Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tylsyyttä on helppo paeta ulkomaille, mutta sotaa ei

Kun suomalainen haluaa ulkomaille tylsyyttä karkuun, rajat ovat hänelle auki. Henkensä edestä pakeneva joutuu kuulusteluun. Tulee mieleen, onko se ihan reilua.

Sunnuntai
 

Näytän tarkistuskortin lentokenttävirkailijalle, jätän matkalaukun ruumaan vietäväksi, kuljen läpi turvatarkastuksen, ostan lehtiä matkalukemiseksi ja kävelen lentokoneeseen. Kukaan ei kysy kuka olen tai mikä on kansalaisuuteni.

Kaksi tuntia myöhemmin astun koneesta ulos Keski-Euroopassa. Aion viipyä pari kuukautta. Olen vuokrannut huoneen netin kautta, se vaati pari sähköpostia ja yhden Skype-puhelun. En ole kertonut saapumisestani yhdellekään viranomaiselle.

Voin tehdä niin, koska olen suomalainen ja EU-kansalainen. Olen vapaa liikkumaan rajojen yli. Pääsen Suomen passilla melkein kaikkiin maailman maihin ilman viisumia.

Nautiskelen kaksi kuukautta keskieurooppalaisesta ilmapiiristä. Se tarkoittaa, että lojun kahviloissa ja luen sanomalehtiä.

Lehdet kertovat päivittäin, että maailmassa on juuri nyt pahin pakolaiskriisi toisen maailmansodan jälkeen. Miljoonat ihmiset pakenevat sotaa, sairautta ja köyhyyttä.

Samaan aikaan suomalaiset pakenevat ennen kaikkea yksinäisyyttä, tylsyyttä ja kylmyyttä. Siirtolaisuusinstituutin tietopalvelupäällikön Jouni Korkiasaaren mukaan lähdemme maailmalle opiskelemaan, etenemään uralla, rakkauden perässä tai hankkimaan uusia, jännittäviä kokemuksia. Joka vuosi arviolta kymmenentuhatta suomalaista pakenee talvea Espanjaan.

Käännän sanomalehden sivua ja luen, miten taas yksi pakolaisia kuljettanut laiva on uponnut Välimerellä. Nekin, jotka pääsevät hengissä perille päätyvät tarkastuksiin, parakkeihin, kuulusteluihin.

Näillä ihmisillä lienee matkalle lähtöön paremmat syyt kuin vaihtelunhalu tai auringonkaipuu. Silti juuri heidän liikkumistaan rajat estävät.

Rajattoman Euroopan sisällekin tuntuu syntyvän rajoja. Viimeisenä iltanani Keski-Euroopassa 18 000 saksalaista marssii Dresdenissä "Euroopan islamisaatiota" vastaan. Münchenissä taas 12 000 ihmistä kokoontuu vastamielenosoitukseen.

Suomessa maahanmuuttokeskustelu junnaa entisellään. Harva tuntuu huomaavan, että täältä haki viime vuonna turvapaikkaa vain runsaat 3 000 ihmistä. Se on mitätön määrä muun läntisen Euroopan lukuihin verrattuna. Suomesta ei etsitä turvaa.

Sitten tulee tämän viikon keskiviikko. Kännykkä välähtää uutisen merkiksi: ranskalaisen satiirilehden toimituksessa on ammuttu.

Torstaina kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi kuvailee olonsa olleen iskujen jälkeen "paskamainen". Yksi hänen sankareistaan tapettiin.

Kun Koskenniemi 1980-luvulla asui Ranskassa, Georges Wolinskin rivot ja räävittömät kuvat katolisista nunnista ja papeista nostivat hänen hiuksensa pystyyn. "Opin tykkäämään niistä hirveästi. Oli hienoa, että jossakin saattoi rienata kaikkea, mitä itse olin protestanttisessa Suomessa oppinut pitämään pyhänä."

Mutta en tullut puhumaan professorin kanssa pilakuvista, vaan rajoista.

Keskiviikkoiltana Britannian pääministeri David Cameron ja Saksan liittokansleri Angela Merkel ovat puhuneet keskenään maahanmuutosta. Merkelin mielestä vapaata liikkuvuutta Euroopan unionin sisällä ei voi kyseenalaistaa.

Mietin, että Merkel kasvoi valtiossa, jossa rajan yli yrittäneitä tapettiin.

Torstaiaamuna Ranskan äärioikeistolaisen Kansallinen rintama -puolueen puheenjohtaja Marine Le Pen sanoo, että Ranskan on ryhdyttävä sotaan ääri-islamisteja vastaan.

Viime vuonna Ranska teki ilmaiskuja terrorijärjestö Isisiä vastaan. Se ei ilmeisesti ole sotaa. Sen sijaan sotaa kai sitten on rajojen entistä tiukempi kontrolli ja maahanmuuton karsiminen, joita Le Pen ehdottaa.

En tiedä, miten tämä olisi estänyt iskun Charlie Hebdon toimitukseen. Tekijät olivat syntyneet Ranskassa.

Terrori-isku oli isku vapautta vastaan. Le Pen ja hänen hengenheimolaisensa ehdottavat siihen vastattavan vapautta rajoittamalla.

1970-luvulla vaaleahiuksinen äitini pysäytettiin usein rajoilla ja tutkittiin pommien varalta. Silloin terroristit näyttivät vihaisilta nuorilta naisilta. Silti äiti päästettiin rajan yli.

Koskenniemi hyppää paljon kauemmas historiaan. Hän kertoo, että tuttuja argumentteja löytyy 1500- ja 1600-luvun Euroopasta. Kansallisvaltioita ei vielä ollut, mutta tuolloin väiteltiin kuninkaan tai ruhtinaan oikeudesta rajoittaa matkustamista ja vääräuskoisten oleskelua kaupungeissa.

"Porvarit ja kauppiaat olisivat mielellään sulkeneet kerjäläiset porttien ulkopuolelle."

Humanistisesti ajattelevat oppineet, siis yleensä teologit, olivat toista mieltä. He pohjasivat ajatuksen kristinuskoon ja olivat sitä mieltä, että liikkumisen vapaus on ihmisen koskematon oikeus. Koskenniemen mukaan 500 vuotta sitten ajattelu oli avarampaa kuin nyt. Rajat olivat poikkeus, eivät sääntö.

"Ajatus siitä, että maailma viipaloidaan länteiksi, joissa ihmiset joutuvat virumaan, on uusi ja hämmästyttävä."

Sellainen maailma kuitenkin on. Miksi toiset saavat liikkua läntistä toiseen ja toiset eivät?

"Ei sille ole mitään perustetta", Koskenniemi vastaa empimättä.

Hän tarkoittaa, ettei sille ole mitään eettistä perustetta. Se ei siis ole oikein.

"Eurooppalaiset ovat aina lähteneet siitä, että me saamme mennä minne tahansa, ja jos meitä ei päästetä sinne, menemme väkivalloin. Mutta se ei ole perusteltavissa. Se on itsekästä ja eurooppalaisen ylenkatseen siivittämää."

Koskenniemi ymmärtää, että rajoille voi toisinaan olla taloudellisia tai turvallisuudesta johtuvia syitä.

"Niiden ei pitäisi antaa sulkea silmiä laajemmalta pyrkimykseltä kokea maailma yhteisenä ja tuntea solidaarisuutta muita kohtaan."

Niitä voi harjoitella silloin, kun seuraavan kerran ylittää valtion tai kaupungin rajan. Miettimällä, millaista olisi, jos pitäisikin kääntyä takaisin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat