Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjeenvaihdossa Syyrian sotatantereelle

Toimittaja Tommi Nieminen on ollut kirjeenvaihdossa Ferasin, Ruban, Wassimin ja Mohannadin kanssa marraskuusta 2014. Näiden sivujen kuvat ovat heidän ottamiaan.

Sunnuntai
 
Wassim Abdo
Aleppolaismiehet täyttivät vesikanistereita joulukuussa 2014.
Aleppolaismiehet täyttivät vesikanistereita joulukuussa 2014. Kuva: Wassim Abdo

Homsia piiritettiin kolme vuotta ja kolme päivää. Se on 1 099 vuorokautta.

Kaupunki oli motissa toukokuuhun 2014, kauemmin kuin Leningrad, jota natsit piirittivät toisessa maailmansodassa 872 vuorokautta.

Homsissa on maan tasalla kokonaisia kaupunginosia, kuten Baba Amr, mutta vähänpä me siitä tiesimme.

Piirityksen kaksi viimeistä vuotta Homs oli musta aukko. Sotakirjeenvaihtajat olivat jättäneet kaupungin, kun amerikkalainen toimittaja Marie Colvin ja ranskalainen kuvaaja Rémy Ochlik kuolivat Homsin pommituksissa helmikuussa 2012. Colvin oli nähnyt maailman kriisejä 1980-luvulta. Hän sanoi Homsin pommituksia pahimmiksi, jotka hän on kokenut.

Mitä Homsiin mahtaa kuulua?

Sinne ei voi vielä mennä. Mutta löytäisinkö sieltä kirjeenvaihtokaverin?

Marraskuun 23. päivänä saan Facebookin avulla yhteyden Feras al-Raheemiin.

Feras al-Raheem
Feras al-Raheem

Kuvassa Ferasilla on Adidaksen takki ja totinen ilme. Hän on 34-vuotias paljasjalkainen homslainen, yksi niistä, jotka asuvat siellä edelleen.

Teemme sinunkaupat.

Feras kertoo työskentelevänsä Bisan-nimisessä avustusjärjestössä. Hän asuu al-Waarin kaupunginosassa, jossa kapinallisryhmät taistelivat piirityksen vuosina keskenään. Assadin armeija taas moukaroi al-Waaria tykistöllä ennen kuin valtasi Homsin.

"Kaksi viikkoa sitten taisteluita oli asuinalueemme rajalla. Mutta pahin asia on se, että lähes kaikki koulut on suljettu", Feras kertoo.

Al-Raheemin perheen 8- ja 13-vuotiaat pojat eivät ole ainoita, joiden koulut ovat kiinni. Unicef arvioi, että 670 000 syyrialaislasta ja nuorta ei käy lainkaan koulua, koska Isis on sulkenut niitä Raqqan, Deir al-Zorin ja Aleppon maakunnissa.

Entä kaupat, ovatko ne auki? Torit? Toimistot? Onko Homsissa tarpeeksi ruokaa ja vettä?

"Toreilla ei ole juuri mitään myytävänä, koska Assadin joukot estävät kuljetukset. Ei ole sokeria, suolaa, vihanneksia eikä lihaa. Ei mitään viiteen kuukauteen", Feras kertoo.

Vauvaperheet ovat kuulemma kovilla, koska äidinmaidonkorvike on lopussa. Miten te ylipäätään selviydytte tuollaisissa olosuhteissa?

"Kymmenen päivää sitten YK toi noin 12 000 avustuslaatikollista. Sitä ennen me olemme viljelleet vihanneksia maatilkuillamme."

Tällaisia keskusteluja olen käynyt Ferasin kanssa marraskuusta 2014. Välillä se on hyytävää. Korkeiden rakennusten katolla on kuulemma edelleen hallituksen tarkka-ampujia, joten siviilit menevät ulos vain "tärkeistä syistä".

"Asuinalueellamme ei ole terroristeja. . . Paitsi iranilaisia ja Hizbollahin joukkoja, jotka tappavat kansaamme", hän sanoo.

Rivien välistä pystyy lukemaan, että Feras on sunni, sillä enemmistö iranilaisista ja militantti järjestö Hizbollah ovat shiialaisia. Syyrian sota on parin viime vuoden aikana muuttunut sunnien ja shiiojen väliseksi kansainväliseksi sodaksi.

"Asun maassa, jossa kehittyi maailman ensimmäinen kaupunkisivilisaatio ja maailman ensimmäiset kirjaimet. Nyt elän olosuhteissa, jotka ovat kuin neljänneltä vuosisadalta", hän toteaa.

Neljäs vuosisata on kiinnostava viittaus. Se on aikakausi, johon Suomessa viittaamme harvoin. Ehkä Feras tarkoittaa, että islamin profeetta Muhammad syntyi vasta noin vuonna 570. Neljäs vuosisata oli vielä pimeyden aikaa.

Koska olemme kirjeenvaihdossa, kerron Ferasille hieman myös itsestäni ja perheestäni. Hän ärsyyntyy.

"Sinä kerrot kahdelle lapsellesi iltasatuja. Minä taas suljen lasteni korvat joka tunti, jotta he eivät kuulisi ääniä pommeista, jotka tappavat kodeissamme kaiken elävän", Feras toteaa.

Lopulta hän turhautuu.

"Miksi minun pitäisi kertoa sinulle siitä, kuinka kärsin, kun lapseni pyytävät minulta suklaata tai keksejä?"

Syyrian sota alkoi maaliskuussa 2011.

YK:n mukaan varmistettuja kuolonuhreja oli jo vuoden 2014 elokuussa 191 000. Nyt heitä lienee runsaasti yli 200 000.

Sota alkoi presidentti Bashar al-Assadin vastaisilla mielenosoituksilla Damaskoksessa ja Aleppossa. Kansannousu muuttui sisällissodaksi, kun seitsemän Syyrian armeijasta loikannutta upseeria perusti kapinallisen Vapaan Syyrian armeijan. Oppositio oli kuitenkin etnisesti ja ideologisesti hajanainen. Pahiten se alkoi rakoilla islamin pääoppisuuntien eli sunnien ja shiiojen kesken.

Alkuvuonna 2012 sota laajeni ja uhriluvut kasvoivat. Kyse oli yhä vähemmän demokratiasta ja yhä enemmän shiiojen ja sunnien vihanpidosta. Syyrian kaupunkeihin ja rintamille saapui lähes kaikkialta maailmasta jihadisteja, palkkasotilaita, asekauppiaita ja ideologisia kiihottajia. Pian alueellisesta al-Qaidasta itsenäistyi islamistitaistelijoiden pelätty Isis.

Syyria muuttui liian isoksi riskiksi jopa lehmänhermoisimmille sotakirjeenvaihtajille.

"Se alkoi korostua kesällä 2013, kun jengiä alkoi kadota. Oikeastaan koko alue rannikolta Latakiasta Idlibin maakunnan yli aina Aleppoon asti muuttui liian arvaamattomaksi", sanoo kuvajournalisti Niklas Meltio, joka on käynyt sodan aikana Syyriassa seitsemän kertaa.

Toistaiseksi viimeisen kerran Meltio kävi Syyriassa huhti–toukokuussa 2013, jolloin hän joutui itsekin ongelmiin. Enää Meltio ei tiedä yhtäkään sotakirjeenvaihtajaa joka olisi edelleen Syyrian rintamilla, ainakaan pidempiä aikoja.

Voi olla, ettei siellä käy enää kukaan.

"Oikea raportointi Syyriasta loppui joskus kesällä 2013", Meltio sanoo.

Siitä on jo puolitoista vuotta.

Wassim Abdo
Aleppolainen vihanneskauppias.
Aleppolainen vihanneskauppias.

Otan Skype-puhelun Aleppoon. On marraskuun 25. päivä.

Aleppo oli merkittävä kaupunki jo yli 4 000 vuotta sitten. Se on nähnyt monta sotaa.

Vielä ennen tätä nykyistä sotaa se oli Syyrian talouskeskus, jossa oli yli kaksi miljoonaa asukasta. Nyt asukasluku on romahtanut murto-osaan siitä.

Yhteys aukeaa. Skypen toisessa päässä on Wassim Abdo.

Wassim Abdo
Wassim Abdo

Hän on 27-vuotias Syyrian kurdi al-Ashrafiyan kaupunginosasta, jota hallitsee Vapaan Syyrian armeija. Naapurikaupunginosa al-Sheikh Maqsood on kuulemma PYD:n eli kurditaistelijoiden vallassa. Islamistiset Isis-taistelijat etenevät Abdon mukaan Dabiqissa ja Mare'ssa kaupungin ulkopuolella, hallituksen armeija taas Handaratissa, joka on pohjoiseen Alepposta.

Voi taivas, mikä kotikaupunki! "Hallituksen joukkoja on noin puolessa kaupunginosista", Wassim kertoo. "Joillain alueilla taisteluita on päivittäin. Vapaan Syyrian armeijan hallitsemilla alueilla elämä on vaikeaa, sillä Assadin armeija pommittaa niitä ilmasta."

Sähköä on kuulemma kahdesta neljään tuntiin päivässä. Taloissa on isoja generaattoreita, mutta niiden käytöstä täytyy maksaa.

"Polttoainetta meillä on vain vähän, ja Aleppossa on kylmä, joten ihmiset etsivät polttopuuta", Wassim kertoo.

Osa al-Ashrafiyan kaupoista on auki, mutta niissä ei ole juuri lihaa eikä makeisia.

Wassim Abdo
Katukahvila Aleppossa.
Katukahvila Aleppossa.

"Syömme vihanneksia ja hedelmiä ja riisiä. Jotkut täällä syövät ihmisten silmiä. He saavat niitä järjestöltä, joka hankkii niitä vankiloista", Wassim väittää.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat todella kertoneet, että Syyrian hallinnon vankiloissa vankeja on kidutettu kaivamalla silmiä päästä. Siitä ei tosin löydy minkäänlaisia tietoja, että silmiä todella syötäisiin. Se saattaa olla sotapropagandaa.

Miltä entinen miljoonakaupunki Aleppo nyt näyttää?

"Se näyttää siltä, miltä Stalingradissa näytti", Wassim sanoo.

Tiedä sitten, liioitteleeko hän hieman, sillä vertaus on raju. Stalingradissa käytiin 1942–1943 toisen maailmansodan kenties ratkaisevin taistelu Saksan ja Neuvostoliiton välillä. Kaupunki pommitettiin maan tasalle.

Wassim arvelee, että Aleppon aiemmista kahdesta miljoonasta asukkaasta ehkä 400 000 kitkuttelee edelleen kaupungissa. Osa asukkaista käy edelleen kaupungilla palkkatyössä, mutta enemmistö pysyy kodin suojissa. Suurin osa kouluista on tuhottu. Niitä harvoja, jotka ovat auki, ylläpitävät avustusjärjestöt. Kapinallisten alueilla opettajien palkat maksavat vanhemmat.

Wassim Abdo
Joulukuinen katunäkymä Alepposta.
Joulukuinen katunäkymä Alepposta.

"Lapsia pelottaa kävellä kouluun", Wassim sanoo.

Pääseekö Alepposta halutessaan pois?

"On se mahdollista, mutta vaarallista. Hallituksen joukot haluavat piirittää koko kaupungin. Jotkut lähtevät maaseudulle tai Turkkiin, koska täällä on pelottavaa."

Mitä pelkäät, kysyn.

Sitä, että Assadin armeija valtaa koko Aleppon, Wassim vastaa.

"Meidät kaikki tapettaisiin."

Moni on al-Ashrafiyasta jo tapettu. Wassimin 29-vuotias isoveli Azad jäi vuosi sitten Isisin vangiksi.

Sen jälkeen Azadista ei ole kuultu.

Hyvin ei ollut ennen sotaakaan.

Al-Assadin diktatuuri tukahdutti toisinajattelun.

"Hallitus pidätti jokaisen, joka vastusti sitä. Ei voinut sanoa mielipidettään", Wassim kertoo.

Hän joutui omiensa pidättämäksi, kun kurdien PYD-puolueen joukot nappasivat hänet tiesululla marraskuussa 2012.

PYD oli tuolloin liittoutunut al-Assadin kanssa, Wassim ei.

"He veivät minut johonkin kotiin, josta olivat tehneet vankilan. He pahoinpitelivät minua vain silloin, kun he pakottivat minut autoonsa."

Miten tavalliset aleppolaiset voivat tätä nykyä?

Wassim Abdo
Aleppolainen työläisnainen.
Aleppolainen työläisnainen.

"Ihmiset ovat hyvin väsyneitä", Wassim vastaa.

Miten se näkyy?

"Osa tulee hulluiksi, osa taas liittyy Vapaan Syyrian armeijaan saadakseen palkkaa."

Wassim on kuullut, että yksi prikaati antaa kuukaudessa sata dollaria, toinen 150. "Se ei ole Syyriassa mitään."

Mitä yhdellä dollarilla saa?

"Leipää. Ei muuta. Kilo lihaa maksaa 2 000 Syyrian puntaa."

Eli noin yhdeksän euroa. Se on monelle liikaa.

Sota on siviileille tylsyyttä. On keksittävä virikkeitä, riskeistä huolimatta. Viikkoa aiemmin Aleppossa järjestettiin futisturnaus niiden kaupunginosien kesken, joita hallitsee Vapaan Syyrian armeija.

Wassim Abdo
Aleppolaispojat leipäpusseineen joulukuussa 2014.
Aleppolaispojat leipäpusseineen joulukuussa 2014.

Iltaisin Wassim katselee Facebookia ja uutisia ja juttelee vaimonsa Shinarin kanssa. Naimisiin he menivät neljä kuukautta sitten.

"Luen kirjoja, kuten Paolo Coelhoa ja Gabriel García Márquezia ja opettelen soittamaan kitaraa."

Ai, mitä soitat?

"Arabialaista musiikkia ja kurdimusiikkia."

Hän kertoo, että he ovat Shinarin kanssa päättäneet jäädä Aleppoon.

"Mitä tapahtuukaan."

Joulukuun 20. päivänä löydän uuden syyrialaisen kirjeenvaihtoystävän.

Hän on Idlibin maakunnassa asuva nuori Mohannad Shamy.

Mohannad Shamy
Mohannad Shamy

Mohannad kertoo asuvansa Maar'rat Misrin -nimisessä pikkukaupungissa, seitsemän kilometriä Idlibistä pohjoiseen. Kaupunki on kapinallisten Vapaan Syyrian armeijan hallussa.

"Paraikaa täällä ei taistella, mutta Maar'rat Nahmanissa vallattiin pari päivää sitten Basharin iso strateginen tukikohta", Mohannad kertoo.

Kartasta näkee, että Maar'rat Nahman on noin 40 kilometrin päässä Mohannadin pienestä kotikaupungista.

Mohannadin Facebook-sivulta selviää, että hän aloitti lukion 2011. Hän kirjoittaa kelpo englantia, mutta keskustelu on silti vaikeaa. Nettiyhteys takkuilee.

"Sähköä ja puhdasta vettä on aika harvoin saatavilla. Suurin osa tavaroista ja ruuasta tulee Turkista. Ne tulevat joko avustusjärjestöjen tai kauppiaiden mukana", Mohannad kertoo.

Idlibissäkin on talvi. Päivälämpötilat ovat joulukuun lopulla 10–16 astetta, yöllä ne putoavat noin seitsemään asteeseen. Asunnoissa on kylmä, sillä ne ovat huonosti eristettyjä.

Mohannad Shamy
Polttopuiden hakkaaja Maar'rat Misrinissä.
Polttopuiden hakkaaja Maar'rat Misrinissä.

"Ihmisillä ei ole lämmitykseen kuin puita ja oksia", Mohannad kirjoittaa. "On täällä polttoaineita ja kaasua tarjolla, mutta polttopuu on halvempaa, joten ihmiset käyttävät sitä."

Noin puolet kaupungin kouluista on kuulemma tuhottu, loput ovat avoinna. Kännykkäverkot toimivat edelleen.

Sitten hän paljastaa sen, mitä jo hieman epäilinkin. Hän on Vapaan Syyrian armeijan "vallankumouksellinen aktivisti". Hän kertoo työskentelevänsä kapinallisarmeijan "tiedotuksessa ja hätäavussa".

Onko tilanne Idlibissä parempi vai huonompi kuin vuosi sitten?

"Parempi. Jos Jumala suo."

Idlibissä Assadin armeijaa vastaan taistelevat nyt ääri-islamistiset Islamilainen rintama ja al-Nusra sekä Vapaan Syyrian armeija. Näistä kaksi jälkimmäistä taistelevat myös toisiaan vastaan.

"Ihmiset eivät enää pelkää, sillä he ajattelevat vain Syyrian tulevaisuutta", nuori Mohannad väittää. "He haluavat olla vapaita Assadin epäoikeudenmukaisesta hallinnosta. En usko, että ihmiset antavat täällä koskaan periksi."

Millaista arki on pienessä Maar'rat Misrinissä?

Mohannad kertoo, että hänen naapurustossaan eletään melko normaalia elämää. "Ihmiset menevät aamuisin töihin. Jos jossakin pommitetaan tai jonnekin ammutaan kranaatteja, he pysähtyvät hetkeksi, mutta jatkavat sitten työskentelyään."

Tiettyyn rajaan asti ihminen sopeutuu jopa sotaan. Nahka paksuuntuu.

Kolme päivää keskustelumme jälkeen, 23. joulukuuta, kansainvälisiltä uutistoimistoilta tulee "urgenttia" eli ensitietoja jostakin tuoreesta uutisesta. Safohanissa Idlibin maakunnassa hallituksen ilmavoimat ovat pudottaneet kouluun niin kutsuttuja tynnyripommeja.

Mohannad Shamy
Raunioitunut talo Maar'rat Misrinissä.
Raunioitunut talo Maar'rat Misrinissä.

Seitsemän lasta on kuulemma kuollut iskussa.

Mahtoivatko Maar'rat Misrinin asukkaat pysähtyä hetkeksi – ja jatkaa sitten työskentelyään?

Vuodenvaihde 2014–2015 lähestyy. Käyn kirjeenvaihtoa neljän syyrialaismiehen kanssa. Heistä kaksi on Aleppossa, yksi Homsissa ja yksi Maar'rat Misrinissä.

Marraskuusta lähtien olen koettanut löytää kirjeenvaihtoystäväkseni myös tavallisia syyrialaisia naisia Alepposta, Homsista tai Idlibistä, mutta se on vaikeaa. Pyydän apua Suomessa asuvilta syyrialaisilta sekä kollegoiltani, joilla on kontakteja Syyriaan. Kukaan ei keksi, kuka tavallinen syyrialaisnainen puhuisi netin kautta elämästään vieraan suomalaismiehen kanssa.

Vaihtuu taas yksi vuosi. Tammikuun 1. päivänä vuonna 2015 Wassim on taas Aleppossa. Hän on palannut kahden viikon työmatkalta Turkin Gaziantepistä.

Kuinka uusi vuosi alkaa Aleppossa?

"Kylmästi."

Kuinka kylmästi?

"Neljätoista plusastetta."

Wassim kertoo ottaneensa nipun valokuvia omasta elinympäristöstään, kuten olen aiemmin pyytänyt.

"Lähetän ne kuvat pian Dropboxiin."

Sieltä löytyy noin kaksikymmentä kuvaa Aleppon al-Ashrafiyasta. Pyydän, että hän ottaa niitä lisää.

Seuraavan kerran olen yhteydessä Wassimiin 4. tammikuuta. Aleppon ulkopuolella al-Mallahissa on kuulemma taisteluita Assadin armeijan ja kapinallisten Vapaan Syyrian armeijan välillä. Toisaalta rintamalinja kulkee vain noin kilometrin päässä Wassimin kotitalosta. Taistellaanko sielläkin?

"Ei tällä hetkellä. Se on hyvin pieni kortteli", hän vastaa.

Yksi sotavuosi on taas ohi. Mitä Wassim odottaa vuodelta 2015?

"Aion matkustaa ulkomaille", hän kirjoittaa.

Oho. Se on pieni yllätys. Aiemmin Wassim väitti, että mitä tapahtuukin, Aleppoa hän ei jätä. Mitä on tapahtunut?

"Tästä vuodesta tulee ihan samanlainen kuin vuodesta 2014."

Aleppossa pysyvät siis sota, kurjuus ja kuolemanpelko.

Aiotko muuttaa kokonaan?

"Jep."

Turkkiin?

"Ehkä. Tai Eurooppaan."

Selvä. Mutta kuinka sieltä tätä nykyä pääsee Eurooppaan?

"Turkista laivalla Kreikkaan. Salakuljettajien avulla."

Merimatkat ovat kuulemma vaarallisia, ja moni on hukkunut. Aiotko ottaa riskin?

"Jep."

Milloin ajattelit lähteä?

"Kevään aikana."

Paljonko salakuljettajille pitää tätä nykyä maksaa?

"7 000 euroa. Tosin se riippuu reitistä."

Se on tavalliselle syyrialaiselle omaisuus.

Euroopassa Wassim haluaisi Saksaan tai Englantiin. Hänellä on sukulaisia Hampurissa.

Miltä tuntuisi jättää Aleppo?

"Kuin sydän revittäisiin kehosta."

Mitä jäisit eniten kaipaamaan?

"Ystäviä ja katuelämää. Minulla on Aleppossa muistoja."

Mikä niistä on tärkein?

"Se, kun vakuutin vaimolleni, että rakastan häntä", Wassim vastaa.

Tarkoitatko häitänne vai sitä hetkeä, jolloin ensimmäisen kerran vakuutit hänelle rakkauttasi?

"Tarkoitan sitä ensimmäistä kertaa."

Lopulta minua onnistaa.

Saan vinkin naisesta, Ruba Mohammedista.

Hän on 33-vuotias kielenkääntäjä ja sunni, sinkkunainen, joka asuu al-Midanin kaupunginosassa pääkaupunki Damaskoksessa. Ruba vastaa Facebook-viestiin tammikuun 3. päivänä.

Millaista on elämä al-Midanissa?

Ruba Mohammed
Al-Midanin asuinalueella Damaskoksessa oli lunta tammikuun alussa.
Al-Midanin asuinalueella Damaskoksessa oli lunta tammikuun alussa.

"Melkein normaalia. Täällä on turvallista, sillä suurin osa taisteluista on alueilla, jotka ovat al-Ghoutan rajalla."

Katsotaanpa Damaskoksen karttaa. Al-Ghoutan pääkatu ei ole kaukana hänen kodistaan. Al-Midanista on sinne kolme neljä kilometriä.

Ruba asuu sunnien alueella, jolla sähkökatkokset ovat päivittäisiä. Toinen arkiriesa on armeijan tiesulut. Niiden takia Ruba luopui omasta autosta.

"Suurin osa tiesulkujen sotilaista on ihan tavallisia ihmisiä, jotka on pakotettu armeijaan nykytilanteen takia."

Ruba ei ole sodassa kenenkään puolella. Kaikki ovat syyllisiä, tosin Assadin hallinto on hänen mielestään syyllisempi kuin muut. Hänellä on myös shiiaystäviä.

Onko asioita, joista et voi jutella heidän kanssaan?

"Osa heistä on kapeakatseisia ja fanaattisia, mutta toiset eivät ole ja heidän kanssaan voin keskustella mistä vain", Ruba kertoo.

Al-Midanissa koulut ovat auki ja kaupoista saa ruokaa. Tosin hinnat ovat nousseet niin, ettei tavallisella palkansaajalla ole varaa kuin perusasioihin.

"Koetan säästää edes vähän, mutta se on vaikeaa."

Ruba lähettää kolme tuoretta kuvaa al-Midanista. Kappas, lunta. Sitä on suurin piirtein saman verran kuin Helsingissä, parin sentin kerros. Damaskoksessa pakastaa öisin, vaikka kaupunki on etelämpänä kuin Espanjan Costa del Sol. Osassa Syyriaa käydään siis talvisotaa.

"Sota on muuttanut monia asioita meidän naisten elämässä. . .  Se avasi silmämme todellisuudelle."

Mitä tarkoitat?

"Olemme alkaneet tajuta, että miehet eivät enää ole tarpeeksi rohkeita kohtaamaan kaikkia ongelmia ja suojelemaan naisia, jotka ovat haavoittuvampia tällaisissa olosuhteissa. Aiemmin kuvittelimme, että he olisivat."

Tarkoitatko, että sota on tehnyt syyrialaismiehistä itsekkäämpiä?

"Joo. Olen oppinut itsenäiseksi. . . Sota on opettanut minulle, että jos jotkut muut täyttävät kaikki tarpeesi, he hallitsevat elämääsi ja sinusta tulee heidän sätkynukkensa."

"Joskus ajattelen, että sota on tehnyt minusta viisaamman. . . Ja joskus taas tunnen tulleeni puolihulluksi."

Tuntuu pahalta kirjeenvaihtotovereideni puolesta.

He kaikki haluavat kolmea asiaa: rauhaa, taloudellista turvaa ja Assadin armeijan sekä Isisin tuhoa. Valitettavasti he ovat hävinneet tämän sodan.

Tänä vuonna Syyriassa sodittaneen siitä, kääntyykö vaaka Assadin armeijan vai vielä julmemman Isisin puolelle.

Aamulla, 8. tammikuuta, lähetän Ruballe viestin.

Mitä teet?

"Käännän, kuten aina", hän vastaa.

Ruba on aloittanut työpäivänsä kotonaan. Hän kääntää tietokirjaa mikrovaltioista englannista arabiaksi ja kertoo menevänsä tänään kaupungille, johonkin shiialaisten kaupunginosaan.

"Siellä on piilovihaa sunneja kohtaan. He tunnistavat sunnilaisuuteni siitä, kuinka peitän hiukseni hijabillani."

Ai. Peitätkö hiukset siis eri tavalla kuin shiiat?

"Sinä et eroa huomaisi. Mutta me huomaamme, koska elämme täällä", hän kirjoittaa. "Hijabin värit ja tyylit ovat hieman erilaiset. Shiianaiset kiinnittävät hijabin aivan erityisellä tavalla."

Entä jos nainen haluaa mennä ulos ilman huivia?

"Se onnistuu mainiosti. Eivät damaskoslaiset ole niin konservatiiveja", Ruba vastaa.

"Se on ehkä sinulle yllätys, mutta konservatiivisimmat häiriköijät ovat naisia. Kaikkein yllättävintä on ehkä se, että ne naiset väittävät olevansa Isisiä vastaan."

Jos he ovat Isistä vastaan, kenen puolesta he sitten ovat?

"He ovat vain hölmöjä", Ruba toteaa.

"He haluavat näyttää hartailta, mutta eivät he ymmärrä mitään hartaudesta. He ovat naisia kaikista ikä- ja sosiaaliryhmistä."

Onko sinulla ollut ongelmia heidän kanssaan?

"Joo."

No, kerro.

"Se on pitkä tarina", Ruba vastaa. "Kerron sinulle siitä jonakin päivänä."

Mohannad Shamy
Auton tuulilasiin oli Maar'rat Misrinissä kirjoitettu: "Vallankumous."
Auton tuulilasiin oli Maar'rat Misrinissä kirjoitettu: "Vallankumous."

Mohannad Shamy
Syyrialaispoika keinuu Maar'rat Misrinissä.
Syyrialaispoika keinuu Maar'rat Misrinissä.
Mohannad Shamy
Pikaruokabisnestä Maar'rat Misrinissä.
Pikaruokabisnestä Maar'rat Misrinissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat