Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Charlie Suomalainen

Sunnuntai
 
Kari Suomalainen 1966
Kuva: Kari Suomalainen 1966

Näinä Charlie Hebdon aikoina tulee väistämättä mieleen vuonna 1999 kuollut Helsingin Sanomien pitkäaikainen pilapiirtäjä Kari Suomalainen.

Suomalainen joutui työskentelemään paljon rajoitetumman sananvapauden maassa kuin nykyiset pilapiirtäjät. Hän aiheutti ulkopoliittisen kohun vuonna 1958 piirtämällä maailmanlaajuiseen näyttelyyn Lontoossa kuvan Volgan lautturit.

Kuva oli versio Ilja Repinin taulusta. Siinä Neuvostoliiton johtajan Nikita Hruštšovin lauttaa vetävät orjat, joiden kaulassa lukee: Unkari, Puola, Itä-Saksa, Romania. . . Samalla hän huutaa läntisille johtajille: "Hävetkää, imperialistit!"

Kuva herätti suuren huomion ja levisi maailman lehtiin. Ulkomailla ei oltu uskoa, että suomalainen pilapiirtäjä uskaltaa piirtää mitään sellaista.

Presidentti Urho Kekkonen pyysi kirjoituksessaan kuvaa anteeksi viitaten yleisesti "maamme piirtäjiin". Seuraavana aamuna Kari kysyi piirroksessaan, että ketähän piirtäjää presidentti mahtoi tarkoittaa.

Kesti kauan, aina vuoteen 1985 saakka, ennen kuin piirros julkaistiin Suomessa.

Ulkopoliittinen kurittomuus oli myös Karin suosion salaisuus.

Presidenttikautensa alussa Kekkonen yritti saada piirtäjää puhutteluun ja kutsui tämän saunaan ja illalliselle. Kari kertoi vastanneensa, ettei ole likainen eikä nälkäinen.

Porkkalan palautuksen kymmenvuotisjuhlan yhteydessä 1966 ilmestynyt Satu porkkanasta on klassikko. Helsingin Sanomien päätoimittaja Teo Mertanen joutui sen vuoksi ulkoministeri Ahti Karjalaisen puhutteluun. Karjalainen kirjoitti piirroksesta Helsingin Sanomiin vastalauseensa.

Vuonna 1991 Kari Suomalainen sai lähteä Helsingin Sanomista. Viimeistä piirrosta ei julkaistu. Siinä poliisi Väkä sanoo kaverilleen Koukulle: "Minä vain kysyin, onko heillä viisumia tai työlupaa."

Seinän toisella puolen nauraa katketakseen joukko muodikkaasti pukeutuneita somalinuorukaisia.

Kari Suomalainen tiesi koko ajan, että hänen takanaan oli valtava kansansuosio. Hän sanoi asioita, joita ei saanut sanoa ääneen. Hän ei ollut poliittisesti korrekti.

Vuonna 1991 Suomi oli saanut ensimmäisen suuren joukon pakolaisia.

Kari ei muuttunut koskaan, mutta maailma muuttui.

Mutta ei Charlie Hebdossakaan olla kilttejä. Eikä lehden linjaan kuulu poliittinen korrektius.

Näinä päivinä tulee kuitenkin mieleen kiusallinen kysymys: olisiko Kari saanut jatkaa Charlie Hebdossa?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat