Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskalainen kirjailija Marie Darrieussecq: Charlie Hebdo on kansallisaarre

Sunnuntai
 
Marie Darrieussecq
Ji-Elle Wikimedia Commons
Marie Darrieussecq
Marie Darrieussecq Kuva: Ji-Elle Wikimedia Commons

Tunnen tänään samaa järkytystä kuin vuonna 2001 World Trade Centerin kaksoistornien jättämän tyhjyyden edessä.

Koska he veivät meiltä jotain. Maamerkin.

Meihin osui, kaikkein perustavanlaatuisimpien symboliemme kautta.

Charlie Hebdo on kansallisaarre.

Kirjoittaessani tätä kukaan ei tiedä, miten Charlie voi ilmestyä ensi viikolla. Luen viimeisintä numeroa. Puolet lehden tekijöistä on nyt kuollut. Näen lehden toimituksen tyhjenevän silmissäni. Itken kuin rakkaan vainajan äärellä.

Terroristit pyrkivät pyyhkimään sanomalehden olemattomiin. Mestaamaan sen. Eloonjääneet toimittajat kuitenkin vakuuttavat, että lehti ilmestyy.

Lehteä kutsutaan nimellä "Charlie". Niin kuin vanhaa kaveria. Isäni on lukenut Charlieta 70-luvulta lähtien.

Olen oppinut Charliesta monta seikkaa, viisi- tai kuusivuotiaasta lähtien. Lehti ei ollut lainkaan suunnattu lapsille. Opin tietysti asioita koskien sukupuolielämää, kansalaisyhteiskunnan arvoja sekä oikeutta piikitellä mitä tahansa lennokkaasti. Opin asuvani epäkunnioittavassa Voltairen maassa. Opin naisasia-aatetta katsoessani silmät pyöreinä piirroksia, joissa elostelijat taputtivat naisia takapuolille. Opin maallisuutta piirroksista, joissa papit käyttivät lapsia hyväkseen.

Kuvia katsoessani opin, mitä ovat fasismi, rotusyrjintä, juutalaisvastaisuus taikka homofobia. Kuvat olivat ihmeellisen "epäkorrekteja", joskaan kyseistä ilmaisua ei vielä ollut. Kaikki Charlien piirrokset ovat šokeeraavia. Ne tuottavat aikuisiällä mahtavan, pelastavan naurun. Se syväpuhdistaa.

Charlie Hebdon alaotsikko on "vastuuton sanomalehti". Lehti on monivärinen ja yleisilmeeltään jäsentämätön, mutta jaettu otsikoittain. Lehdessä ei ole mainoksia, vain piirroksia ja tekstejä. Tämän viikon Charlie on päivätty 7. tammikuuta. Sen kansikuvassa on pilakuva kirjailija Michel Houellebecqista ja tämän romaanista Alistuminen. Romaani kuvaa tulevaisuuden Ranskaa, jota hallitsee islaminuskoinen hallitus. Artikkelin on kirjoittanut Bernard Maris, lahjakas taloustieteilijä, joka sanoi: "Freudin merkityksen unohtaminen talouden alalla on kuin unohtaisi Einsteinin fysiikan alalla." Bernard Maris murhattiin.

Pidin kovasti myös psykoanalyytikko Elsa Cayat'n kolumnista. Hänen viimeisin artikkelinsa on nimeltään "Joulu ottaa päähän". Elsa on murhattu.

Väittelysivu käsittelee Jeesuksen olemassaoloa. Artikkeli on jaettu kahteen sarakkeeseen puolesta ja vastaan. Keskellä sivua on Tignous'n piirtämä kuva. Tignous on murhattu. Kuvassa nunnat kävelevät jonossa kantaen Kristuksen jättämää pyhäinjäännöstä: kyseessä on hänen kännykkänsä. Lisätodisteeksi he mainitsevat, että kännykässä on Neitsyt Marian puhelinnumero.

Toinen otsikko, "Viikon Fatwa", kutsuu lynkkaamaan. . .  silmälasien sangat, jotka eivät ikinä pysy nenällä. Tämän veikeän kuvan on luonnostellut Charb, lehden esimies. Hänet on murhattu. Hänen henkeään oli uhattu jo vuosien ajan useilla islamistisivustoilla. Hyökkääjät huusivat "missä on Charb, missä on Charb" käydessään sisään toimitukseen. Charbin viimeinen piirros lehdessä on hämmästyttävä. Kuvassa näkyy aseistettu, partainen, hullun näköinen ääri-islamisti. Tämä toivottaa attentaattia, kuten ihmisillä on Ranskassa tapana toivottaa hyvää uutta vuotta: tammikuun loppuun mennessä.

Charb piirsi jatkuvasti tällaisia kuvia. Kuvissa hän ei arvostellut mitään uskontoa sinänsä, vaan kaikkia fanaatikkoja. Myös Honorén viimeinen piirros kuvaa islamistia, joka toivottaa hyvää uutta vuotta, "ja eritoten terveyttä". Honoré on murhattu.

Lehdessä on myös piirros, joka ironisoi Air Asian lento-onnettomuuden kustannuksella. Charlie ei suhtaudu kunnioittavasti myöskään menehtyneisiin. Charlie nauraa kuolleille, kuten se nauraa kaikelle. Charlie olisi vitsaillut omasta kuolemastaankin ja attentaatista. Kenties eloonjääneet tekevät tämän.

Charlieta luettuaan tuntee olonsa uudistuneeksi ja vapautuneeksi maailman tyhmyydestä. Lukemisen jälkeen tuntuu samalta kuin hillittömän naurun tai itkun jälkeen, koska Charlie on myös melankolinen ja filosofinen.

Wolinski, satiiripiirrosten legenda, joka murhattiin keskiviikkona 80 vuoden iässä, sanoi: "Humoristi ei voi uskoa Jumalaan. Humoristi pyrkii vastustamaan sellaisten tarinoiden sepittämistä, joilla pyritään selittämään selittämättömät mysteerit." Wolinskin viimeisessä sarjakuvassa esiintyy huolestuttavasti lähestyvä kotka. Sarjakuvassa presidentti François Hollande sanoo: "Onko tämä oikea tie? En voi tietää, ennen kuin olen perillä."

Charlien piirrokset voivat olla myös lempeitä ja koulupoikamaisia. Niissä voi olla lapsekkuutta: niissä ei piitata hyvistä tavoista. Iloa, farssia, haaveikkuutta. Cabu oli toinen suuri humoristipiirtäjä. Pasifisti Cabu, joka 76-vuotiaana muistutti kuuluisaa henkilöhahmoaan Grand Duduchea, haaveilevaa murrosikäistä. Cabu murhattiin hänen piirrettyään herttaisen viimeisen kuvan. Kuva ilkkuu Hollandelle ja vasemmistolle presidentin koiran kautta.

Kun kuulin, että Cabu ja Wolinski ovat kuolleet, itkin. Tunsimme heidät niin hyvin. He ovat kulkeneet kanssamme ja naurattaneet meitä vasemmisto- ja oikeistolehdissä, radiossa ja televisiossa, viidenkymmenen vuoden ajan.

Huumori pelastaa maailman. Huumori vapauttaa henkemme vakavuuden vaaroista. Charlie käyttää huumoria aseen tavoin. Kyseessä on kuitenkin ase, joka ei tapa. Tyypit, jotka murhasivat kymmenen toimittajaa ja kaksi poliisia huutaen "Allahu Akbar", olivat huumoria vailla. Se ainakin on varmaa.

Vuonna 2007 Charliessa julkaistiin karikatyyrejä Muhammedista. "Charlie Hebdo täytyy hunnuttaa", huutavat kannessa paavi, rabbi ja ulama.

Lehdessä julkaistiin uudelleen myös piirrokset, jotka olivat ensin ilmestyneet Jyllands-Posten -lehdessä Tanskassa. Useat muslimiyhdistykset nostivat oikeuskanteen "muslimeihin kohdistuvasta loukkauksesta".

Nicolas Sarkozy ja Hollande, jotka Charlie on jatkuvasti tehnyt naurunalaisiksi, puolustivat tuolloin lehteä ilmaisunvapauden nimissä. Hollande tuli todistamaan henkilökohtaisesti. Hän oli tuolloin sosialistipuolueen puoluesihteeri. Sarkozy oli sisäasiainministeri. Oikeus oli myötämielinen ja katsoi, että piirrokset esittivät "vain pientä osaa, eikä koko muslimiyhteisöä".

Jumalanpilkka-rikosnimikkeellä ei ole sijaa demokratiassa. Jumalanpilkka kuuluu pyhän alueelle, ilmaisunvapaus puolestaan järjen alueelle.

Marraskuussa 2011 Charlie Hebdo julkaisi uhkauksista huolimatta erikoisnumeron, jota on sittemmin kutsuttu nimellä "Charia hebdo". Kansikuvassa oli kuva kyynelehtivästä Muhammedista, jota ympäröi joukko islamisteja: "On kurjaa olla ääliöiden rakastama."

Vuonna 2012 lehti joutui tuhopolton johdosta muuttamaan. Työtä tehtiin poliisin suojelun alaisina. Moni poliisi lieneekin käynyt tässä toimituksessa, joka pilkkasi kaikkea silmänpalvontaa, kunniallisuutta, yksityisomistusta ja pintapuolista moraalia edustavaa. "Vuodessa uuvutimme parikymmentä poliisia", Charb ilmoitti Le Monden haastattelussa 2012.

Haastattelussa Charb sanoi myös: "Minulla ei ole lapsia, ei vaimoa, ei autoa, ei lainaa. Ehkä on vähän juhlallista sanoa näin, mutta mieluummin kuolen seisaaltani kuin elän polvillani."
Marie Darrieussecq

Kirjoittaja on ranskalainen kirjailija. Käännös Inari Arjas.

Gatis Sluka

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat