyy täältä.

Deniz Yücel
Kirjoittaja on TAZ – Die Tageszeitung -lehden kolumnisti. Käännös Tiina Rajamäki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat