Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

He sylkivät vapauden kasvoille

Kun Saïd ja Chérif Kouachi ryntäsivät Pariisissa satiirilehden toimitukseen ja alkoivat murhata, he iskivät arkaan paikkaan. Ja huonoon aikaan. Eurooppa elää muutenkin apeita vuosia. Perusarvot ovat ahtaalla, kirjoittaa toimittaja Heikki Aittokoski.

Sunnuntai
 
Reuters
Naamioituneet terroristit ampuivat poliisia satiirilehti Charlie Hebdon toimituksen edustalla Pariisissa keskiviikkona 7. tammikuuta. Kuva on amatöörikuvaajan videolta.
Naamioituneet terroristit ampuivat poliisia satiirilehti Charlie Hebdon toimituksen edustalla Pariisissa keskiviikkona 7. tammikuuta. Kuva on amatöörikuvaajan videolta. Kuva: Reuters

Wienissä, Tapaninkirkon etelätornissa, on pikku istuinsyvennys, jota kutsutaan Starhembergin penkiksi.

Kivipenkki on ajan kuluttama. Se on saanut nimensä kreivi Ernst Rüdiger von Starhembergiltä. Hän oli Stadtkommandant eli johti Wienin puolustusta, kun turkkilaisarmeija kesällä 1683 piiritti kaupunkia pelätyn Kara Mustafan johdolla.

45-vuotiaan Starhembergin väitetään istuneen penkillään Tapanintornin korkeuksissa tarkkailemassa turkkilaisten liikkeitä. Aikakirjoihin on piirretty kuva rautahermoisesta komentajasta, jota turkkilaisten tykinkuulat eivät pelottaneet.

Starhemberg lienee oikeastikin ollut lujaa tekoa. Mutta kyllä hänellä silti on täytynyt olla orpo olo. Ainakin ajoittain. Wienin ammus- ja muonavarat hupenivat, eikä apua kuulunut. Starhembergin päässä on varmasti pyörinyt synkeitä ajatuksia. Käykö tässä kalpaten?

Wienin piiritys on historiallinen fakta. Historiallisena vertauskuvana se on tulenarka. Muukalaiskammoisten, islaminpelkoisten äärioikeistolaisten kuvastoissa sitä käytetään omiin tarkoituksiin. Lietsotaan kauhukuvia siitä, kuinka "vihollinen on porteilla", kuinka muslimien laumat vyöryvät Wieniin (Eurooppaa tietysti tarkoitetaan). He valtaavat kaupungin, vievät ensin työpaikat ja naiset, pakottavat sitten nyrkinlevyisen parran kaikille miehille, siis niille, joilta eivät ole jo ehtineet katkoa kauloja.

Saahan sitä lietsoa, kun on sananvapaus. Vaan ei pidä antaa hihhuleille yksinoikeutta mihinkään historian tapahtumiin. Torni on käypä vertauskuva kiihkottomiin tarkoituksiin.

Eurooppa elää Starhembergin hetkeä. Väkevät nuoruusvuodet ovat ohi, epävarmuus kalvaa, tornissa kyhjötetään, horisontissa ei kajasta valo. Muurien ulkopuolella levittäytyy ongelmien kenttä, ja tykinkuulat ovat rysähdelleet kaupunkiin yksi toisensa perään.

Vuodesta 2008 alkaen finanssikriisi, talouskriisi, velkakriisit. Vuonna 2011 arabikevät, joka herätti ensin toivoa mutta syöksi sitten Euroopan lähialueita väkivaltaiseen sekasortoon. Syyrian ja Libyan seurauksista ei kärsitä pelkästään julmuuksien tantereilla vaan lohduttomilla pakolaisleireillä ja Välimeren huterilla pakolaispaateilla, joka päivä.

Vuonna 2011 Norjassa Anders Behring Breivikin terroriteko, joka näytti, mihin perverssistä maailmankuvasta ammentava sairas mieli pystyy.

Vuodesta 2013 alkaen Ukraina, jossa nyt voi melkeinpä kuulla, kuinka jää pakkautuu kirskahtaen tiiviimmäksi. Vaikka ei konflikti ole vielä jäätynyt kokonaan umpeen. Viimeksi perjantaina kerrottiin neljän sotilaan ja kahden siviilin kuolleen kranaattitulessa tai raketti-iskuissa. Valitettavan tavanomainen päivä. Eivät nämä enää nouse uutisiin.

Vuosi 2015 taas, niin, voisiko Euroopan vuosi surullisemmin alkaa. Kaksi sanaa: Charlie Hebdo.

Jokainen uusi rysähdys lisää turvattomuuden tunnetta. Turvattomuudesta on tullut Euroopan pysyvä seuralainen. Eikä oikein paranisi jäädä torniin tuijottamaan lasittunein silmin tyhjyyttä.

Ääri-islamilaista terrorismia ei voi enää kutsua Euroopassa uudeksi ilmiöksi. Eurooppa oli itse asiassa tainnut tuudittautua siihen, että isot ja tuhoisat iskut ovat passé, viime vuosikymmenen murheita.

Tämän illuusion Saïd ja Chérif Kouachi murskasivat, kun he keskiviikkona hyökkäsivät Charlie Hebdon toimitukseen Pariisin 11. kaupunginosassa ja alkoivat murhata.

Marraskuussa 2004 kävelin samoilla Pariisin kulmilla. Jututin Bellevillen moskeijan imaamia Ahmed Mokhtaria, joka vastaili kysymyksiini varsin vastahakoisesti. Minua kiinnosti tietää, olivatko ranskalaisenemmistön ja -muslimien välit viilenneet.

"On tullut kylmä", imaami Mokhtar vastasi. "Ei sitä voi muuksi muuttaa. Se on totuus."

Ääri-islamistit olivat tehneet monissa maissa terrori-iskuja, ja Yhdysvallat liittolaisineen oli hyökännyt ensin Afganistaniin ja sitten Irakiin.

Luettelin tuolloisessa kirjoituksessani terrori-iskujen kohteita: New York, Bali, Moskova, Mombasa, Casablanca, Istanbul, Madrid, Beslan. Perään totesin: "Pariisi ei onnekseen kuulu listaan, ainakaan vielä."

Sanat tuntuvat näin jälkikäteen ahdistavilta. Ei niissä ollut mitään oivaltavaa. Ne perustuivat onttoon järkeilyyn, jonka olisi toivonut osoittautuvan vääräksi.

Ranskassa on tietysti tiedetty jo pitkään, että ääri-islamilainen terrori on vakava uhka.

Uhkatasoa on nostanut äärijärjestö Isis, tämä kaulankatkojakalifaatti, jonka voittokulku Syyriassa ja Irakissa oli vuoden 2014 merkittävimpiä tapahtumia.

Ei ole tiedossa, onko Kouachin veljeksillä Isis-kytkentää, mutta järjestö on kyllä tarjonnut evästystä.

Viime aikojen sairaimpiin julistuksiin kuuluu kiihotuspuhe, jonka järjestön äänitorvi Muhammad al-Adnani piti syyskuussa 2014: "Jos voit tappaa uskottoman amerikkalaisen tai eurooppalaisen, erityisesti häijyn ja saastaisen ranskalaisen, tai australialaisen tai kanadalaisen tai kenet tahansa sotaa käyvän uskottoman  –, niin tukeudu Allahiin ja tapa hänet millä tahansa keinolla vain pystyt."

Ääri-islamilaisessa ajatusmaailmassa, tämä on käynyt selväksi, viattomat siviilit luetaan sotaa käyviksi.

Euroopan terrori-iskuissa on toistunut tekijästä riippumatta sama terrorismin logiikka. Terroristit iskevät arkeen, he iskevät viattomuuteen, he iskevät turvallisuuden tunteeseen. Niin teki Breivik demarinuorten kesäleirillä, niin tekivät Beslanin murhaajat syyskuussa 2004 koulun jumppasalissa, niin tekivät Madridin pommittajat maaliskuussa 2004 aamun ruuhkajunissa, niin tekivät Lontoon reppuräjäyttäjät heinäkuussa 2005 maanalaisessa sekä pirteän lontoonpunaisessa bussissa.

Saïd ja Chérif Kouachilla oli kohteena ihmisten lisäksi kokonainen eurooppalaisen yhteiskunnan peruspilari, sananvapaus. Se tuo lisäkierroksia tragediaan, joka on hirvittävä muutenkin. (Onko rutiininomaisempaa tilannetta kuin työpaikan palaveri? Charlie Hebdon kokouspöydällä oli voisarvia.)

Tuntuu tosin epätodennäköiseltä, että Kouachin veljekset olisivat pohdiskelleet suhdettaan länsimaiseen sananvapauskäsitykseen. Luultavasti he ovat vain silmittömästi vihanneet profeettansa pilkkaajia tai orjallisesti toteuttaneet jonkun muun laatiman suunnitelman, tai molempia.

Yhtä kaikki, he sylkivät vasten vapauden kasvoja. Verisen klimpin. Kauniimmin tätä ei taida sanoa.

Charlie Hebdon murhatyön jälkeen sosiaalisessa mediassa lähti leviämään tunnettu sitaatti sananvapaudesta: "En hyväksy sitä, mitä sanot, mutta puolustan kuolemaan asti oikeuttasi puhua."

Ajatus on tavattu panna ranskalaisen valistusfilosofin Voltairen nimiin. Se ei mene ihan niin. Virke on englantilaiskirjailija Evelyn Beatrice Hallin kynästä. Hän kirjoitti pseudonyymillä S.G. Tallentyre vuonna 1906 julkaistun teoksen The Friends of Voltaire. Lausahduksella hän pyrki kuvailemaan filosofin mielenlaatua.

Sitaatin alkuperä ei lisää eikä vähennä sen arvoa. Pariisin terroriteko alleviivaa ajatuksen voimaa.

Terroristit murhasivat keskiviikkona 12 ihmistä. Charlie Hebdon toimituksessa kuolivat muun muassa 47-vuotias päätoimittaja ja pilapiirtäjä Stéphane Charbonnier ("Charb"), 76-vuotias pilapiirtäjä Jean Cabut ("Cabu") ja 80-vuotias pilapiirtäjä Georges Wolinski.

Kadulle kuoli kaksi poliisia, 48-vuotias Franck Brinsolaro ja 42-vuotias Ahmed Merabet. Brinsolaro vastasi Charbonnierin turvallisuudesta, Merabet oli tavallinen poliisi 11. kaupunginosassa.

Le Monde -lehden mukaan Merabet oli partioimassa polkupyörällä. Hän yritti pysäyttää Kouachit ampumalla, mutta haavoittui itse. Jompikumpi veljeksistä ampui Merabet'ta teloitustyylillä päähän.

Merabet oli taustaltaan algerialainen muslimi. Hän kuoli Richard-Lenoir-bulevardille, Voltaire-bulevardin poikkikadulle.

Ehkä on tullut kylmä, niin kuin 11. kaupunginosan imaami väitti kymmenen vuotta sitten. Mutta Ahmed Merabet väittää kohtalollaan vastaan.

Jos Euroopalla on ongelma muslimien kanssa, niin se on sitten todella monisyinen ongelma, jossa yleistykset ovat järjenvastaisia. Ylivoimaisesti suurinta osaa Ranskan, Saksan, Ruotsin tai Suomen muslimeista kiinnostaa lasten koulumenestys, ensi viikon työvuorot tai bensan hinta.

Sen sijaan Euroopalla on ilmiselvä ongelma islam-suhteensa kanssa. Ja sen myötä Euroopalla on ongelma itsensä kanssa, koska islam on nykyään yksi osa eurooppalaisuutta. Osalla muslimeista taas on kiistatta ongelma eurooppalaisuuden kanssa, eikä sitäkään sovi hyssytellä. Eivät perusarvot voi olla hinta, joka sopeutumisesta maksetaan.

Ennen kaikkea Euroopalla on kuitenkin ongelma ääri-islamilaisen terrorismin kanssa. Kuolemanvakava ongelma, niin kuin Pariisissa näinä päivinä on nähty. Ja se on myös muslimien ongelma.

Terroritekoja seuraa luonnonlain tavoin aina samankaltainen tapahtumaketju.

Uhrien läheiset vetäytyvät suremaan suruaan, jonka syvyyttä ulkopuolisten on mahdoton ymmärtää. Poliisi selvittää, viranomaiset rauhoittelevat, älymystö älyllistää. Ihmiset ensin järkyttyvät, sitten vaativat joko kovia toimenpiteitä tai kaiken pysymistä ennallaan.

Poliitikot reagoivat parhaaksi katsomallaan tavalla. Kuten Britannian pääministeri Tony Blair elokuussa 2005, kun hän alkoi ajaa terrorismilainsäädännön tiukentamista: "Älköön kukaan epäilkö: pelin säännöt ovat muuttuneet."

Tai Norjan pääministeri Jens Stoltenberg, joka johdonmukaisesti vaati, että Breivikin terroritekoon vastataan pitämällä yhteiskunta avoimena. "Pommien ja luotien piti muuttaa Norjaa", Stoltenberg sanoi joukkomurhan vuosipäivänä heinäkuussa 2012. "Norjalaiset vastasivat tukemalla arvojamme. Tappaja hävisi, kansa voitti."

Ranskassa kansa on osoittanut kynttilämielenosoituksin ja tuenilmauksin, missä se seisoo. Ja tänään sunnuntaina Pariisin keskustassa järjestetään "tasavaltalaisten marssi". Tapahtumasta tulee oletettavasti valtava. Enemmistön kirkasta sanomaa eivät onnistu tahrimaan viime päivien vastenmieliset moskeijaiskut.

Jyrkän linjan Kansalliselle rintamalle terroriteko ja tunne turvattomuudesta tarjoavat poliittista pääomaa. Puoluejohtaja Marine Le Pen ei aikaillut.

"Ranskan on ryhdyttävä sotaan ääri-islamisteja vastaan, koska he ovat sodassa meitä vastaan", Le Pen sanoi Ranskan televisiossa torstaiaamuna.

Ei tässä mitään ihmeellistä. Sota ei ole kaukaa haettu termi tilanteessa, jossa Ranskan hallitus kertoi valjastaneensa 88 000 aseistettua poliisia ja sotilasta terroristijahtiin. Kynä ei ole miekkaa väkevämpi, kyllä se vaikeina aikoina tarvitsee tuekseen käsiaseita. Eikä terroristijahti pääty siihen, että on surmattu Kouachin veljekset tai kolmas terroristi, perjantaina neljä panttivankia Porte de Vincennesissä tappanut terroristi Amedy Coulibaly.

Marine Le Pen vaati totuttuun tapaan tiukempaa rajavalvontaa, maahanmuuton rajoittamista, lisää määrärahoja poliisille.

Vaatimuksia, joissa ei ole mitään yllättävää ja joista Ranskassa väitellään ja päätetään demokratian pelisääntöjen mukaisesti.

Hätkähdyttävää on lähinnä Le Penin kärkkäys palauttaa Ranskaan kuolemanrangaistus. "Mielestäni sen pitäisi olla keinovalikoimassamme", Le Pen sanoi. Hän kaipaa asiasta kansanäänestystä.

Mitäköhän Marine Le Pen tahtoo? Giljotiineja kenties? Niistä Pariisissa on ainakin kokemusta. Ranskan vallankumouksen vuosina 1793–94 katkottiin kauloja solkenaan. Suuri terrori, la Terreur. Pahimpina päivinä verta pulppusi Vallankumouksen aukiolle eli nykyiselle Concorde-aukiolle niin paljon, että koirat kerääntyivät öisin latkimaan.

Kuolemanrangaistus on jyrkässä ristiriidassa eurooppalaisten arvojen kanssa. Euroopan unioni kieltää kuolemanrangaistuksen perusoikeuskirjassaan. Tästä Le Pen tuskin piittaa.

Mutta ihan oikeastiko pitäisi taantua samalle tasolle kuin ääri-islamistien? Giljotiinien pystyttäminen käy nopeasti, purkaminen hitaasti.

Starhembergin hetki. Eurooppa pälyilee epävarmana tornistaan. Turvattomuuden tunne valtaa alaa. Ryskyy, ryskyy.

Wienissä vuonna 1683 kävi lopulta hyvin. Eurooppalaiset liittolaiset epäröivät ensin, mutta 12. syyskuuta Puolan kuninkaan Jan Sobieskin johtamat apujoukot – puolalaiset, baijerilaiset, venetsialaiset, saksit – saapuivat pelastamaan kaupungin.

Tälläkin kertaa Euroopan pitäisi pelastaa itsensä, eikä se käy keneltäkään yksin. Vastustaja ei ole Turkin eikä minkään muun maan armeija, paitsi ehkä vähän Venäjän.

Kyse on arvoista. Meneillään on monen rintaman hyökkäys eurooppalaisia arvoja vastaan. Liberaali demokratia on puolustuskannalla. On jouduttu palaamaan perusasioihin, joiden piti olla itsestään selviä. Alkaen Euroopan rauhasta ja yhteiskuntarauhasta, vapaudesta, elämän pyhyydestä.

Ollaan vaikeassa jamassa, kun joudutaan todistamaan alueellisen koskemattomuuden räikeää loukkaamista (Krim, Itä-Ukraina). Venäjän presidentti Vladimir Putin puuhastelee lempiharrastuksensa geopolitiikan parissa ja kokeilee, kuinka paljon rajoja voi piirrellä uusiksi ennen kuin rajat tulevat vastaan.

Vai onko Eurooppa vain liberaalien vanhainkoti, jossa ei muuta osata kuin soittaa hätäpuheluja Washingtoniin?

Ollaan vaikeassa jamassa, kun laajat alueet Lähi-idässä näyttävät vajonneen krooniseen väkivaltaan. On turha kuvitella, etteikö se heijastuisi Eurooppaan. Heijastuuhan se, koko ajan, katsokaa vaikka, kuinka Ruotsi ottaa pakolaisia. Yli 80 000 turvapaikkahakemusta vuodessa, ja mitä sanoi viime kesänä pääministeri Fredrik Reinfeldt. Portit kiinni? Tälle on tultava loppu? Ei: "Avatkaa sydämenne tulijoille."

Ollaan vaikeassa jamassa, kun raha on tiukassa. Talouskriisi lisää Euroopan turvattomuuden tunnetta. Vyönkiristystä Kreikassa, nuorisotyöttömyyttä Espanjassa, rakennemuutosta siellä, kestävyysvajetta täällä. Tulee ikävä 1990-lukua, kun kaikki ongelmat oli ratkaistavissa Helmut Kohlin šekkivihkolla. Nyt ei ole Helmut Kohlia, on Angela Merkel. Ei hänessä muuten vikaa, mutta šekkivihko on kadonnut.

Ollaan vaikeassa jamassa, kun kompromissihalu – Euroopan viime vuosikymmenten vahvuus – katoaa. Puhumattakaan kyvystä suuriin yhteisiin hankkeisiin. Voi arvata, mikä olisi reaktio, jos joku EU:ssa nyt ehdottaisi Schengenin sopimusta, yhteisvaluuttaa tai uutta laajenemiskierrosta. Epäuskoisia, hysteerisiä naurunpyrskähdyksiä Euroopan pääkaupungeissa.

Ollaan vaikeassa jamassa. Turvattomuus lisää jyrkän linjan vetovoimaa. Jyrkän oikeiston ja jyrkän vasemmiston. Monessa Euroopan maassa puoluekartat menevät rytisten uuteen asentoon.

Eurooppa pälyilee epävarmana tornistaan. Elämme näköalattomuuden vuosia. Euroopan pitää puolustaa arvojaan, tai ne menevät uusiksi.

Tällaisessa Euroopassa Saïd ja Chérif Kouachi ryntäsivät satiirilehden toimitukseen ja alkoivat murhata. He iskivät arkaan paikkaan. Eikö edes rienaaminen ole enää pyhää.

Pariisi on Euroopan arvojen kannalta tärkeä kaupunki. Vapaus, veljeys, tasa-arvo. Jos palataan Ranskan suureen vallankumoukseen – ja jätetään ne giljotiinit syrjään –, niin sortovallan kukistajat jättivät vaikuttavan perinnön. Vuonna 1789 vallankumouksellinen kansalliskokous hyväksyi ihmis- ja kansalaisoikeuksien julistuksen, asiakirjan jämerimmästä päästä.

Julistuksen XI artikla kuuluu (filosofi Jarkko S. Tuusvuoren suomentamana): "Ihmisoikeuksista kallisarvoisimpia on vapaa ajatusten ja näkemysten viestiminen. Jokainen kansalainen voi siis vapaasti puhua, kirjoittaa ja julkaista, ellei tämä vastaa mainitun vapauden väärinkäyttämistä lain määrittämissä tapauksissa."

Eli ollaan Euroopan arvojen ytimessä. Charlie Hebdon pilapiirrokset olivat räävittömiä, mauttomiakin, monia loukkaavia, mutta silti – ja oikeastaan juuri sen takia – Kalašnikovein toteutettu sensuuri oli vääryys, jonka pöyristyttävyyttä ei tavoita piirroksin, ei sanoin.

Ehkä koskettavin ulostulo joukkomurhan jälkeen oli Charlie Hebdon entisen päätoimittajan Philippe Valin kyyneltentäyteinen radiohaastattelu France Inter -kanavalla.

"Voin erittäin huonosti, mutta se on normaalia, eikö? Olen menettänyt tänään kaikki ystäväni", Val sanoi. Haastattelu oli yhtämittaista äänen sortumista, ja sortumisten väliin Val onnistui kuin voimansa äärimmilleen pinnistäen pudottamaan mitä painavimpia lauseita: "Terrori ei saa estää elämäniloa, vapautta, ilmaisua – demokratiaa. Ne kaikki ovat nyt pelissä."

"On jatkettava nauramista", Val sanoi lopulta itkien. "Se on erittäin vaikeaa nyt, mutta se on väkevin ase. Se on veljeyden ase. Ihmisten on saatava nauraa näille kusipäille."

Samoilla linjoilla oli monta vuosikymmentä sitten suomalainen irvileuka, kirjailija Veikko Huovinen, kun hän kirjoitti Adolf Hitleriä ruotivan teoksensa Veitikka. Kirjan esipuheen Huovinen oli päivännyt Sotkamoon 15. elokuuta 1971.

Huovinen luonnehti ensin heitä, meitä, joita on niin helppo johtaa harhateille.

"Miten typerä ihmislauma on, miten kesyjä ovat sankarit, miten hölmöjä ovatkaan liehakot, miten lyhytnäköisiä ovatkaan edun tavoittelijat. He suorastaan odottavat hitleriään, he janoavat häntä kuin ruoho iltakastetta. Mutta pahinta on, että he ovat kuolonvakavia ja fantastisen hyväuskoisia."

Lääkkeeksi Huovinen tarjosi huumoria, irvailua, epäilyä: "Naurakaa hulluille pedoille ajoissa. Nauru vapauttaa – ennen kuolemaa – nauru suhteuttaa asioita."

Juuri tätä Charlie Hebdon väki teki.

Heikki Aittokoski HS
heikki.aittokoski@hs.fi twitter: @HeikkiHS
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat